Det räckte inte i årsdebuten för Papagayo E. En rykande avslutning avgjorde till Donna di Quattros fördel i Steinlagers Äreslopp.

Lördagens V75 avgjordes på Momarken och russinet i den norska kakan var Steinlagers Äreslopp som bjöd en kvarts miljon kronor i förstapris.

En spännande årsdebut i loppet gjorde världsmästaren Papagayo E. som också blev klar favorit, men mot Tomas Malmqvist-tränade stoet Donna di Quattro fanns inget att göra.

Toppform på Donna. Foto: ALN

– Hon har varit bra hela vintern och gått fantastiska lopp på Vincennes, det känns som hon har utvecklat sig. Vi kom bra på det i dag och hon gick en väldigt bra avslutning, sa kusken Björn Goop.

Punk var snabbast ut men lämnade över rodret till Allballakaitoz i den första svängen. Ulf Ohlsson körde Papagayo E, som började från bakspår, men som snart kom fram för att syna dödens. Det första varvet avverkades efter 1.13.

Genom sista sväng började favoriten pressa något på ledaren, men Papagayo E. kunde aldrig få något grepp om Allaballakaitoz. Efter en resa som trea i andraspår, fick Donna di Quattro full marschorder ur den sista svängen.

Björn vann Steinlagers Äreslopp för andra gången. Foto: ALN

Det långa upploppet (240 meter för att vara exakt) blev till Donna di Quattros fördel. Love You-stoet avslutade riktigt snabbt och fångande in en tapper Allaballakaitoz precis före mållinjen.

Segertiden blev riktigt fin. 1.11,8a över 1640 meter innebar både ett nytt löpningsrekord samt ett banrekord för äldre ston.

Papagayo E., här i sin första start på fem månader, höll efter en tung resa fullt godkänt som trea. Ivar Sånna gjorde i loppet debut för Frode Hamre men fick sina chanser förstörda efter en galopp i den första kurvan.

***

Rafflande värre blev det i kallblodsloppet Östfoldpokalen. Solör Stegg såg ut att greja det efter en resa hela vägen i dödens, före Moe Svarten som travat på i tredjespår hela sista varvet. Men längst ut i banan avslutade Harstads-hästen Myr Faksen blixtrande och fick nosen först på målfotot.

Frode. Foto: ALN

Hans Christian Holm körde Myr Faksen, som stod med 40 meters tillägg, och tog segern på 1.23,3 över 2180 meter. 125 000 norska kronor var förstapriset.

***

Frode Hamre hade en trevlig dag på Momarken och vann tre V75-avdelningar. En säker seger i Brons med Royal Ice från spets följdes upp att El Diablo B.R. hann fram på foto i Klass 2 och avslutades med Denise F. Boko som tog stoloppet efter att resolut kört sig till täten tidigt.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Amazon Am tvåa bakom Princess Grif i årsdebut

Amazon Am tvåa bakom Princess Grif i årsdebut

Robert Bergh-tränade Amazon Am var nära segern i franska Caen på fredagen, men fick ge sig mot en årsdebuterande Princess Grif.

Sexåriga stoet Amazon Am gästade banan i Caen på fredagen och var nära segern mot stabilt motstånd i Prix de Cauvicourt, kvällens quintélopp.

Amazon Am nära. Foto: ALN

Tony le Beller skötte tömmarna och styrde svenskan till täten direkt. Över upploppet utmanades hon bland annat av stallkamraten Going For Gold Zaz som dock olyckligt galopperade i ett bra läge.

Längst ut i banan spurtade Princess Grif rykande, efter att inledningsvis travat i rygg på ledaren. För Franck Nivard hann stoet fram till segern på 1.12,3a över 2200 meter, en tiondel före Amazon Am som blev tvåa.

För Princess Grif, som i fjol slutade femma i Olympiatravet, handlade det här om första starten sedan augusti. Fabrice Souloy-träningen belönades med 18 000 euro i förstapris.

Liten comeback gjorde här även Aldain d’Ecjaeul som avslutade godkänt på innerspår och snöt tredje pris. Swedishman slutade fyra efter en tuff resa medan Vincennes, körd av Björn Goop, tog femteplatsen.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitloppet i sikte - för Magic Tonight och D'One
Nästa nyhet
Elitloppet i sikte – för Magic Tonight och D’One

Elitloppet i sikte – för Magic Tonight och D’One

Roger Walmann har två stjärnor i Magic Tonight och D’One. Förhoppningarna är att ha båda med i Elitloppet.

Magic Tonight blev förra årets stora segerherre i Elitloppet. För Örjan Kihlström vann jänkaren både försök och final.

Men när sjuåringen sedan provade ett antal starter i Nord-amerika senare på säsongen uteblev framgångarna. Ett blygsamt fjärdepris blev bästa resultat på fyra starter ”over there”.

– Magic Tonight känns jättefin för dagen. Han har verkligen piggnat till efter hemkomsten från USA. Där borta var han väldigt nedstämd och trivdes helt enkelt inte vilket gjorde att han inte gick något i loppen. Vi hittade i alla fall inga speciella fel på hästen så vi tror att det var så, säger tränaren Roger Walmann till Kanal 75.

Roger och Magic. Foto: ALN

Senaste starten för Magic Tonight skedde den 10 oktober. Tränaren planerar en årsdebut någon gång i mitten av april. Och det stora målet sedan? Att försvara titeln i Elitloppet förstås.

– Elitloppet är det stora målet och att vi ska få tillbaka honom i samma skick som han var när han vann i fjol. Och som han var innan han reste till Amerika.

Men Magic Tonight är inte den enda potentiella Elitlopps-hästen från Roger Walmanns stall. Ultrastammade sexåriga stoet D’One är en annan.

D'One. Foto: ALN

Till skillnad från sin stallkompis trivdes hon ypperligt på andra sidan av Atlanten. På fem starter blev det fyra segrar. Den senast kom i Breeders Crown i slutet av oktober. Slutet av april är tänkbart för hennes årsdebut.

– Förhoppningarna är att ha henne klar till Elitloppet som är det första stora målet. Men det kanske blir lite kort om tid för henne. Vi vill gärna vara med i Elitloppet med henne i år men det är inte säkert att vi hinner att få henne klar i tid, säger Roger till Kanal 75.

För D’Ones del finns det planer på att återigen ta över henne till USA och Kanada till sommaren, för att förhoppningsvis göra ny succé enligt samma upplägg som i fjol.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Maven slutar tävla: "Hade varit för stor risk"
Nästa nyhet
Maven slutar tävla: ”Hade varit för stor risk”

Maven slutar tävla: ”Hade varit för stor risk”

En av USA:s bästa hästar lägger nu tävlingsskorna på hyllan. Sjuåriga Maven fortsätter med en karriär som avelssto.

De två senaste åren har Maven gästat Solvalla och deltagit i Elitloppet till vars final hon kvalade in till vid båda tillfällena. I fjol tävlade hon under en längre period i Europa och var även en av hästarna i Prix d’Amérique.

Men några fler eskapader blir det inte för Glidemaster-dottern. Kretsen kring hästen har beslutat att låta topptravaren gå till avel efter den skada hon ådrog sig förra året.

Maven med Johnny Takter efter en seger. Foto: ALN

– Vi röntgade hennes högra bakben och det såg ut som att det var för hög risk om vi skulle försöka få tillbaka henne på den höga nivå som hon tävlat tidigare.  Det var ett tufft beslut, men ägarna beslöt att använda henne i aveln i stället, säger tränaren Jimmy Takter till ustrotting.com.

Maven inledde sin karriär hos Jonas Czernyson där hon hade stora framgångar som unghäst. Efter en sejour hos Ron Burke kom hon till Jimmy Takter.

I fjol tävlade hon i Europa där hon bland annat noterades för silverplatser i Critérium de Vitesse och Copenhagen Cup. Hennes sista start kom i Hugo Åbergs Memorial där hon slutade sexa.

Maven kan därmed summera en fin tävlingskarriär med 31 segrar på 70 starter och drygt två miljoner dollar intravat. Hon innehar även världsrekordet för ston över 800-metersbana (1.09,5). Hennes första partner i aveln blir Kadabra.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
I påsk: Propulsion möter Al Dente i årsdebut
Nästa nyhet
I påsk: Propulsion möter Al Dente i årsdebut

I påsk: Propulsion möter Al Dente i årsdebut

En samling riktigt fina femåringar ska göra upp på Färjestad på långfredagen. Propulsion gör årsdebut och möter bland andra Al Dente.

Påsken är ofta helgen då några av de stora kanonerna luftar sig för första gången på året. När det travas på Färjestad, som dessutom kör en extra V75-omgång, på långfredagen möts några vassa femåringar i Prins Carl Philips Jubileumspokal.

Förstapriset i loppet är 200 000 kronor och en riktigt spännande årsdebut gör här Daniel Redén-tränade Propulsion som tog tre raka segrar under hösten. Hästen genomförde nyligen ett ”drömjobb” inne på Solvalla före den här starten.

Propulsion och Redén. Foto: ALN

– Jag ryser när jag tänker på det här jobbet och de här hästen, sa tränaren Daniel Redén på Stall Zets hemsida om Propulsion.

En annan intressant comeback i loppet gör Al Dente. ”Cattis” Lundström-träningen som var kullens dominant som treåring har inte setts till sedan slutet av september.

Årsdebut gör även Reijo Liljendahls Fire to the Rain som vann Ulf Thoresens Minneslopp som treåring, liksom Grosser Preis von Deutschland-vinnaren Exodus Hanover och Robert Bergh-jänkaren Scacco Matto. Loppet kryddas även med Kriterie-vinnare Je t’Aime Express.

Här är startlistan:

1640 auto

1 Lightning Force – Johan Untersteiner
2 Kapow Hanover – Björn Goop
3 Propulsion – Örjan Kihlström
4 Je t’Aime Express – Peter Untersteiner
5 Fire to the Rain – Ulf Ohlsson
6 Al Dente – Peter Ingves
7 Exodus Hanover – Kenneth Haugstad
8 Martiniwithmuscle – Per Linderoth
9 Explosive de Vie – Jim Oscarsson
10 Scacco Matto – Robert Bergh

Senaste vinnarna:

2015: Dream With Me – Lutfi Kolgjini
2014: Magic Tonight – Johan Untersteiner
2013: Panne de Moteur – Örjan Kihlström
2012: Hard Cider – Åke Svanstedt
2011: Prince Tagg – Ralf Karlstedt 

Läs även: Drömjobb av Redéns stjärnor: ”Jag ryser”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Staten förlänger avtal med travsporten - till 2018

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson