Nu är det klart vilka fyra hästar som har möjligheten att utnämnas till Årets Häst vi Hästgalan den 12 februari.

På fredagen tillkännagavs de nominerade i sex av kategorierna till årets Hästgalan (du kan läsa om det här). På lördagen blev det också klart vilka fyra som är nominerade till den finaste klassen: Årets Häst 2015.

De nominerade är:

Foto: ALN.

Delicious – tränad av Daniel Redén. Vann 6 av sina 9 lopp under året och travade in 2,6 miljoner. Noterades för tre världsrekord på rad och är det snabbaste stoet genom tiderna på tusenmetersoval. Segrade i bland annat Sundsvall Open Trot och Årjängs Stora Sprinterlopp.

Foto: ALN.

Mosaique Face – tränad av Lutfi Kolgjini. Vann 2 av sina 14 lopp och travade in 4,1 miljoner, vilket gör honom till Sveriges vinstrikaste häst under 2015. Segrade i finalen av Trotting Masters och slutade tvåa i Elitloppets final.

Foto: ALN.

Nuncio – tränad av Stefan Melander. Vann 10 av sina 13 lopp och tjänade under året 3,6 miljoner. USA-importen gjorde sin första säsong i Sverige och slutade som heroisk trea i Elitloppet och vann bland annat Sprintermästaren och Breeders Crown.

Foto: ALN.

Some Summit – tränad av Veijo Heiskanen. Vann alla sina 5 lopp under året och travade in 1,4 miljoner kronor. Stoet har gjort kometkarriär hos Veijo Heiskanen, vann överlägset i Stochampionatet och noterade ett världsrekord när hon vann Diamanstoet på 1.12,0 i voltstart.

Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och svenska folket står för 50 procent vardera av röstningen. Du kan rösta antingen genom att gå in på sajten aretshast.se eller ringa på något av nedanstående nummer:

099-410 21 Delicious
099-410 22 Mosaique Face
099-410 23 Nuncio
099-410 24 Some Summit

Vem som blir Årets Häst tillkännages vid Hästgalan den 12 februari. De nominerade i resterande kategorier presenteras på söndag.

Läs även: Hästgalan: Nu nominerat i alla klasser

Läs även: Hästgalan: Nominerat i sex kategorier

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Hästgalan: Nominerat i sex kategorier

Hästgalan: Nominerat i sex kategorier

Om lite drygt en månad är det tid för den årliga Hästgalan. På fredagen presenterades de nominerade i några av kategorierna.

Det är fredagen den 12 februari som Hästgalan äger rum i Stockholm. De närmaste dagarna kommer de nominerade i samtliga kategorier att offentliggöras. På fredagen släpptes namnen på kandidaterna i sex klasser. Det är SHK, Svenska Hästsportjournalisters Klubb som gjort urvalet.

Readly Express kan bli årets treåring. Foto: ALN

Det är för de fyrbenta aktörerna de två-, tre-, och fyraåriga hästarna som presenteras, samt för de tvåbenta kategorierna årets tränare, kusk och komet.

Den förnämsta klassen, den som Årets Häst, kommer presenteras under lördagen. Resterande nominerade får vi veta på söndag.

Här är de nominerade:

Årets Tvååring:

Gareth Boko
Racing Mange
Rhyme Broline
Undine

Årets Treåring:

Heavy Sound
Princess Face
Readly Express
Timbal

Årets Fyraåring:

Buzz Mearas
Conlight Ås
Flex Lane
Some Summit

Årets Tränare:

Robert Bergh
Lutfi Kolgjini
Stefan Melander
Roger Walmann

Årets Kusk:

Erik Adielsson
Björn Goop
Örjan Kihlström
Ulf Ohlsson

Årets Komet:

Iina Aho
Petter Karlsson
Henriette Larsen
Per Nilsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kval till Elitloppet körs - på Meadowlands
Nästa nyhet
Kval till Elitloppet körs – på Meadowlands

Kval till Elitloppet körs – på Meadowlands

Amerikanska travare kan komma att få en direktplats till Elitloppet. Ett kval till Solvallas superlopp ska avgöras på Meadowlands.

Förra året gav Solvalla två fribiljetter till Elitloppet till vinnarna av Gulddivisionen vid två tillfällen i maj. I år ser det ut som ett direktkval till Elitloppet kommer köras – på Meadowlands.

Det är travronden.se som berättar om nyheten. Tanken är att loppet TVG Event Elitlopp Playoff ska avgöras på Meadowlands den 8 maj där vinnaren erhåller en plats i Solvallas travkalas.

Förstapriset i loppet är 75 000 dollar, men för att delta krävs att fyra insatser betalas på sammanlagt 6050 dollar. Möjligheten att köpa in sig direkt för 15 000 dollar ska också erbjudas.

Distansen i loppet är preliminärt planerad till 1810 meter, trots att Elitloppet ju avgörs över en engelsk mil. Distansen kan dock bli 1609 meter om färre än tio hästar anmäls.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Extrema kylan stoppar inte Bodentravet
Nästa nyhet
Extrema kylan stoppar inte Bodentravet

Extrema kylan stoppar inte Bodentravet

Det kommer köras V64-tävlingar på Bodentravet på fredagskvällen. Det trots den senaste tidens svåra kyla.

Extremt låga temperaturer har på sina hålla uppmätts den senaste veckan och i bland annat i Finland har flera tävlingsdagar fått ställas in.

I Norrbotten har termometern de senaste dagarna visat på minus 25 grader och det är också där ”smärtgränsen” brukar gå för travtävlingar i Sverige. Länge har det därför varit osäkert om Bodentravet skulle kunna hålla fredagskvällens V64-tävlingar, en flytt till Umåker har diskuterats.

Men på fredag morgon rapporterar Bodentravet att tävlingarna kommer genomföras som planerat. SMHI menar att moln är på ingång och att temperaturen därmed ska stiga.

– Vi har bra rutiner vid dessa situationer och det finns inte några skäl att inte genomföra tävlingarna ikväll. Det vi kan göra för kuskarnas skull då det råder stark kyla är att vi kan korta ner tiden mellan defilering och lopp, säger J-K Larsson, banveterinär på Bodentravet på norrtrav.se.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Boden
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Boden

Fredag: V64-tips till Boden

V64 Boden 8 januari

Omgången: Det är kallt i Sverige, inte minst uppe i Norrbotten och Boden som haft dryga 30 grader under torsdagen. Det ska komma in något ”mildare” väder idag och prognosen pekar mot dryga 20 grader och då genomför man tävlingarna som planerat. Många strykningar har inkommit, tyvärr på några av mina finska drag.

Bästa spiken: 4 Blixtsnabb (V64-1) gillar Boden där han ofta vinner och det här ser överkomligt ut för ny spetsseger.

V6-förslaget är på 1.920 kronor (enbart V6).

4 Blixtsnabb (8-5)

7-9-8-13-15-2-4-3-1-10-14-5 (7-9)

9-3-2-1-11-5-10-4 (7-12)

4-2-1-6-3 (8-10)

4 Roger America (8-9)

3-9-12-14 (6-13)

1x12x8x5x1x4 = 1920 kr

DD-förslag på 900 kronor:

4-3,9,14 x 300

V64-1:

Ranking: A: 4 B: 8-5 C: 10-7-6-9-3-2-1

Spetsanalys: Blixtsnabb körs till ledningen. Gikling Balder släpper och det gör även Åsakjappen om denne kommer först.

Loppanalys: Jag inleder med att spika favoriten 4 Blixtsnabb som det ser passande ut för. Han älskar att tävla i Boden där han vunnit hela 5/7 starter. Han var ute på V75 senast från tillägg nere i Bergsåker, gick med i spåren men galopperade som slagen 30 kvar och det var fel uppgift för honom. Före det i Boden kördes han till spets efter ett varv och drog undan till ohotad seger sista halvvarvet. Körs till spets senast ur första sväng och han står perfekt inne på pengarna. Spik!

Två hästar utmanar, starke 8 Tangen Didrik mötte Blixtsnabb näst senast med samma förutsättningar, 20 meter bakom. Gick utvändigt sista halvvarvet utan chans att hänga på även om han som vanligt höll farten väl. Senast höll han starkt i spåren sista 800 utan rygg, och körs säkert fram utvändigt och håller farten uppe.

5 Åsakjappen är bra och snabb och borde ha bra chans att få ledarryggen, bakom favoriten. Gör comeback efter uppehåll och verkar inte hårt tryckt och behöver säkert loppet för att hitta tempot. Vinterbana är bra för honom som har bra teknik.

V64-2:

Ranking: A: 7-9-8 B: 13-15-2-4-3-1 C: 10-14-5 

Spetsanalys: Donna Boko borde ha bra chans att köra till ledningen, spetsade från spår 4 i maj förra året.

Loppanalys: 8 Just Happy skötte sig senast och kunde svepa alla över upploppet från position långt ner, i det lilla fältet. Det var bra upplopp, men ändå var känslan att det var billigt. Vinterbana gick bra i alla fall och hon är tidig.

Jag tänkte spika 6 Steel Anemone som kändes stekhet på senaste insatsen med ny kusk, men hon är tyvärr struken…

7 La Fille räckte inte på V75 då hon bara hängde med efter invändigt lopp, men med två lopp i kroppen är formen nära topp och här duger hon bättre. Ändå känns som det kan skrälla här och jag letar i skrällhögen och streckar alla tolv kvarvarande, det skiljer lite på hästarna.

9 Apalachicola sköt till klart rappt och positivt senast efter sen lucka och kan sitta där med Ove A upp i vagnen som klart plus. Dryga 5% lockar med tre strykningar runt henne.

13 Digital Edition gör debut för Roger Nilsson, det är en dam med hög kapacitet men vekt psyke och hon har bromsat bort många fina placeringar. Kan det gå bättre i Norrland?

V64-3:

Ranking: A: 9-3-2 B: 1-11-5-10-4 C: 7-12

Spetsanalys: Breedlove till spets med helstängt huvudlag, borde testas där.

Loppanalys: Gamla slitare i snabbloppet där jag tror mest på 9 Baretta Boko som var bra vid segrarna under hösten, då han vann med olika upplägg. Senast tar kusken på sig galoppen och trots bakspår kan han runda dem. Han tål att gå rejält till slut.

1 Vic Smith är favorit, men han borde bli över och måste ha tur för att komma till. Han har gått bra mot bättre hästar och har chans, men på läget lägger jag ner en bit. Dessutom första starten på isbana.

3 Kaffir Face fungerade inte med ny balans senast men han vann på isbana i början av året och måste ses med chans här.

Det ska även 2 Breedlove göra som har fina läget och kan öppna snabbt. Spets eller ledarryggen är nog rätt, och han har gått riktigt bra på isbana som är gynnsamt för honom. Nu ska det bli helstängt och därmed låter det som laddning för spets över 1600 meter. Han forcerades till tät efter 600 meter senast, ryckte och hade stor ledning på upploppet, men åkte dit sista 25.

V64-4:

Ranking: A: 4-2-1 B: 6-3-8-10 C: 5-9-7

Spetsanalys: Inari spetsar blend tröga hästar och släpper till General Tooma är vårt favoritscenario.

Loppanalys: 2 Merry Broline är jättefavorit och han har härlig vinterform. Tog två raka och imponerande vinster efter en hel del jobb, och senast pressades han till tät 900 kvar och hade gått undan för lite drivning om han inte snubblat till och galopperat kort före mål med grepp. Blev för tung med boots och dessa tar man av och han kan mosa dem på nytt, men är ingen jag litar på som storfavorit.

4 General Tooma kan vara draget (sedan 11 J.C.Lady Princess strukits), trots att han står lite hårt inne i loppet. Formen har han som duger och det är spännande att nu ska han gå med helstängt med hål i för att bli snabbare från start. Kanske kan han forceras mot ledningen i andravågen bland mindre rappa hästar? Trivs på vinterbana där han varit bland de tre 7/8 försök, med en seger.

1 Wallner har chans då han var positiv näst senast och att han ledsnade i dödens över 2640 meter senast är inget att lägga kraft på. Han har två lopp i kroppen och står perfekt inne samt får Ove A i vagnen vilket är flera plus. Han är segerlös på vinterbana på sex försök, men duger om han kommer loss.

V64-5:

Ranking: A: 4 B: 8-9-6-5-7-11-13-12 C: 2-1-3 

Spetsanalys: Roger America var snabb med liknande läge senast han hade framspår och är klar spetsfavorit, och ska gå där.

Loppanalys: Ny trist finsk strykning gör att jag nu tror mycket på 4 Roger America som borde sticka till ledningen. Han har varit fartfylld hela tiden men inte fått utdelning. Det fick han i november då han svarade för helfina insatser och vann två segrar, först från spets och sedan fram i dödens 900 kvar. Att han bara blev sjua på vinterbana senast är inget att bry sig om för han såg jättefin och taggad ut, men satt fast bakom hästar till 100 kvar då han sköt till rappt. Hanna låter mycket nöjd och jag tror på spets och slut. Spik!

8 T.Rex Laday rundade dem trots galopp senast och visade fin klass, även om loppet blev billigt. Han är bra och springer lika fort på vinterbanorna och har chans igen. Distansen är gynnsam.

9 Ocean Face galopperade då han skyggade för skuggorna från belysningen senast men kom tillbaka bra och visade att han har fin form.

Uppåt låter det på 6 Rise Above som kördes till ledningen och drog undan till oväntat klar seger senast, där vår spik satt fast. Svårtare att nå ledningen nu, men det låter bra från finskt håll. Även finaska 5 Darya I Nor är nyttig och hakade på fullgott bakom två bra hästar senaste hemma i Finland.

V64-6:

Ranking: A: 3-9-12-14 B: 6-13-8-7-15 C: 5-1-10

Spetsanalys: Grand Ale brukar köras offensivt och jag tror att han sitter i spets upp till halvvarvspasseringen.

Loppanalys: 12 Patricia Bishop är jättefavorit och hon är en riktig vinterhäst som springer lika snabbt på isen som på grusbana på sommaren, och då knappast någon annan gör det har hon stor fördel av just isbanan. Senast kördes hon till spets och vann enkelt. Tre strykningar gör det enklare, men det är ändå vingelrisk första 500 metrarna och då kan det bli för tufft, och ledningen släpps hon nog inte till.

Jag tar med tre hästar ytterligare och tror det kan vara dags för 3 Grand Ale som såg klar ut senast då Östman eldade undan framme i ledningen och hade många längder på slutvarvet, men han fick ge sig sista 50 till tuffe Tambur. Bord ekunna köras till spets igen efter en bit och hästen att slå då.

Han slog 9 Höwings Star med många meter senast, men denne har chansen för det löste sig inget bra för honom den starten. Näst senast gick han riktigt bra, och gynnas av att det går mindre snabbt i loppen och klaffar det blir han tung att stå emot.

 14 Buy the Law kom fel på det i V75 senast men var bra segrarna före och nu är det lite enklare motstånd. Fyra streck!

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Vår bästa häst i loppet"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson