Nu är det klart att Axevalla travbana kommer utvecklas till en multisportarena för hästsport. Stora ombyggnationer är att vänta de närmaste åren.

Det har funnits förhoppningar på det under flera år från Axevallas sida och nu är det slutligen bestämt. Västgötabanan blir en multisportarena för flera former av hästsport.

– Det kändes nästan overkligt. Man är stolt men samtidigt har man lite fjärilar i magen. Det är nästan svårt att riktigt greppa hur stort det här är, säger banans travbanechef Benny Ternemar till Kanal 75.

Benny Ternemar. Foto: ALN

Det är Naturbruks-förvaltningen i Västra Götalands-regionen som har beslutat att förlägga samtliga hästutbildningar till Axevalla. Det innebär att de hästinriktningar på de tre naturbruks-gymnasierna i Strömma, Brålanda och Dingle nu läggs ned.

Detta betyder att omfattande om- och tillbyggnationer kommer genomföras på Axevalla de närmaste åren. Målet är att bland annat bygga ett nytt ridhus och nya stallar för skolans uppskattningsvis 150 hästar. Inom en period om tre-fyra år tror man att 300 elever kommer husera på Axevalla.

En vision för banan och organisationen Skara Hästland har varit att göra Axevalla till ett centrum för alla typer av hästsport i framtiden. Det är man nu ett stort steg närmare. Planer finns på en bana för islandshästar samt flera ridbanor på travbanans innerplan. Tanken är att skapa en arena som ska kunna hantera alla discipliner inom hästsport.

Byggprojekten kommer ske etappvis och planeras att påbörjas i början av 2016. Redan hösten samma år ska de första eleverna på hästgymnasiet börja sin utbildning på Axevalla.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Papagayo E laddas inte mot Prix d’Amérique

Papagayo E laddas inte mot Prix d’Amérique

Världsmästaren Papagayo E. kommer inte göra Support Justice sällskap i Prix d’Amérique – men är inte borträknad från Vincennes vintermeeting för det.

Femårige norrmannen Papagayo E. har förvandlats till en världsstjärna under en mycket framgångsrik säsong som kröntes med guldet i VM-loppet på Yonkers.

Tidigare har det talas om att hästen ska laddas mot en eventuell start i Prix d’Amérique om drygt två månader – men nu har kretsen kring hästen bestämt sig. Papagayo E. gör inte landsmannen Support Justice sällskap i världens tuffaste travlopp.

Support Justice ensam norrman i PdA. Foto: ALN

– Vi tycker att han är för färsk för det. Att möta de tuffa och formtoppade hästarna över 2700 meter har vi inte lust med denna vinter. Vi tror det kan kosta mer än det smakar, säger tränaren Jan Kristian Wåler till Trav og Galopp-Nytt.

Men trots att det inte blir satsning mot Prix d’Amérique betyder inte det att världsmästaren står över Vincennes vintermeeting. Planer finns i stället på att starta i två andra lopp: Prix du Luxembourg som körs dagen för PdA och Prix de France som avgörs två veckor senare. Båda över medeldistans och med bilstart.

Något som dock faktiskt skulle kunna ställa till det för en start i Prix du Luxembourg är valutakursen. Maxgränsen i loppet är 800 000 euro och Papagayo E. står för närvarande med motsvarande 794 000 euro på kontot.

Den nya valutakursen som det Europeiska travförbundet UET använder sig av räknas om den 1 januari 2016 – den avgör om Papagayo E. laddas mot Paris eller inte.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Derby-vinnaren förgyller extra V75-omgång
Nästa nyhet
Derby-vinnaren förgyller extra V75-omgång

Derby-vinnaren förgyller extra V75-omgång

Söndagen förgylls av en extra V75-omgång vilken avgörs på Örebrotravet. Det är tre- och fyraåringar som ställs i rampljuset.

V75-fantaster får sitt lystmäte i helgen. Det är inte bara den ordinarie omgången som avgörs på Jägersro på lördag som gäller, utan även en extra sådan på söndag. Örebrotravet är skådeplatsen för ändamålet.

Volstead. Foto: ALN

Söndagens högst doterade lopp är E3-revanschen som lämnar 200 000 kronor till vinnaren. Bland de hugade spekulanterna på den segerchecken skådas Kriterie-fyran Cupido Sisu och BC-fyran Flash Håleryd.

Najos Minne körs för fyraåringarna och har lockat till sig ett fint fält i jakt på 125 000 kronor. Här finns bland annat årets Derby-vinnare Conlight Ås och Kungapokals-ettan Volstead.

Här är startlistorna:

Najos Minne, 2100 auto

1 Digital Collection – Robert Bergh
2 Gross Weight – Ulf Ohlsson
3 Conlight Ås – Erik Adielsson
4 Party Boat Hanover – Torbjörn Jansson
5 Volstead – Örjan Kihlström
6 King City – Kenneth Haugstad
7 Explosive de Vie – Jim Oscarsson
8 Je t’Aime Express – Peter Untersteiner

E3-revanschen, 2100 auto

1 Boomer – Erik Svensson
2 Cupido Sisu – Ulf Eriksson
3 Insert Ecus – Stefan Söderkvist
4 Flash Håleryd – Peter Untersteiner
5 So Gå Idefix – Claes Sjöström
6 Clemenza Am – Ulf Ohlsson
7 Angle of Attack – Robert Bergh
8 Mood Indigo – Per Nilsson
9 Falk On Hill – Torbjörn Jansson
10 Talassio – Örjan Kihlström
11 Bryssel – Erik Adielsson
12 Tobacco – Kenneth Haugstad

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Finska toppkusken tog seger 6000
Nästa nyhet
Finska toppkusken tog seger 6000

Finska toppkusken tog seger 6000

En av Finlands främsta kuskstjärnor genom tiderna jubilerade i lördags. Ari Moilanen tog seger 6000.

Det är bara två i Finland födda kuskar som tidigare hunnit med 6000 segrar. Antti Teivainen har en bra bit över 7000 fullträffar och Jorma Kontio noterades ju för 10 000 i somras.

Vid Vermos V76-tävlingar på lördagen slog 54-årige Ari Moilanen till med två viktorior. Den andra, med hästen Wihelm Nash betydde jubileumsseger nummer 6000.

Bland Moilanens alla segrar räknas årets triumf i Finlandia-Ajo med Bret Boko högt. Han har även vunnit Kungstravet vid två tillfällen samt en seger i Finskt Trav-Kriterium.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Boden
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Boden

Tisdag: V4-tips till Boden

Omgången
Det har varit kallt uppe i Boden under natten och igår rapporterades det att banan krävde både skor och brodd. Banmästaren har dock antytt att barfota fram ska kunna vara genomförbart till dess att tävlingarna drar igång men håll utkik eftersom det har en avgörande betydelse för flertalet hästar. Omgången i sig tycker jag ser enklare ut men den sena strykningen av Polonaise i V4-4 förstörde mitt ursprungliga system med två spikar och en större flerkupong. Bästa spiken tycker jag alltjämt är 7 Elliot Boko i V4-2 som det mesta bara talar mer och mer för.

Spiken
7 Elliot Boko (V4-2)

Skrällarna
10 General Tooma (V4-1)
4 Lillchilli (V4-4)

V4-systemet (x4)
V4-1: 1,2,3,5,10 (res 11-7)
V4-2: 7 Elliot Boko (res 8-4)
V4-3: 1,2,5,8 (res 10-12)
V4-4: 1,4,7,8,9,12 (res 11-5)

5x1x4x6 = 120 rader

960 kronor

Dubbelförslaget
7 – 1,5 x 500

1000 kronor

V4-1

RANKING A: 3. B: 5-2-1-10-11-7-9. C: 4-8.

Spetsanalys:
2 Glamdring Slim är snabb ut men 3 Davidson Web är troligen lite snabbare och är dessutom angelägen att få överta ledningen.

Loppanalys
Sprinterlopp med lägre klass och en öppen tillställning. Tipset till 3 Davidson Web som travade en fin den senast över den aktuella distansen. Det gjorde han dessutom med en störning på vägen och Matti Soronen tror att hästen kan en ännu bättre tid denna gång förutsatt att banan blir skaplig.

5 Lawless Laday hade bäst spurtkrut kvar senast och kunde enkelt fånga in Valley Streamline sista biten. Petri Salmela varnade för ett par starter sedan att han adept var på gång och nu var det dags för utdelning. Den här gången är både läget och kusken intressanta och ekipaget ska räknas tidigt.

2 Glamdring Slim har på två försök inte fått till det på svensk mark men hingsten segerstatistik från hemlandet imponerar. Kan dessutom öppna snabbt från start och från ledningen är han inte borta.

1 Sivori Effe stoltserar med tre raka triumfer men riskerar att hamna i maskin från bricka ett. Italienaren är dock en bra avslutare och fäller säkert många om Mauri Jaara hittar fritt fram i tid.

På Petter Lundbergs fina stallform streckas också 10 General Tooma. Hästen avslutade också vasst i skymundan senast och femåringen får ses som en susare trots att tränare Lundberg ligger lågt i förhandsintervjun.

V4-2

RANKING A: 7. B: 8-4-2-12-3-11. C: 10-6-9-15-14.

Spetsanalys:
Svårbedömd spetsstrid med ett jämna konkurrenter men det står nog mellan 3 Princess Sally och 4 Tip Chip. Tippar den sistnämnda som får överta men frågan är också hur John Östman tänker bakom favoriten efter att ha kommit ner i banan rejält?

Loppanalys:
Spårtrappelopp över 3140 meter ser man inte särskilt ofta men helt klart en extra krydda i en halvtam omgång. Ganska svårbedömt lopp i sig och jag tycker det mesta talar för favoriten 7 Elliot Boko. Fyraåringen imponerade senast vid segern när ledningen övertogs 500 meter från mål sade John Östman tack och godnatt till motståndarna. Kusken kunde låta tussarna sitta kvar i hästens öron och jag tycker inte motståndet håller värsta klassen den gången heller. Dessutom finns det en del som talar emot de allra värsta motbuden och ekipaget är dessutom nedstrukna två spår i banan. Spik!

8 Nochebuena Face comebackande i slutet av oktober och höll då bra efter en tung resa. Sämre läge nu och får svårt att rubba Elliot Boko.

V4-3

RANKING A: 5-1. B: 8-2-10-12-11-7. C: 3-4-9.

Spetsanalys:
5 Flip A Coin är startsnabbare än vad man tror och jag tror Ove A Lindqvist hittar till täten tidigt. Tror också att man är riktigt sugna att köra där idag.

Loppanalys:
2140 meter med autostart och här stöter vi på ett par välbekanta namn. 5 Flip A Coin avslutade riktigt bra näst senast men blev tempotorsk från sjunde ytter i den efterföljande starten. Mats Bucht travare har haft svårt att få till det fullt ut men duger i klassen och känns som ett tidigt segerbud i denna omgivning. Det är till och med tänkbar att Ove A Lindqvist lotsat valacken till täten och därifrån kan han bli svårtuggad.

1 Suntory Royal har snart tjänat ihop till en seger och ska absolut inte nonchaleras. Utgångsläget är perfekt men stoet vinner inte särskilt ofta och får ses som en i mängden. Det finns dock en liten chans att hon få smyga med i vinnarhålet och kommer sedan luckan in på upploppet går ingen säker.

8 Special Promise visade kanske inget extra på Östersund men stötte på ett skapligt gäng. I starten innan det vann hingsten på en fin tid och detta ser passande ut så när som på utgångsläget. Från bricka åtta tycker jag att man ska gardera sexåringen.

2 Patricia Bishop kommer med en färsk etta i raden och vann då helt överlägset. Stoet är uppanmäld denna gång och jag tycker hon känns aningen överstreckad men som sistahäst på systemet tar hon ändå en plats.

10 Max De Lux trivdes inte på banan senast och brodd i skorna denna gång är ett minus enligt tränaren.

V4-4

RANKING A: 12-1. B: 4-8-9-7-11-5-3. C:13-14-6-10.

Spetsanalys:
3 Naomi Carjan är inte helt oäven från start men 6 Xilla Swing är förmodligen snabbare och tar kommandot in i första kurvan.

Loppanalys:
Stolopp med spårtrappa och från början med en motiverad favorit i 2 Polonaise som dock ströks nu på förmiddagen. I mina ögon var detta ett  bra spikförslag men nu blev avslutningen betydligt öppnare.

12 Just Happy gjorde fina lopp i Peter Untersteiners regi innan hon flyttade till Norrland. Stoet har visat skapliga takter även där uppe men galopperade dubbelt senast och det är upp till bevis nu. Fem segrar på 14 starter är åtminstone starka papper i detta sällskap och Janne Norbergs styrning får tipset i brist på annat.

1 Edit Brown är en grundkapabel häst som dock återkommer efter kortare paus. Roger Nilssons-travare har lottats till ett bra utgångsläge och kan mycket väl duga en bit med tanke på det.

4 Lillchilli tycker jag har gott bra i skymundan ett par gånger men ska smygas in i det längsta, Vid segern på Dannero i augusti löste det sig perfekt och med liknande resa kan hon överraska. Skräll!

8 Darya I Nur har ryckt upp sig på sistone och hamnar man inte på vingel är hon säkert långt framme.

Både 9 Omaha Broline och 7 Alvena Unn Di känns som tidiga garderingsstreck i ett öppet lopp.

Tipsedaktör: Zebastian Hagberg 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Boden: "Hon borde få vinna snart"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson