Det blev en stenhård slutstrid i Svensk Uppfödnings-löpning. Men målfotot berättade att favoriten Gareth Boko grejat guldet.

1995 vann en 29-årig Per Lennartsson Svensk Uppfödningslöpning som kusk bakom Bon Joss. Tjugo år senare var Eskilstuna-tränaren tillbaka på Jägersro för att upprepa bedriften.

Den ytterst talangfyllda Make It Happen-hingsten Gareth Boko infriade favoritförväntningarna och tog hem den mest rafflande upplagan på många år av tvååringarnas största löpning.

– Det känns helt fantastiskt. Vi har haft ett bra år, men hade otur i Derby-kvalen så det här kändes som en fin revansch, sa Per Lennartsson i Jägersros vinnarcirkel.

Titel Gareth Boko - en synnerligen talangfylld yngling. Foto: ALN

Loppet skulle inledas i benhårt tempo. Chocolate Gold fick ta emot Undine i en öppning efter 09,6 de första 500 meterna innan han fick släppa. Erik Adielsson bakom Chocolate Gold körde dock ut i andraspår direkt och övertog täten med varvet kvar.

De båda kombattanterna hade lämnat övriga med många längder, men över den sista bortre långsidan började man äta ikapp försprånget. Racing Mange och Joakim Lövgren var först fram i andraspår och i släptåg hade han Gareth Boko. Varvet gick efter 13,2.

Med 600 meter kvar valde Per Lennartsson att vrida på i tredjespår med sin talang. I den positionen skulle han närma sig – meter för meter.

När fältet travade in över upploppet kvarstod en magisk batalj en trio hästar emellan. Chocolate Gold vägrade sin tuffa öppning till trots att ge slaget förlorat. Racing Mange kom upp jämsides men bröt nedåt och var inte helt körbar.

I tredjespår sög sig Gareth Boko nu närmare. Då mållinjen nåddes var de tre hästarna i stort sett jämsides. Ögat kunde dock urskilja att Chocolate Gold sin heroiska insats till trots fått tredjepriset. Mellan övriga två fick målfotot agera domare.

Det dröjde någon minut innan resultatet förkunnades: Gareth Boko hade gjort det – men minsta möjliga marginal.

– Jag fick ge mig iväg lite för tidigt men jag ville inte ha någon 200-metersspeed, hästen vann loppet åt mig får man säga. Det var tre hästar på linje som alla ville vinna för allt de hade, men vi hade den bästa hästen, sa Per Lennartsson.

Segertiden skrevs till 1.14,0a över 1640 meter. Förstapriset på 700 000 kronor fördubblades eftersom Gareth Boko ingått i premiechansningen. Hästen tog här sin fjärde seger i sin sjunde start.

Racing Mange tvåa och Chocolate Gold trea, var båda stora i nederlaget och klockades till samma tid som vinnaren.

***

Timbal - segermaskin. Foto: ALN

Johan Jacobssons Minne såg en väldigt rejäl vinnare. Robert Bergh-tränade treåriga stoet Timbal tog trettonde årssegern – och gjorde det den tunga vägen.

Örjan Kihlström körde och klev tidigt fram i dödens på ledande favoriten Breidabliks Nubbe. Men denna blev Timbals slagna byte när fältet stegade in över upploppet. From Above-stoet avgjorde väldigt lätt och vann på 1.14,5 full väg.

– Det är en riktigt rejäl märr. Hon kändes jättefin hela vägen och in på upploppet avgjorde hon lätt när jag begärde lite av henne, sa Örjan i segerintervjun.

***

Arazi Boko hedrade Meadow Prophet. Foto: ALN

Arazi Boko såg riktigt fin ut när han vann Gulddivisionen, Meadow Prophets Minne. Det var Christoffer Eriksson som körde Henrik Södervalls fina Varenne-son.

Åttaåringen frontade men fick släppa till O’Grady efter att första 500 meterna avverkats efter 08,7. Men Arazi Boko klev ut igen och övertog. Genom sista sväng lämnade ledaren övriga fältet med några längder och även om Kadett C.D:s avslutning var fin, höll Arazi Boko undan till säker seger.

Segertiden stannade vid 1.13,0a över 2140. Kadett C.D. fin som tvåa, medan Royal Fighter gick en okej avslutning som trea.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Kolgjini-succé på Vincennes – tog dubbelseger

Kolgjini-succé på Vincennes – tog dubbelseger

Det blev en strålande lördag på Vincennes för Lutfi Kolgjini. Både Dante Boko och Quick Fix stod som segrare på den franska nationalarenan.

Många svenskar var med i lördagens drabbningar på Vincennes. Men den stora vinnaren blev Lutfi Kolgjini – som kunde glädja sig åt en dubbelseger.

Dante Boko fortsätter vinna i Frankrike. Foto: ALN

Först ut i ”Luddes” segerduo var Dante Boko. I vagnen satt Dominik Locqueneux. Tillsammans nyttjade de spets och slut-taktiken till fulländning i Prix de Chenonceaux för fyra- och femåringar.

De första 1200 meterna avverkades efter 12,1 och med knappt en kilometer kvar av loppet kom Ivar Sånna fram i dödens i denna hästens första bekantskap med Vincennes.

Men Ivar hade ingen jättebra dag i Paris och tröttnade tidigt. I stället var det Briac Dark som kom fram utvändigt om ledaren genom sista kurvan och duellerade med ledaren. Fast Dante Boko hade mer att ge, kämpade storstilat hela upploppet ned och höll undan till segern, knappt men säkert.

Kolgjini kunde jobba in två vinnare på Vincennes. Foto: ALN

Vinnartiden skrevs till 1.12,3 över 2700 meter och förtjänsten var 45 000 euro. Briac Dark var tvåa på samma notering.

Norska Viking Va Bene tog femtepriset medan övriga svenskarna Radieux och Västerbo Fantast slutade oplacerade och Archangel Am diskades.

***

Nästa Kolgjini-seger kom direkt i efterföljande Prix de Quimper för sexåringarna. Även här hette segerkusken Dominik Locqueneux. Segervapnet stavades denna gång Quick Fix som här i sitt fjärde raka Frankrike-framträdande fick till en fullträff.

Även här var den en tidig ledning som lade grunden till succén. Loppets storfavorit Your Highness, som imponerade vid seger förra lördagen, avancerades snart fram i dödens.

Men Your Highness kunde aldrig få någon rätsida på Quick Fix som efter 14,8 de första 1700 meterna gick en riktigt snabb avslutning i ledningen. Det blev i stället Vénus de Bailly som kom att bli mest närgången den sista biten, fast Quick Fix höll säkert undan.

Här stannade klockan på 1.13,8 över 2700 meter och segerchecken skrevs ut på 40 500 euro. Your Highness fick nöja sig med bronset, en tiondel från vinnaren.

Kolgjinis andra bidrag Paparazzi inkom som fyra, Sahara Fairytale slutade sjua, Rooibos blev nia och Falcon Håleryd gjorde bort sig med galopp.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mosaique Face gick jobb - mot Prix d'Amérique
Nästa nyhet
Mosaique Face gick jobb – mot Prix d’Amérique

Mosaique Face gick jobb – mot Prix d’Amérique

Mosaique Face prepareras för en ny start i Prix d’Amérique. Under lördagen gick han ett snabbjobb på Jägersro.

Mosaique Face har haft en finfin tävlingssäsong och är med över fyra miljoner kronor inkört under året, den häst i landet som travat in mest pengar hittills i år.

Andrapriset i Elitloppets final samt segern i Trotting Masters-finalen är stjärnans två största framgångar under året. Närmast startade sexåringen i VM-loppet på Yonkers den 10 oktober.

Mosaique Face tröttnade i täten i senaste PdA. Foto: ALN

Men nu är ”Mosaiquen” på gång mot ett nytt äventyr på Vincennes sägenomspunna kolstybb. Planen är att ta revansch för nederlaget i Prix d’Amérique i vintras.

Innan avfärd mot Frankrike gick Mosaique Face med sin tränare i sulkyn ett snabbjobb inne på Jägersro innan banans V75-tävlingar på lördagen. Hästen gick ensam 2000 meter efter 1.13,8 med i underkant 1.12,5 det sista varvet.

Den preliminära planen är nu att Lutfi Kolgjini-träningen ska starta i det tredje ”B-loppet”, Prix de Bourgogne som körs den 3 januari, det vill säga fyra veckor före det stora slaget. Det loppet avgörs över 2100 meter med bilstart.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Takters treåringstopp till "Tarzan"
Nästa nyhet
Takters treåringstopp till ”Tarzan”

Takters treåringstopp till ”Tarzan”

Ännu en av Nordamerikas bästa treåringar flyttar till Sverige. Det är Uncle Lasse som förvärvats av Stefan ”Tarzan” Melander.

Flera toppindivider från den amerikanska kulltoppen har flyttats till Sverige den senaste tiden. Bland annat har Habitat tagit plats hos Peter Untersteiner i dagarna.

Nu kommer en ny stjärna till Sverige. Det är Stefan Melander som tillsammans med hästägare köpt treårige Uncle Lasse som hittills tränats av Jimmy Takter i USA.

Jimmy Takter har tränat Uncle Lasse. Foto: ALN

– Jag har varit på jakt efter Uncle Lasse en längre tid och trodde aldrig vi skulle få möjligheten att köpa honom. Stammässigt är hästen bland det bästa som finns, säger Melander till Travronden.

Och Uncle Lasse är verkligen ultrastammad. Pappa är giganten Donato Hanover och mamma är Yankee Glide-dottern Solveig som själv var en stjärna på tävlingsbanan men i avelsboxen gjort ännu större succé som mor till Shake It Cerry, Dontyouforgetit och Solvato.

Uncle Lasse har inte fått till fullträffen i något av de allra största loppen, men har i gengäld varit med i final i stort sett samtliga. Här inkluderas bland annat andrapris från Peter Haughton och tredjeplats i Hambletonian i somras. Hingsten har vunnit 9 av 29 starter och på kontot finns strax under en miljon dollar.

Läs även: USA-stjärnan Habitat till Untersteiner

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Solvalla
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Solvalla

Fredag: V65-tips till Solvalla

Omgången
Jackpot på Solvalla denna fredagslunch och en rätt rolig omgång tycker jag. Två långlopp inleder det hela och jag tycker det finns chans för rejäl utdelning idag. Precis som förra fredagen spelar jag med ett större system med en spik och ett lås. Sen hoppas jag få vara med inför sista där jag tror Hans-Owe Sundberg rundar samtliga med 14 Ekavir.

Spiken
14 Ekavir (V65-6)

Låset
4 Happy Pal & 9 Bertil K. (V65-2)

Skrällarna
10 Lord Of Sveden (V65-1)
10 Persos Smokie (V65-4)

V65-systemet (spel för sex rätt)
V65-1: 4,5,6,7,8,9,10,11 (res 3-1)
V65-2: 4,9 (res 3-5)
V65-3: 1,2,4,5,6,9 (res 10-8 )
V65-4: 4,5,7,10 (res 1-3)
V65-5: 1,4,9,10,11 (res 3-5)
V65-6: 14 Ekavir (res 13-5)

8x2x6x4x5x1 = 1920 rader/kronor

Dubbelförslaget
10 – 4,10 x 300
10 – 1,3,9,11 x 100

1000 kronor

V65-1

RANKING A: 6-7-8. B: 11-4-5-10-9. C: 3-1-2.

Spetsanalys:
5 Joe Rivner är snabbast ur startblocken och kanske väljer Kjell Wallin att prova det där. Med tanke på att detta rör sig om 2640 meter är det dock ingen vild gissning att han släpper och då känns 6 Ebu B.Boko mest aktuell att få överta.

Loppanalys:
Två raka långlopp inleder jackpotomgången och med en sårbar favorit i första. 6 Ebu B.Boko ströks för halsinfektion senast och dras dessutom med ett klurigt läge. Fyraåringen har dock presterat riktigt bra tidigare under året men jag tycker det finns ganska många intressant motdrag. I ett öppet lopp anser jag att en gardering är på sin plats.

7 Love Younathan felade senast men såg bra ut efter det och man väntar bara på att det ska lossna för den här Love You-avkomman. Han har vunnit på distansen tidigare och ska streckas tidigt.

8 Bison Spiro har stångats mot tuffa hästar nästan hela året och mötte bland annat Buzz Mearas näst senast. Hingsten testade monté senast men det blev galopp direkt och både raden samt läget talar emot. Ändå tycker jag att Anna-Karin Rundqvist travare är given på systemet.

11 Operating Limit kommer med en fin monté-rad men hingsten är faktiskt segerlös över den aktuella distansen på nio försök. Samtliga dessa har dessutom varit i år och han har också mött tufft motstånd många gånger. Femåringen har startat hela 25 gånger under året men verkar inte helt mätt på tävlandet ännu.

4 Magnificent felade från start senast men fullföljde godkänt på avstånd och har suttit fast två gånger på raken innan det. Passas!

5 Joe Rivner får inte till det riktigt och när det väl ser ut att gå vägen har han galopperat med segrar på gaffeln. Hamnade helt fel på det senast och kan överraska.

10 Lord Of Sveden står hårt inne men borde väl i ärlighetens namn haft med sig en rejäl summa från de två senaste starterna. Båda gångerna har valacken felat med chans i slutsvängen och jag plockar med honom som en jättesusare.

V65-2

RANKING A: 4-9. B: 3-5-1-2-6-7-10 C: 8-12-11.

Spetsanalys:
4 Happy Pal saknar vettiga motbud i spetsstriden och frontar i första eller andra skedet av loppet.

Loppanalys:
2640 meter igen men lägre klass denna gång och inte riktigt lika många med chans om ni frågar mig. 4 Happy Pal gick bra i spåren senast som tvåa bakom Demolition Man F. Segrade på Solvalla i starten innan det och får nu Erik Adielsson i sulkyn. Hittar man till ledningen tidigt blir man svåra att plocka ner men jag det finns ett starkt motbud som måste med på kuppngen.

9 Bertil K. hann inte riktigt med över sprinterdistans på Örebro men kämpade sin vana trogen på bra. Valacken ställs inför en mer passande uppgift denna gång och får Fredrik Söderberg bara till styrningen är detta ekipaget att slå. Kommer troligen att gå med skor runt om men det ska inte vara någon nackdel.

Jag väljer att låsa loppet på dessa två då jag tycker de höjer sig över mängden.

V65-3

RANKING A: 4-1-2. B: 5-6-9-10-8-3. C: 11-12.

Spetsanalys:
Klurig spetsstrid med flera hästar som visat prov på startsnabbhet i voltstart. 6 Rambo Rivner spetsade in i första kurvan från springspår näst senast och kommer nu ensam flygande därute efter strykning av Orkidee Skift. Samtidigt visade sig 3 Hot Jason vara väldigt snabb bakom bilen i karriärens enda framträdande hittills och även 2 Arvie Hanover har öppnat bra. Tippar Tony Wallin!

Loppanalys:
Treåringar, voltstart och 2140 meter är premisserna och jämnt överlag. Favoriten 4 Hoochiecoohie Man stod för en positiv insats på Gävle senast där han var tvåa på en fin tid. Scarlet Knight-avkomma har ett helt gäng stabila insatser i raden och första seger kommer när som helst. Roger Walmann låter uppåt på sin adept men varnar också att spår fyra kan innebära galopprisk. Även stallets andra häst 5 Aslan L.C. streckas. Satt fast med krafter kvar senast och var duktig som tvåa i tävlingsdebuten. Galopprisk även den men felfri är han inte borta.

1 Antonio Tabac är behandlad efter senaste loppet och det var första starten efter uppehåll. Hingsten borde ha gått framåt med det loppet i kroppen, öppnar bra och får en fin löpning i den främre träffen.

”Passgångaren” 2 Arvie Hanover gjorde ett bra lopp på Åby senast och avslutade bra via open stretch. Spår två i volten får ses som ett orosmoln men reder stoet bara ut det momentet är hon med i matchen.

6 Rambo Rivner spårade runt om på Eskilstuna näst senast och slog då bland annat Arvie Hanover (trea med galopp). Treåringen orkade dock inte stå emot hela vägen på Solvalla men Tony Wallin lär göra ett rejält försök att lotsa valacken till front tredje gången i rad. Därifrån är man inte helt borta.

9 Cobbys Celeb kan vara en miljongivande skräll och detta är en rejäl herre som inte behöver vara helt avsågad.

V65-4

RANKING A: 5-10. B: 4-7-1-3-11-9. C: 2-6-8.

Spetsanalys:
Tror varken att 7 Top Of The World eller 5 Emil Tuffing kan utmana 4 Dream Trotter men invändigt finns det ett par snabba som kan sätta käppar i hjulet. Tror ändå att Oskar J Andersson frontar men frågan är vad det kommer kosta?

Loppanalys:
Kort distans och skaplig klass på detta lopp. 5 Emil Tuffing sätts överst på rankingen trots att 1640 meter kanske inte är optimalt. Fuxen har dessutom inte startat på drygt en månad men räds inte motståndet och är som namnet påskiner en hårding. Kan öppna snabbt och ledningen är väl inte helt otänkbar för Mattias Djuse men där kan man få svar av 4 Dream Trotter. Valacken vann på ett bra sätt senast och höll undan från spets trots att det kostade en 09-öppning att komma dit. Jörgen Westholms travare har lottats till bra utgångsläge igen och Oskar J Andersson lär köra så länge lampan lyser!

Jag kastar upp 10 Persos Smokie i A-gruppen tillsammans med Emil Tuffing. Sjuåringen har två nollor i raden men där gömmer sig ändå ett par skapliga insatser. Han satt fast med krafter kvar senast på Solvalla och eftersom jag tror det blir tufft tempo känns han som ett roligt bud.

7 Top Of The World tuggade på bra i spåren senast men kunde inte göra något åt undflyende Moni To Spare. Fyraåringen är kvick bakom bilen men kan få mothugg i den inledande körningen.

V65-5

RANKING A: 4-10. B: 1-11-9-3-5-12. C: 6-2-7-8.

Spetsanalys:
Innerspårets 1 Chicnato är snabb första biten men jag är inte helt övertygad om att hon kan svara ut övriga. 5 Amour Memory är också kvick om man väljer att ladda henne. Min röäst faller dock ändå på Adielsson!

Loppanalys:
Stolopp stängt vid 150 000 kronor och detta känns som en halvöppen historia. 4 Mon Cherie Ass hade en bit fram till ledande Griminal Jack in på upploppet senast men kom med mäktiga kliv och hann fram till segern kort före mål. Stilen var kanske inte helt perfekt men hon visade i alla fall att det finns både fart och styrka. Har dragit ett bättre utgångsläge än flertalet av de värsta konkurrenterna och håller hon bara ihop aktionen hela vägen är han given.

10 Trindad Ås har varit påpassad på toton varje gång men har ännu inte levererat full ut i dessa starter. Förvisso har hon stött på rätt skapliga hästar men det känns som att hon ännu inte får ut allt sitt kunnande. Har dessutom bakspår nu och upp till bevis.

1 Chicnato får inte godkänt för insatsen senast då hon var slagen rätt tidigt i spets. Donato Hanover-dotterns samtliga tre triumfer har dock tagits i ledningen och Erik Adielssons kanske provar igen.

11 Fudge Ås avslutade bra senast och gör sällan dåliga insatser. Streckas trots läget!

9 Rebekka Ans är inte så tokig i grunden och känns intressant på strecken.

V65-6

RANKING A: 14. B: 13-5-1-9-6-15-10-11-2-4. C: 3-8-12-7.

Spetsanalys:
1 Pumpkin missar knappast ledningen från innerspåret.

Loppanalys:
Svensk Travsports Grundserie över medeldistans och här kommer spiken. 14 Ekavir har två raka segrar efter tidig ledning och stack undan på ett bra sätt senast. Fyraåringen har förvisso bara fyra lopp innanför västen men ser ut att vara rätt sort. Valacken måste nu jaga bakifrån och ska ta igen 20 meter på hästarna där framme men det intryck jag har fått är att han absolut är kapabel att runda detta gäng. I karriärens andra framträdande gick han starkt från kön via en 14-runda och sedan dessa har han bara blivit bättre! Spik!

13 Hot Armani Stursk har hamnat långt bak i sina två senaste starter men ändå gjort det hyggligt i skymundan. Erik Adielsson upp är givetvis inget minus och ekipaget får ses som de värsta utmanarna mot mitt singelstreck.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Jag tror på min häst"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson