Det blev platt fall för Ivar Sånna i sin norska debut. Nu har veterinären hittat slem i halsen som kan ha varit orsaken.

2014 års svenska Derby-runner up Ivar Sånna gjorde i måndags en högintressant första start för sin nya tränare Jomar Blekkan på hemmabanan Leangen.

Men det slutade i ett tungt fall. Trots ledningen och beskedligt motstånd stannade Ivar Sånna helt sista biten och diskades för passgång. Hästen undersöktes direkt av veterinär.

Ivar. Foto: ALN

– Veterinären hittade slem i halsen och hästen sattes på medicinering. Det är dock inte tal om något allvarligt och jag vet faktiskt inte om halsproblemen enbart var orsaken till prestationen, säger Jomar Blekkan till rikstoto.no.

Planerna för Ivar Sånna var stora inför säsongen. Tanken var att hästen skulle starta mot eliten i Steinlagers Äreslopp den 19 mars, alternativt Klosterskogen Grand Prix i påskhelgen.

– Jag hoppas inte han tappar för mycket på det här, men storloppen kommer på rad och vi har hopp att vara med i de största. Men först får vi försöka luska ut om det är något som är galet och sedan ta det därifrån, säger Jomar till rikstoto.no.

Läs även: Blytungt fall för Ivar Sånna i årsdebuten

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V4 Bergsåker: ”Ser ut som en passande uppgift”

V4 Bergsåker: ”Ser ut som en passande uppgift”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han känns fin för dagen och hade ingen tur med löpningen senast när vi testade V75. Han avslutade bra när han väl kom loss och detta ser ut som en passande uppgift på pappret. Jag tycker väl att han är medelsnabb från start men med vettigt resa borde han dyka upp i striden. Inga ändringar, säger Henrik Svensson om Daddy’s First (V4-2).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Bergsåker. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till LD, V4, och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

3 CLINE – senast blev det bara strul och hästen är mycket bättre i ordning än så. Min dotter som kör jobbar åt Pihlström som har favoriten i loppet och det vore skojigt om hon kunde vinna. Hon har inte så mycket respekt i loppen och kanske inte får bestämma i spets men det kan bli spets och hon har blivit allt tuffare i loppen. Hästen verkar vara en fin löphäst som är förbättrad i lopp. Vi har fått snö och har bra att träna på nu. Inga ändringar, säger Rolf Giljam.

6 LOTUS CELEBRITY – Han har inte startat på ett tag men känns fin i jobben. Nu tror jag säkert att han behöver det här loppet, och kanske ett till, men jag tror inte att han kommer göra bort sig helt. Det här dock ingen ingen lättkörd herre som kan bli alldeles för pigg. Det gäller att komma överens med honom från början. Inga ändringar, säger Jennie Mood.

7 SAILFISH – Han är behandlad efter senaste starten och var inte alls fräsch då. Nu känns han betydligt bättre och jag är nöjd med vad han visar upp i jobben. Detta är en duglig häst som kan duga direkt även om det kan vara lite ringrostigt på sina hörn. Inga ändringar, säger Henrik Svensson.

9 ALL TIME LA MARC – Han blev störd till galopp senast men kändes fin i övrigt och var riktigt bra i starterna innan det. Insatserna har varit rejäla och han behöver nog vara lika bra nu om han ska kunna plocka 20 meter. Som han sett ut på slutet måste jag väl tro på honom igen. Inga ändringar, säger Henrik Svensson.

12 DOMINE QUO VADIS – formen är god och det är hans årstid nu. Senast skötte han sig godkänt i tufft gäng. Han är inte så snabb ut och vinner inte så ofta och det är väl platschans i första hand. Inga ändringar, säger Anders Wallin.

14 HOT PRIDE – Han gör första starten för året men har varit startklar ett tag. Årsdebuten blev dock aningen fördröjd eftersom han fastnade med nosen i vattenhinken och fick sy fem-sex stygn. Hästen tränar i alla fall starkt och jag förväntar mig en fin prestation direkt för detta är en häst som håller V75-klass. Det gäller att vi hittar rätt väg från tillägg men det brukar Uffe kunna lösa. Samma utrustning som vanligt, säger Markus Pihlström.

Lopp 2, V4-2

1 DANTE BAND – Han har gjort två positiva lopp i de två senaste men har väl egentligen gått jämnt en längre tid. Vi har dock haft lite halvtaskiga lägen men allt ser bra ut med hästen. Nu ska man inte klaga när man får spår ett men jag tror inte att han kommer kunna svara någon ledning. Det kräver att löser sig idag men jag tycker inte motståndet var det värsta. Inga ändringar, säger Patrik Sjöberg.

4 KING OF MINE – han är bra i ordning och nu har vi läge för ledningen. Sedan får vi se hur mycket körning det blir men ledningen vore bra. Det blir nog någon form av helstängt huvudlag nu. Kankske helstängt med med hål i och jag tror vi har chansen, säger Patrick Wickman.

5 DADDY’S FIRST – Han känns fin för dagen och hade ingen tur med löpningen senast när vi testade V75. Han avslutade bra när han väl kom loss och detta ser ut som en passande uppgift på pappret. Jag tycker väl att han är medelsnabb från start men med vettigt resa borde han dyka upp i striden. Inga ändringar, säger Henrik Svensson.

9 STARO GRAPEVINE – hon har hängt töm och inte riktigt fungerat men vi hittar inga direkta fel. Hon får starta på och se om det blir aveln som väntar eller inte. Hon är svårbedömd och i jobben är allt bra, säger Lars Nylander.

11 STALL WARNING – han har i grunden bättre kapacitet än min styrning men han har lite problem med färddatorn. Han kändes bra med ny balans senast och är inte borta om det blir bra tempo. Han ska med vid gardering, säger Patrik Wickman.

12 ELIAX – Han gjorde det bra på V75 näst senast och fick sedan vinna i starten efter det. Sättet han gjorde det på var lysande men nu är vi bortlottade och härifrån måste vi ha lite flyt. Helt omöjligt känns det dock inte. Inga ändringar, säger Markus Pihlström.

Lopp 3, V4-3

1 UNICORNS DIAMOND – hon känns rätt bra och läget är fint. Vi borde få en fin resa på innerspåret och hon kan greja en fin placering, säger Patrik Wickman.

4 ZILLE CROFTER – vi har haft bra att träna på nu på slutet och hon känns fin men det kanske behövs lopp i kroppen. Mest troligt får hon smyga med och det blir inga ändringar, säger Ulrika Olsson.

8 SEA OF HEARTBREAK – Han gör första starten på över ett halvår och det är en skadad som satt stopp för honom. Nu känns han pigg och alert igen men han brukar behöva lopp i kroppen och dessutom drog vi ett dåligt utgångsläge. Jag är nöjd om han fungerar som han ska och förväntar mig inga stordåd med tanke på förutsättningarna. Skor runt om är en ändring men det ska fungera fint, säger Henrik Svensson.

10 OMEGA C.D. – hon är behandlad och känns fin och hon brukar tävla bra efter lite uppehåll. Hon ska kunna duga rätt bra och är inte borta då det finns lite frågetecken på en del andra. Inga ändringar, säger Martin P Djuse.

13 O.M.ANNIE MARJE – löper hon upp till vad hon kan så duger hon bra men jag har varit besviken på henne på slutet. I jobben känns hon bättre än någonsin men hon måste även visa det i lopp innan jag kan tro på henne. Vi har en snabb rygg i starten men vi kör lite snällt. Det blir nog ett öppet huvudlag denna gång, säger Lars Nylander

15 HEDWIG – Hon gör första starten för mig men har tränat fint en längre tid och jag tror på henne direkt. Detta är en mycket fartfylld häst som dock dragits med ett lynnigt humör och dessutom har hon brutit mycket i loppen. Normalt sett ska hon lägga ett sådant här gäng på rygg men det blir ett snällt bett, vanlig vagn sant öppet huvudlag så får man se. Helt borta är hon inte, säger Markus Pihlström.

Lopp 4, V4-4

3 STARK – Han har snart tjänat ihop till en fullträff och jag hoppas den kommer nu. Jag tycker att hans insatser på sistone varit riktigt bra och Jan-Ove har varit nöjd varje gång. Nu kör John Östman som lyckats bra med honom tidigare och förutsättningarna ser klart bra ut. För första gången på väldigt länge har vi ett intressant utgångsläge men detta är ingen häst man kan ladda med. Trampar han bara på ordentligt bakom bilen borde man ändå hamna vettigt på det och sen måste han kliva på tidigt för att kunna tugga ner dem. Inga ändringar, säger Jennie Mood.

7 FYLKING – han travade så illa i sina senaste starter och vi fick behandla honom ett par gånger. Nu är han fin och väldigt laddad. Jag brukar rida honom i galoppintervaller två dagar före start och nu var det ett under att jag höll mig kvar då han var så laddad. Annars har han bara fått ett jobb efter 1.44 och visst kan det saknas tempo men hästen är bra. Hon gick jobbet tillsammans med min Kallibra och hon sänkte rekordet rejält då hon startade nyligen och Fylking var mycket fin då. Det blir aluminiumskor runt om och han vill ha bra fäste. Det blev rätt bra emot, säger Kin Backman.

8 BLISJUR – formen är god men han ska köras lite på väntan och det har inte klaffat riktigt. Läget blev väldigt tråkigt nu och vi gör inga ändringar. Vi väntar på barfotakörningen längre fram. Han gillar täta starter, säger Peter K Johansson.

11 BJÖRLI MAI – hon har haft ett planerat uppehåll och vi har tränat på. Det har varit bra förhållanden och hon verkar fin. Hon bör vara i form direkt och hon fungerar bra i ryggar. Inga ändringar, säger Per-Erik Harr.

12 HIBOKONGEN – jag har kört ett 36-jobb med honom inför detta och han kändes fin. I övrigt har han tränats i intervaller och allt är bra. Vi får se om Janne kan hitta på något speciellt med balansen. Läget blev svårt och vi får ligga lite smålågt så här direkt och hoppas att hästen fungerar och får en fin säsong, säger Micael Schönnings.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sanity slutar tävla - "blir en lycklig pensionär"
Nästa nyhet
Sanity slutar tävla – ”blir en lycklig pensionär”

Sanity slutar tävla – ”blir en lycklig pensionär”

En av Sveriges mest populära travhästar de senaste åren har gjort sin sista start. Nu väntar pensionärslivet för Sanity.

Det var på tisdagskvällen som man via hästens Facebook-sida lät meddela att den nu tioårige valacken Sanity, har gjort sin sista start.

– Vilken fantastisk underbar resa han gett oss! Nu börjar ett nytt kapitel i ”Svantes” liv. Livet som pensionär. Och vi lovar att vi kommer att se till att han blir en väldigt lycklig pensionär, skrivs på Sanitys Facebook.

Sanity travade in över tio miljoner. Foto: ALN

Sanity, som nästan under hela sin karriär tränades av Malin Löfgren, startade upp sin karriär med att glädja sina många ägare med seger i den första upplagan av Rikstravet.

Men hästen kom därefter att utvecklas till en världsstjärna. Den största segern kom i Norrbottens Stora Pris 2012 och Sanity slutade även tvåa i Olympiatravet 2014 efter att ha plockat flera starka segrar på fransk mark vintern innan. Love You-sonen deltog också i alla de största loppen, däribland två starter i Elitloppet.

Sanity kom att avsluta sin karriär på Östersundstravet i slutet av juli, samma banan där hästen gjorde sin första start – och tog sin första seger sex år tidigare.

Hästen avslutar sin karriär med 31 segrar på 82 starter och rekordet 1.09,2a. Sanity travade in nästan 10,3 miljoner kronor, vilket gör honom till landets 40:e vinstrikaste genom tiderna.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vincennes: Svensktätt – bakom vinnaren
Nästa nyhet
Vincennes: Svensktätt – bakom vinnaren

Vincennes: Svensktätt – bakom vinnaren

Många svenskhästar kände sig kallade i Prix de Château-Gontier på Vincennes. Det blev också fina blågula framgångar – även om segern uteblev.

Svenskarna var flitigt i elden i ett och samma lopp i Paris på tisdagen. Mot vinnaren Vasco Flower, körd av Charles Bigeon, fanns dock inget att göra. Men det blev svensktätt bakom.

Donttellmeaynmore, med Franck Nivard, var spelad till favorit. Efter en resa som trea i andraspår sändes han fram i sista kurvan och hade länge greppet, men fick se sig upphunnen kort före mål.

Lover Face trea. Foto: ALN

Lover Face, gick en bit i spets, men släppte till Listas Rafiki, och avslutade bra mellan hästar till tredjepriset. Listas Rafiki höll riktigt bra, men fick släppa förbi sig mycket bra spurtande Twitter i kampen om fjärdepriset.

Segraren, Vasco Flower, klockades till 1.12,4a över 2100 meter och belönades för det med 24 300 euro. Donttellmeanymore noterade samma tid, medan placeringarna tre-fem gick i mål på 1.12,5.

Staro Foot Loose blev sjua, Time Machine oplacerad liksom Rite On Win, medan Poker Kronos galopperade i starten.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Negativa provsvar på Jerry Riordans hästar
Nästa nyhet
Negativa provsvar på Jerry Riordans hästar

Negativa provsvar på Jerry Riordans hästar

Särskilda dopningsprov togs på fyra av Jerry Riordans hästar tidigare i februari. Nu har provsvaren kommit: samtliga negativa.

Efter Åbys tävlingar dagen före genomförde Svensk Travsport den 4 februari dopningsprover på fyra av Jerry Riordans hästar.

Mobbning, menade Riordan. Foto: ALN

Händelsen skapades rubriker i medier. Svensk Travsport menade då att man fått in ”externa uppgifter” angående Halmstadtränaren. Riordan själv menade att det handlande om ”mobbning”.

– När det inte finns någon anledning att göra det så är det ren och skär mobbning. Om det fanns en anledning att göra det hade det varit en sak, men det här är bara mobbning, sa Jerry till SportExpressen i torsdags.

På tisdagen meddelar Svensk Travsport på sin hemsida att proverna som togs på de fyra hästarna ”out of competition” nu är klara – och i samtliga fall varit negativa.

Ytterligare en häst testades i samband med Halmstads tävlingar den 8 februari, och på det provsvaren väntar man fortfarande.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Så röstades det i alla klasser på Hästgalan

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson