Efter missen i Prix d’Amérique är nu siktet riktat mot revansch i Prix de France för Lionel. Men någon start i Elitloppet känns inte stekhett.

Norska stjärnskottet Lionel sågs som en av de stora utmanarna till Bold Eagle när Prix d’Amérique avgjordes i söndags. Men det kapitlet i sagan om hästen fick ett abrupt slut.

Nytt möte med Bold Eagle? Foto: ALN

Lionel, körd av Örjan Kihlström, föll i galopp direkt i starten och fick se drömmen gå i kras i förtid. Nu förbereds sexåringen för revansch – Prix de France är nästa uppgift.

– Han kom okörd i mål i Prix de Belgique och fick en genomkörare efter galoppen i Prix d’Amérique. I Prix de France är det autostart och enda minus är att nog att vi inte får spår i det främre ledet. Vi hoppas på mer tur denna gång, säger ägaren Göran Antonsen till rikstoto.no.

Startlistan till Prix de France blir klar på torsdag, men loppet ser ut att bli i paritet med Prix d’Amérique. Bland de i nuläget anmälda finns hela topptrion från i söndags: Bold Eagle, Timoko och Oasis Bi.

Antonsen funderar på att köra själv i OGP. Foto: ALN

Men vad händer efter Prix de France? Att hästen blir aktuell för lopp som Olympiatravet och Elitloppet tycks inte som troligt. Däremot lär den norska publiken få uppleva sin stjärna – i Oslo Grand Prix.

– Jag tror det kanske är bäst för hästen att starta i ett par till lopp i Frankrike, för att därefter ge honom en paus och satsa mot Oslo GP. Att fortsätta med lopp som Olympiatravet och Elitloppet, tror jag kan bli lite för mycket, säger Antonsen.

Men önskemål om stora lopp till hösten finns också. Förutom en tänkbar start i Trotting Masters-finalen, som i år körs på just Bjerke, hoppas man även på ett möjligt äventyr till USA – och VM-loppet i oktober.

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Hoting – är Sveriges trevligaste travbana

Hoting – är Sveriges trevligaste travbana

När Sveriges travbanebesökare får tycka till om vilken bana som är landets trevligaste – blir svaret Hoting.

Under 2015 genomförde Svensk Travsport omfattande publikundersökningar på Sveriges travbanor. När statistiken nu är sammanställd har man också fått svaret på var i landet man finner den mest nöjda travpubliken.

Svaret blev: Hoting. Den lilla ångermanländska travovalen med blott tre tävlingsdagar om året (alla i juli) toppar listan efter att över 9000 banbesökare besvarat enkäten.

Till grund för svaret ligger bedömningar i bland annat service och bemötande, miljön, loppens spänningsvärde och matutbudet.

Undersökningen påvisar att det är just sommar- och säsongsbanor som faller den svenska travbesökaren bäst i smaken. Tätt efter Hoting följer Årjäng, Karlshamn och Oviken.

– Det är bara att konstatera att ett besök på en liten mysig sommarbana är det som den svenska travbanebesökaren uppskattar allra mest. Trots att loppen, maten, spelinformationen och bekvämligheten kanske objektivt håller högre kvalitet på en större bana, är det ändå de minsta banorna publiken helst besöker om de får välja, säger ST:s Per Wetterholm i ett pressmeddelande.

Samma undersökning visar också på att det är storstadsbanorna som får lägst betyg.

– Ja, tråkigt nog. Det är en komplex fråga att svara på varför det är så och vi har alla säkert egna funderingar. Besökarnas inskickade fritextsvar tar upp en mängd orsaker. En är Xpress-tävlandet, men det verkar inte vara det avgörande – storbanorna får låga värden på allt utom på loppkvalitet och informationsteknik. Allra lägst är storbanebetygen för matställenas priser, service och utbud, säger Per Wetterholm.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter 24 år - Klaus Koch slutar med Elitloppet
Nästa nyhet
Efter 24 år – Klaus Koch slutar med Elitloppet

Efter 24 år – Klaus Koch slutar med Elitloppet

Efter 24 år som delaktig i utformandet av Elitloppet – bryter Solvalla med Klaus Koch.

Välkände travprofilen Klaus Koch, 58, har i decennier varit starkt förknippad med Elitloppet. Som tidigare sportchef för Solvalla och på senare år ambassadör och ”promotor” för landets största travlopp.

I 24 år har Koch varit djupt involverad i uttagandet av vilka hästar som funnits med i Elitloppet. Men inte i år. Solvalla har beslutat sig för att forma Elitloppet helt externt.

Klaus. Foto: ALN

– Det är klart att jag hemskt gärna hade jobbat kvar. Det är Solvallas beslut. Vad jag förstår så har de beslutat i styrelsen att de inte ska använda sig av externa krafter, utan bygga Elitloppet genom organisationen de har, säger Klaus Koch till SportExpressen.

Men han är noga med att understryka att det inte är några meningsskiljaktigheter som ligger till grund för Solvallas beslut.

– Det är Solvallas beslut och deras pengar. Man får respektera deras beslut. Jag är tacksam över att jag fått vara med och känner ingen bitterhet alls.

Klaus Koch har samtidigt ett stort engagemang i tysk travsport, där han verkar som vd för travbanan i Hamburg. Elitloppet däremot – får han i år uppleva som besökare.

– Det ska bli kul at få uppleva Elitloppet helt som turist. Det har jag inte gjort sedan 1984 faktiskt, säger han till SportExpressen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Inte förvånad om hon vinner"
Nästa nyhet
V65 Solvalla: ”Inte förvånad om hon vinner”

V65 Solvalla: ”Inte förvånad om hon vinner”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

 – Hon hakade väl på godkänt som fyra senast men stannade till en aning i slutsvängen och fick sedan upp farten igen på upploppet. Nu tycker jag vi ställs inför ganska roliga förutsättningar och jag trycker till från början eftersom hon är bäst med tätkänning. Loppet såg väl inte ut att vara det allra blodigaste och jag blir inte förvånad om hon vinner. Inga ändringar, säger Claes Sjöström om Knaborgs Gnista (V65-4).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna med V65 på Solvalla. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till LD, V4, och V64 – varje dag.

Lopp 1, V65-1

1 AL’S ORLANDO BOY – Han hade nog vunnit med lucka senast trots galopp i starten och han är i toppslag för dagen. I starten innan det vann han från ledningen trots tufft tempo och vi får köra vad som går från start för att hålla ut konkurrenterna denna gång. Nu tänker jag väl inte gå i klinch om Magnus ställer frågan men bakom hans häst tycker jag min är tidigt. Vi kommer lätta honom i balansen tills idag, säger kusken Kaj Widell.

2 CARPORAL CEE – Han nöter väl på rätt så okej och visade lite uppryckning senast. Detta är en häst som kommer fungera mycket bättre barfota och i väntan på det får vi försöka konservera formen. Läget är i alla fall bra men jag kan inte motståndet riktigt. Inga ändringar, säger Jim Oscarsson.

3 TYSON RIVNER – Han gör bra lopp varje gång och fick tugga på rejält i spåren senast. Jag är nöjd med honom i största allmänhet och nu lottades vi till ett intressant utgångsläge. Han är startsnabb och kommer vi till front är det inte omöjligt att jag provar där men det beror på om Jakobsson kommer eller inte. Distansen ska inte vara några problem och jag tror han ska kunna hävda sig hyfsat. Inga ändringar, säger Tomas Pettersson.

6 MANONTEE – Han har verkligen varit bra i de här två starterna och det finns liksom inget större att klaga på. Förvisso har han bråkat lite i voltstart men nu är det auto vilket och jag hoppas det ska fungera bättre med honom. Nu har vi dessutom 500 meter till att rädda upp situationen på om det skulle hända något och med tanke på hur han sett ut på slutet måste han ha bra segerchans om han sköter sig. Järnskor, brodd och halvstängt huvudlag, säger Magnus Jakobsson.

11 KANERVA – han galopperade senast men det berodde nog på den ojämna banan. Han har bara hunnit få ett jobb efteråt då det är täta starter och det är lite svårbedömt hur han är men det verkar bra. Han lär backa sist men tål sedan offensivt upplägg. Hästen är ojämn i humöret så man vet aldrig. Senast var det debut med norskt huvudlag men det användes aldrig så det kan bli idag, säger Niklas Johansson.

Lopp 2, V65-2

2 STARO FAMILY – Hon fungerar allt bättre i monté och formen verkar det inte vara några fel på heller. Nu tror jag inte det här är hennes typ av lopp eftersom hon trivs bäst när hon får vara med där framme direkt. Vi möter några dugliga konkurrenter och har dessutom ett annat lopp i sikte om en och en halv vecka. Jag ligger lågt och hoppas mest på en slant den här gången. Inga ändringar, säger Claes Sjöström.

9 PARADISERUNNER – jag är nöjd med hästen form för tillfället och allt är bra med honom i jobben. Han bör prestera bra och jag tror han ska kunna vara med och kriga. Inga ändringar är planerade, säger Yvonn Mattsson.

Lopp 3, V65-3

1 ASLAN L.C. – det är en rätt duglig häst och jag tycker att han är bra i ordning och det bör bli en vettig insats från honom idag. Däremot är det chansartat från spår ett då det inte lär bli någon ledning, säger Roger Walmann.

2 BUCKLE UP PELLINI – det här är en fin häst som tränar bra. Han gick ett banjobb tillsammans med Västerbo Loveboat nyligen och var riktigt fin. Nu blir det norskt huvudlag och rycktussar för första gången och jag tror vi får se en fin insats, säger Viktor Lyck i stallet.

6 CALLE LADAY – han var bra vid seger senast i debuten för oss och jag var nöjd med insatsen. Nu med lopp i kroppen dessutom. Inga ändringar är planerade till denna start, säger Reijo Liljendahl.

7 COOL ACTION Han gör comeback nu, och har tränat fint, men är inte särskilt tufft jobbat. Dessutom blev spåret inte det bästa och detta lopp får utvisa vart han står. Det är dock inte så många hästar till start då han borde kunna hugga en slant. Inga ändringar, säger Jim Oscarsson.

Lopp 4, V65-4

2 KNABORGS GNISTA – Hon hakade väl på godkänt som fyra senast men stannade till en aning i slutsvängen och fick sedan upp farten igen på upploppet. Nu tycker jag vi ställs inför ganska roliga förutsättningar och jag trycker till från början eftersom hon är bäst med tätkänning. Loppet såg väl inte ut att vara det allra blodigaste och jag blir inte förvånad om hon vinner. Inga ändringar, säger Claes Sjöström.

6 MILLION KISSES – hon är hygglig och är i rätt så bra form för tillfället. Hon får smyga med och kan nog greja en fin placering, säger Roger Walmann.

12 FABULOUS BOKO – hon fick en opassande resa utvändigt ledaren senast och var ursäktad då. Allt verkar väl med henne efteråt men läget ställer givetvis till med en del problem, säger Petteri-Joni Irri i stallet.

Lopp 5, V65-5

4 ALFA LIGHT – hon kommer från en bra insats så det ser bra ut inför denna uppgift. Spåret bör hon klara då det inte är några hästar utvändigt om henne i starten. Inga ändringar är planerade till denna start, säger Reijo Liljendahl.

11 KING TILLY – Han har inte startat på ett tag men har tränat på fint och vi har kört honom i ett 3000 meters-jobb inne på Solvalla där det tempot var cirka 1.23. Han kommer väl förberedd tycker jag men kan säkert behöva loppet och känns inte som någon het vinnarkandidat. Skor runt om är dessutom ett minus för honom, säger Claes Sjöström.

13 SANNA VINT – hon var snudd på heroisk senast och formen är jättebra. Får hon rätta resan så måste hon bli mycket segerfarlig här. Inga ändringar, säger Li Hanné.

Lopp 6, V65-6

1 MORRIS – han tränar fullt bra och läget är fint då han borde kunna öppna raskt. Däremot är han lite ojämn av sig och inget jag riktigt litar på, säger Ville Karhulahti i stallet.

7 DICKS DENJA – Det blev helt fel för både mig och hästen senast och vi glömmer den insatsen. Hon fick helt enkelt aldrig chansen att visa att hon är i form eftersom vi var tvungna att backa sist. Hon känns i alla fall helfin i jobben efteråt och börjar nu få en missvisande rad. Skulle det stämma bättre den här gången tror jag hon kan bli farlig. Inga ändringar, säger Rauno Pöllänen.

8 GYPSY BRODDA – hon tränar klart förbättrat och senast var hon duktig lite i skymundan. Känslan är att hon snart borde vinna lopp då hon verkar uppåt, säger Roger Walmann.

12 FABULOUS IMAGE – hon verkar förbättrad och är uppåt i form. Hon har en snabb kusk och borde kunna öppna bra och vi räknar med en vettig insats från hennes sida, säger Roger Walmann.

15 ANDROMEDA DU NORD – Hon är kanske ingen stjärna men försöker i alla fall när det är dags för tävling vilket hon ska ha en eloge för. Formen är inte så tokig, och hon är ju liksom inte sämre än att hon kan duga i detta ihåliga lopp. Det måste såklart stämma på vägen med tanke på utgångsläget men helt avsågad tycker jag inte att hon är. Inga ändringar, säger Claes Sjöström.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Moving On möter Shaq is Back på Vincennes
Nästa nyhet
Moving On möter Shaq is Back på Vincennes

Moving On möter Shaq is Back på Vincennes

Det väntar riktigt intressanta montéstarter för Shaq is Back och Moving On när svenskarna är med i Prix de l’Ille-de-France på söndag.

En vecka efter Prix d’Amérique avgjorts på Vincennes stundar nya storlopp på kolstybben. Söndagens största begivenhet är montéloppet Prix de l’Ille-de-France där vinnaren belönas med 90 000 euro.

Två svenskhästar finns med i loppet. Moving On, senast stark fyra i Prix de Cornulier, går ut igen. Liksom då är det Damien Bonne som sitter i sadeln.

Shaq - is back. Foto: ALN

Ett helt oprövat kort i monté är Daniel Redéns stjärna Shaq is Back som här gjort ett synnerligen intressant val av årsdebut. Det är Camille Levesque som ska rida hästen när han här drabbar samman med de bästa franska montédjuren.

För loppet innehåller några riktigt vassa motståndare. Däribland Prix de Cornulier-vinnaren Scarlet Turgot, tvåan från samma lopp Astor de Quenne och det här loppets titelförsvarare Udayama.

Samma dag körs även Grupp 3-loppet Prix de la Marne (49 500 euro) där segermaskinen Viking Blue får möta bland andra Ustinof du Vivier och Kadett C.D.

Flera svenskar provar Prix de Rouen (45 000 euro), anmälda är bland andra Conlight Ås, Riff Kronos, norska Viking Va Bene och Red Rose America.

Här är startlistan till Prix de l’Ille-de-France:

2175 volt

1 Saphire Bi – David Thomain
2 Soie du Houblet – Julien Raffestin
3 Américaine – Antoine Wiels
4 Vaillant Cash – Clément Frecelle
5 Nonant le Pin – Yoann Lebourgeois
6 Shaq is Back – Camille Levesque
7 Sédusiant Fouteau – Pierre-Yves Verva
8 Tornade du Digeon – Eric Raffin
9 Udayama – Gaëtan Prat
10 Moving On – Damien Bonne
11 Vision Intense – Franck Nivard
12 Astor de Quenne – Adrien Lamy
13 Scarlet Turgot – Alexandre Abrivard

Läs även: Shaq is Back mot Frankrike – och monté

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Papagayo E tar sikte mot Sverige - och Elitloppet

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson