En dubbelseger i Eskilstuna förde Björn Goop åter upp till en ledning i den allsvenska kuskligan med fyra segrars marginal.

Det är den sista månaden av 2015 och kampen om segern i den allsvenska kuskligan utkämpas mellan Björn Goop och Ulf Ohlsson. Följ striden varje dag här på travnet.se.

Björn ryckte något i täten. Foto: ALN

Båda kombattanterna körde på Sundbhyolm under torsdagen, något som resulterade i att Goop tog två segrar, medan Ohlsson gick lottlös. Fyra segrar skiljer således dem båda emot för närvarande.

En fullspäckad helg stundar såklart för båda. Under fredagen tävlas de på dubbla banor – först Solvallas lunchtävlingar, sedan Romme om aftonen. Björn kör totalt tolv lopp medan Ulf har fjorton uppsittningar på fredagen.

Här är ställningen per den 10 december:

1 Björn Goop, 339 segrar
2 Ulf Ohlsson, 335
3 Örjan Kihlström, 245
4 Erik Adielsson, 209
5 Jorma Kontio, 194
6 Peter Untersteiner, 179
7 Johnny Takter, 166
8 Johan Untersteiner, 146
9 Robert Bergh, 137
10 Magnus Jakobsson, 131

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Ingen svensklycka – Galopp för Rocky Winner

Ingen svensklycka – Galopp för Rocky Winner

Rocky Winner kunde ta sin femte raka seger på fransk mark, men i stället blev det galopp när Prix de Blois kördes på Vincennes.

Flera svenskar ställde upp i torsdagens Prix de Blois med ett förstapris på 42 750 euro. Men nordbornas framgångar uteblev.

Rocky Winner, körd av Gabriele Gelormini, som gått strålande i Frankrike i år gjordes till klar favorit på toton men fick ingen angenäm resa. Till täten styrde Adrian Kolgjini El Mago Pellini som öppnade upp loppet i stenhårt tempo.

De första 600 meterna gick efter 06,6 och 1100-meterspasseringen visade på 09,6. Rocky Winner synade tidigt dödens. När fältet nalkades den sista kurvan hade köhästarna börjat attackera i spåren och El Mago Pellini signalerade att slaget var förlorat.

Roberto Andreghetti körde vinnaren. Foto: ALN

När fältet gick in kurvan blev Rocky Winner överflyglad och galopperade i ett läge där han såg slagen ut. Fajten över upploppet kom i stället att stå mellan Trophée de Jaba och Orione Degli Dei där det var den senare som kopplade segergreppet kort före mål.

Orione Degli Dei tränas av Fabrice Souloy och kördes till vinst av Roberto Andreghetti på 1.11,6a över 2100 meter. Trophée de Jaba tvåa, en tiondel efter.

Global Midnight (12,0) blev bästa svenskhäst och spurtade in som femma. Poochai (12,6) tog sjundeplatsen efter en resa i rygg på ledaren. El Mago Pellini (12,7) slutade nia och Rocky Winner diskades.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Prix d'Amérique-resan startar för Delicious
Nästa nyhet
Prix d’Amérique-resan startar för Delicious

Prix d’Amérique-resan startar för Delicious

Det blev till sist bara tretton motståndare för Delicious när hon på söndag äntrar Vincennes för start i Prix du Bourbonnais.

Det är klart för det andra ”B-loppet”. Prix du Bourbonnais avgörs på Vincennes denna söndag. Nu är den definitiva startlistan färdig.

Högintressant ur svensk synvinkel är förstås Daniel Redéns superstjärna Delicious som här ska försöka sig på att säkra en plats i Prix d’Amérique om sju veckor. Som vanligt är det Örjan Kihlström som kör stoet.

Kan Delicious göra succé även i Frankrike? Foto: ALN

Daniel Redén beskriver dock inte förberedelserna som perfekta för sin juvel. Hästen ströks kort före start inför ett tilltänkt lopp på Solvalla nyligen. Senaste starten var segern i Silverhästen för en månad sedan.

– Vi vet mycket väl vad som krävs för att kunna starta i Prix d’Amerique, men som jag har sagt tidigare så är det helt och hållet hästen som bestämmer om vi ska starta där eller inte. Är hon inte som bäst på söndag så gör vi bokslut för säsongen och siktar mot nästa istället, säger han till Kanal 75.

Bland övriga motståndare kan nämnas Texas Charm, som vann det här loppet i fjol men då stod 25 meter bättre till. Här finns också PdA-kungen Up And Quick och Tiégo d’Etang som gör första starten sedan fjärdepriset i Prix de Paris i februari.

Bold Eagle. Foto: ALN

Förstapriset i Prix du Bourbonnais är 54 000 euro, men det körs även andra riktigt vassa lopp på Vincennes denna söndag. Prix Octave Douesnel (54 000 euro) körs för fyraåringarna och här kommer fransmännens stora gunstling Bold Eagle ut i en ny start.

Dagens högst doterade race är Critérium des 3 Ans, alltså det franska Kriteriet, vars vinnare erhåller mastiga 108 000 euro.

Här är startlistan till Prix du Bourbonnais:

2850 meter

1 Duke of Greenwood – Hugo Langeweg Jr
2 Anette du Mirel – Eric Raffin
3 Trebol – Gabriel-Angel Pou Pou
4 Delicious – Örjan Kihlström
5 Treskool du Caux – Yann Lorin
6 Moses Rob – Pierre Levesque
7 Soléa Rivellière – Philippe Daugeard
8 Olmo Holz – Christophe Martens
9 Village Mystic – Damien Bonne
10 Vision Intense – Jean-Philippe Dubois
11 Un Mec d’Héripré – Franck Nivard
2875 meter
12 Texas Charm – Julien Dubois
13 Tiégo d’Etang – Christian Bigeon
14 Up And Quick – Jean-Michel Bazire

Senaste vinnarna:

2014: Texas Charm – Julien Dubois
2013: Triode de Fellière – Anthony Barrier
2012: Ready Cash – Franck Nivard
2011: Ready Cash – Franck Nivard
2010: Private Love – Matthieu Abrivard

Vägen till Prix d’Amérique:

21/11: Prix de Bretagne (Akim du Cap Vert)
13/12: Prix du Bourbonnais
27/12: Critérium Continental (4-åringar)
27/12: Prix Tenor de Baune (6-åringar)
3/1: Prix de Bourgogne
17/1: Prix de Belgique

Vinnarna i Critérium Continental och Prix Tenor de Baune är direktkvalificerade för Prix d’Amérique. Från de fyra ”B-loppen” får de sex främsta poängplockarna en plats.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ivar Sånna såld till Norge - och Jomar Blekkan
Nästa nyhet
Ivar Sånna såld till Norge – och Jomar Blekkan

Ivar Sånna såld till Norge – och Jomar Blekkan

Fjolårets svenska Derby-tvåa Ivar Sånna är såld – till Norge. Hästen kommer att tränas av Jomar Blekkan.

Femårige Ivar Sånna har varit i Mantorps-tränaren Jan Hellstedts regi i hela karriären. Hos honom har han vuxit fram som en av kullens bästa hästar med det knappa nederlaget i Derbyt i fjol som främsta merit.

Men nu väntar en ny framtid i Norge för Super Arnie-sonen. Hästen är såld till hästägare hos Jomar Blekkan, annars mest känd för att ha tränat fram kallblodsstjärnor.

Ivar har sprungit in tre miljoner hittills. Foto: ALN

– Vi har en lång tid varit ute efter en elithäst. Jag har varit ute efter flera tidigare, men det har inte lyckats. Många menade att Ivar Sånna var en sådan som det inte var möjligt att köpa, men nu har vi fått igenom det. Hästen är dyr men vi får hoppas och tro att det är värt det, säger Blekkan till tgn.no.

Ivar Sånna har i sin karriär hittills vunnit 11 av sina 42 starter och travat in tre miljoner kronor. I år har hästen bland annat varit trea i Jubileumspokalen.

Tanken var att Ivar Sånna skulle starta på Vincennes i dag, torsdag, men kommer inte att komma till start i det loppet. I stället bär det av mot Norge i nästa vecka.

– Jag känner att Oslo Grand Prix är ett naturligt mål. Det är inte alltid det funkar att köpa sig till succé, men det är i alla fall otroligt roligt att få in en sådan häst till stallet, säger Jomar Blekkan till tgn.no.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter problemen: Rolling Stones till Wången
Nästa nyhet
Efter problemen: Rolling Stones till Wången

Efter problemen: Rolling Stones till Wången

Den tidigare unghäststjärnan Rolling Stones har haft svårt att komma tillbaka. Nu flyttas hästen – till Wången.

Den i dag femårige Rolling Stones inledde sin karriär på strålande vis, tog åtta segrar på tolv starter som treåring och klassades som en av kullens allra främsta.

Men de två senaste åren har varit kantade av problem och flertalet omfattande operationer. I år har Viking Kronos-sonen kommit tillbaka och gjort fyra starter – men utan större framgångar.

Wången för Rolling Stones. Foto: ALN

Ägarna Travkompaniet skriver på sin hemsida att hästen lider av polycytemi, att för många röda blodkroppar bildas i blodet, något som inom travet oftast brukar kallas för ”överträningssymtom”.

Tidigare i våras bedömdes Rolling Stones vid avelsvärderingen och fick ett högt skattat avelsvärde, men olyckligtvis har det nu konstaterats att hingstens spermakvalitet inte är tillräcklig för en fortsättning som avelshingst.

Av de anledningarna har Travkompaniet nu beslutat att Rolling Stones ska lämna stallet. I stället väntar en framtid som ”läromästare” på Wången, som handhåller utbildningar för travtränare och hästskötare samt har travgymnasium.

– På Wången kommer ”Rulle” att bli väldigt omskött och få ett bra liv. Vi tackar Rolling Stones för allt han gjort i vårt stall och önskar honom ett stort lycka till i sin nya roll som läromästare, skriver travkompaniet.se.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Goop vs Ohlsson: Ulf Ohlsson knappade in

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson