Montéryttaren Jenny Brunzell anmäldes av ban-veterinären efter en seger på Åby. Nu väcks åtal vid tingsrätten för djurplågeri, alternativt brott mott djurskyddslagen.

Den 31 december i fjol vann ryttaren Jenny Brunzell, Solvalla, ett montélopp på Åby. I loppet drev hon sin häst på ett sätt som inte är tillåtet enligt tävlingsreglementet.

Jenny Brunzell i sadeln. Foto: ALN

För ”felaktigt bruk av körspö” tilldömdes hon till 1500 kronor i böter samt två veckors avstängning, ett straff som avtjänades i januari.

Men händelsen har nu också fått ett rättsligt efterspel. Det sedan Åbys banveterinär anmält saken till Länsstyrelsen. Ryttaren ska nu åtalas vid Göteborgs tingsrätt, för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Det skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

– När Länsstyrelsen får in en anmälan, i det här fallet från banveterinären, gör man en egen bedömning om Länsstyrelsen ska polisanmäla ärendet. Så skedde och därefter har en åklagare bedömt att det finns anledning att åtala ryttaren vid tingsrätten, förklarar ST:s jurist Göran Wahlman i pressmeddelandet.

En eventuellt fällande dom kan komma att leda till ytterligare konsekvenser från Svensk Travsport, men i avvaktan på domstolens beslut agerar inte sporten emot Jenny Brunzell utöver det straff som hon redan dömts till.

Åtalet väcktes av åklagaren den 8 mars och rättegången är planerad att hållas vid Göteborgs tingsrätt den 23 maj.

– Jag som älskar hästar känner mig fruktansvärt kränkt över det här, svarar Brunzell via sms till SportExpressen.

Jenny Brunzell vann 24 av sina 91 lopp under 2015 och red in strax över en miljon kronor. Hon var landets segerrikaste montéryttare under fjolåret.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Örebro

Torsdag: V64-tips till Örebro

Omgången: Loppen håller klart bra standard och flera intressanta årsdebutanter visar upp sig, tänker på Stylish Hanover och Opitergium som gör debut för sin nye tränare Robert Bergh. Det ser svårlöst ut mot slutet, så därför testar jag med spik i V64-inledningen på Beppe Am som har en passande uppgift över stayerdistans.

Spiken

Beppe Am (V64-1)

Tappade av lirarna

Tic Tac Injection (V64-2)

Air Gunner (V64-3)

Tide Water och Miss Golden Quick (V64-6)

V64-systemet (Bara spel för sex rätt)

8 Beppe Am (Res: 7,4)

3,4,5,7,11 (Res: 1,12)

2,3,4,7 (Res: 1,5,)

2,3,4,5,7 (Res: 1,11)

2,7,11 (Res: 1,8 )

2,4,5,6,7,8,10 (Res: 11,1)

2 100 rader/kr.

DD-förslaget

2,7,11- 8,10 x 200 kronor = sex kombinationer.

Totalt: 1 200 kronor.

V64-1

RANKING: 8. B: 7-4-5-6-10. C: 3-1-9-2.

Spetsanalys:

Efter ett halvvarv sitter 4 Part Nan Angelen eller spetsälskande 5 Matchmaker As i ledningen. Göran Jansson häst är något kvickare, men Bergh är vaken och påläst så sida vid sida kan han hålla ut sjuåringen och forcera sin Love You-avkomma till spets.

Loppanalys:

8 Beppe Am vann V75-finalen på ett kontrollerat vis från dödens på annandagen. Körande Haugstad är inne på att hästen har samma form för dagen som då. Kenneth har kört hästen två gånger och har en seger ihop med femåringen. Hästen står bra inne i loppet då det finns många medhängare i sällskapet som borde köras på innerspår över lång distans. Bara tio hästar totalt i loppet innebär att Beppe Am kan hamna typ tredje-fjärde par utvändigt i tidigt skede. Jag tycker han ska ha mer spel på sig och hästen såg fin ut senast på V75 när han kördes upp i vagn med mycket sparat i sista sväng. Lång distans klarar han bra, men det är mycket stora frågetecken för värste konkurrenten 7 Pepe di Jesolo på distansen. Därför känns det lockande att inleda med en spik på Beppe Am och jag räknar med att han är tuffaste i sällskapet oavsett vilket upplägg norsken än väljer.

V64-2

RANKING: A: 4-5-3. B: 11-7-1-12. C: 6-10-8-9-2.

Spetsanalys:

4 Tic Tac Injection och 5 Keep It Launcher är bägge raska bakom bilen. Jimmy Dahlman är tydlig med att han vill köra i ledningen med sin uppsittning om han kan svara upp favoriten

Loppanalys:

4 Tic Tac Injection har haft smygform en längre tid och står på tur för en seger. Hästen kan öppna fort bakom bilen startbilen och Jimmy Dahlman är tydlig inför detta lopp. Han ska/vill köra hästen i spets om han kan svara upp favoriten. Kort distans gynnar hästen och han kan spåra runt om, ifall han slipper toktryck under vägen.

5 Keep It Launcher kommer från ett formstall och hemmahästen har gått bra över sprinterdistans, på två starter har det blivit en seger och en tredjeplats. Danne Jansson fick lära känna stoet senast då hon fick en tung resa bitvis i dödens på Färjestad. Hon kan vinna loppet, men är överspelad med tanke på att det kan vankas svar i spetskörningen.

3 Ilikeitlikethat har gjort två starter i Örebro och har en seger och en andraplats vid dessa. Hästen gjorde första loppet på lång tid senast och har säkert mått gott av tempo i kroppen. Intressant från spår tre över korta häcken.

11 Vega har ingen seger än i karriären och har lite tveksam moral. Gynnas om det blir överpace i loppet och det kan det mycket väl bli. Modig har bra puts på stallet och Micael Lindblom upp känns mycket intressant.

7 Je Reve d’Amour har årsdebuten avklarad och är loppets roliga outsider. Hästen har ”bara” två tredjepris i karriären än så länge, men har viss fart i kroppen. Streckvärd!

V64-3

RANKING: 3-7-4-2. B: 1-5-9. C: 8.

Spetsanalys:

4 Democrat är en bilföljare och klar spetsfavorit, körs han i spets över medeldistans?

Loppanalys:

3 Opitergium har inte startat på nästan ett helt år, men gör en mycket spännande start för sin nye tränare Robert Bergh. Hästen är väl förberedd inför denna uppgift och Robban skulle aldrig ta ut en häst av hans kaliber utan att ha honom i ordning. Givetvis är segerchansen mycket god, men hästen blir löjligt överspelad och det rensar duktigt bakom honom.

7 Air Gunner tjänade drygt 400 000 kronor under fjolåret och visade flertalet gånger sin höga kapacitet. Hästen gör årsdebut och Jorma Kontio upp är ett tydligt tecken för mig att det ska tävlas med honom i kväll. Helt tappad av spelarna, lite tack vare att en facktidning missat honom helt. Given att varna för!

4 Democrat tar ledningen och spetsälskande Daniel Olsson kör säkert i ledningen om inte stallet ger honom körorder. Hästen är bäst över sprinterdistans och måste nog få bestämma för att rinna undan från ledningen, trots att loppet går i Örebro.

2 Stylish Hanover har inte startat sedan juni, men har hela fem segrar på elva starter efter längre frånvaro än en månad. Stoet kan öppna fort bakom bilen och körs för första gången av Ulf Ohlsson.

Jag nöjer mig med dessa fyra och står över 1 Nantucket som vann i monté senast, men var hamnar Mercedes Baloghs travare när startrusningen har lagt sig?

V64-4

RANKING: A: 4-5. B: 7-3-2-1-11. C: 12-10-8-9-6.

Spetsanalys:

2 Think Twice kan öppna fort, men ska köras i ryggar. Klar spetsfavorit 5 Merles Simoni som hon öppnade senast på Bjerke.

Loppanalys:

4 Gypsy Brodda klarar tuffa upplägg och det låter uppåt från stallet kring henne inför denna uppgift. Stoet är inte helt enkelt bakom bilen, men Haugstad ska köra på säkerhet och tror att hon travar felfritt. Hästen är oöm för position och räds inte dödens om de pullar upp i täten.

5 Merles Simone vann från ledningen på Bjerke och visade sin startsnabbhet den gången bakom startbilen. Medeldistans är inget minus och hon kan leda detta lopp runt om för sin tränare.

7 Myrica Gale fick ett tufft lopp i dödens under stor del av loppet senast som tvåa på Färjestad. Jorma Kontio kör henne igen och har två andraplatser på två starter ihop med stoet. Stämmer det under vägen har hon bra chans att spurta ner samtliga.

3 Altea är en ”arbetare” som har gjort det bra en längre tid. Stoet trivs med Daniel Olsson och från detta utgångsläge ska hon räknas. Även om jag tycker hon är något väl mycket betrodd kontra segerchans. Att hon är favorit är inte rätt i min bok.

2 Think Twice måste köras på väntan, för hon blir lätt vass under vägen. Hästen är humörbetonad, men kan Tino Ärling ge henne en ryggresa som vid segern på Solvalla kan hon överraska.

V64-5

RANKING: 11-7-2. B: 1-8-12-10. C: 6-4-5-9.

Spetsanalys:

2 Bizzy Sisu öppnade fort i Rättvik 15/11 och är spetsfavorit med Jorma Kontio.

Loppkommentar:

11 Sweet’n Sour Akema felade senast pga ett norskt huvudlag. Det blir öppet huvudlag i kväll och det väntar troligen barfota runt om vilket är ett stort plus för honom. Hästen kan flytta på sig rejält över en långsida och att han inte är favorit är fel, så jag testar med honom som tipsetta.

7 Plead Guilty kördes fram till dödens på Romme i precis rätt skede, det såg ut som att Jakobsson hade koll på ledande/vinnande Västerbo Exclusive i sista sväng. Duon fick dock aldrig fatt i honom och torskade med liten marginal. Åttaåringen har gjort flertalet fina prestationer på sistone och är värd en fullträff. Magnus var tydligen inför förra insatsen att medeldistans är hans bästa distans.

2 Bizzy Sisu har årsdebuten avklarad och hade sparat på Solvalla efter en snäll resa. Stoet tog hela fem segrar förra året och kan öppna fort bakom bilen och är min spetsfavorit. Jorma släpper ”aldrig” ledningen och femåringen kan leda runt om, spets i Örebro är ju guld värd och hon känns underspelad.

Jag låser loppet på dessa och står över 1 Motörhead som blir över från start, men varnar för 8 Rocket Speed som har ett lopp i kroppen och han är helt tappad av lirarna, dessutom gynnad av strykningen.

V64-6

RANKING: 4-10-8-7. B: 5-6-2-11-1. C: 3-12-9.

Spetsanalys:

Öppet, men som 4 Persephone Face öppnade från spår mitt bakom bilen senast så är hon spetsfavorit. Claes låter sugen på ledningen med sitt nyförvärv.

Loppanalys:

V64-avslutningen ser svårlöst ut och här kan det skrälla, jag streckar sju hästar men skulle gärna haft alla i en perfekt värld.

4 Persephone Face vann från ledningen senast utan att övertyga fullt ut. Hästen har inte fått ut sin fulla potential. Hon gör första starten för sin nye tränare och Claes Svensson, han brukar ”alltid” har sina nyförvärv i bra författning. Tippas på tidig ledning, men det finns fynd i detta race.

10 Miss Golden Quick har gjort bra lopp en längre tid och är värd en seger. Bra startryggar borgar för en fin resa och jag håller lärlingen Joni-Petteri Irri högt. Hästen är bara spelad till 5 % just nu och det känns givet att lira med henne på dubbeln då hon rensar bra.

8 Tide Water har visserligen spår åtta, men varför är hon spelad till 5 %??? Senast höll hon fint från dödens som tvåa och stämmer det bara en aning så är hon inte sämre än någon annan i detta lopp. Spelas också med på dubbeln då hästen är prisvärd i ett vidöppet lopp.

7 Hot Lady Andover vann senast efter 1.13 sista 700 meterna, men hästen hängde töm sista biten och det drog ner intrycket. Hon har inte startat på tre veckor och man har säkert filat till henne till detta lopp.

5 Must Have har gjort det bra en längre tid, men måste nog köras på chans för att segerstrida tillsammans med Daniel Olsson.

6 Xanthis Amazing kommer få alldeles för mycket spel på sig kontra segerchans. Senast fick Alexander Nilsson till styrningen perfekt och det löste sig utomordentligt efter en smygare. Möter tuffare konkurrenter än på sistone och två segrar på de tre senaste loppen gör att hon drar på sig väl mycket spel.

2 The Perfect One är inte så tokig och kan överraska, utgångsläget är mycket tilltalande. Rolig skräll!

Tipsredaktör: Mårten Eriksson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Critérium de Vitesse: Timoko från spår sju
Nästa nyhet
Critérium de Vitesse: Timoko från spår sju

Critérium de Vitesse: Timoko från spår sju

Spännande sprinterfest, möjligen med blivande Elitlopps-hästar, väntar på franska sydkusten på söndag. Dags för Grand Critérium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer.

Vincennes vintermeeting är till ända och i stället är det Rivieran som pockar på uppmärksamhet. På söndag körs det ”franska Elitloppet” Grand Critérium de Vitesse och vinnaren belönas med 90 000 euro.

Startlistan som blev spikad på torsdagen, innehåller fyra svensktränade hästar. Robert Bergh kör själv Kadett C.D. som fick ett prima fint innerspår bakom bilen. Dominik Locqueneux kör Going For Gold Zaz åt samma tränare.

Oasis Bi. Foto: ALN

Oasis Bi, Prix d’Amérique-trean som slickat såren efter Prix de France, är tillbaka i Frankrike. Från spår sex bakom bilen inleder man – och det är Johnny Takter som sätter sig i sulkyn.

Sverige representeras även av Daniel Redén-tränade Luckycharm Hanover som fått bakspår.

Blågult finns det också bakom loppets förmodade favorit. Timoko körs, liksom vid segern i fjol, av Björn Goop. Hästen har dessutom ytterligare en inteckning i Critérium de Vitesse från 2013.

Andra heta namn är Voltigeur de Myrt, Un Mec d’Héripré, Anna Mix och så spanska Trebol som dock får ta sig an uppgiften från ett av bakspåren.

Här är startlistan:

1609 auto

1 Kadett C.D. – Robert Bergh
2 Un Mec d’Héripré – Jean-Michel Bazire
3 Soléa Rivellière – Philippe Daugeard
4 Pascia’ Lest – Nicholas Ensch
5 Voltigeur de Myrt – Gabriele Gelormini
6 Oasis Bi – Johnny Takter
7 Timoko – Björn Goop
8 Anna Mix – Pierre Vercruysse
9 Vicomte Boufarcaux – Charles-Antoine Mary
10 Trebol – Gabriel-Angel Pou Pou
11 Luckycharm Hanover – Yannick-Alain Briand
12 Sahara Fairytale – Christophe Martens
13 Going For Gold Zaz – Dominik Locqueneux
14 Air Frame – Romain Derieux

Senaste vinnarna:

2015: Timoko – Björn Goop
2014: Univers de Pan – Philippe Daugeard
2013: Timoko – Jos Verbeck  
2012: Santa Rosa France – William Bigeon
2011: Quaker Jet – Jean-Etienne Dubois

Läs även: Första Elitlopps-biljetten kan komma i helgen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Första Elitlopps-biljetten kan komma i helgen
Nästa nyhet
Första Elitlopps-biljetten kan komma i helgen

Första Elitlopps-biljetten kan komma i helgen

Med 80 dagar kvar till Elitloppet är ännu ingen häst klar för travfesten. Men kanske kan en inbjudan komma i helgen?

Det är elva veckor kvar till Solvallas stora slag, den 29 maj. Förvisso fick Bold Eagle en tidig invitation till Elitloppet, men här valde man, som väntat, att tacka nej.

Markus Myron. Foto: ALN

I övrigt finns ännu inga Elitlopps-biljetter utdelade. Vid samma tid förra året blev Timoko (då titelförsvarare) den första att få en av de sexton platserna. Kanske kan det bli aktuellt med den första platsen att besättas efter helgen?

Solvallas sportchef Markus Myron kommer befinna sig på plats i Cagnes-sur-Mer på söndag där spännande Grand Critérium de Vitesse avgörs. Ett lopp som lär ha flera för Elitloppet intressanta deltagare.

– Kanske kommer den första inbjudan på söndag efter Critérium de Vitesse? Annars har vi tid och råd att vänta och se vilka hästar som övervintrat på ett bra sätt, säger Markus Myron till Kanal 75.

Trebol. Foto: ALN

Troliga deltagare i söndagens franska storlopp är just Timoko, men även Voltigeur de Myrt, Un Mec d’Héripré och PdA-trean Oasis Bi – samt Trébol.

Spanjoren har satt färg på loppen under Vincennes vintermeeting och är ett potentiellt exotiskt inslag sista söndagen i maj.

– Bortsett från Bold Eagle är det den häst folk har frågat mest om. Visst vore det kul med en spanjor och i helgen får vi se hur den passar på sprinterdistans, säger Markus till Kanal 75.

Under våren kommer ett antal lopp från vilka vinnarna kvalificerar för Elitloppet att köras. Bland annat den 8 maj avgörs det omtalade ”Elitlopp Playoff” på Meadowlands.

Läs även: Många stjärnor lockade till Elitlopps-kval i USA

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
BBS Sugarlight gick på pumpen i årsdebuten
Nästa nyhet
BBS Sugarlight gick på pumpen i årsdebuten

BBS Sugarlight gick på pumpen i årsdebuten

Norska stjärnan B.B.S. Sugarlight gjorde intressant comeback på Bjerke. Men 12 för 10-favoriten fick nöja sig med silvret i årsdebuten.

Johan Untersteiner gjorde resan till Oslo för att kuska bakom norska världsstjärnan B.B.S. Sugarlight när fjolårets Olympiatravs-vinnare gjorde årsdebut efter ett uppehåll på fem månader.

Sjuåringen spelades såklart till storfavorit i snabbloppet på Bjerke – men publiken fick se ett favoritfall. Sejr Gammelsbäk höll säkert undan från ledningen för Frode Hamre.

Har Axevalla i kikarsiktet. Foto: ALN

– Det här var det minst viktiga loppet i år. Det viktigaste var att han fungerade. Jag tyckte han såg spänstig och fin ut, men han var lite seg. Det här loppet gjorde säkert gott, sa tränaren Fredrik Solberg till tgn.no.

B.B.S. Sugarlight placerades som tvåa i andraspår. Efter det att anförande Sejr Gammelsbäk inlett det första varvet efter 16,5 sände Untersteiner J:r fram favoriten mot dödens.

Över upploppet provade B.B.S. Sugarlight att utmana ledaren, men blev avvisad. Sejr Gammelsbäk höll säkert undan och tog förstapriset på 40 000 norska kronor på 1.14,4a över 2100 meter. Favoriten tvåa, två tiondelar senare.

För B.B.S. Sugarlight är nu planen att starta i Gulddivisionen på Axevalla, den 9 april som nästa uppgift. Det första stora målet för säsongen är att försöka försvara titeln i Olympiatravet den 30 april.

Du kan se loppet här (Bjerke, onsdag, Lopp 7).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Michelangelo Ås fortsätter vinna - sjunde raka

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson