Timoko var helt ohotad när för tredje gången kunde vinna Grand Critérium de Vitesse – före Oasis Bi. Efteråt blev vinnaren inbjuden till Elitloppet.

Franske hjälten Timoko, körd av Björn Goop var klar favorit att ta hem segern i söndagens stora lopp i Cagnes-sur-Mer. Och det blev också en mycket enkel viktoria. För tredje gången stod Timoko som segrare i Grand Critérium de Vitesse.

Efter starka insatser som tvåa bakom Bold Eagle i såväl Prix d’Amérique och Prix de France var det dags för Timoko att få sola sig i glansen. Förstapriset var värt 90 000 euro – och som grädde på moset fick tränaren Richard Westerink den första inbjudan till Elitloppet direkt efter segern.

Fick första Elitlopps-biljetten i år också. Foto: ALN

Någon större dramatik var det aldrig frågan om i det ”franska Elitloppet”. Oasis Bi, körd av Johnny Takter, snabbstartade till front. Björn Goop körde direkt fram Timoko i dödens och genom den första kurvan kunde favoriten överta.

Därefter var det spel mot ett mål. Voltigeur de Myrt, som inlett i rygg på Oasis Bi, gled ut utvändigt om ledaren, men när det drog ihop sig in mot det långa upploppet i Cagnes-sur-Mer var slaget förlorat för Voltigeur de Myrt.

Timoko drog undan på spänstiga ben, gav förvisso Oasis Bi fritt spelrum bakom, men Björn Goop hade händelserna under fullständig kontroll och Timoko gick ifrån mycket enkelt.

Silvret till Oasis Bi. Foto: ALN

Segertiden blev fin, den engelska milen klarades på 1.10,2a. Oasis Bi tog här ännu en fin framgång som klar tvåa på 10,4. Andrapriset var värt 50 000 euro.

Svensktränat även på bronsplatsen. Den av Daniel Redén tränade Luckycharm Hanover (10,7) levererade en rykande avslutning på innerspår med Yannick-Alain Briand i vagnen. Spanjoren Trebol (10,9) stod också för en god spurt och slutade fyra.

Voltigeur de Myrt (som var andrahandare) fick nöja sig med sjundeplatsen. För både Kadett C.D. och Going For Gold Zaz slutade det med galopp.

Du kan se loppet här. 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Söndag: V64-tips till Halmstad

Söndag: V64-tips till Halmstad

V64 Halmstad 13 mars

Omgången: Det är en rolig spelomgång i Halmstad och då banan lär vara jättefin räknar jag med en hel del barfota och rättvisa förhållanden. Två spikar testar jag med och garderar storfavoriterna!

Bästa spiken: 8 Bianca Am (V64-1) är klart bästa hästen och träningsrapporterna går i dur, jag tror hon vinner!

Roliga spiken: 12 Go Green Pellini (V64-5) är inte favorit, men han har mött mycket tuffa hästar i Silver och såg jättefin ut senast. Jag tror han fäller alla!

V6-förslaget är på 1.536 kronor (enbart V6).

8 Bianca Am (4-10)
6-1-9-2-7-5-12-8 (3-11)
7-8-1 (9-3)
8-4-3-1-7-5-6-9 (10-11)
12 Go Green Pellini (8-2)
4-5-2-6-10-8-14-9 (12-11)

1x8x3x8x1x8 = 1536 kr 

DD-förslag på 1000 kronor: 

12 – 4,5 x 400
12 – 2 x 200

V64-1:
Ranking: A: 8 B: 4-10-6-2-3 C: 1-5-7-9

Spetsanalys: Optimistic Face och Tooca lär vara de som gör upp om ledningen och jag tror Uhrberg sitter i spets med Tooca. Hon har varit snabb varje gång med liknande läge, även om hon galopperat i spetskamp på sistone.

Loppanalys: 8 Bianca Am är favorit, men jag tror hon blir lite ”avslagshäst” och tar chansen och spikar då hon är klart bästa hästen i ljummet lopp. Hon var grymt bra vid segrarna förra hösten då hon bara blåste runt på några hundra meter och för Adielsson hade vi 10,5 sista 700 i avstannande stil! Hon fungerade inte i två senaste loppen, men man har lokaliserat varför och hon har fått ladda om och ska träna mycket bra. Hon är bäst då hon sparar speeden och det spelar mindre roll vart hon sitter i loppet, bara hon fungerar och jag tror hon blåser till dem. Spik!

4 Tooca är snabb från start och höll bra från ledningen näst senast, för att galoppera i spetsstriden senast. Hon har spetschans och det är rätt distans, men hon är klasser sämre än favoriten och jag tror hon får ge sig.

10 Google blev det för tufft för senast med mer offensivt upplägg, men intrycket starten före var positivt och med klaff kan hon utmana om favoriten sviker.

V64-2:
Ranking: A: 6 B: 1-9-2-7-5-12-8 C: 3-11-10

Spetsanalys: 1,2,5,6,7,8 gör första med framspår bakom bilen och givetvis är det ovisst. Den som testat bilen har öppnat sådär. Kolla bilprovstarten för tävlingarna så kan bilden klarna!

Loppanalys: 9 Tudor Kronos vann debuten hos Bergh senast, men det var i lite knepig stil och inte helt övertygande hur han rörde sig, men han vann med 15 meter… Det såg ut att finns mycket att göra, men säkert väntar man med detta och låter hästen starta igång. Nu hårdnar motståndet och från bakspår måste han kunna förlora.

Draget är 6 Tahays Blue Amber som var som en ny häst senast i andra starten för Peter, och första för året. Trots dödens bara klev hon fram och kopplade grepp, och höll undan utan att bottnas. Från start kan hon knappast vara med, men Peter låter uppåt och visst är det bra chans även med jobb under vägen. Det verkar dock bli mycket skrik på hästen som nog blir favorit till sist och då är det värde bakom så jag spelar matte-gardering.

1 Leon Brodde är en jättefin typ som agerat ängsligt och utan självförtroende, men senast var det klart bättre även om det ser ut att gå på nålar emellanåt. Steffe körde bara på säkerhet runt svängen, och klev enkelt förbi bra häst med 12,5 sista 500 och det duger gott även här.

V64-3:
Ranking: A: 7-8-1 B: 9-3-11-4 C: 2-10-6-8

Spetsanalys: Vivi Silvio ska kunna ta ledningen från innerspår med Uhrberg, spetsade enkelt från innerspår i somras. Quantum Athena har tagit ledningen tre senaste och är snabb och kommer utmana tufft.

Loppanalys: Här låser jag på tre hästar, 1 Vivi Silvio borde ta ledningen och det är 1640 meter som passar henne bäst. Hon vann två raka från ledningen i somras, och nu börjar banorna bli ”sommarsnabba” och hästarna kommer rinna undan allt oftare från spets, därmed vill jag inte rata henne. Hon har vilat och kan behöva loppet.

Bättre är 7 Borups Orkide som gjort flera mycket bättre insatser än favoriten, men är också mycket mer komplicerad. Senast kort galopp före start, och hon har gjort så tidigare. Kom tillbaka och var mycket nära att hinna på Emil B.Boko utan att vara körbar som det såg ut men det var snabba 11,5 sista 700 och det duger gott här. Fungerar hon tror jag hon vinner.

Det roliga strecket är 5 Barkås Surprise spelad till endast 8%. Hon satt långt ner i fältet senast men över upploppet bet det jättefin och hon hann ifatt alla utom skjutaren Diotima F. Bättre läge nu och känns klart aktuell!

V64-4:
Ranking: A: 8-4-3 B: 1-7-5-6-9 C: 10-11-12

Spetsanalys: Top Degli Ulivi är mycket snabb och tog enkelt ledningen senast för att släppa. Dock 2640 meter och blir släpp då Platon Face kommer mata framåt, övertar efter 600 meter?

Loppanalys: Mycket av utdelningen styrs här, sköter sig 8 Platon Face så vinner han normalt enkelt, men han har hoppat i 10/13 starter och är mycket knepig. Alla tre felfria lopp har han vunnit överlägset och bara dundrat på, men båda över långt har blivit galopp. Han har varit borta i fyra månader, men det behöver inte vara negativt då han fått lugna ner sig och kanske mognat under vintern? Läget är bra, ja trots spår 8 bakom bilen, för det viktiga är felfritt och det ska Adrian lyckas med. Han har vunnit 2/7 med hästen, och felfri körs han säkert till ledningen efter ett drygt halvvarv och vinner. Men en häst som är 50%-are och har galopperat i hela 77% av loppen måste garderas.

4 Top Degli Ulivi är en fin häst som Bergh hyllade mest hela förra året, men hästen sprang med handbromsen i och man hittade ingen nyckel. Näst senast i första som valack travade han bättre, även om det blev prov utan värde men han hängde mest med efter att  ha släppt spets senast. Fortsatt svårbedömd, men ledningen tar han och skulle det lossna är han mycket tidig och jag lägger tvåa.

3 Västerbo Exact är grymt stark, näst senast var han nog inte som bäst även om det var en bra ledare som sprang undan för jag trodde han skulle vinna det. Han gjorde sitt bästa lopp hittills senast då han avslutade starkt och jag hade vassa 11 sista 700!

V64-5:
Ranking: A: 12 B: 8-2-9-11-1 C: 4-5-10-7-6

Spetsanalys: Neptunus Face och Preston Savage ska göra upp om ledningen, och jag tror Neptunus håller upp, gjorde det enda gången han haft innerspår.

Loppanalys: 8 Picasso Sama har vunnit 6/9 och han är riktigt bra, inget snack om det. De flesta segrar är från ledningen (5/6) men han var bra vid en seger bakifrån. Senast såg han bara okej ut även om han gick 11-fart till slut. Ny kusk nu, och jag har en annan vinnare.

12 Go Green Pellini är draget och jag tror att han vinner och spikar! Han såg mycket bra ut senast då han bet i snyggt över upploppet och var nära West Wing och For Pleasure As. Det var över 2640 meter och han har gått bra över tre varv tidigare. Visst, han är bättre när han är med där framme men så bra form som han har måste han ha bra chans att runda dessa. Han har härdats i bra Silverlopp under en längre tid, och Ingves verkade klart inne på hästen i intervju i fredags i TV. Kul chansspik!

2 Preston Savage är en rysare, han gick i dödens i ny regi senast och såg stark ut då han hoppade 300 kvar och det loppet vinner han annars. Skulle han kunna köras till spets blir han farlig.

9 Tor Mento agerar ojämnt och senast var det inget extra, men före det satt han fast med massor sparat på V75.

V64-6:
Ranking: A: 4-5-2 B: 6-10-8-14-9 C: 12-11-3-1-15-7-13

Spetsanalys: J.F.Sånna är snabb och kusken brukar gilla att ladda och senast svarade han spets i snabb öppning i 11-fart. Försöker säkert ta emot Stronghold, men om denne travar kan han köras till spets.

Loppanalys: 6 Tobby har varit bra i Danmark och vunnit enkelt två senaste efter att ha körts till ledningen tidigt. Det har varit skralt motstånd och det hårdnar betydligt nu. Hästen är en vinnartyp som vunnit 11/18 starter och sådana brukar växa med uppgiften, men som favorit går jag emot på DD.

4 Stronghold har visat mest och skulle Adrian hitta till ledningen utan att hästen blir för vass, ja då kör övriga om andraplatsen. Näst senast kördes han till ledningen och joggade undan med 10 sista 800! Det blev för tufft upplägg på V75 senast men han höll fullgott som fyra. Nu har han fått ladda om, och Kolgjinis visade form igår och han tippas.

5 Tequila F. är bra, och nu får han gå bakifrån då han inte fungerade i ledningen senast. Det kommer gå fort första 500, och han har chans att fälla alla då han kan spara speeden där i slagläge bakom.

Skrällen kan 2 J.F.Sånna vara som borde varit en snygg 12-taggare senast men konkurrenterna pressade onödigt i flera omgångar och trots att han höll urtappert efter 11/13,5 första 500 och varvet så fick han ge sig sista biten. Borde laddas igen, och gör Stronghold bort sig kan det vara en bra spetsvinnare!

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Alfas da Vinci grejade segern i häftigt lopp
Nästa nyhet
V75: Alfas da Vinci grejade segern i häftigt lopp

V75: Alfas da Vinci grejade segern i häftigt lopp

Det blev en avslutning helt i publikens smak när Gulddivisionen avgjorde på Kalmartravet. Fyra hästar på linje men favoriten Alfas da Vinci fixade det – på speed.

Lördagens Gulddivisionen, som kördes i Kalmar, såg flera riktigt starka namn i startlistan. Loppet blev också en riktig delikatess med en spännande upplösning. Det dock först efter att favoritspelarna fått hjärtat i halsgropen.

Joakim Lövgren avancerade Alfas da Vinci via tredjespår med varvet kvar, men valde att krypa ned i andraspår över sista bortre långsidan. Först över upploppet fick favoriten fritt invändigt – och kunde störtdyka till målfotoseger.

Alfas da Vinci duger även på 2140 meter. Foto: ALN

– Jag har varit på det klara hela tiden att det här loppet skulle vi inte vinna bara på styrka. Det var givetvis en chansning när jag gick ned i andraspår igen, men vi körde för att vinna och det löste sig i dag, sa Joakim Lövgren i vinnarcirkeln om sin taktiska manöver.

Loppet öppnades i ruskigt tempo. Attack Diablo fick ta emot en het I Won’t Dance och duon öppnade de första 500 efter i underkant 1.08. På kilometern hade man fått lugna ned till 1.13.

Då gav sig alltså Alfas da Vinci i väg, men i samma veva vred Erik Adielsson ut Spring Erom från andra utvändigt och bytte positionen mot dödens. Med 700 meter kvar gick Lövgren ned i andra utvändigt. Och där blev han kvar då Nothing But Class täppte till i tredjespår.

Upploppet blev således dramatiskt. Tappre Spring Erom hade skaffat sig ett litet grepp medan Alfas da Vinci febrilt sökte efter fritt spelrum. 150 meter kvar kom luckan – valacken störtdök ned på innerspår och hann fram på mållinjen.

Gamle Spring Erom är i toppslag. Foto: ALN

Ute i banan levererade även Riff Kronos en flygande avslutning och var nästan på linje med de två främsta. Samtliga tre noterades för tiden 1.12,9a över 2140 meter. Nothing But Class klockades till 13,0.

– Det stora målet med hästen i år har varit att se om vi kan göra en medeldistansare av honom, i dag gick det bra och vi kan fortsätta att snegla mot sådana lopp, berättade Joakim Lövgren vidare.

Alfas da Vinci som här tog sin andra seger på lika många starter för året belönades med 150 000 kronor.

Nahar galopperade bort sina chanser redan när bilen lämnade fältet. Orecchetti gjorde här sin andra start efter långt uppehåll, gick med i tredje ytter men kunde inte slåss i tätstriden och slutade oplacerad.

***

I ett stayerlopp dök styrkefenomenet Dernier Viking upp, men hade ingen lycka denna dag. Stoet landade i dödens in på slutvarvet men började på sista bortre att bryta ut, tappa aktionen och gick genom fältet. Segern gick i stället till danske Tack Wee som för Johnny Takter vann på 1.15,1 över 3160 meter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Speeding Spur blev kung i Australien
Nästa nyhet
Speeding Spur blev kung i Australien

Speeding Spur blev kung i Australien

Det bjöds på travfest i Australien på lördagen. Speeding Spur avslutade med en rykande finish när han plockade hem segern i Great Southern Star.

Australiens förnämsta travlopp, Great Souther Star, avgjordes på Tabcorp Park i Melton, en bit utanför Melbourne på lördagsförmiddagen, svensk tid.

Loppet, där vinnaren erhåller ett förstapris på motsvarande cirka 1,2 miljoner kronor, avgörs liksom Elitloppet med två försök och en final.

Det ena försöket vanns av Glenferrie Typhoon, medan favoriten och segraren i det här loppet för två år sedan, Keystone Del plockade hem det andra.

Daryl Boko var en av hästarna i Great Southern Star. Foto: ALN

Keystone Del gjordes också till stor favorit när det var finaldags. Men den nyzeeländske stjärnan som kom till finalen med fyra raka segrar, orkade inte efter en tung resa i dödens.

I spets travade Maori Time, körd av den amerikanske toppkusken Yannick Gingras. Denne fick utstå press av Keystone Del över sista bortre långsidan, men när favoriten föll tillbaka i sista sväng provade Maori Time ett ryck.

I tredjespår attackerade Glenferrie Typhoon som såg ut att gå mot segern när han över upploppet fått grepp om ledaren, men flygande ute i banan kom nu Speeding Spur, körd av Josh Dickie.

Fyraårige Speeding Spur (e. Pegasus Spur) hade fått fritt från en resa som trea på innerspår och avslutade med raketfart – och hann fram med säker marginal. Segertiden skrevs till 1.12,0a över 1720 meter.

Det är John Dickie som tränar vinnaren, som också tävlar för Nya Zeeland. Glenferrie Typhoon grejade andrapriset efter sin tunga avslutning och trea blev Quite A Moment efter en resa i rygg på ledaren Maori Time som slutade fyra. Keystone Del fick nöja sig med femtepriset.

En svenskbekanting deltog också i loppet. Finlandsfödde Daryl Boko tävlar sedan förra året i Nya Zeeland och Australien. Efter en fjärdeplats i försöket kördes hästen av kanadensaren Corey Callahan och slutade nia efter en resa i de bakre regionerna.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Säkra segrar för Shaq och Tekno Odin
Nästa nyhet
Säkra segrar för Shaq och Tekno Odin

Säkra segrar för Shaq och Tekno Odin

Shaq is Back och Tekno Odin var på besök i vinnarcirkeln efter att de båda stjärnorna tagit säkra segrar på Bollnästravet under fredagen.

Daniel Redén-tränade Shaq is Back gjorde comeback i ett tufft montélopp i Frankrike i början av februari. Då räckte nioåringen inte. Men när han testade under sadel på Bollnästravet under fredag kväll blev det en enkel viktoria.

Jennifer Persson satt upp på Shaq is Back som från innerspåret inte lämnade något åt slumpen. Det bar av mot ledningen direkt och från den positionen skulle ”Shaq” vara helt ohotad.

Tekno Odin. Foto: ALN

Storfavoriten seglade undan väldigt lätt över upploppet och nådde mållinjen på 1.12,5a över 1640 meter. För det belönades man med 30 000 kronor.

Kallblodsstjärnan Tekno Odin hade dessförinnan också visat upp sig. Öystein Tjomsland-träningen hade Ulf Ohlsson i sulkyn och laddade direkt från början.

Efter 500 meter kom man ned till ledningen och väl i den positionen var loppet redan i hamn. Tekno Odin kunde säga morsning och good bye över upploppet och stack ifrån på väldigt fint vis. I mål visade klockorna på 1.24,1a över 2140 meter. Förstapriset var 35 000 kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Danska favoriten Fräkke Frederik är död

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson