På lördag kommer landets båda hetaste hästar ut på Solvalla. Många är de som undrar om Nuncio och Delicious även kan bli aktuella för Prix d’Amérique?

Nuncio och Delicious är sannolikt Sveriges båda mest påpassade travhästar för dagen. Något som inte är att undra på efter att de staplat upp monsterprestationer under året.

Vid lördagens V75-finaler får Solvallapubliken nöjet att se båda två på banan – förvisso i var sitt lopp. Men den stora frågan är egentligen: kommer någon av dem att bli aktuell för Prix d’Amérique om drygt två månader?

Delicious kan bli en av de aderton i PdA. Foto: ALN

Att Nuncio skulle bli det känns inte särskilt troligt. I en intervju i fredagens utgåva av Travronden säger tränaren Stefan Melander:

– Om jag ska svara på den frågan i dag är det noll procents chans, säger han men öppnar i stället dörren för Prix d’Amérique 2017.

Delicious tränare Daniel Redén intervjuas i samma spörsmål på Trav 365 och han är mer öppen till ett eventuellt deltagande i det som kommit att kallas världens tuffaste travlopp.

– Vi tar ett lopp i taget, sedan får vi se. Prix d’Amérique är inte uteslutet, om allt klaffar och hästen känns fin så visst, men det är en lång väg dit. Jag har absolut en häst som duger men det är inte det jag tänker på i första hand. Jag vill ha en häst som kan tävla nästa år också, säger Redén till Trav 365.

Prix d’Amérique avgörs på Vincennes den 31 januari. Det för loppet första kvalificerande ”B-loppet”, Prix de Bretagne, körs nästa lördag, den 21 november.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Så lottades spåren i Uppfödningslöpning

Så lottades spåren i Uppfödningslöpning

Finalfältet till Svensk Uppfödningslöpning blev klart på onsdagen. Nu har de tolv finalisterna även fått sina startspår.

Vilka hästar som ska göra upp om ett ordinarie förstapris på 700 000 kronor i årets upplaga av Svensk Uppfödnings-löpning, avgjordes genom uttagningar på tisdagen och onsdagen.

Rhyme Broline vid sin seger. Foto: ALN

Nu är också startspåren lottade och valda för de tolv finalhästarna. Föga oväntat finner vi de tre försöksvinnarna även från de tre innersta spåren.

Finalen körs på Jägersro den 28 november och startlistan blir komplett med kuskar söndagen innan. Här nedan är den lottade startlistan med varje hästs respektive tränare. Inom parentes i vilken ordning som man fick välja spår.

1640 auto

1 (3)Rhyme Broline – Svante Båth
2 (1)Gareth Boko – Per Lennartsson
3 (2)Racing Mange – Joakim Lövgren
4 (4)Chocolate Gold – Svante Båth
5 (5)Undine – Catarina Lundström
6 (6)Robinia Face – Lutfi Kolgjini
7 (7)Peak A Boo – Elin Gustavsson
8 (12)Borups Puma – Tomas Malmqvist
9 (7)Unau – Lutfi Kolgjini
10 (10)Absolut Gehör – Peter Jensen
11 (9)Inga In Heaven – Fredrik Wallin
12 (12)Jaanus Tooma – Jan Nordin

Läs även: Uppfödningslöpning: Gareth Boko övertygar

Läs även: Uppfödningslöpning: Lätt för Jocke och Mange

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mission Brief tangerade Delicious världsrekord
Nästa nyhet
Mission Brief tangerade Delicious världsrekord

Mission Brief tangerade Delicious världsrekord

Det blev full pott för Ron Burke när Matron Stakes kördes på torsdagen. Det treåriga stoet Mission Brief dundrade till med världsrekordet 1.08,6.

Några av Nordamerikas bästa treåringar visade under torsdagskvällen upp sig på Delaware-banan Dover Downs för att göra upp i Matron Stakes.

Stortränaren Ron Burke tog hem loppet både för de treåriga hingstarna och valackerna, som för stona. Det var just sto-vinnaren (187 400 $) som skulle vålla de största rubrikerna. Segermaskinen Mission Brief var nämligen tillbaka i vinnarcirkeln efter två raka nederlag.

Takter tvåa och trea. Foto: ALN

Och på vilket sätt hon gjorde det. Muscle Hill-dottern klockades till 1.08,6a över den engelska milen på Dover Downs tusenmetersoval. En notering som med åtta tiondelar utskåpade det gällande världsrekordet för treåriga ston som Check Me Out hade.

1.08,6 är också en tangering av det världsrekord för treåringar över lag som Father Patrick har – samt en tangering av det absoluta världsrekordet för ston över tusenmetersbana som ju Delicious satte i Bollnäs i somras.

Mission Brief, körd av Yannick Gingras, fick ingen direkt vilsam resa på vägen mot sin rekordnotering. Efter en inledning i spåren kom hon ned i dödens och så småningom ledningen efter första halvvarvet.

Men i fronten studsade Mission Brief undan i mäktig stil, gjorde jobbet själv och mötte mållinjen i överlägsen stil. Jimmy Takters båda Wild Honey (09,3) och Speak To Me (09,6) lade beslag på andra- respektive tredjeplatserna.

***

Svanstedt tvåa. Foto: ALN

I Matron Stakes för de treåriga pojkarna (243 550 $) var det Crazy Wow som kom att dominera. Tim Tetrick körde här åt Ron Burke. Crazed-hingsten var till slut helt överlägsen efter att tidigt ha kört fram för att överta ledningen.

Segertiden för Crazy Wow blev något mildare än stallkamratens: 1.09,6a. Åke Svanstedt hade två hästar med i loppet och hans Crescent Fashion (10,5) var tvåa för Scott Zeron. ”Svanens” egen styrning Southwind Mozart (11,2) blev femma.

Du kan se Mission Briefs seger här.

Du kan se Crazy Wows seger här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Måste väl ladda vad som går"
Nästa nyhet
V65 Solvalla: ”Måste väl ladda vad som går”

V65 Solvalla: ”Måste väl ladda vad som går”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Hon nöter på riktigt bra för dagen men låg på lite onödigt mycket senast. Därför blev hon lite seg när jag ställde på men hon visade ändå 12,5/1000. Nu tycker jag att vi har gynnsamma förutsättningar och hon hållit upp innerspåret tidigare. Jag måste väl ladda vad som går igen men får kanske ta till Plan B om det inte blir ledningen. Löser det sig bara på det ena eller andra sättet har hon givetvis chans. Barfota fram, säger Hans-Owe Sundberg om Ametrin (V65-5).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna med V65 på Solvalla. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, v65-1

2 Faust Boko – Det är en stark häst med bra inställning som även börjar få upp snabbheten. Spåret tror jag han klarar och det känns bra på förhand då han bör gå framåt och har fått en bra uppgift. Det blir barfota fram och helstängt huvudlag nu om han inte är för het i värmningen. Senast gick han med öppet huvudlag, säger Pasi Aikio.

4 Love Younathan – Han gjorde comeback efter vila senast och stod för en gedigen insats på en 14-tid. Nu har han fått ett lopp i kroppen och känns klart bra i jobben. Hästen duger i klassen men är väldigt upp och ner och är vansklig att räkna på. Skulle han ha en bra dag så duger han men man vet ju aldrig. Skor runt om, säger Hans-Owe Sundberg.

7 My Sign Brizard – Han har smygform men den syns inte i raden. Nu sist galopperade han från start men visade sedan 13,5 sista varvet med 12/500. Jag vill utfärda en fidusvarning för honom men vi behöver klaff på vägen. Skor runt om, säger Kjell Wallin.

11 Blue Star Carisma – Hon var godkänd efter galoppen senast men hänger mest med i loppen och det är en lite drömmare. Formen tycker jag är uppåt men det krävs mycket för att hon ska vinna det. Skor runt om, säger Kjell Wallin.

Lopp 2, V65-2

6 Gloria Sund – Hon har gått bra de två senaste starterna och jag tyckte hon var bättre i senaste starten och har uppåtform. Jag vet inte hur hon kan öppna och senast togs hon ju upp direkt från spår längst ut. Det blir barfota runt om, stängt huvudlag och vanlig vagn, säger Reijo Liljendahl.

8 Finca Boko – Hon gick ett okej lopp senast men behövde loppet och jag tror hon kommer gå framåt med det loppet i kroppen. Hon är inte så tokig men läget är inte det roligaste. Med lite tur är hon med långt fram, säger C-G Björkroth.

11 Canmore B.F. – Det är den bästa av våra två i loppet kapacitetsmässigt men den här har ju ett betydligt sämre utgångsläge. Jag tyckte hon gick bra senast utvändigt ledaren och jag tror hon kommer göra ett bra lopp igen. Barfota fram, norskt huvudlag och spydervagn, säger Reijo Liljendahl.

Lopp 3, V65-3

1 Digital Edition – Hon har fått ett bra spår över passande distans. Kanske hon är allra bäst i ledningen med Oracle-huvan, men hästen är fruktansvärt ojämn och kan kasta in handduken när som helst när det inte passar, säger Marcus Schön.

3 First Visit – Hon gick helt okej senast men är begränsad och ska gå på rulle och söka ryggar, säger Marcus Schön.

4 Mon Cherie Ass – Det blev galopp senast utan att jag har någon jättebra förklaring. Hon tränar bra och detta är en bra häst. Hon kan öppna rätt så bra och jag provar. Det blir skor runt om och hon kan nog en 13-tid, säger Thorsten Tietz.

5 Tricia – Det är en jättefin travare med perfekta förutsättningar. Hon bör kunna vara ett segerbud även här. Balansen bestäms senare, säger Viktor Lyck i stallet.

7 Oh Goodness – Hon hade ingen bra dag senast och galopperade då. Banan var hård och passade inte henne. Hon är småstrulig och inte helt pålitlig men känns normalt i jobben och är en av dem som kan vinna. Skor runt om, vanlig vagn och öppet huvudlag, alltså inga ändringar, säger Reijo Liljendahl.

9 Binserta d’Eam – Hon satt fast i mål senast och hon är bättre än vad raden ger sken av. Läget passar mycket bra och det blir barfota fram, säger Kenneth Haugstad.

12 Enjoy Boko – Det är en fin häst men hon var för het senast och var sådär då. Bakspår kan vara en fördel då hon kan lugna ner sig lättare men samtidigt är ju inte spår tolv så roligt heller. Distansen går bra och det finns kapacitet men vi får ändå ligga lågt härifrån. Barfota runt om, säger Ville Karhulahti.

Lopp 4, V65-4

1 Digital History – Hon är inte färdig ännu men gick klart bra senast med barfotabalans. Det kommer inte bli barfota runt om nu, troligen barfota fram eller skor då. Våra fyra hästar är hyfsat jämna och denna är en av dem som kan tänkas vara långt fram, säger Marcus Schön.

2 Readly Celebration – Hon känns fin i jobben och var riktigt bra senast. Spår två i volten tror jag inte är några bekymmer och vi ska prova utan rycktussar för första gången på henne nu, säger C-G Björkroth.

4 Escape Rope – Hon var positiv senast men känns ändå begränsad. Spår fyra i volt är alltid ett orosmoment, speciellt med en orutinerad häst. Fyra-femma och vi är nöjda, säger Marcus Schön.

5 Showcase – Hon är stegig från start och lär tappa mark från början. Senast kom hon iskallt på det från dåligt utgångsläge i ett lopp som avslutades snabbt. Fyra-femma och jag är nöjd, säger Marcus Schön.

6 Orkidee Skift – Hon var väldigt duktig vid segern senast och jag tror att hon kommer bli riktigt bra med tiden. Hon har dock kommit igång rätt sent som treåring och möter nu ett gäng där många travat 15-tider. Jag tror hon kommer öppna bra från springspår och vi får se vad hon kan uträtta nu. Helt borta är hon inte. Skor runt om, säger Hans-Owe Sundberg.

8 Persephone Face – Hon var duktig senast och läget kan bli bra för hennes vidkommande. Det blir nog barfota fram och hon bör svara för en vettig insats, säger Kenneth Haugstad.

9 Corazon – Hon får smyga med härifrån och försöka greja lite slantar. Vi ligger lågt om chanserna och det blir skor runt om, säger Kenneth Haugstad.

12 Sunrise Boulevard – Med ett bra spår hade hon haft riktigt bra chans. Det är vår bästa häst i loppet och den som tål att göra mest på vägen själv. Tycker hon ska räknas trots det trista utgångsläget, säger Marcus Schön.

Lopp 5, V65-5

1 Ametrin – Hon nöter på riktigt bra för dagen men låg på lite onödigt mycket senast. Därför blev hon lite seg när jag ställde på men hon visade ändå 12,5/1000. Nu tycker jag att vi har gynnsamma förutsättningar och hon hållit upp innerspåret tidigare. Jag måste väl ladda vad som går igen men får kanske ta till Plan B om det inte blir ledningen. Löser det sig bara på det ena eller andra sättet har hon givetvis chans. Barfota fram, säger Hans-Owe Sundberg.

3 Exclusive Zon – Hon var klart bra senast och läget passar henne fint. Hon behöver inte alls vara borta då formen verkar fin. Det blir barfota fram, säger Kenneth Haugstad.

4 Faith Hill – Hon har mött tufft motstånd på slutet och inte kommit till. Hästen behöver en fin resa men får hon det kan hon vara långt fram även hon möter några ganska bra hästar här med, säger Marcus Schön.

6 Mr Miles – Han har kanonform och har fått lite utdelning på slutet i form av ett par tredjeplatser. Han behöver dock en hel del hjälp i loppen för att komma till sin rätt och vi får försöka hitta rätt väg. Får han rätt lopp är han säkert med och gör upp om en platspeng. Skor runt om, säger Fredrik Pedersen.

8 Carpenter On Tor – Han spurtade sylvasst senast på Solvalla och verkar vara i riktigt fin form. Dock drog vi som vanligt ett dåligt utgångsläge men jag hoppas vi kan komma till på vägen. Hästen duger långt i klassen och med rätt lopp är han med och gör upp om det. Barfota fram, säger Kjell Wallin.

9 Rub It Out – Hon har gått bra för mig på slutet och spår nio är okej. Jag kör i andraspår den här gången och hoppas vi får ett fint lopp och kan köra till slut. Barfota fram som senast, säger Ville Karhulahti.

11 Michigan Venus – Han presterade inte så bra senast men ska vara bättre nu. Han är bäst med ryggresa så läget är inte någon jättenackdel. Det blir nog barfota bak denna gång. Min häst i lopp tre har bättre möjlighet, säger Thorsten Tietz

Lopp 6, V65-6

2 Runway – Han är halsopererad efter senaste starten och känns nu bra i träningen. Jag tror på en bra insats men han är inte lika bra som min andrahäst i loppet. Barfota runt om, vanlig vagn och open eye huvudlag, säger Reijo Liljendahl.

4 Alex Evo – Han gick bra till slut senast i Eskilstuna och kommer mer och mer. Det är en stor och klumpig häst som behöver tid på sig. Han är ingen raket från start men det känns ändå som en vettig chans. Barfota fram, stängt huvudlag och bike, han gick med vanlig vagn senast, säger Reijo Liljendahl.

6 Cash Victory – Han har varit jätteduktig på sistone och vann från ledningen senast. Nu är han klart bäst där och har framför allt visat tuffhet gentemot pressande konkurrenter. Jag tror att vår chans att vinna loppet är att spetsa igen men jag kan inte riktigt de invändiga konkurrenterna. Eventuellt rycker vi skorna men han fungerar bra vilket som, säger Hans-Owe Sundberg.

7 Global Rebel – Han har suttit fast på slutet och verkar bli allt bättre. Läget är inte så bra och han får smyga med. Det kan bli barfota runt om nu, säger Viktor Lyck i stallet.

9 Joe Rivner – Han har gått rätt bra på slutet men vinner sällan. Någon av andraplatserna i raden borde kanske varit en fullträff men han har samtidigt haft lite otur. Han kräver en konkurrent utvändigt och både på Örebro och Färjestad blev han för ensam. Vi kommer ändra lite på huvudlaget för att försöka väcka upp honom och han kommer säkert göra en gedigen insats igen. Barfota fram, säger Kjell Wallin.

13 Cut Him Some Slack – Han galopperade med seger på gaffeln senast och var i princip helt okörd i det läget. Den här hästen har bra kapacitet men ställer ofta till det för sig. Vi har startat honom tätt för att försöka väcka upp honom men jag tycker han sköter fullt ut sig alldeles för sällan. Nu har vi dåligt läge mot skapliga hästar men skulle han fungera är han inte helt borta. Skor runt om, säger Fredrik Pedersen.

15 Portovenere – Han har en tuff uppgift på förhand och får jaga pengar i första hand. Hästen har lite svårt att bära pengarna han sprang in hos oss i början, säger Marcus Schön.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Backfire nära storseger på Vincennes
Nästa nyhet
Backfire nära storseger på Vincennes

Backfire nära storseger på Vincennes

Backfire var nära storslam på Vincennes under torsdagen, när hon slutade tvåa bakom Ave Avis i fina Prix Marcel Laurent.

Grupp 2-loppet Prix Marcel Laurent för de fyra- och femåriga travarna avgjordes på Vincennes under torsdag eftermiddag.

Det var inte långt från en riktig svensk-succé i loppet. Tomas Malmqvist-tränade stoet Backfire slutade tvåa för Björn Goop.

Segern gick till femårige Ave Avis (e. Késaco Phédo), tränad och körd av Jean-Michel Baizre. Ave Avis styrdes fram mot ledningen och fick överta av Backfire som varit snabbast ut. De första 600 gick efter 09,0 och tempot fortsatte att vara hårt uppdrivet.

Backfire var fin som tvåa. Foto: ALN

Över sista bortre långsidan attackerade favoriten Aladin d’Ecajeul via tredjespår, tog sig ned i dödens men kunde över upploppet aldrig komma i närkamp med ledaren.

Det kunde dock Backfire som Goop hittade loss invändigt med. Svenskan sköt till, närmade sig betänkligt, men Ave Avis svarade ärligt och höll undan knappt till segern och ett förstapris värt 54 000 euro.

Segertiden skrevs till 1.11,8a över 2100 meter. Backfire noterades för tiondelen sämre som tvåa och belönades med 30 000 euro. Trea i mål, ytterligare en tiondel långsammare, slutade Red Rose America.

Svante Båths Poochai (12,2) gjorde här Frankrike-debut och fick av Christophe Martens en invändig resa loppet igenom och höll helt okej som sjua. Bandit Hornline (12,3) tog åttondepriset efter ett lopp i de bakre regionerna.

Aladin d’Ecajeul gick i mål som femma, men plockades ned i resultatlistan som oplacerad.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Licensen dras in för Verbeeck - inte betalat skatt

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson