Populära Food Money var ett av dragplåstren till söndagens V75 på Örebrotravet. Men nu är hästen struken – på grund av tandvärk.

Omskrivna USA-importen Food Money har tagit två raka bejublade segrar på sistone, senast i Smedträffen på Sundbyholm.

Måste till tandläkaren. Foto: ALN

På söndag var tanken att sjuåringen med nästan två miljoner på kontot skulle starta vid de extra V75-tävlingarna i Örebro – men på onsdagen ströks stjärnan. Orsaken: tandvärk.

– För två år sedan gjorde vi en rotfyllning på en av hans tänder och när jag på onsdagen tog in honom från hagen så hade han en kraftig svullnad där. Han äter som han ska och har ingen feber men jag vill inte chansa med en sådan här häst, förklarar tränaren Thomas Jezek för Trav 365.

Någon större fara ska det alltså inte vara för Food Money trots att han tvingas avstå söndagens start. Faller allt väl ut med hästen är planen, fortsatt, att sikta mot Gulddivisions-finalen på Solvalla annandag jul.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Petri Puro-miljonären flyttad – till Södervall

Petri Puro-miljonären flyttad – till Södervall

Petri Puro har tappat sin miljontravare Ni Talar Bra Latin – som numera återfinns i regi Patrik Södervall.

Den femårige Kiss Francais-valacken Ni Talar Bra Latin har varit en flitig gäst i vinnarcirklarna efter V75-loppen. Senast slutade han trea bakom Sauveur i Silverfinalen på Solvalla.

Men den starten blev den sista med Petri Puro som tränare. Sedan i tisdags återfinns miljonären på Halmstadtränaren Patrik Södervalls träningslista. Med till Södervall flyttar även skötaren och lärlingen Lars Brindeborg.

Petri Puro. Foto: ALN

– Ja, den har flyttats. Jag vill inte gå in på varför. Den här branschen är så. Hästarna kommer och hästarna går, man har varit med så länge så det är inget konstigt tycker jag. Jag har både fått bra hästar och tappat bra hästar, säger Petri Puro till SportExpressen.

Ni Talar Bra Latin ståtar för närvarande med 12 fullträffar på 24 starter och har på sitt konto nästan 1,2 miljoner kronor.

uppdaterad 10.55

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Åby
Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Åby

Torsdag: V64-tips till Åby

V64 Åby 26 november

Omgången: Vi spikar den stora favoriten i omgången, och det känns som ojämna lopp som helhet och knappast några jättepengar på ”sexan” – även om det alltid hjälper till att enbart spela för alla rätt.

Spiken: 10 Master Crowe (V64-2) är bästa hästen som körs av bästa kusken och han har toppchans att fortsätta segerraden. Given spik trots att han är megafavorit.

V6-förslaget är på 1800 kronor (enbart V6).

1-5 (6-4)

10 Master Crowe (4-1)

6-10-3-2-11 (12-7)

7-13-10-4-1-2 (12-9)

3-5-6-1-2 (9-10)

3-6-7-12-10-2 (9-8 )

2x1x5x6x5x6 = 1800 kr

DD-förslag på 1000 kronor:

3-3 x 800

5-3 x 200

V64-1:

Ranking: A: 1-5 B: 6-4 C: 3-2

Spetsanalys: Grace From Above borde få svårt att hålla emot Pelikan Trio då innerspår inte är det bästa för henne. Den senare är klart snabb, det visade hon senast.

Loppanalys: Lopp över 2640 meter inleder och bara sex kände sig kallade, man är rädd att ta ut ston över långa lopp tydligen. Favorit är 5 Pelikan Trio som varit bra under året och senast höll hon bra efter att ha körts till ledningen. V75-bekante Tripolini V.P. var den enda hon fick släppa förbi sig och det var fullgott. Det är bra spetschans och med veka ston som gillar att smyga är det bra chans att Peter kan dämpa och speeda undan.

Det har varit väldigt bra intryck på 1 Grace From Above i de senaste loppen, hon sköt till piggt då hon kom loss näst senast och hade varit med i striden utan galoppen i finalloppet senast. Perfekt läge och borde ha chans att hålla upp rygg på favoriten och då är hon med i striden.

Vi står över 6 Bailey Sweet Grim som gynnas av litet fält och slipper hon göra allt jobb i dödens så kommer hennes vassa speed bita bra. Hon gick bra över distansen den gång hon testade, som tvåa bakom Britt Palema. Lite väl hårt betrodd är hon.

V64-2:

Ranking: A: 10 B: 4-1-6-11-9-2 C: 5-12-3-7-8

Spetsanalys: Crown of Victory borde kunna köras till ledningen, men här kan flera lägga iväg bra första biten. Kung Rols utmanar i första hand?

Loppanalys: 10 Master Crowe är jättefavorit, och det är inget att säga om då detta är ett råämne som vunnit 6/7 och alla årets starter. Han har en härlig inställning och bara tuggar på och har vunnit med gott om luft under vingarna. Nu har han varit ifrån för halsproblem, men han ska ha gått ett bra jobb och Puro slarvar sällan med träningen. Han har bästa kusken i Håkan B Johansson som dessutom kört vid flera av segrarna så han känner hästen. Han kan lägga upp det som han vill, vänta till sista varvet, eller köra fram utvändigt. Det är ingen vidare klass på motståndet, och det ska mycket till för att favoriten inte ska vinna. Spik trots den höga spelprocenten.

Bakom är jämnt men knappa spetsfavoriten 4 Crown of Victory ska räknas vid gardering, biter ifrån sig bra där framme. 1 Manitou var inte tom då han blev påkörd senast och ledarryggen vore intressant. 6 Kung Rols höll bra i dödens på en mycket bra treåring senast och var rejäl i vida spår vid segern.

V64-3:

Ranking: A: 6-10-3 B: 2-11-12-7-5-4 C: 1-9-8

Spetsanalys: Flera kommer testa med hyggligt snabba hästar. Grace Bore snabbast till att börja med, får favoriten Sultan C.N. överta i andravågen?

Loppanalys: Favorit är 3 Sultan C.N. som visat fin form vid sina två segrar. Han var tempogynnad senast men avgjorde säkert och visade att han tål öppning till ledningen före det. Räknas tidigt med bra läge och hög form samt viss chans att köra till ledningen i andravågen.

6 Dokonjo kan vara skrällen, han gör det bra mot bättre hästar och ska träna bra inför detta, han har haft kort uppehåll men gått bra provlopp. Borde sitta bra till och kan avgöra. Han är bättre än raden.

10 Westline höll helt okej senast över lång distans då han fick ge sig för två rätt bra hästar sista biten och han matar ner många. 11 Othello Face har varit dålig, men kan mycket. Slipper göra allt själv nu kanske? 2 Star of Glory kan mycket men han har travat illa och galopperat för det mesta. Nu har han varit borta sedan juli och är loppets fidus!

V64-4:

Ranking: A: 7-13 B: 10-4-1-2 C: 12-9-8-11-5-6-3

Spetsanalys: Alleyeson måste ses som spetsfavorit upp mot 500 meter.

Loppanalys: Megafavorit är 13 Nelle Atticus Jake som är fartfylld, men det är alltid oroväckande med hästar som ”aldrig” vinner lopp. Årets första seger kom efter mycket om och men senast då han fick perfekt hänglopp i spåren, men endast avgjorde med nöd och näppe. Visade fin form starterna före, då han bland annat var ute i Derbykval och gick snabbt näst senast sista 800. Kanske bara rundar han dem då han säkert kaxar upp sig av att möta sämre hästar, men vi måste testa att gardera – inte minst då vi spikar den andra stora favoriten.

7 Alleyeson är andrahandare och kommer han till ledningen biter han ifrån sig bra. Det visade han vid segern senast när en konkurrent uppvaktade mer eller mindre hela loppet, det är psykiskt jobbigt men han klev undan säkert. Bra spetschans och givet motbud.

10 Sander Holmsminde var okej senast, men blev väl stum efter rygglopp och kan bättre. Formen borde vara på gång nu då han fått två lopp efter lång vila, och han borde duga bra.

4 Nelle Atticus Paco såg laddad ut i loppet senast och Takter hyllade efteråt och han kan skrälla mot sin stallkompis.

Bra läge har 1 Maison Michel men formen verkar dunkel. Han var bara seg senast, men kan få sitt smyglopp nu och är han som vid segern och andraplatsen tidigare i höst så kan han helt klart växla dem.

V64-5:

Ranking: A: 3-5-6 B: 1-2 C: 9-10-7-3-8

Spetsanalys: Snabba hästar, körs Alchemilla Rich i ledningen på nytt är frågan? Borde göra det över 1600 meter, annars kan Thewayiam Ås forceras förbi. Denne öppnar lite över medel, men tar ingen längd av egen kraft.

Loppanalys: Fartfyllt lopp att vänta med snabba sprinters till start och det kan vara dags för 4 Thewayiam Ås som visar fin form. Gick helt okej i hårt gäng bakom ledande/vinnande Buzz Mearas näst senast och sköt till bra då han kom loss senast. ”Muggen” låter uppåt och kan hästen köras till spets borde han ha bra chans. Nu har han snabb häst på insidan i 1 Alchemilla Rich som brukar följa bilen. Hon vek ner sig senast och nu är det open-bana och kanske släpper Christoffer? Nu är Thewayiam Ås nog bäst med lopp han fick senast, men nu läge att spänna bågen.

5 Snappy Rose har gått bra i Danmark och vore gynnad om det blev tempo på loppet. Fick chansen sent senast och hängde med som tvåa en bit bakom Thunder Peak före det.

6 Folli är ojämn, men nu bygger man upp honom och det var meddelat att han skulle köras till slut senast. Han gick bra slutvarv och såg helt okej ut vad gäller fräschör. Han gillar 1600 meter och bra fart i loppen och är ett givet bud.

Streck för nämnda Alchemilla Rich på spets eller ledarryggen samt 2 Mr Simpson som inte var tom då han galopperade senast, Jepson i vagnen känns hett!

V64-6:

Ranking: A: 3 B: 6-7-12-10-2 C: 9-8-4 

Spetsanalys: Spetsfavoriten struken och med sex hästar kvar bakom vingen och nedstruken till fjärdespår ska Blackmagicwoman Ås sitta i ledningen och köras där.

Loppanalys: 7 Undimede är knapp favorit efter alla strykningar och hon var ruskigt bra vid segrarna då hon visade kapacitet som duger en bit till i klasserna. Näst senast öppnade hon 08 första 500 och 11 på varvet men bara trummade på och vann enkelt! Avgjorde enkelt senast med trots jobb, men nu har hon varit ifrån då hon ströks efter värmningen i september. Hon är lite svårbedömd, och det gåtr inte att begära samma form nu. Nere på spår 5, men ändå ingen stark favorit.

Vi tippar 3 Quantum Striking som var mycket bra då hon enkelt klev ifrån i första för Martinsson. I finalen av Diamantstoet senast blev hon hetsig och lade bort krafterna på mellanvarvet. Nu är det 1600 meter och hon blir svår att stå emot med lopp i draget. Vi går på henne på DD!

6 Blackmagicwoman Ås är ingen vinnartyp, men nu ser det ut som bra spetschans och sänder inte Jensen på med favoriten kan hon hålla undan över passande 1600 meter. Visade form senast som knappt slagen via smyglopp.

Fidus måste 12 Roses Glory ses som i debuten för Veijo Heiskanen. Han har trollat med märrar tidigare och vi blir inte förvånade om hon är kraftigt uppåt. Bra med tre strykningar då spår 12 inte är lika kallt nu.

Redaktionen, travnet.se

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
USA-stjärnan Habitat - till Peter Untersteiner
Nästa nyhet
USA-stjärnan Habitat – till Peter Untersteiner

USA-stjärnan Habitat – till Peter Untersteiner

Den amerikanska stjärnan Habitat har anlänt till Sverige – och Peter Untersteiner. Räkna dock inte med någon start förrän till sensommaren.

Conway Hall-sonen Habitat har tävlat i den yppersta kulltoppen i Nordamerika både i fjol och i år som treåring.

Titel Peter räknar inte med att starta Habitat förrän i sommar. Foto: ALN

Den största segern har kommit i Yonkers Trot men Habitat har även vunnit Dexter Cup, New York Sire Stakes och varit tvåa i American-National nyligen. Det var hästens senaste start och sista i regi Ron Burke.

Sedan en tid har det pratats om att Habitat ska flyttas till Sverige, Stefan Hultman var tidigare påtänkt som tränare. Nu är det också ett faktum, sedan några dagar finns den vasse jänkaren i Sverige – men hos Peter Untersteiner.

– Nu ska han bara jogga och sedan ska han till Håleryd som avelshingst. Vi har som målsättning att tävla med hästen ett par år och vill gärna ge honom gott om tid efter två tuffa säsonger i USA. Jag räknar inte med att han kommer göra comeback på tävlingsbanan förrän i juli, augusti nästa år, säger Untersteiner till travronden.se.

Habitat har gjort 30 starter ur vilka han gått segrande vid 15 tillfällen. På bankboken finns cirka 1,2 miljoner dollar, det vill säga cirka 10,5 miljoner kronor.

Se Habitat vinna Yonkers Trot här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Bollnäs: "Men med minsta klaff så..."
Nästa nyhet
V4 Bollnäs: ”Men med minsta klaff så…”

V4 Bollnäs: ”Men med minsta klaff så…”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han stod för en topprestation på Solvalla senast och det vara bara synd att han inte fick vinna. Han har tävlat bra en längre tid nu och har verkligen formen på topp. Hästen är lite entaktad av sig så det krävs att loppen blir körda på ett speciellt sätt. Särskilt nu när vi är utlämnade med tanke på utgångsläget men med minsta klaff kan det vara hans tur. Vi kommer köra med vanlig vagn vilket är enda ändringen, säger Fredrik Pedersen om Wojtyla Gene (V4-2).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Bollnästravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

2 Faks Odin – Han får det svårt här trots ett bra läge och vi får ligga lågt om chanserna. Det är skor runt om, säger Jan-Olov Persson.

6 Rubus – Han har varit lite seg men senast var han uppåt igen och han känns bra. Skor runt om och han bör ha platschans. Han är inte så jättesnabb ut och jag hoppas vi hittar ner i läge, säger Malin Bylund.

7 Hibo Faksen – Han hade inte startat på en månad inför Bergsåkersstarten och behövde nog den genomköraren. Han var tidigt trött men han behövde nog loppet samtidigt som öppning var tuff. Jag tror han kommer vara bättre nu men läget blev inte bra och vi behöver tur på vägen. Normalt sett duger han dock i klassen. Inga ändringar, säger Ulf Pettersson.

9 Gustav E. – Han krokade ihop senast och hade nog kunnat vinna utan den incidenten. Hästen vill trava och höll sig i trav. Han har tränats lugnt efter det och det verkar bra. Det ser passande ut här och jag hoppas vi kommer igenom bra. Hoppas slippa brodd fram men även det ska han nog kunna fixa. Jag är optimist, säger Rikard N Skoglund.

10 Järvsö Brun – Han var struken för hälta inför en tilltänkt start och sedan är han ganska lugnt tagen med lite backjobb och så. Det är nog ingen toppform att tala om. Skor runt om, säger Kurt Renström.

Lopp 2, V4-2

1 B.B.S. Pelleshan – Han har haft höga blodvärden nu i somras men verkar klart på gång och trivs bättre då det är kallare och slipper brunstiga ston och så. Han känns fräsch och är bra förberedd och hann kan mycket men jag kommer inte att dräpa honom nu. Skor runt om, säger Claes Eskilsson.

4 Cut Him Some Slack – Han har tävlat väldigt ojämnt nu ett tag men senaste insatserna har varit fall framåt. På Örebro felade han bort segern och nu sist spurtade han väldigt bra. Han har gott kunnande, och fick nu ett vettigt läge, men jag tycker ändå att Wojtyla Gene är den bättre chansen av mina två hästar. Man ska inte nonchalera den här helt men jag tycker han varit alldeles för mycket upp och ner. Inga ändringar, säger Fredrik Pedersen.

6 Glen Turner – Han har inte startat på länge nu och har varit sjuk sedan sist. Då avslutade han förvisso bra men han är inte vässad för denna uppgift och jag måste ligga lågt. Barfota runt om, säger Henrik Svensson.

7 Above All Ås – Han har lottats till ett dåligt utgångsläge igen men har visat att formen sitter där den ska. De här två senaste starterna har i alla fall varit riktigt bra och sist var det inte mycket att göra åt den som vann. Hästen kan absolut vinna loppet men vi behöver flyt på vägen i sådant fall. Inga ändringar, säger Lars Wikström.

10 Wojtyla Gene – Han stod för en topprestation på Solvalla senast och det vara bara synd att han inte fick vinna. Han har tävlat bra en längre tid nu och har verkligen formen på topp. Hästen är lite entaktad av sig så det krävs att loppen blir körda på ett speciellt sätt. Särskilt nu när vi är utlämnade med tanke på utgångsläget men med minsta klaff kan det vara hans tur. Vi kommer köra med vanlig vagn vilket är enda ändringen, säger Fredrik Pedersen.

Lopp 3, V4-3

2 Harlekin Sign – Han har varit bra ett längre tag och senast var han klart bra. Han verkar fortsatt bra och jag trodde det var Samuels häst att besegra. Jag kör nog till ledningen efter ett tag åtminstone. Min är snabb och även stark. Han krigar rätt bra och har skor runt om med fäste bak, säger Stefan Jansson.

6 Västerbo Grosbois – Han stod för en stabil comeback senast och jag var väldigt nöjd med insats. Vi satt tredje invändigt som blev femte efter lite stafettkörning. Sen hamnade vi ett riktigt strul i slutkurvan men när luckan kom 150 meter från mål sköt han till bra. Detta är en skör herre som man får ta det lite försiktigt med och nu tror jag att utgångsläget kan innebära vingel. Kommer vi bara ner i vettigt slagläge tror jag han kan greja en skaplig slant. Skor runt om, säger Fredrik Pedersen.

7 High Above – Han svek senast men var tjock i ett ben efteråt och fick stå över en kortis. Jag tycker han känns normal i jobben men har presterat väldigt ojämnt. Vi är gynnade av strykningen invändigt men jag tror kanske han får ses som ett platsbud främst. Barfota fram, säger Kristofer Jansson.

Lopp 4, V4-4

2 Oakman’s Chatelane – Hon känns som hon ska och jag tror att formen är intakt. Hon var fullt godkänd senast som nyklippt men lite sämre näst senast. Det var kanske för tätt då. Invändiga strykningen var oerhört bra och Ulf får lägga upp det taktiska. Barfota fram igen då hon slår sig med skor, säger Peder Gustafsson.

3 Attraction – Han var lite klen senast men vi har rättat till en del grejor. Vi har haft dåliga förhållanden men det verkar ok. Rygg ledaren vore bra och han är rätt bra i grunden. Barfota fram, säger Fredrik Tengstad.

7 Piedmont – Han var dåligt senast utan att jag vet varför och vi får testa igen. Jag tycker han gjort fina insatser nästan hela året och förutsättningarna ser spännande ut. Jag hoppas vi kommer vettigt på det och presterar han bara som tidigare är han säkert långt framme. Barfota fram, säger Henrik Svensson.

10 Fimpala Tooma – Hon var riktigt positiv senast och det kan vara en jätterolig rysare. Jag ändrar inte på något till denna start, säger Clas Eskilsson.

13 Sanna Vint – Hon var duktig näst senast men lite sämre senast. Hon har sina brunstperioder och det var kanske det som störde henne. Hon känns annars uppåt i form och med klaff kan hon duga bra här. Nu blir det skor fram men det gör inte så mycket, säger Li Hanné.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Delicious ströks - på grund av banan

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson