Får vi se superstjärnan Lannem Silje tillbaka på tävlingsbanan? I maj ska det avgöras om stoet kommer betäckas eller inte.

Inför en tänkt start på Umåker i oktober ströks kallblodssportens största stjärna Lannem Silje. Beskedet från veterinären var tungt: fenomenet hade drabbats av en gaffelbandsskada.

Tidigare i januari kunde det konstateras att hästen åter slagit upp lite av sin skada och det spåddes då att Lannem Silje skulle ha långt kvar till en comeback.

Lannem Silje fortsätter att tränas. Foto: ALN

Under tiden fortsätter tränaren, 76-årige Ola M Skrugstad, att träna sin ögonsten lugnt.

– Hon får sina tränings-turer. De första 400-500 meterna går det i skritt, men i träningsloppen blir det tempo. Det som är märkligt är att hon inte visar några tecken på hälta, jag har frågat veterinären om det men inte fått något riktigt svar, säger han till rikstoto.no.

Många tummar hålls för att det sexåriga stoet med endast 4 förluster på sina 48 starter och 6,7 miljoner norska kronor på kontot, ska kunna återkomma till tävlingsbanan.

Frågan om Silje ska betäckas avgörs i maj. Foto: ALN

– Jag har ett hopp om att hon ska komma tillbaka som löphäst i sommar, säger tränaren.

Men om ”Super-Silje” de närmaste månaderna inte får rätsida på sin skada och återkommer till tävlingsform, kan det bli aktuellt med betäckning.

– Det avgörandet tar vi efter besöket hos veterinären. Det finns fortsatt gott om tid. Jag vill i så fall oavsett inte att Lannem Silje ska betäckas förrän i maj, säger Skrugstad till rikstoto.no.

Läs även: Negativt för Lannem Silje – långt till comeback

Läs även: Nytt besked – gaffelbandsskada för ”Super-Silje”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Ivar Sånna gör första starten för Jomar Blekkan

Ivar Sånna gör första starten för Jomar Blekkan

På måndag väntar årsdebut för Ivar Sånna. Då gör den förre svenske Derby-tvåan debut för Jomar Blekkan.

Ivar Sånna tillhörde sin kulls bästa i Sverige och i regi Jan Hellstedt minns vi den stenhårda duellen mot Poochai i Derbyt 2014 där Super Arnie-sonen fick se sig knappt slagen.

Tidigare i vintras såldes hästen till norska hästägare och sattes i träning hos ”kallblodskungen” Jomar Blekkan. På måndag är det dags för Ivar Sånna att göra debut i den nya regin.

Jomar. Foto: ALN

Sexåringen går ut i ett snabblopp på hemma-banan Leangen. Ivar Sånna har lottats till ett tolftespår bakom bilen över 2140 meter, men det är ett relativt beskedligt motstånd som väntar i kampen om ett förstapris på 16 000 norska kronor.

I tidigare uttalanden har Jorma Blekkan menat att man hoppas att hästen ska kunna vara med i några av de största loppen under året och att Oslo Grand Prix är ett av målen.

Ivar Sånna har vunnit 11 av 42 lopp och tjänat lite mer än 3 miljoner kronor. Senaste starten skedde på Vincennes i slutet av november.

Läs även: Ivar Sånna såld till Norge – och Jomar Blekkan

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Boden: "Hon kändes ovanligt fin senast"
Nästa nyhet
V4 Boden: ”Hon kändes ovanligt fin senast”

V4 Boden: ”Hon kändes ovanligt fin senast”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Hon kändes ovanligt fin efter uppehåll senast och lär inte vara sämre nu. Läget är tufft men hon är snabb iväg och det kan finnas spetschans trots spåret. Vi provar och hon är ett bud på nytt, säger kusken Sandra Eriksson om Klara Rigas (V4-3).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Bodentravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till LD, V4, och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

4 CASTOR U.M. – Han vann senast men blev lite själv sista biten och var inte tom i mål. Han är lite trög av sig men kan en del i grunden men den här gången tycker jag att loppet ser tuffare ut. Det är väl risk att nån är bättre men bland de tre främsta ska han kunna slå sig in, säger kusken John Östman.

5 DELVIN BOKO – Han gjorde ett bra lopp senast och avgjorde snyggt. Nu ska man kanske inte övervärdera den segern för han fick en fin löpning mot enklare motstånd än vad han möter idag. Han kändes fin på alla sätt men jag tror denna uppgift blir tuffare, säger kusken Claes Sjöström.

6 SUPER WILLE – det är en trevlig bekantskap och även om det var ett billigt lopp han vann senast i min debut så gjorde han det bra. Allt är bra efteråt och han känns rätt startsnabb så vi provar från start. Inga ändringar, säger Roger Nilsson.

7 NOSOUPFORYOU – Hon återkommer nu efter en fraktur i ett ben men känns fin på alla sätt och vis. Vi har testat henne i ett provlopp där tempot 1.23 men hon kommer säkert att behöva loppet. Dessutom är spåret aningen långt ute på vingen men denna häst är kapabel i grunden och kan säkert sluta långt framme på det. Samma balans som vanligt, säger Hanns Olofsson.

8 ANTONIO AMERICA – han duger bra men läget är givetvis svårt och han är inte så startsnabb. Går det sakta får jag kanske köra fram men inte så gärna. Inga ändringar och han är både stark och speedig. Allt är bra i jobben, säger Sandra Eriksson.

9 SELF FUTURE -det verkar ok med honom och läget passar bra för honom. Det måste dock bli kört i tufft tempo för att han ska komma in i matchen och seger känns långsökt. Inga ändringar, säger Antero Heinonen i stallet.

Lopp 2, V4-2

1 AIGIR – hästen utvecklas och gör det bra. Nu möter han lite tuffare men en bra resa bör vi få och han är inte borta felfri. Jag tror inte vi spetsar. Allt är bra i jobben och det blir inga ändringar, säger Jens Eriksson.

8 BODSKATA BALDER – Han vill ha stenhård bana och nu när vädret börjar bli mildare här uppe är jag rädd för att det inte riktigt blir hans före. Detta är dessutom en humörbetonad herre som måste ha vaknat på rätt sida. Ska man ta med fyra-fem hästar är han en av dem men inte mer än så. Inga ändringar, säger Hanna Olofsson.

12 ELDPIL – han är inte spelarnas bästa vän då han är så osäker av sig. Senast begärde jag kanske lite för mycket av hästen. Kapaciteten duger gott men felfritt är prio ett. Det hjälper nog inte med några ändringar, säger Sandra Eriksson.

13 RISÅSTRIMMA – det verkar fullt bra med henne i jobben och jag räknar med en bra insats. Från det här dåliga utgångsläget blir det dock svårt och jag är inte så optimistisk. Inga ändringar, säger Bertil Ådin.

14 HOMME BALDER – jag har haft honom sedan i höstas och i debuten för mig så var han klart fin. Han hade tränat 1.36 som snabbast inför den starten och bör vara ännu vassare nu. Han har fått öppna snabbt flera gånger i Norge och stannat till slut och jag vill köra snällt så det kan bli långt fram. Med klaff så duger han och det blir inga ändringar, säger Leif Eriksson.

Lopp 3, V4-3

2 ACCELERATE – han travade inte alls bra senast och galopperade kort efter mål. Satt ändå fast och gjorde det bra. Nu är han tillfixad och fin. Han gillar isen men tyvärr får han väl inte rätta fästet på den mjuka isen idag så det var synd, säger Carina Hezekielsson.

7 CAFE – Hon borde ha varit bättre senast och jag var inte helt nöjd med hennes insats. Hon hade dessutom bra förutsättningar den gången men detta ser tuffare ut med spår långt ute på vingen och hon är bara medelsnabb från start. Jag ligger lågt och hoppas på pengar i första hand. Inga ändringar, säger Hanna Olofsson.

8 KLARA RIGAS – hon kändes ovanligt fin efter uppehåll senast och lär inte vara sämre nu. Läget är tufft men hon är snabb iväg och det kan finnas spetschans trots spåret. Vi provar och hon är ett bud på nytt, säger Sandra Eriksson.

11 TARU SISU – det är inte hennes bästa distans hör och från det här läget är det bara att ligga lågt och hoppas på hyggliga slantar. Inga ändringar, säger Antero Heinonen i stallet.

Lopp 4, V4-4

1 WILLOW BAY EVERT – det verkar ok med honom men man får vara lite försiktig första biten och sedan behövs det tur för att komma till. I så fall kan det vara ett outsiderbud. Inga ändringar, säger Antero Heinonen i stallet.

4 ORINOCO BROLINE – han kan mycket men ligger på alldeles för mycket och måste lugna ner sig. Sköter han sig så är det troligt att han brakar iväg mot ledningen och han är svår att släppa med. Vi ligger lågt. Han har sig själv som värsta motståndare och det är inte bara, säger Carina Hezekielsson.

5 TIGERFEET DYNAMITE – Han tappade en sko senast och sen var den dagen förstörd för jag tror han vinner loppet annars. Han kom iväg bra från spår fyra den gången och kändes finare i travet. Vid segern sprang han en 17-tid utan att vara särskilt vässad och jag tror han blir svårslagen nu, säger John Östman som kört hästen på sistone.

6 ARNIE STREAMLINE – Han körde upp i vagn senast och galopperade men kändes fin i det läget. Han har tagit det loppet bra och jag tycker det känns som att han är på gång igen. Det borde vända för honom snart för han har haft massor av otur och jag skulle gärna se honom i ledningen. Inga ändringar, säger Hanna Olofsson.

11 GO LUCKY FELLOW – Han kämpar väl på skapligt men visar kanske inte den där rätta gnistan. Formen är det i alla fall inga fel på men jag tror inte han tar 20 meter på Tigerfeet Dynamite. Vi smyger med och hoppas det klaffar. Inga ändringar, säger John Östman.

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bergh fick guld med Kalle på franska Rivieran
Nästa nyhet
Bergh fick guld med Kalle på franska Rivieran

Bergh fick guld med Kalle på franska Rivieran

Robert Bergh kunde räkna in en fin seger i franska Cagnes-sur-Mer på tisdagen. Det när Kalle tog hem segern med tränaren i sulkyn.

Åttaårige Kalle kom till Robert Berghs stall vintras och på tisdagen gjorde valacken Frankrike-debut i sin nya tränares regi. Det slutade i succé.

Bergh körde. Foto: ALN

Robert Bergh körde själv Kalle i ett lopp på Cagnes-sur-Mer, på den franska Rivieran. Från ledningen kunde Smok’n Lantern-sonen ta en komfortabel seger.

Klockorna stannade på 1.15,0 över 2925 meter och förstapriset i loppet var 26 100 euro. Med i loppet fanns även Lutfi Kolgjini-tränade Orione Spin som slutade sjua.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kallbloden som tävlar för Sverige på Vincennes
Nästa nyhet
Kallbloden som tävlar för Sverige på Vincennes

Kallbloden som tävlar för Sverige på Vincennes

I slutet av februari avgörs enligt traditionen två kallblodslopp på Vincennes. Nu är det klart vilka svenskar som ska fajtas på kolstybben.

Det är det 25 och 28 februari som de båda kallblodsloppen på Vincennes ska köras. Det senare under samma tävlingsdag som storloppet Prix de Paris. En tradition sedan 2002.

Guli Rask. Foto: ALN

Nu är det spikat vilka hästar som ska representera Sverige i landskampen. När ett uttagningslopp kördes på Romme i fredags, säkrade Gärdsjö Viking och Smedsbo Faksen sina Paris-biljetter.

Dessa båda kompletteras nu med Guli Rask och Järvsö Rasmus, som får sina platser i enlighet med de seednings-regler som Svensk Travsport har.

De finländska och norska deltagarna är sedan tidigare redan klara. Här är hästarna som ska tävla på Vincennes:

Sverige:

Guli Rask
Gärdsjö Viking
Järvsö Rasmus
Smedsbo Faksen

Finland:

Aaron Hem
Tosi-Jänkä
Villikunkku
Vippaskonsti

Norge:

Finnskogs Fokus
Höiby Krissa
Tojo Prinsen
Tryggfaks

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Två trängde samma häst - båda diskades

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson