Han är omöjlig att slå, Bold Eagle. Den franske giganten stod återigen för en makalös insats när han tog hem Prix de France på söndagen.

Jublet var öronbedövande när upploppet nåddes på Vincennes. ”Örnen” gjorde det igen. Trots ett stenhårt lopp plockade han säkert ned helhjärtat kämpande Timoko till segern i Prix de France.

Bold Eagle - giganten. Foto: ALN

Den femåriga franska superstjärnan verkar omöjlig att besegra. Bold Eagle tog härmed dubbeln Prix d’Amérique och Prix de France med två veckors mellanrum. En bedrift som hans far Ready Cash var den senaste att prestera – för fem år sedan.

– Vad kan man säga efter ett sådant här lopp, han vann inte med mycket men vann säkert. Nu siktar vi mot att ta trippeln och även vinna Prix de Paris, sa tränaren Sébastien Guarato i ATG Live efter segern.

Bold Eagle fick inget enkelt lopp på vägen mot triumfen och förstapriset på 180 000 euro. Från sitt spår längst ut bakom bilens vingar hamnade stjärnan långt ute i spåren inledningsvis innan Franck Nivard kunde leta sig ned i tredjespår, i rygg på Trébol som kommit fram tidigt från sitt bakspår.

Timoko var stor i nederlaget. Foto: ALN

Snabbast från början var Kadett C.D. som dock snart släppte till Oasis Bi. Björn Goop styrde framåt direkt bakom Timoko och kom fram för att i sin tur överta efter cirka 750 meter. De första 600 hade då öppnats efter 09,4.

Loppet fortsatte i tufft tempo. 1100-meterspasseringen klockades efter samma tid, 09,4. Då skedde en annorlunda manöver. Trébol, som dittills travat hela loppet först i tredjespår, lyftes ut i banan för att släppa fram Bold Eagle. Trébol gick därefter ned igen bakom favoriten.

Återstoden av loppet fick alltså ”Örnen” lufsa i dödens utvändigt om Timoko. Det stod också tidigt klart att de var mellan dessa båda som segern skulle utkämpas. Genom sista kurvan pressade Bold Eagle rejält utvändigt om titelförsvararen.

Björn strödde lovord kring Timoko. Foto: ALN

In mot upploppet gjorde Björn Goop sitt yttersta för att frammana de sista krafterna ur Timoko – men Franck Nivard satt blick stilla bakom sin häst. Steg för steg arbetade Bold Eagle ned den tappre Timoko. Strax före mållinjen var segern i hamn – knappt, men mycket säkert vunnet.

Vinnartiden i loppet stannade vid 1.10,7a över 2100 meter. Den tangerat tredje snabbaste segertiden i loppets historia. Timoko, som föll med flaggan i topp som tvåa, noterade samma tid.

– Timoko är nästan en pensionär men bjuder ändå upp till dans igen, han är en kung för mig. Vi får stryk mot Bold Eagle som är världens bästa häst, sa Björn Goop efter loppet till ATG Live.

Tredjepriset gick till Voltigeur de Myrt (11,0) som gjorde ett bra lopp i draget bakom de två främsta, dock utan att kunna blanda sig i segerstriden.

Det blev inte som man hoppats för Oasis Bi. Foto: ALN

Fyra i mål slutade Anna Mix som spurtade strålande ute i banan över upploppet. Det samma för Bird Parker som även han levererade en väldigt fin avslutning. Båda klockades till 11,1.

Kadett C.D. gick fint till slut, om än en bra bit efter de första i mål, och lade beslag på sjättepriset i fajt mot Trébol som blev sjua. 11,6 blev tiden för båda.

För Oasis Bi blev det långt ifrån lyckosamt. PdA-trean aviserade redan vid ingången av sista sväng trötthetstecken när han inte kunde följa i rygg på Timoko. Han slutade sedan långt ned i det slagna fältet på 13,9.

– Det var något som inte funkade i dag. Nu tar vi hem hästen och får kolla igenom honom. Vi hoppas att det bara var banan som inte passade för honom i dag, sa tränaren Stefan P Pettersson i ATG Live.

Olyckligt slutade det även för norske Lionel, körd av Örjan Kihlström. Ekipaget tycks inte ha turen på sin sida i de största loppen den här vintern. Lionel låg placerad som trea i andraspår, blev fast där men när luckan väl kom i sista sväng gick hästen över i galopp och tappade då en trolig placering bland de fem främsta.

Du kan se loppet här. 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Söndag: V64-tips till Romme

Söndag: V64-tips till Romme

V64 Romme 14 februari

Omgången: Kul spelomgång där jag spikar ett mycket bra spetsdrag som inte är favorit – och utgångshästarna är också roliga! 

Spelvärda spiken: 1 Mitt Hjärtas Lilja (V64-4) har en grymt bra uppgift med fördel ston och vann två lopp likt detta förra året denna tid. Spets och slut!

V6-förslaget är på 2.016 kronor (enbart V6).

7/ 4-5-2-8-10-6-1 (3-9)
3-9/ 13-1-5-15-14-7-6-8-4-2 (12-11)
4-3-10-7-9-11 (8-6)
1 Mitt Hjärtas Lilja (7-11)
5-8-4-2-6-10 (9-7)
1-8 (5-11)

1x12x6x1x6x2 = 864 kr
8x2x6x1x6x2 = 1152 kr 

DD-förslag på 1000 kronor:

5-1 x 700
5-8 x 300

V64-1:

Ranking: A: 7 B: 4-5-2-8-10-6-1 C: 3-9-12-11

Spetsanalys: Triomphe d’Inverne var snabb näst senast och kommer laddas för spets. Jag tror att han kommer dit, men Sundsholms Fatima öppnar okej och Ljusterös Kiss kommer testa att få överta.

Loppanalys: 5 Ljusterös Kiss är oväntat klar favorit för det lyser inte form om hästen. även om det är lite enklare lopp nu. Han höll mest farten i 15-fart till slut senast där kapable Green Bax vann. Jag tror inte att han släpps till ledningen och utan direkt toppform borde det då vara en favorit att välta!

Klart intressant känns 7 New Charger i nya regin hos Witasp, trots tävlingsvila sedan 2014. Då imponerade han stort vid två segrar hos Thomas Franck och bollade med rätt bra hästar på 15-tid med vassa 11,5 sista halvvarvet. Det låter riktigt positivt från Wispen och kvalloppet löstes på fint vis utan motstånd. Jag tror att han är riktigt laddad direkt och det är en tänkbar chansspik med bra feeling! Jag spelar utgång och Elias står sig mycket bra i detta gäng!

4 Triomphe d’Inverne är vek men ganska bra. Skrynklade ihop sig helt från ledningen över 2640 meter, men då gick han med för långa broddar och sprang på sig mjölksyra. Nu är det mer lätt att komma rätt på broddarna, och 1600 meter är nog bättre för hästen. Kan spetsa hem det, men kusken är orutinerad och kanske inte får snurr på honom?

V64-2:

Ranking: A: 3-9 B: 13-1-5-15-14-7-6-8-4-2 C: 12-11-10

Spetsanalys: Out of the Way borde köras till ledningen tidigt, spetsvann från spår 2 i volt och jag tror inte att Persos Reco tar emot. Denne har vunnit två lopp från spets och spetsat från spår 3 båda dessa.

Loppanalys: Lågklassigt lopp där 13 Candy Hornline är favorit på fina raden med två segrar och en tvåa på tre lopp för Kontio som kör på nytt – och dessa har varit i ny regi hos ”Busen”. Hon har visat bra inställning men senast var hon ändå trist då hon vek ner sig trots enkla 19 första varvet. Bakspår på tillägg nu och det är givet att gå emot, hon är för stor favorit helt enkelt!

Jag tror att stallkamraten 3 Out of the Way kan bli svårslagen med spetsläge där framme på start. Det är en lufsig typ som vann mycket enkelt från ledningen då Busen bara lättade lite på tömmarna över upploppet och gav bra intryck i billigt gäng. Det blev för tufft upplägg efter det via spåren till dödens efter 700 meter, och då ökades farten rejält från 21 första 500 till 18 på varvet och det kostade. I montékvalet senast gav han bra intryck i rygg på vinnaren utan att pressas det minsta.

9 Chahna var märkligt hårt spelad senast i bättre lopp än detta, men gav upp från ledningen. Kanske gav hon upp lite då fartmonstret Think Twice lade press på henne, för över upploppet kom hon tillbaka efter att ha rundats 400 kvar? Bättre i ryggar kanske och måste ha klar chans i detta gäng. Dubbelutgång!

V64-3:

Ranking: A: 4-3-10 B: 7-9-11 C: 8-6-5-1-2-12

Spetsanalys: Magic Miel var riktigt snabb senast med samma spår och ses som solklar spetsfavorit då Sabrina’s Master brukar smygas.

Loppanalys: Ganska bra hästar där 10 Varenne Avenue är väl stor favorit, även om hästen har bra kapacitet. Han har vunnit 2/3 senaste loppen och senast körde Magnus resolut till ledningen men det var inga mängder kvar i mål – och före det var det rejält stumt sista 100 i spåren. Bra startrygg har han men Magnus vill köra i ryggar, första ryckhuva är bra nu men han kan absolut förlora som 45%-are.

Draget är 4 Magic Miel som lyser av form och senast var intrycket bra hela dagen. Blåste till spets och släppte till Janeo (14 för tio) och speedade förbi knappt men säkert efter lucka in mot upploppet. Det gick snabbt till slut i loppet och intrycket var bra. Nu borde Sören testa i ledningen där han har 1/4, och varit långt framme alla.

Intressant känns 3 Sabrina’s Master som var med i samma lopp som min etta senast, men satt längre ner och kunde inte plocka så mycket i snabba avslutningen. Dock såg hästen stark ut på upploppet, och är bättre än raden och för lite spelad från perfekt läge med nästan garanti på ledarryggen, spets och släpp. Endast 3%!

Rejäla 7 Västerbo Grosbois ska räknas, gick bra i tufft Lördagslopp näst senast och bra i spåren senast. Lillchans att få överta, och streckas. För lite spel är det på 9 Silent Storm med endast 3%. Söämre senast, men mycket nära segern före det och bra även för tre starter sedan.

V64-4:

Ranking: A: 1 B: 7-11-10-13-15-6-8 C: 12-5-14-9-2-3-4

Spetsanalys: Mitt Hjärtas Lilja borde hålla ledningen utan problem.

Loppanalys: Klar favorit är 13 Cali Maks men det är tveksamt. Han gör det okej hela tiden men vinner inte så ofta, okej på V75 senast och här har han jobbigt många att runda och vi tror han åker dit!

Nej, det här ser upplagt ut för 1 Mitt Hjärtas Lilja som vann två lopp liknande detta förra året och var då helt överlägsen! Hon har ingen jätterolig rad, men gått godkänt varje gång på sistone. Senast från spår 12 där Gärdsjö Viking plockade ner Smedsbo Faksen och hon kom farande långt ut på upploppet som fyra och plockade meter på täten. Två av tre senaste segrarna är just nämnda lopp, som var februari och mars förra året, från ledningen. Utklassade hästar som Tangen Diedrik, Lome Lykt och Järvsö Rasmus då och bara studsade undan. Dags att spänna bågen med fördel ston (står 40 meter bättre till mot 15 Kringelandtellus mot när de möttes då denne vann) och jag tror hårt på spets och slut och spikar!

V64-5:

Ranking: A: 5 B: 8-4-2-6-10 C: 9-7-3-11-1-12 

Spetsanalys: Flera kan öppna, Bear Dream brukar smygas och det är nog Navaj Brodda och Mimi Af Djupmyra som gör upp – jag tror på Mimi.

Loppanalys: 2 Bear Dream tog fina skalper vid segrarna och är en jättefin häst som kan blomma ut efter att ha byggts upp försiktigt. Nu har hon varit borta två månader och jag tror hon kan behöva loppet och kommer köras på chans.

Draget är 5 Mimi Af Djupmyra som jag tror körs till ledningen och stannar där hela vägen. Även om hon inte trycks av så ska hon duga mycket bra då hon går ner rejält i klass. Klev fram i dödens på Sally Steel och sänkte denne på V75 näst senast, men kunde inte stå emot Celebreightr utan tröttnade lite. Bra sköt hon till senast som tvåa och jag tror på seger och spikar på DD!

8 Nirvana Broline är rejäl och gick bra i comebacken efter lite vila senast, det var positivt och hon är nog tillbaka i form.

4 Navaj Brodda var positiv senast då hon öppnade 10 första halvvarvet och höll mycket positivt. Härdats en del på V75 senaste månaderna och kanske kan sno åt sig ledningen/få ledarryggen?

6 Carja är vek, men som hon såg ut som fastlåst på V75 med massor av krafter kvar för tre starter sedan! Med full klaff kan hon ramla in till 4%.

V64-6:

Ranking: A: 1-8 B: 5-11-3-12-15-14 C: 7-6-2-13-10-4

Spetsanalys: Wojtyla Gene har hållit spets två gånger från innerspår och jag tror på spets med påställd kusk, om inte annat i andraläget.

Loppanalys: 1 Wojtyla Gene är spetsfavorit och håller han upp ledningen måste det också vara jättebra segerchans. Han ger jäkla formintryck, och det är dunkel form på många i detta lopp. Näst senast bara studsade han undan från ledningen och senast blev det strul med utrustningen så det var inte hästens fel att han galopperade mitt i loppet. Han har tagit spets två gånger med innersår, och jag tror han håller upp och om inte annat kan överta i andravågen. Tänkbar spik/utgångshäst men jag låser istället på Wojtyla och roliga draget.

Som är 8 Blue Star Champion då denne gör debut i ny regi, och jag anar att det är slipat för detta. Intressant med rygg på favoriten som jag tror att han kan hålla upp och få ledarryggen. Då är det bara att vänta på luckan, och hoppas att krafter finns kvar. Det finns bra kapacitet i Blue Star om han bara är i ordning, och i somras spurtade han riktigt bra de senaste starterna. Kul drag att dubbla med!

Bakom är det öppet, och visst hade det kunnat vara alternativ att spela utgång på dessa båda, och måla på andra lappen.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Torbjörn Jansson skrällde i V75 Champions
Nästa nyhet
Torbjörn Jansson skrällde i V75 Champions

Torbjörn Jansson skrällde i V75 Champions

Efter många försök satt äntligen fullträffen i V75 Champions för Torbjörn Jansson. Med Neon Face skrällde han från ledningen.

Årets första V75-finaler avgjordes på Solvalla under lördagen och V75 Champions, för fjolårets bästa V75-kuskar, var eftermiddagens clou.

Det blev Torbjörn Jansson som, efter åtskilliga försök i loppet, fick ta sin första seger i V75 Champions. Till god hjälp hade han Stig H Johansson-tränade Neon Face som blev en rejäl överraskning för spelarna.

Torbjörn V75-champ. Foto: ALN

– Jag hade en jättebra häst och vi fick en klockren start. Sedan kunde vi hålla rätt tempo och det lyckades ju. Jag visste att ”Piraten” skulle komma visslande, men hon svarade bra. Det är jätteroligt att få vinna det här loppet, sa Torbjörn Jansson i vinnarcirkeln.

Spets och slut var receptet för framgång för Neon Face. Hon blixtrade till ledningen direkt och kunde hålla ett moderat tempo under inledningsvarvet.

Favoriten On Track Piraten klev med i avancemanget in på sista varvet och hastade fort fram i fjärde spår genom sista sväng. Fast Neon Face lät sig inte luras, utan svarade ut anfallet över upploppet. Även Stricker levererade en giftig slutkläm, men Neon Face höll säkert undan.

Förstapriset i loppet var 200 000 kronor och segertiden stannade vid 1.14,0 över 2140 meter. Stricker snöt andrapriset före ”Piraten”.

***

Jetset segerdefilerar. Foto: ALN

V75 Champions för lärlingar gick till formkusken Oskar J Andersson som brukade Peter Untersteiner-tränade Jetset som segervapen. Jetset spurtade säkert ned ledande Natalie de Vie och vann på 1.13,7 över 2160 meter. Förstapriset här var 200 000 kronor.

*

I Gulddivisionens final, Bulwarks lopp, skrällde det till när 11-årige Spring Erom spurtade hem segern och förstapriset på en kvarts miljon kronor. Örjan Kihlström körde 22-oddsaren som tränas av Dan Widegren.

Spring Erom skrällde. Foto: ALN

On Hold gick här till täten efter 500 meter på 09,6, kunde sedan dämpa och Ed You klev fram i dödens på slutvarvet. Spring Erom fick en fin resa som trea i andraspår och vreds på via fjärdespår ur den sista svängen.

In på upploppet var On Hold slagen och Ed You kunde inte värja sig. ”Gamlingen” Spring Erom spurtade riktigt fint och vann till slut enkelt. Det på 1.12,9a över full väg. Narold Vox avslutade också vasst och var tvåa, Candor Hall tog tredjepriset. Food Money galopperade i spetskörningen och Nahar kort efter start.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Your Highness ostoppbar - tog fjärde raka
Nästa nyhet
Your Highness ostoppbar – tog fjärde raka

Your Highness ostoppbar – tog fjärde raka

Your Highness går fram som ett lokomotiv på Vincennes. På lördagen tog det svenska stoet sin femte seger i sjätte starten i Frankrike.

Sjuåriga Your Highness kom till Fabrice Souloy i höstas och hästens äventyr i Frankrike har blivit en riktig framgångssaga.

Går fram som en ångvält på Vincennes. Foto: ALN

När Your Highness på lördagen tillsammans med Franck Nivard skar mållinjen som vinnare i Prix de Munich, med ett förstapris på 42 750 euro, var det den femte segern i sex Frankrike-starter. Något som nu inbringat cirka 1,8 miljoner kronor.

Your Highness placerades som andra häst i andraspår. I täten gasade Val Royal på rejält och nådde 1100 meter efter 08,9. Något senare styrde Nivard på med det svenska stoet som kom fram mot dödens.

Genom sista sväng vreds hästen ned i rygg på ledaren en bit, för att gå till förnyat angrepp in på upploppet. Strax var Val Royal ett slaget byte. Your Highness avgjorde lätt sista biten och tog segern på tiden 1.11,5a över 2100 meter, en tiondel före tvåan Val Royal.

Med i loppet fanns även Robert Bergh-tränade Amazon Am som anförde i loppets inledning och i mål slutade sexa på 1.12,3.

***

Bra Frankrike-debut för Art On Line. Foto: ALN

Art On Line, nu i regi Fabrice Souloy, gjorde sin första Frankrike-start i ett montélopp tidigare på dagen. Det slutade i en fin andraplats. För Damien Bonne mäktade inte Art On Line med att rå på vinnaren Tayson de Houlle, men höll till andrapriset.

Vinnaren kom i mål på 1.14,2 över 2700 meter, Art On Line klockades till tre tiondelar långsammare tid. 22 000 euro var belöningen för andrapriset.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hästgalan: Delicious årets häst
Nästa nyhet
Hästgalan: Delicious årets häst

Hästgalan: Delicious årets häst

Svensk travsport var samlad för fest när Hästgalan hölls i Stockholm. Kvällens ädlaste pris förärades Delicious med.

Hästgalan avhölls i Waterfront Congress Centre i Stockholm under fredagsaftonen. Priset som Årets Häst röstades fram av både det svenska folket och hästsportjournalisterna och de var eniga: Delicious fick kvällens finaste pris.

Kihlström och Redén. Foto: ALN

– Jag är fantastiskt stolt, det är otroligt mäktigt. Att få vara med på hennes resa, från det att jag hittade henne i USA till att nu stå här. Nu ska jag bara hem och krama henne, det finns inget annat, sa tränaren Daniel Redén på scen, enligt Kanal 75.

Årets kusk röstades Örjan Kihlström fram till. Det var för övrigt hela sjunde gången som han förärades den utmärkelsen. Det efter ett fantastiskt 2015 med seger i både V75-ligan och Solvallas kuskliga samt 43,4 miljoner inkört – ett personligt rekord.

Lutfi blev Årets tränare. Foto: ALN

Titeln som Årets tränare tillföll för andra gången Lutfi Kolgjini. Han blev landets vinstrikaste tränare under förra året med hästar som Mosaique Face (som för övrigt blev Årets äldre), El Mago Pellini och Princess Face som starkt bidragande orsaker.

Björn Goop fick förvisso inga av kvällens priser, men uppmärksammades ändå. Efter att ha tagit sitt tolfte raka allsvenska kuskchampionat, vilket ingen annan kusk mäktat med i historien, gav Svensk Travsport honom den numera ”pensionerade” guldhjälmen – hela livet ut.

– Jag är otroligt chockad. Jag är väldigt tacksam gentemot travsporten, sporten har gett mig så otroligt mycket, sa en rörd Björn.

Här är vinnarna av samtliga priser på Hästgalan:

Årets häst: Delicious
Årets kusk: Örjan Kihlström
Årets tränare: Lutfi Kolgjini
Årets komet: Per Nilsson
Årets tvååring: Gareth Boko
Årets treåring: Readly Express
Årets fyraåring: Some Summit
Årets äldre: Mosaique Face
Årets sto: D’One
Årets kallblod: Månprinsen A.M.

Jim Fricks pris: Johan Untersteiner
Helen Anns pris: Sofia Aronsson
Årets uppfödarbragd: Deseks AB
Stig H:s skötarstipendium: Åsa Eriksson och Linda Sundberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rikstravet tillbaka - i samarbete med SHL

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson