Efter många försök satt äntligen fullträffen i V75 Champions för Torbjörn Jansson. Med Neon Face skrällde han från ledningen.

Årets första V75-finaler avgjordes på Solvalla under lördagen och V75 Champions, för fjolårets bästa V75-kuskar, var eftermiddagens clou.

Det blev Torbjörn Jansson som, efter åtskilliga försök i loppet, fick ta sin första seger i V75 Champions. Till god hjälp hade han Stig H Johansson-tränade Neon Face som blev en rejäl överraskning för spelarna.

Torbjörn V75-champ. Foto: ALN

– Jag hade en jättebra häst och vi fick en klockren start. Sedan kunde vi hålla rätt tempo och det lyckades ju. Jag visste att ”Piraten” skulle komma visslande, men hon svarade bra. Det är jätteroligt att få vinna det här loppet, sa Torbjörn Jansson i vinnarcirkeln.

Spets och slut var receptet för framgång för Neon Face. Hon blixtrade till ledningen direkt och kunde hålla ett moderat tempo under inledningsvarvet.

Favoriten On Track Piraten klev med i avancemanget in på sista varvet och hastade fort fram i fjärde spår genom sista sväng. Fast Neon Face lät sig inte luras, utan svarade ut anfallet över upploppet. Även Stricker levererade en giftig slutkläm, men Neon Face höll säkert undan.

Förstapriset i loppet var 200 000 kronor och segertiden stannade vid 1.14,0 över 2140 meter. Stricker snöt andrapriset före ”Piraten”.

***

Jetset segerdefilerar. Foto: ALN

V75 Champions för lärlingar gick till formkusken Oskar J Andersson som brukade Peter Untersteiner-tränade Jetset som segervapen. Jetset spurtade säkert ned ledande Natalie de Vie och vann på 1.13,7 över 2160 meter. Förstapriset här var 200 000 kronor.

*

I Gulddivisionens final, Bulwarks lopp, skrällde det till när 11-årige Spring Erom spurtade hem segern och förstapriset på en kvarts miljon kronor. Örjan Kihlström körde 22-oddsaren som tränas av Dan Widegren.

Spring Erom skrällde. Foto: ALN

On Hold gick här till täten efter 500 meter på 09,6, kunde sedan dämpa och Ed You klev fram i dödens på slutvarvet. Spring Erom fick en fin resa som trea i andraspår och vreds på via fjärdespår ur den sista svängen.

In på upploppet var On Hold slagen och Ed You kunde inte värja sig. ”Gamlingen” Spring Erom spurtade riktigt fint och vann till slut enkelt. Det på 1.12,9a över full väg. Narold Vox avslutade också vasst och var tvåa, Candor Hall tog tredjepriset. Food Money galopperade i spetskörningen och Nahar kort efter start.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Your Highness ostoppbar – tog fjärde raka

Your Highness ostoppbar – tog fjärde raka

Your Highness går fram som ett lokomotiv på Vincennes. På lördagen tog det svenska stoet sin femte seger i sjätte starten i Frankrike.

Sjuåriga Your Highness kom till Fabrice Souloy i höstas och hästens äventyr i Frankrike har blivit en riktig framgångssaga.

Går fram som en ångvält på Vincennes. Foto: ALN

När Your Highness på lördagen tillsammans med Franck Nivard skar mållinjen som vinnare i Prix de Munich, med ett förstapris på 42 750 euro, var det den femte segern i sex Frankrike-starter. Något som nu inbringat cirka 1,8 miljoner kronor.

Your Highness placerades som andra häst i andraspår. I täten gasade Val Royal på rejält och nådde 1100 meter efter 08,9. Något senare styrde Nivard på med det svenska stoet som kom fram mot dödens.

Genom sista sväng vreds hästen ned i rygg på ledaren en bit, för att gå till förnyat angrepp in på upploppet. Strax var Val Royal ett slaget byte. Your Highness avgjorde lätt sista biten och tog segern på tiden 1.11,5a över 2100 meter, en tiondel före tvåan Val Royal.

Med i loppet fanns även Robert Bergh-tränade Amazon Am som anförde i loppets inledning och i mål slutade sexa på 1.12,3.

***

Bra Frankrike-debut för Art On Line. Foto: ALN

Art On Line, nu i regi Fabrice Souloy, gjorde sin första Frankrike-start i ett montélopp tidigare på dagen. Det slutade i en fin andraplats. För Damien Bonne mäktade inte Art On Line med att rå på vinnaren Tayson de Houlle, men höll till andrapriset.

Vinnaren kom i mål på 1.14,2 över 2700 meter, Art On Line klockades till tre tiondelar långsammare tid. 22 000 euro var belöningen för andrapriset.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hästgalan: Delicious årets häst
Nästa nyhet
Hästgalan: Delicious årets häst

Hästgalan: Delicious årets häst

Svensk travsport var samlad för fest när Hästgalan hölls i Stockholm. Kvällens ädlaste pris förärades Delicious med.

Hästgalan avhölls i Waterfront Congress Centre i Stockholm under fredagsaftonen. Priset som Årets Häst röstades fram av både det svenska folket och hästsportjournalisterna och de var eniga: Delicious fick kvällens finaste pris.

Kihlström och Redén. Foto: ALN

– Jag är fantastiskt stolt, det är otroligt mäktigt. Att få vara med på hennes resa, från det att jag hittade henne i USA till att nu stå här. Nu ska jag bara hem och krama henne, det finns inget annat, sa tränaren Daniel Redén på scen, enligt Kanal 75.

Årets kusk röstades Örjan Kihlström fram till. Det var för övrigt hela sjunde gången som han förärades den utmärkelsen. Det efter ett fantastiskt 2015 med seger i både V75-ligan och Solvallas kuskliga samt 43,4 miljoner inkört – ett personligt rekord.

Lutfi blev Årets tränare. Foto: ALN

Titeln som Årets tränare tillföll för andra gången Lutfi Kolgjini. Han blev landets vinstrikaste tränare under förra året med hästar som Mosaique Face (som för övrigt blev Årets äldre), El Mago Pellini och Princess Face som starkt bidragande orsaker.

Björn Goop fick förvisso inga av kvällens priser, men uppmärksammades ändå. Efter att ha tagit sitt tolfte raka allsvenska kuskchampionat, vilket ingen annan kusk mäktat med i historien, gav Svensk Travsport honom den numera ”pensionerade” guldhjälmen – hela livet ut.

– Jag är otroligt chockad. Jag är väldigt tacksam gentemot travsporten, sporten har gett mig så otroligt mycket, sa en rörd Björn.

Här är vinnarna av samtliga priser på Hästgalan:

Årets häst: Delicious
Årets kusk: Örjan Kihlström
Årets tränare: Lutfi Kolgjini
Årets komet: Per Nilsson
Årets tvååring: Gareth Boko
Årets treåring: Readly Express
Årets fyraåring: Some Summit
Årets äldre: Mosaique Face
Årets sto: D’One
Årets kallblod: Månprinsen A.M.

Jim Fricks pris: Johan Untersteiner
Helen Anns pris: Sofia Aronsson
Årets uppfödarbragd: Deseks AB
Stig H:s skötarstipendium: Åsa Eriksson och Linda Sundberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rikstravet tillbaka - i samarbete med SHL
Nästa nyhet
Rikstravet tillbaka – i samarbete med SHL

Rikstravet tillbaka – i samarbete med SHL

Rikstravet kommer tillbaka till hösten – då i samarbete med Svenska Hockeyligan SHL.

Rikstravet kommer att återkomma med en ny säsong 2016-2017. Men då med ett nytt upplägg – och i en SHL-skepnad.

Tävlingen ska köras i samarbete med SHL. Travsporten kommer att flytta ut till ishockeyarenorna. Det skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

– Samarbetet med SHL ger oss möjligheten att kommunicera travsport med ishockeyns publik och de får i sin tur möjlighet att komma i kontakt med travsporten på ett nytt sätt. Travsporten kommer få chansen att rikta in sig på en ny och stor sportintresserad målgrupp i vår strävan efter att bli fler inom sporten, säger Jane Söderström som är chef för försäljning och marknad på Svensk Travsport.

Tävlingsperioden startar den 1 september, samtidigt som också SHL kickar igång. I stället för de tidigare stallnamnen ska stallen köra under SHL-lagens namn. Följaktligen blir det 14 tävlande stall i Rikstravet. Varje stall består i 1500 andelar.

– Tidigare andelsägare kommer känna igen Rikstravets upplägg, och grundtanken är att föra travsporten närmare hockeypubliken. Klubbarnas nätverk kan nyttjas och Rikstravets Team SHL kommer att synas både på arenorna och på de olika lagens hemsidor, säger Jane Söderström i pressmeddelandet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
USA:s ledande tränare fast i dopningstest
Nästa nyhet
USA:s ledande tränare fast i dopningstest

USA:s ledande tränare fast i dopningstest

Amerikansk travsport skakas av en ny dopningsskandal. Den ledande tränaren Ron Burkes hästar har testats positivt efter dopningskontroll på Yonkers Raceway.

Det är harnesslink.com som skriver om vad som man menar har potential att utvecklas till den största dopningsutredningen i amerikansk travsport.

Ron Burke, Nordamerikas ledande travtränare, samt flera andra tränare däribland framgångsrika Julie Miller, har fastnat i dopningskontroller på New York-banan Yonkers Raceway. Det handlar om flera hästar som ska ha testats positivt.

Testerna har visat spår av ämnet Glaucine. En substans som inom humanmedicin verkar som luftrörsvidgande och smärtstillande och har brukats som astmamedicin. Ämnet har en förmåga att fort försvinna ur kroppen.

Myndigheterna i staten New York har under en tid försökt få till ett test för att kunna spåra Glaucine och det är först nyligen som man lyckats att framställa ett sådant test. Något som nu alltså gett resultat.

– Jag har blivit uppmärksammad på att flera tränare på Yonkers, inkluderade Burke och Miller, har haft hästar som testats positivt för Glaucine. Båda tränarna har redan kontaktat mig och kraftfullt förnekat anklagelserna, säger Meadowlands-chefen Jeff Gural i ett pressmeddelande.

Ännu har New York Gaming Commission (NYGC) inte beslutat om några eventuella följder för de positiva dopningsproverna. Samtliga tränare kan därför tills vidare fortsätta att tävla som vanligt.

– Jag har varit i kontakt med NYGC för att få mer information om testerna, så att vi kan göra vår egen analys och dra egna slutsatser. Vi vill se vilka åtgärder som NYGC eventuellt fattar, innan vi gör något annat, säger Jeff Gural.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Conlight Ås bra som trea på Vincennes

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson