Svensk travsport var samlad för fest när Hästgalan hölls i Stockholm. Kvällens ädlaste pris förärades Delicious med.

Hästgalan avhölls i Waterfront Congress Centre i Stockholm under fredagsaftonen. Priset som Årets Häst röstades fram av både det svenska folket och hästsportjournalisterna och de var eniga: Delicious fick kvällens finaste pris.

Kihlström och Redén. Foto: ALN

– Jag är fantastiskt stolt, det är otroligt mäktigt. Att få vara med på hennes resa, från det att jag hittade henne i USA till att nu stå här. Nu ska jag bara hem och krama henne, det finns inget annat, sa tränaren Daniel Redén på scen, enligt Kanal 75.

Årets kusk röstades Örjan Kihlström fram till. Det var för övrigt hela sjunde gången som han förärades den utmärkelsen. Det efter ett fantastiskt 2015 med seger i både V75-ligan och Solvallas kuskliga samt 43,4 miljoner inkört – ett personligt rekord.

Lutfi blev Årets tränare. Foto: ALN

Titeln som Årets tränare tillföll för andra gången Lutfi Kolgjini. Han blev landets vinstrikaste tränare under förra året med hästar som Mosaique Face (som för övrigt blev Årets äldre), El Mago Pellini och Princess Face som starkt bidragande orsaker.

Björn Goop fick förvisso inga av kvällens priser, men uppmärksammades ändå. Efter att ha tagit sitt tolfte raka allsvenska kuskchampionat, vilket ingen annan kusk mäktat med i historien, gav Svensk Travsport honom den numera ”pensionerade” guldhjälmen – hela livet ut.

– Jag är otroligt chockad. Jag är väldigt tacksam gentemot travsporten, sporten har gett mig så otroligt mycket, sa en rörd Björn.

Här är vinnarna av samtliga priser på Hästgalan:

Årets häst: Delicious
Årets kusk: Örjan Kihlström
Årets tränare: Lutfi Kolgjini
Årets komet: Per Nilsson
Årets tvååring: Gareth Boko
Årets treåring: Readly Express
Årets fyraåring: Some Summit
Årets äldre: Mosaique Face
Årets sto: D’One
Årets kallblod: Månprinsen A.M.

Jim Fricks pris: Johan Untersteiner
Helen Anns pris: Sofia Aronsson
Årets uppfödarbragd: Deseks AB
Stig H:s skötarstipendium: Åsa Eriksson och Linda Sundberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Rikstravet tillbaka – i samarbete med SHL

Rikstravet tillbaka – i samarbete med SHL

Rikstravet kommer tillbaka till hösten – då i samarbete med Svenska Hockeyligan SHL.

Rikstravet kommer att återkomma med en ny säsong 2016-2017. Men då med ett nytt upplägg – och i en SHL-skepnad.

Tävlingen ska köras i samarbete med SHL. Travsporten kommer att flytta ut till ishockeyarenorna. Det skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

– Samarbetet med SHL ger oss möjligheten att kommunicera travsport med ishockeyns publik och de får i sin tur möjlighet att komma i kontakt med travsporten på ett nytt sätt. Travsporten kommer få chansen att rikta in sig på en ny och stor sportintresserad målgrupp i vår strävan efter att bli fler inom sporten, säger Jane Söderström som är chef för försäljning och marknad på Svensk Travsport.

Tävlingsperioden startar den 1 september, samtidigt som också SHL kickar igång. I stället för de tidigare stallnamnen ska stallen köra under SHL-lagens namn. Följaktligen blir det 14 tävlande stall i Rikstravet. Varje stall består i 1500 andelar.

– Tidigare andelsägare kommer känna igen Rikstravets upplägg, och grundtanken är att föra travsporten närmare hockeypubliken. Klubbarnas nätverk kan nyttjas och Rikstravets Team SHL kommer att synas både på arenorna och på de olika lagens hemsidor, säger Jane Söderström i pressmeddelandet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
USA:s ledande tränare fast i dopningstest
Nästa nyhet
USA:s ledande tränare fast i dopningstest

USA:s ledande tränare fast i dopningstest

Amerikansk travsport skakas av en ny dopningsskandal. Den ledande tränaren Ron Burkes hästar har testats positivt efter dopningskontroll på Yonkers Raceway.

Det är harnesslink.com som skriver om vad som man menar har potential att utvecklas till den största dopningsutredningen i amerikansk travsport.

Ron Burke, Nordamerikas ledande travtränare, samt flera andra tränare däribland framgångsrika Julie Miller, har fastnat i dopningskontroller på New York-banan Yonkers Raceway. Det handlar om flera hästar som ska ha testats positivt.

Testerna har visat spår av ämnet Glaucine. En substans som inom humanmedicin verkar som luftrörsvidgande och smärtstillande och har brukats som astmamedicin. Ämnet har en förmåga att fort försvinna ur kroppen.

Myndigheterna i staten New York har under en tid försökt få till ett test för att kunna spåra Glaucine och det är först nyligen som man lyckats att framställa ett sådant test. Något som nu alltså gett resultat.

– Jag har blivit uppmärksammad på att flera tränare på Yonkers, inkluderade Burke och Miller, har haft hästar som testats positivt för Glaucine. Båda tränarna har redan kontaktat mig och kraftfullt förnekat anklagelserna, säger Meadowlands-chefen Jeff Gural i ett pressmeddelande.

Ännu har New York Gaming Commission (NYGC) inte beslutat om några eventuella följder för de positiva dopningsproverna. Samtliga tränare kan därför tills vidare fortsätta att tävla som vanligt.

– Jag har varit i kontakt med NYGC för att få mer information om testerna, så att vi kan göra vår egen analys och dra egna slutsatser. Vi vill se vilka åtgärder som NYGC eventuellt fattar, innan vi gör något annat, säger Jeff Gural.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Conlight Ås bra som trea på Vincennes
Nästa nyhet
Conlight Ås bra som trea på Vincennes

Conlight Ås bra som trea på Vincennes

Conlight Ås stod för en god insats när han slutade trea mot tufft motstånd i Prix Jean le Gondiec på Vincennes.

När fina femåringsloppet Prix Jean le Gondiec, med 54 000 euro till vinnaren, avgjordes på Vincennes under torsdagen, kunde Svante Båth-tränade Conlight Ås sno åt sig ett nytt tredjepris.

Conlight trea. Foto: ALN

Christophe Martens satt i sulkyn bakom den svenske Derby-vinnaren som landade i andra par utvändigt. I sista sväng vreds svensken ut till attack och hade greppet in över upploppet.

Men långt ut i banan avslutade favoriten Belina Josselyn och Jean-Michel Bazire med en rykande spurt och hann förbi precis före linjen. Invändigt störtdök även Boléro Love och tog andrapriset. Fyra hästar var i stort sett på linje, men Conlight Ås höll undan för toppstoet Billie de Montfort.

Tredjepriset var värt 16 800 euro. Samtliga de fyra främst placerade i loppet klockades till 1.11,9 över 2175 meter.

Du kan se loppet här. 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Tycker hästen ska räknas tidigt"
Nästa nyhet
V65 Solvalla: ”Tycker hästen ska räknas tidigt”

V65 Solvalla: ”Tycker hästen ska räknas tidigt”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Hon var riktigt bra i debuten för mig näst senast vilket gjorde att jag hade stora förväntningar på henne inför Färjestad. Den gången tycker jag dock att hon var dålig men kanske var det banan som spelade henne ett spratt eller så var det skit i stallet för jag hade även två andra hästar som inte presterade som jag hoppades. Jag hittar i alla fall inga andra anledningar till den sämre insatsen och vi tar nya tag nu. Hon tränar fortsatt starkt och jag hoppas banan på Solvalla blir fast och fin. Björn upp är intressant och jag tycker hästen ska räknas tidigt. Jag hoppas vi slipper brodden, säger Håkan Karlsson om Verna Lee Zet (V65-6).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna med V65 på Solvalla. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till LD, V4, och V64 – varje dag.

Lopp 1, V65-1

2 ONE MORE REBEL – har var duktig senast men vinner ju inte på beställning. Tror det kan bli tufft på nytt och det är väl en platschans i första hand. Skulle tro att han får smyga med, säger Roger Walmann.

5 DIGGER LORD – fick gå länge i tredjespår i elva-fart senast och han höll bra. Han är speedig och kan även öppna bra. Spåret är bra och allt är väl i jobben. Inga ändringar, säger Ville Karhulahti i stallet.

6 COLUMBUS SISU – han behöver mer lopp i kroppen och får smyga med. Jag tror inte han är segeraktuell denna gång. Vi ändar inte på något, säger Petri Salmela.

12 FLASH CASH – Hon var jätteduktig senast och det fanns nog en halv sekund till att ta av. Nu var det dock ett tag sedan hon startade och vi har inte haft de bästa träningsmöjligheterna här. Det ska inte vara någon större fara med formen och då tycker jag att utgångsläget gör detta värre. Helt avsågad är hon väl inte men det ska nog mycket till om hon ska runda alla. Inga ändringar, säger Claes Sjöström.

Lopp 2, V65-2

1 GUSTAV E.- jag var rätt nöjd med honom efter uppehåll senast och han ska vara vassare i form nu. Han tränade i onsdags och det kändes bra. Hoppas slippa brodden nu och tidig spets vore det bästa, säger Rikard N Skoglund.

2 ÄNGSRAPPEN – han är bra och allt är bra i jobben. Han ska ut i ett lopp i Norge snart och även om jag vill vinna så ska vi inte vara alltför stygga med honom här. Vi ändrar nog till ett öppet huvudlag nu och visst kan han vinna, säger Robert Skoglund.

6 ULSRUD TROLL – han känns bra och vi reser till Solvalla då loppet passar fint. Han är dock allra vassast över kort distans och når vi spets så är det troligt att jag släpper. Jag kan dock själv bli för het ibland så vi får se. Fin bana vore det bästa och vi kan nog vara med och strida, säger Henrik Kulblik.

9 LILL MARIA – hon var riktigt bra senast och formen är jättebra. Nu står vi lite illa till och det känns som tjugo meter fel men vi får hoppas på en fin resa så får vi se hur långt det kan räcka. Inga ändringar är planerade, säger Hans Brunlöf.

10 JÄRVSÖ ELVIZ – Han har formen på topp och jag tycker denna uppgift ser spännande ut. Han är extremt vass på speed, och visst möter vi några duktiga konkurrenter, men får vi sitta still till 300 kvar tror jag att han kan blåsa ner dem den här gången. Inga ändringar, säger Olle Alsén.

12 OLSBO NICLAS – Han har inte startat på ett tag men det har inte varit några fel på honom utan vi har haft dåligt med lopp. Han är inte alls så tokig i grunden men den här gången känns det mest som vi får vara nöjda med slant. Inga ändringar, säger Tony Eliasson.

Lopp 3, V65-3

1 SOFARSOGOOD – Han har gjort två helt okej lopp i karriären men agerar alltjämt lite trögt. Förvisso har han haft dåliga utgångslägen men vi är nöjda med honom och jag hoppas vi kan få smyga med på innerspåret den här gången. Han kommer inte kunna hålla någon ledning men med rätt resa kan fet nog ändå bli en skaplig placering. Inga ändringar, säger Hans Nilsson.

2 TONNERRE D’INVERNE – han gjorde sin första start som valack senast och det var positivt. Han har galopperat en del barfota men verkar stabilare med skor som nu. Bra läge och han har vettig chans. Han bör vara ännu bättre nu och vi ändrar inte på något, säger Joni-Petteri Irri i stallet.

3 YELLOW POLKA – han har löpt bra men agerat trögt. Det var bättre med halvstängt huvudlag senast och nu blir det dessutom rycktussar. Han blir allt bättre och har chans, säger Ville Karhulahti i stallet.

6 WILLE’S AMETIST – Han gjorde en bra insats senast och sprang en fin tid. Han var dessutom med i en tuff öppning och jag tycker väl inte att han är sämre än någon annan i fältet. Jag tror han kan duga en bit om det stämmer på vägen. Inga ändringar, säger Tobias Modig.

8 WHEEL WELL – det är en käck liten häst som blir allt fräschare och bättre. Hon har tagit senaste loppet bra och känns mycket laddad men spåret är illa. Hon kan öppna bra och vi laddar. Nu hoppas vi slippa brodden på henne och det är ett plus, säger Rikard Lindh.

9 GLOBAL SOLUTION – han hängde lite töm senast och är behandlad efter den starten. Han känns fin i jobben men har aldrig vunnit så vi kan inte begära alltför mycket. Inga ändringar, säger Anna Forssell.

11 COVERED WITH DUST – Han hr nu gjort två starter i karriären och har varit duktig i båda. Sist vann han på ett bra sätt och min feeling är att han är bäst när han får vara med där framme. Därför är utgångsläget chansartat men skulle det lösa sig på vägen dyker han säkert upp i den främre träffen. Inga ändringar, säger Berne Gustafsson.

Lopp 4, V4-4

2 PRESUME – Han har vettigt utgångsläge men det är väl nästan det enda eftersom formen är svårbedömd. Han har dessutom varit svår att hålla fräsch och han får starta på i jakten på formen. Inga ändringar, säger Claes Sjöström.

4 EMILIA – Hon var en besvikelse senast men fick förvisso ett tufft lopp. Spåret nu är bra men hon är ojämnt startsnabb och tar bara i när hon vill. Vi kör med samma balans som vanligt och hon kan säkert hugga en fin slant, säger Tobias Modig.

7 DICKS DENJA – hon höll farten bra senast även om hon kanske slog av lite på farten. Hon är bäst på kort speed och om det klaffar kan hon vara med i striden här. Jag har inte laddat av henne så ofta från start då hon varit lite osäker men jag får provar här. Inga ändringar, säger Rauno Pöllänen.

8 FABULOUS BOKO – jag vet inte varför hon galopperade senast. Hon tränar fint men vi behöver tur härifrån. Då kan hon duga och vi ändrar inte på något, säger Joni-Petteri Irri i stallet.

Lopp 5, V65-5

5 CARLOS EXPRESS – Han gör första starten för mig men känns helt normal i lugna jobb hemma. Han får väl bedömas på gamla meriter men hans senaste framträdande var inte alls så tokigt och har dessutom gått bra på distansen tidigare. Utgångsläget är bra och jag hoppas vi kan hamna vettigt till. Det ska bli spännande att se vad han kan. Jag har ännu inte riktigt bestämt vilket huvudlag vi ska köra med, säger Ralf Karlstedt.

4 SWIMMING POOL – han var heroisk senast och får sex stjärnor av fem. Torbjörn sa efter loppet att hästen borde inte ha tagit sig i mål ens efter den tunga resan. Hästen kastade sig över maten direkt efter loppet och verkade inte alls tagen. Han har tränats lugnt därefter och allt verkar bra. Distansen är snarat en fördel nu men man vågar inte lita på honom. Ibland får han för sig att galoppera. Felfri är han tidig. Inga ändringar, säger Ulrika Wällstedt.

6 MR FAIRBANKS – han har varit bra från ledningen på slutet och kan öppna bra. Han känns fin och jag tror han ska kunna vara med i striden även här. Inga ändringar är planerade, säger Anna Forssell.

9 VIVA LAS DIVAS – hon var riktigt bra senast och formen är bra. Hon vill ha ett fint smyglopp och klaffar det med positionerna här så kan hon sluta i striden. Inga ändringar, säger Marcus Schön.

Lopp 6, V65-5

1 ZOCCER DRICCA – Hon var inte lika bra som jag hade hoppas senast men trivs inte på broddar och vi kör utan det idag. Nu har hon inte startat på ett tag men känns fin på alla sätt och har ett vettigt utgångsläge. Hon är kanske inget förstastreck i loppet men ska men plocka med fyra-fem hästar tycker jag hon är en av dem, säger Johan Sedström.

4 FAMOUS BOKO – Hon hade varit ifrån inför senaste starten och var inte jättetufft jobbad. Med tanke på det var insatsen väldigt bra som trea men stilen var lite småseg och jag hoppas hon är rappare nu. Det är såklart svårare att räcka till på Solvalla men hon är inte så dum faktiskt. Inga ändringar, säger Håkan Wallberg.

5 VENUE BRODDA – det föreligger galopprisk från det här snäva startspåret. Senast slog hon ihop och galopperade. Det är en fin häst som tränar bra hela tiden men hon får visa lite bättring i lopp innan vi kan tro på henne, säger Ville Karhulahti i stallet.

8 VERNA LEE ZET – Hon var riktigt bra i debuten för mig näst senast vilket gjorde att jag hade stora förväntningar på henne inför Färjestad. Den gången tycker jag dock att hon var dålig men kanske var det banan som spelade henne ett spratt eller så var det skit i stallet för jag hade även två andra hästar som inte presterade som jag hoppades. Jag hittar i alla fall inga andra anledningar till den sämre insatsen och vi tar nya tag nu. Hon tränar fortsatt starkt och jag hoppas banan på Solvalla blir fast och fin. Björn upp är intressant och jag tycker man ska räknas tidigt. Jag hoppas vi slipper brodden, säger Håkan Karlsson.

12 MILLION KISSES – hon blev för het i ledningen senast. Nu lär det bli ett fint smyglopp och det passar henne mycket bättre. Hon kan avsluta bra, säger Roger Walmann.

13 THINK TWICE – det är galopprisk från start då hon är lite speciell av sig. Hon kan en hel del men hon har inte fått till det i lopp, säger Roger Walmann.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Prix de France: Bold Eagle ute efter ny storseger

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson