Det blev långt ifrån det genrep man hade hoppats på för Robert Bi under fredagskvällen. Nu sätts frågetecken kring hästens medverkan i Prix d’Amérique.

Den nederländska storstjärnan Robert Bi valde bort Prix de Belgique för att i stället finslipa på formen inför Prix d’Amérique på hemmaplan.

Under fredagskvällen dök sexåringen upp i Wolvega och var, spelad till storfavorit, tänkt att ta en enkel seger mot blygsamt motstånd i loppet med ett förstapris på 4250 euro.

Blir det start i Paris? Foto: ALN

Men resultatet blev ett helt annat. Robin Bakker körde tidigt fram Robert Bi, som stod med tillägg, och placerade hästen perfekt som tvåa i andraspår. Över sista bortre långsidan sändes favoriten fram mot dödens och allt såg ut att gå planenligt.

Men redan in över upploppet var det tomt i tanken för fjolårets Copenhagen Cup-vinnare. Robert Bi gav sig och slutade fyra, flera längder efter vinnaren S Js Junior C.

Segraren noterades för tiden 1.15,4 över 2600 meter och Robert Bi fick samma tid, men hade alltså 20 meter längre att springa.

Det är nio dagar till anmälan till Prix d’Amérique stängs och frågan fram till dess är om Robert Bi kommer att fullfölja planerna att starta i världens tuffaste travlopp efter fredagens bleka insats.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Fastnade i dopningstest – var sabotage

Fastnade i dopningstest – var sabotage

I augusti testades Wille’s Ametist positivt i ett dopningsprov. Nu slipper tränaren Tobias Modig påföljd. Det sedan man antar att orsaken var ett sabotage.

I oktober meddelades det att den då treårige travaren Wille’s Ametist testats positivt vid ett dopningsprov som togs efter hästens kvallopp på Romme den 24 augusti.

Provet visade spår av dimetylsulfoxid, en substans som brukar förkortas DMSO. Ämnet har antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper.

Tobias Modig. Foto: ALN

Men på fredagen meddelar Svensk Travsports ansvarsnämnd att hästens tränare Tobias Modig, Örebrotravet, slipper påföljd för händelsen.

Nämnden menar nämligen att omständigheterna kring Wille’s Ametist med all sannolikhet tyder på att tränaren utsatts för ett sabotage.

I det aktuella ärendet finns en mängd konkreta omständigheter som medför att Tobias Modig lyckats göra sin teori om sabotage sannolik. Det skulle därför vara oskäligt att utdöma någon påföljd.”, skriver man i beslutet.

Enligt ansvarsnämndens beslut framgår det att Rommes sportchef Kaj Närhinen via telefon fått ett tips om att Wille’s Ametist var, citat, ”värd att kollas upp” och att en anställd hos Modig kort tid före det aktuella kvalloppet, lämnat stallet i ”vredesmod”.

Det är därmed den bakgrund på vilken ansvarsnämnden nu valt att fria Tobias Modig. Svensk Travsport har inte för avsikt att överklaga beslutet till överdomstolen.

Hästen Wille’s Ametist har efter kvalloppet i augusti gjort totalt tre starter ur vilka han gått segrande i två. På segerkontot finns 24 000 kronor.

Läs även: Lämnade positivt dopningsprov – efter kvallopp

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Spännande start för Rocky Winner - i monté
Nästa nyhet
Spännande start för Rocky Winner – i monté

Spännande start för Rocky Winner – i monté

Planen är att starta i Prix de Cornulier. Redan nu på söndag ska Rocky Winner göra en intressant start i monté.

Jörgen Westholm-tränade Rocky Winner hade ett starkt år i Frankrike under 2015 med fyra segrar. Nästa söndag är planen att åttaåringen ska prova mot de allra bästa i det stora montéslaget Prix de Cornulier.

Gör montédebut. Foto: ALN

Men först behöver Rocky Winner ett lopp under sadel – en disciplin som hästen ännu inte provat.

Den debuten sker denna söndag i fina Prix Djérid som rids över Vincennes lilla bana samma tävlingsdag som Prix de Belgique.

Förstapriset är 49 500 euro och det är Franck Nivard som ska sitta i sadeln på svensken. Startlistan ser ut så här:

2200 volt

1 Rue du Bac – Anthony Barrier
2 Vaillant Cash – Clémente Frecelle
3 Vivier de l’Oison – Aurelien Desmarres
4 Agrippine – Alexandre Abrivard
5 Nonant le Pin – Eric Raffin
6 Tsar de Houelle – Marie Bacsich
7 Rocky Winner – Franck Nivard
8 Orione Degli Dei – Damien Bonne
9 Ulysse – Matthieu Abrivard
10 Veloce du Banney – Yoann Lebourgeois
11 Vagabondu Mag – David Thomain
12 Torre Crépin – Adrien Lamy
13 Udayama – Gaëtan Prat

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Östersund
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Östersund

Fredag: V64-tips till Östersund

V64 Östersund 15/1

Omgången: En spelmässigt rätt trevlig omgång som Östersundstravet bjuder på. Spiken hittar vi i den tredje avdelningen där jag tror att Fonzan Sund bara är bäst. Hon har gjort två fina lopp efter vila och jag tror att hon kommer före värsta konkurrenten från början och det borde avgöra dagens lopp. För ovanlighetens skull spelar jag en matematisk kupong men som vanligt endast för sex rätt.

Spiken

7 Fonzan Sund V64-3 Härdad i tuffa gäng och måste ha en bra vinstchans oavsett upplägg mot sämre motstånd.

DD-spiken

4 Qvarting DD-1

Prisvärda hästar

5 Calvados Crane V64-1 Min spetsfavorit och därifrån blir han inte enkel att plocka ner.

3 Andrea Slogum V64-2 Trivs i spets och leder nog väldigt länge.

4 Qvarting V64-5 Rejäl häst som aldrig gör ett dåligt lopp. Får kusken till det tror jag det här är en toppchans till låga spelprocent.

1 Casper W.F. V64-6 Stark häst med tre lopp i kroppen. Kan få loppet i rygg på ledaren och som helt ospelad är han jätteintressant.

Överspelade

1 Blended Scotch V64-1. Normalt sett en toppchans men hon har varit sämre med skor och är för mycket spelad.

1 Moelven & 8 Super Gullet V64-2. Båda två är snabba men saknar den rätta moralen.

5 Blits Buitenzorg V64-3 Montéhäst som trivs bäst på kort distans. Tacksam som hårt betrodd när det är sulkylopp som gäller.

7 Järvsö Rasmus V64-5 En av fältets bästa hästar men han har varit struken efter senast och är dessutom inte helt enkel.

6 Marvellous Money V64-6 Billig spetsseger senast och står sämre till nu. Har dessutom bara två fjärdepris som bäst efter sju starter med Jan-Olov Åberg.

15 Thriller Ted V64-6 Har haft halsproblem och kördes snällt senast. Jag tror att han får svårt att runda samtliga den här gången också.

V64-systemet, endast för sex rätt

1-5 (2-3)

2-3-4-6-9-10-11 (8-1)

7 Fonzan Sund (6-8 )

2-3-4-5-6-8-11-12 (7-10)

1-4-7-8-9-10 (6-11)

1-2-13 (10-15)

2x7x1x8x6x3= 2016 rader/ kronor

Dagens Dubbel

4– 2,13 x 425 kr

4– 1 x 150 kr

Totalt: 1000 kr.

Analys V64-1:

Ranking: A: 5-1. B: 2-3-6. C: 4.

Spetsanalysen: Blended Scotch är ingen raket ut och borde få svårt att hålla upp sitt innerspår. Calvados Crane tog en längd på Lord Rocket senast och han är min spetsfavorit.

Loppanalysen: Bara sex hästar och normalt sett borde megafavoriten 1 Blended Scotch bara vinna ett sådant här lopp. Hon har dock varit ganska blek vid sina två senaste starter och känslan är att skor definitivt inte har varit någon plusvariant. Dessutom tror jag inte att Linderoths fina sto kan försvara sitt innerspår vilket gör att det finns risk för grovjobb trots det lilla fältet.

Det känns alltså givet att försöka fälla henne och tipset ger jag faktiskt till 5 Calvados Crane som jag tror kan bli svår att plocka ner från spets. Han gjorde comeback efter lite vila senast och höll bra från ledningen men fick ge sig mot en mycket förbättrad Leo On Line. Peter Eriksson låter uppåt och kommer ekipaget till spets som jag är inne på borde de få fuska bort en bit och då ska de slås.

Jag låser loppet på dessa två men vill man gardera vidare gör 2 Elles W.Phedo en väldigt intressant start efter sin Frankrike-sejour. Givetvis mycket svårbedömd efter den långa vilan men hon borde behöva några lopp innan hon är segermogen och jag står över.

3 Lord Rocket kan också vara ett tänkbart garderingsstreck även om han precis som favoriten inte är lika bra med skor.

Analys V64-2:

Ranking: A: 9-3-11. B: 10-4-6-2-8-1. C: 5.

Spetsanalysen: Moelven är snabbast ut men har på slutet vikit sig från ledningen så man borde släppa. Andrea Slogum tror jag öppnar bäst av övriga och får överta in i den första svängen.

Loppanalysen: Sprinterlopp för nordisarna med spårtrappa och tipset till 9 Stark som svarade för en rejäl långspurt senast via 25,5 sista 700. Gången före galopperade han bort en framskjuten placering och det känns som formen är tillbaka. Skulle Jan Ove Olsen hitta de rätta ryggarna på slutrundan blir ekipaget tungt att stå emot i spurten.

Jag vill ge 3 Andrea Slogum en ny chans. Jag trodde lite på henne senast men då fick hon aldrig riktigt chansen efter en defensiv styrning. Nu är det dock läge att vara offensiv och kommer hon till spets ska hon räknas tidigt. Peter Eriksson har dessutom kört värsta spetshotet Moelven flera gånger tidigare och vet om att denne är vek så jag räknar med att han testar ordentligt från början. Nioåringen var ju riktigt bra vid spetssegern 22/10 och en liknande insats räcker väldigt långt den här gången.

11 Moeses vek sig enkelt från ledningen senast men han är mycket bättre bakifrån och man ska nog inte döma hästen allt för hårt på den senaste insatsen. Olle Carlssons springare står dessutom riktigt fint inne i loppet och känslan är att han kan vara tuffast till slut.

Jag tycker att dessa tre höjer sig något men litar inte helt på dem utan fyller på med tre hästar till.

10 Nordmärta tycker jag såg rätt fin ut bakom hästar senast. Hon har varit borta ett tag efter det men skulle det klaffa från bakspåret kan hon skrälla. Fart finns definitivt för att duga.

4 Blisjur tycker jag ofta gör rätt bra lopp utan att få vinna. Från sitt fina utgångsläge kanske han kan ta en välförtjänt seger den här gången.

2 Disa har varit borta länge men gör debut i Martin Åkerlunds regi och streckas på det.

Sista strecket till 6 Bork Lasse även om distansen inte är helt optimal. Han gjorde dock ett par riktigt fina lopp vid den här tiden ifjol och skulle han sköta sig kan han vara en tänkbar jätteskräll.

8 Super Gullet verkar bli favorit men det känns helt galet. Visst, hästen har bra fart men saknar viljan och som favorit överväger jag inte ens att betala för honom.

Analys V64-3:

Ranking: A. 7. B: 6-8-10-5. C: 3-4-9-1-2.

Spetsanalysen: Blits Buitenzorg är vass iväg och kan nog svara ut startkatapulten Saved from Above om denne laddas från bricka 8. Båda dessa tror jag dock kan tänka sig att släppa till Fonzan Sund som jag hoppas är först fram och ställer frågan.

Loppanalysen: En spårtrappa för ston som bara har lockat tio ekipage vilket gör att de bästa hästarna står bättre till precis som i avdelning två. Här kommer också min enda spik då jag tror att 7 Fonzan Sund är huvudet högre än sina konkurrenter. Hon har gjort två lopp efter vila och i comebacken vann hon ett billigt lopp från ledningen men intrycket var bra. Hon följde upp den vinsten med att vara riktigt tapper senast då hon fick gå de sista 900 metrarna i tredjespår utan rygg. Pihlströms sto höll farten starkt hela vägen in i mål via 14,5 sista 1000 och var inte så långt borta från segern. Sjuåringen är säkert ännu bättre med de här två loppen i kroppen och även om hon inte är särskilt snabb ut tror jag att hon kommer före värsta hotet 6 Shelly Ann Frazer från början vilket borde kunna bli loppavgörande. Ohlsson upp är såklart ett plus och skulle han trycka sig till ledningen på den första långsidan måste det vara en toppchans. Hästen är dock så pass bra och har en hårdhet som gör att hon kan vinna oavsett upplägg. Vettig spik när loppet dessutom verkar bli ganska jämnspelat.

Värst emot är nämnda 6 Shelly Ann Frazer som gick fullt godkänt i skymundan i ett V75-lopp senast. Anders Wallins sto är rejält och svarar oftast för bra insatser men hon är långsam från start vilket gör att jag inte tror att det räcker hela vägen den här gången heller.

Det verkar som vanligt bli en hel del spel på 5 Blits Buitenzorg men det köper jag inte alls. Hästen har bara startat i monté på slutet och har inte direkt imponerat på mig. Det känns också som en sprinter och senast när hon startade över full distans gav hon sig väldigt enkelt in på upploppet. Hon måste vara väldigt överspelad!

Analys V64-4:

Ranking: A: 5. B: 8-4-2-6-3-12-11. C: 7-10-1.

Spetsanalysen: Unicorns Diamond tar ledningen initialt. Testar man där den här gången? Vill man släppa igen tror jag att det finns risk/chans att Västerboblackmoney är först fram och får överta.

Loppanalysen: Ett sprinterlopp där 5 Västerboblackmoney blir klar favorit. Han har gjort tre starter efter vila och senast var han riktigt positiv då han åkte fram i dödens från bricka 12 och plockade ner Cast Bolt (som förvisso inte tävlade på topp) den sista biten. Sexåringen kan öppna rätt skapligt och skulle ekipaget bli släppta till ledningen blir de väldigt svårslagna och kan vara en tänkbar utgångshäst eller spik för de mindre systemen. Det finns dock risk för en tung resa och när han blir så pass klar favorit hoppas jag på det och garderar vidare.

8 Sailfish avslutade bra senast och var nära segern. Chans till revansch om Henrik Svensson hittar ner från sitt tråkiga utgångsläge.

4 King Southwind gick bra senast via 13 si 700. 2 Unicorns Diamond har smygform och kommer att få ett fint lopp den här gången. Från spets eller med lucka till slut kan han vara en jätteskräll. 6 Bombay har ett lopp i kroppen och gick rätt hyggligt då som tvåa. Ohlsson upp den här gången är ett plus.

3 Laraki Brodde är inte så tokig men han har varit struken efter senast vilket gör att han är lite svårbedömd. 12 Laurentius Cavallo är en riktigt fin häst som kanske saknar den där riktiga kämpaglöden. Han liksom 11 Magic Simba som återkommer efter vila skulle kunna skrälla om de kör alldeles för fort där framme.

Streck alltså för samtliga sju B-hästar och åtta streck totalt.

Analys V64-5:

Ranking: A: 4. B: 9-7-1-10-8. C: 6-11-2.

Spetsanalysen: Junifaks öppnade snabbt näst senast och har nog bra chans att svara ut springspårets Mitt Hjärtas Lilja.

Loppanalysen: Dagens Dubbel inleds med ett försök i Dubbelcupen och knapp favorit blir 7 Järvsö Rasmus. Hästen är stark som få men återkommer efter vila och han har även varit struken efter senast. Svårbedömd med andra ord men han var tydligen fin i ett jobb nyligen och räknas trots allt tidigt över den passande distansen.

Jag tror dock mycket på 4 Qvarting som jag tror har en toppchans om kusken bara gör sitt. Det är tyvärr inte så bara men hästen är åtminstone riktigt bra. Han har gjort fyra vassa prestationer på raken men har bara fått med sig en seger på dessa insatser. Strykningen på Qravatt underlättar givetvis, både för felfri avgång och med en bra motståndare borta. Jag spikar på DD men vågar inte gå fullt ut på ekipaget så jag garderar vidare på V6-kupongen.

Jag måste återigen ranka upp min favorithäst 9 Krusen som om han fungerar räcker väldigt långt här. Han är dock väldigt knepig och gör ofta bort sig men sköter han sig blir han svår att stå emot även för min idé.

1 Junifaks gör en mycket spännande debut för Tjomsland. Hästen har inte varit märkvärdig i den förra regin men Ohlsson upp direkt gör att jag måste strecka.

Streck även för 10 Trippa Undan som höll förbättrat från dödens senast samt 8 Kringelandtellus som svarat för flera fina insatser även om han har vikit ner sig enkelt i de senaste två starterna. Sex hästar totalt.

Analys V64-6:

Ranking: A: 2-13-1. B: 10-15-11-12-3-6-14-8-5-9. C: 4.                    

Spetsanalysen: Bara två hästar på start och Casper W.F. öppnade trevande från samma spår senast så Tim Frontline sitter i tät omgående.

Loppanalysen: Ett stayerlopp avslutar och tipset till 2 Tim Frontline som borde leda väldigt länge. Han spurtade bra över upploppet senast och i de tre starterna före har han svarat för bra upphämtningar efter galopp.    Två hästar på start underlättar för felfri avgång och när den andra hästen på startvolten dessutom är seg iväg bör det bli spets direkt. Då borde även galopprisken vara minimal och vinstchansen god men jag vågar inte spika då hästen trots allt ännu inte har vunnit lopp.

13 Todays Popular är samtidigt en tuff utmanare som kan bli svår att stå emot över upploppet. Han blev dragen bakåt i ett V75-lopp senast men avslutade bra i skymundan. Gången före galopperade han bort en framskjuten placering och dessförinnan avgjorde han lätt i fin stil.

Sista strecket till jätteskrällen 1 Casper W.F. som jag tror kommer att få ett perfekt lopp bakom ledande Tim Frontline. Hästen har gjort tre lopp efter vila och senast såg han fin ut över mål som fastlåst. Hästen är stark och den långa distansen borde vara en fördel och som helt bortglömd måste jag betala för honom.

Jag står över hårt betrodda 15 Thriller Ted.  Han gick hyggligt senast i första starten efter halsproblem och är säkert bättre med det loppet i kroppen. Det är dock många att runda igen och det låter som ett passivt upplägg återigen och han måste ha tur för att vinna.

Tipsredaktör: Mathias Blomquist.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Corky-ägarna stämmer Takter - på 4 miljoner
Nästa nyhet
Corky-ägarna stämmer Takter – på 4 miljoner

Corky-ägarna stämmer Takter – på 4 miljoner

Ägarkonstellationen Stall Corkad köpte USA-stjärnan Corky för ett mångmiljonbelopp. Men nu stämmer man den tidigare ägaren Christina Takter.

Den i dag sexårige Corky tävlade tidigare i USA för Jimmy Takter och ägdes då formellt av Christina Takter, hustru till Jimmy.

Hästen kom till Solvalla och Elitloppshelgen 2014 där han imponerade stort när han vann Fyraåringseliten. Därefter blev den nästan sjufaldiga miljonären kvar i Sverige.

Corky är sedan i våras valack. Foto: ALN

Hästen köptes för en summa motsvarande 5,3 miljoner kronor av konstellationen Stall Corkad, samma gäng som tidigare ägde Victory Tilly, då under pseudonymen Stall Kalas.

Men nu har Stall Corkad lämnat in en stämnings-ansökan mot Christina Takter. Det sedan man menar att hästen vid försäljningen hade dolda fel. Det uppger Trav365.

Inför försäljningen undersöktes Corky av veterinär där hästen befanns vara utan fel. Men veckan före köpet undersöktes Corky på nytt av en annan veterinär för en annan spekulants räkning, och där framgick att hästen bland annat hade roterande testiklar – något som sedermera ledde till att hästen fick kastreras under fjolåret.

Enligt stämningsansökan ska Jimmy och Christina Takter ha blivit informerade om det, och det ligger nu till grund för stämningsansökan.

– Jag har inte hört talas om det här. Det är mer än jag vet. Om man blir stämd så borde man ju veta om det? Jag sålde hästen för över 1,5 år sedan, säger Jimmy som kommentar till Trav 365.

Enligt stämningen kräver man Takter på fyra miljoner kronor, plus ett skadestånd på cirka en kvarts miljon samt att man yrkar på ersättning för uteblivet avelsvärde.

Corky, i dag sex år, befinner sig numera i träning hos Umåkers-amatören Mikael Melfors i vars regi hästen i december gjorde comeback och vann direkt på hemmabanan.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Kalmar: "I ledningen blir han svårslagen"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson