Readly Express var bossen bland treåringarna i fjol och vann Kriteriet. Inför årets säsong ställs siktet helt mot två Derbyn.

Den nu fyraårige Ready Cash-sonen Readly Express inledde fjolårssäsongen lugnt för att till hösten explodera som kullens främsta. Hästen tog en synnerligen imponerade seger i Kriteriet.

Totalt har Readly Express 7 segrar på 9 starter och på det tjänat drygt 2,8 miljoner kronor. Men det blir ingen tidig säsongsdebut för kulltoppen i år.

Readly Express har tjänat 2,8 miljoner på 9 starter. Foto: ALN

– Eftersom han är avelshingst just nu så kommer han inte ut så tidigt. Jag skulle tippa på i slutet av maj eller i början av juni, säger tränaren Timo Nurmos till Kanal 75.

Många stora uppgifter väntar såklart för de fyraåriga travarna under en lång säsong, men för Readly Express är det fokus på två: Svenskt Travderby och sedan Europaderbyt som i år körs på Vincennes.

– Det är två derbyn som är de stora målen. Först Svenskt Travderby och sedan Europaderbyt. Vi står över Kungapokalen och Sprintermästaren. Självklart måste man ha stora förhoppningar på en så här fin häst, säger Timo.

Readly Express gjorde sin senaste start den 8 november då han i Breeders Crown-finalen slutade tvåa bakom Pacific Broline.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Björn Goops nyförvärv – 20-faldig miljonär

Björn Goops nyförvärv – 20-faldig miljonär

Björn Goop har gjort ett intressant nyförvärv. Elvaårige fransmannen Roi du Lupin, med 20 miljoner på kontot, fortsätter sin karriär i Sverige.

Björn Goops stall kommer inom kort att få ett spännande nytillskott från Frankrike. Det handlar om topptravaren Roi du Lupin som nu vid elva års ålder fallit för åldersstrecket i hemlandet.

Nytt hos "BG". Foto: ALN

– Roi du Lupin lämnar snart Frankrike för en sejour hos Björn. Han kommer bli ett fint tillskott i ”Guld”. De har tränat på hemma i Frankrike så han ska vara startfärdig när han dyker upp, skriver man på Stall Goops hemsida.

Valacken Roi du Lupin (e. Fleurone Perrine) är en av Frankrikes mest meriterade hästar och har tagit 31 segrar på 98 starter. På kontot finns motsvarande cirka 20,5 miljoner kronor. Hästen har tidigare tränats av Jean-Paul Marmion.

Senaste starten gjordes på annandag jul då hästen slutade sexa i montéloppet Prix Jules Lemonnier på Vincennes. 2014 deltog Roi du Lupin i Oslo Grand Prix där han slutade femma.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
SHL-gate: ST stryker böterna - "Nått tramsnivå"
Nästa nyhet
SHL-gate: ST stryker böterna – ”Nått tramsnivå”

SHL-gate: ST stryker böterna – ”Nått tramsnivå”

Svensk Travsport gör en helomvändning i det så kallade ”SHL-gate”. Nu betalas samtliga böter för att inte ha kört i SHL-tröja tillbaka.

Under februari månad kördes på V75 det så kallade SHL-loppet. Där skulle de deltagande kuskarna köra i SHL-klubbarnas färger i stället för sin egna. Något som mötte protester från flera kuskar och en fråga som blossade upp till vad medier kallat ”SHL-gate”.

Bland annat vann lärlingarna Oskar J Andersson och Marc Elias SHL-loppet i sina ordinarie dresser – efter att ha vägrat ta på sig SHL-färgerna i protest.

Johan Lindberg. Foto: ALN

Först svarade Svensk Travsport med att höja böterna för tilltaget – men nu har man i efterhand vänt i frågan. Samtliga böter för att inte ha kört i SHL-dressarna stryks nu.

– Den här frågan har nu nått en sådan tramsnivå, att jag helt enkelt vill avsluta den. Det är inte rimligt att vi ska ägna så mycket tid åt en sådan liten fråga. Vi har viktigare utmaningar att hantera i sporten än ett sandlådekrig om tröjor, säger ST:s generalsekreterare Johan Lindberg i ett pressmeddelande.

De kuskar som tidigare dömts till böter på grund av felaktig tävlingsdress i SHL-lopp, kommer få sina pengar tillbaka via travsportens debiteringssystem kommande månad, skriver Svensk Travsport.

Lutfi ville gå till rätten i frågan. Foto: ALN

En kusk som också protesterade mot SHL-dressarna var Lutfi Kolgjini. I ett uttalande till SportExpressen på måndagen, menade han att han ämnade gå till rätten med fakturan för böterna.

– Jag har bestridit deras jävla faktura på 1000 kronor. Den har kommit på min avräkning men jag kommer inte betala den. Hoppas att det går till rättegång i så fall, jag ska utmana dem, sa han till SportExpressen.

Till samma tidning är generalsekreteraren Johan Lindberg också självkritisk.

– ATG och ST skulle informerat bättre på förhand, säger han.

Läs även: Efter SHL-bojkotten: Nu höjer ST böterna

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Funktionären halkade på banan - mitt under lopp
Nästa nyhet
Funktionären halkade på banan – mitt under lopp

Funktionären halkade på banan – mitt under lopp

En bisarr händelse som kunde slutat i en tragedi utspelade sig på Färjestadstravet under måndagen. En funktioner halkade på banan – mitt under loppet.

Färjestad körde måndagskvällens V64-tävlingar. Redan i det första loppet utspelade sig en högst märklig incident som lyckligtvis inte orsakade några olyckor.

En funktionär var inne på banan för att plocka bort en banmarkör, men missbedömde avståndet till hästarna i loppet som närmade sig. När funktionären försökte springa därifrån – halkade han på det blöta underlaget.

Olav Mikkelborg. Foto: ALN

Med nöd och näppe kunde mannen, liggande på banan, rädda sig från det anstormande fältet – och olyckan undveks med knapp marginal.

– Jag är glad att jag inte körde på honom. Jag såg personen sent, kanske när det var 50 meter kvar. Först trodde jag det var en kusk som hade åkt ur sulkyn. Min häst blev rädd och galopperade, säger kusken Olav Mikkelborg till Nya Wermlands-Tidningens nätupplaga.

Både funktionären och alla inblandade hästar klarade sig ur händelsen helskinnade. Mikkelborgs häst, Gomnes Hans T, återkom efter galoppen och slutade fyra.

– De ropade till honom att ta bort pinnen men han missbedömde avståndet till hästarna. Om Mikkelborgs häst inte blivit fyra hade vi erbjudit fjärdepriset, det är standard när något blir fel. Nu kan vi bara be om ursäkt, säger Färjestads sportchef Johan Amsköld till nwt.se.

Händelsen inträffar cirka 900 meter kvar. Du kan se loppet via ATG här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Eskilstuna
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Eskilstuna

Tisdag: V4-tips till Eskilstuna

Omgången:

Omgången ser helt klart spelintressant ut. Min nyckelkusk är Petri Airaksinen som kör två av mina tipsettor och spiken Cobbys Celeb (V4-4). Det lär gå undan i loppen och flera av segrarna lär tas från spets, det är mitt tips. Jag spelar flerbong och feelingen är bra inför denna lunch!

Spiken:

6 Cobbys Celeb (V4-4)

Dragen:

9 Estelle Web (V4-1)

2 Elton Boko (V4-2)

V4-systemet:

1,4,6,7,8,9,10 (Res: 5,3)

1,2 (Res: 5,6)

2,4,8 (Res: 3,5)

6 (Res: 12,8 )

42 rader/84 kronor x 10 = 840 kronor.

Lunchdubbelförslagen

2 – 2,4,8 x 250 kr = 750 kr.

1-4 x 250 kr

Totalt: 1 000 kronor.

V4-1

RANKING: 9-6-10. B: 7-1-8-4-5-3. C: 2-11-12.

Spetsanalys:

Öppet och inget givet spetsbud. 6 Star Lady Thiger har inte startat med voltstart på ett tag, men från springspår blir inte jag förvånad om Torbjörn Jansson hittar spets med henne.

Loppanalys:

9 Estelle Web var tapper senast efter ett blytungt lopp i dödens. Vid segern travade hemmahästen 1.15,5 sista 800 meterna från ledningen. Hon har varit struken för en sårskada efter senaste loppet, men av det hon visat i de två senaste loppen testas hon som tipsetta i ett vidöppet lopp.

6 Star Lady Thiger har ett lopp i kroppen och det har säkert sexåringen mått väl av. På en kladdig bana i Gävle kom hon hem på bra vis som trea. Torbjörn Jansson upp igen från springspår ser intressant ut och från ledningen blir hon svårtuggad över kort distans.

10 Speedy Coktail är fältets bästa häst och kan göra en hel del på egen hand. Att göra henne till favorit över sprinterdistans från bakspår, där det lätt kan häxa från känns fel. Kan vinna, men blir överspelad!

7 Xanthis Amber fick Westerholm bra fart på senast då stoet travade 1.13 sista 800 meterna. Skulle Jörgen pricka från springspår ligger hästens första seger inom räckhåll. Hon ska lättas i balansen för första gången, intressant!

1 Samanta Frost har ingen seger i karriären på 13 starter, en andraplats som bäst och den är tagen just på Sundbyholm. Mycket intressant läge och första gången med Jorma Kontio gör att jag lyfter upp henne i ranken, trots att jag är medveten om att hon inte är någon stjärna. Det är ju ofta bra kuskar sätter dit överraskningar.

8 Kimos Lilly ska tävla med optimal balans och stämmer det under vägen för stoet har hon fart för att segerstrida. Stoet har gjort tre bra lopp efter längre frånvaro än en månad, en seger och ett tredjepris som facit så det oroar inte att hon ej har lopp i kroppen.

4 Rapid Caresse gynnas av kort distans enligt tränaren och det är just i Eskilstuna hon tagit sin enda seger i karriären.

V4-2

RANKING: 2-1. B: 5-6-10-9-8-11-12. C: 3-7.

Spetsbud:

1 Coktail Bar visade sin startsnabbhet vid spetssegern på Färjestad 26/10. Av starten på Solvalla 12/2 så håller 5 Essence Ås ut 6 Presume sida vid sida och utmanar i första hand favoriten om spets.

Loppanalys:

2 Elton Boko har inte startat sedan början av året. Hästen har gått flera banjobb inför detta och Per Lennartsson har honom väl förberedd. Alla segrar i karriären är tagna på hemmabanan och spår två passar perfekt. Det kan bli körning i loppet vilket skulle gynna denne krigare. Hästen ser inte mycket ut för världen och man ska inte bry sig om hur han ser ut i värmningen. Han tar sig alltid samman och jag gillar hans inställning. Han är svår att hålla fräsch och lite av en halshäst. Normalt hävdar han sig väl i denna konkurrens och jag tycker han ska vara mycket mer spelad, så jag är fräck och ger honom tipsettan.

1 Coktail Bar står perfekt inne i loppet, men galopperade i årsdebuten så formen är ett frågetecken. Han kan öppna fort bakom bilen det visade han vid segern i Karlstad. Givetvis kan hemmahästen spåra detta lopp runt om, men jag har statistik som gör att jag testar med en annan tipsetta. På fyra starter på Sundbyholm har det blivit två tredjeplatser som bäst. När tränaren själv kört femåringen är de ännu segerlösa trots sex starter ihop.

Jag nöjer mig med ovan nämnda hästar, men nämner att 5 Essence Ås kan utmana Coktail Bar om spets och han står på kronan perfekt inne i loppet. 6 Presume har gjort en start i Eskilstuna och vann då. 10 Explosive River ska få ett snällt lopp i årsdebuten säger Haugstad. Hästen är mycket tränad och väl förberedd inför denna uppgift, men det kommer saknas tempo i honom tror Kenneth.

V4-3

RANKING: 4-2-8. B: 3-5-6-11-10-12. C: 9-1-7.

Spetsanalys:

Som 4 Gladiator Gull öppnade senast på Solvalla skulle det förvåna om han inte sitter i ledningen i detta sprinterlopp.

Loppanalys:

Det kostade 1.08 första 500 meterna och 1.12,3 första varvet för 4 Gladiator Gull i ledningen senast på Solvalla. Med tanke på det så höll åttaåringen bra som femma och han sprang ju även nytt rekord. Han står hårt inne i loppet, men kort distans gynnar honom kontra hans värsta konkurrenter. Alla fyra segrar i karriären är tagna på Sundbyholm och jag blir inte förvånad om Bengt L Axelsson spårar detta race runt om.

2 Quantum Outlook travade 1.12 sista 700 meterna i Örebro och spurtade fint som tvåa men hann inte ifatt ledande Freia Bear. Spår två passar bra och Eric Martinsson har hittat en perfekt propp för sin segervane åttaåring. På sju starter över kort distans har gamlingen tre segrar och hästens speed är hans bästa vapen. Given, men kanske något överspelad på sin fina rad.

8 Errol Boko var väl förberedd inför första loppet för Per Lennartsson. Hästen kördes tidigt till ledningen och vann säkert med en hel del sparat som det såg ut. Detta är ingen sprinter och på två starter över kort distans har det blivit en andraplats som bäst. Detta är en lördagshäst som kan vinna den tunga vägen och Per låter nöjd med honom i jobben.

3 Staro Hey Joe travade 1.14,4 sista varvet, men är ingen sprinter och det måste bli överpace för att han ska kunna segerstrida trots fint utgångsläge, så honom står jag över.

V4-4

RANKING: 6. B: 12-8-7-11-10-4-3. C: 14-1-9-2.

Spetsanalys:

Från ensamt springspår bara måste 6 Cobbys Celeb tidigt sitta i ledningen. Dick S Jansson leder volten och kommer inte alltid rätt på det, det talar bara ännu mer för att min spik tidigt sitter i den åtråvärda positionen.

Loppanalys:

Direkt när jag såg startlistan till V4-avslutningen fastnade jag för 6 Cobbys Celeb. Jag såg hästen live i värmningen senast och han såg lysande ut. Han fick dödens utvändigt om vinnande Winner Journey, men var trots allt fyra och inte speciellt stort slagen. Att i årsdebuten vandra utvändigt om en bra ledare och ändå komma i mål på fint vis imponerade. Med det loppet i kroppen och ensamt springspår talar allt för tidig ledningen och sedan har jag svårt att se honom förlora. Extra stor fördel är att 5 Pumpkin är struken och det gör ännu lättare för kusken att ha bra fart på kör. Loppet senast höll betydligt bättre klass än detta och hemmahästen borde vara rejält framflyttad denna gång. Ingen av tilläggshästarna har visat att de är redo att köras fram till dödens och sätta upp tempot. Det betyder att jag inte blir förvånad om Petri Airaksinen kan köra relativt sakta första varvet och då kan fyraåringen nog mäkta med runt 1.15 sista rundan. Många lopp vinns från spets under denna tid och detta känns som en given spets och slut vinnare. Tränaren har mycket höga tankar kring säsongen för fyraåringen och hästen bör vara överlägsen detta motstånd. Hela vägen Petri!

Tipsredaktör: Mårten Eriksson

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Eskilstuna: "Gjorde ett ruggigt bra lopp senast"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson