Rikstravets säsong 2015 är avslutad. Det var Stall Dalsland/Värmland som behöll ledningen i stort sett från start till mål.

När oktober gick över till november avslutades även årets säsong av Rikstravet. Någon dramatisk upplösning var det inte tal om: Stall Dalsland/Värmland tog en överlägsen slutseger efter att ha legat i topp av tabellen redan från starten.

Kristian Lindberg tränar Conrads Wilhelm. Foto: ALN

Årets nyhet i Rikstravet var att varje stall bestod av två hästar. Dalsland/Värmlands båda bidrag hette Beppen Palema, tränad av Magnus Jakobsson och Conrads Wilhelm, tränad av Kristian Lindberg.

Tillsammans tog de båda hästarna 3 segrar, 4 andrapris och 1 tredjepris på sina 20 starter och travade in 325 727 kronor. Det resultatet gav en slutpoäng som var nästan dubbelt så stor som tvåan Stall Mittnorrland och trean Stall Syd.

De i Rikstravet deltagande hästarna går nu under klubban på auktion under måndagskvällen. Auktionen är från och med i år förlagd till internet, i samarbete med asvt.

Här är slutställningen i Rikstravet:

1 Stall Dalsland/Värmland
2 Stall Mittnorrland
3 Stall Syd
4 Stall Stockholm
5 Stall Dalarna
6 Stall Norr
7 Stall Väst
8 Stall Gävleborg
9 Stall Mitt

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Ny grym insats av Annie och Christoffer

Ny grym insats av Annie och Christoffer

Awesome Annie, Christoffer Eriksson och Tomas Malmqvist ordnade en ny stor årgångsseger i Danmark.

Västerbo Prestige-dottern Awesome Annie vann för en knapp månad sedan det danska Stokriteriet. På söndagen var den svensktränade treåringen tillbaka i Danmark – och tog en ny fin skalp.

Awesome Annie. Foto: ALN

Denna gång var skådeplatsen banan i Ålborg och loppet Grand Circle 3-årschampionat för ston. Christoffer Eriksson körde Tomas Malmqvist-träningen som var favoritspelad.

Men Awesome Annie låg placerad långt bak i kön och det var först ur den sista kurvan som stoet fick full marschorder. Avslutningen var riktigt fin och precis på linjen fångade Awesome Annie in länge ledande Amalie Bork. Amaretto var inte långt borta som trea.

Segertiden, samt noteringen för alla de tre främsta var 1.15,1a över 2140 meter. Förstapriset var 140 000 danska kronor.

För Tomas Malmqvist var det här den andra Grand Circle-segern på kort tid. I klassen för de treåriga hingstarna och valackerna vann Aron The Baron tidigare i oktober.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Franskt i Orsi Mangelli - Tango Negro trea
Nästa nyhet
Franskt i Orsi Mangelli – Tango Negro trea

Franskt i Orsi Mangelli – Tango Negro trea

Det blev franskt guld i Orsi Mangelli genom Charly du Noyer. Björn Goop tog tredjeplatsen bakom favoriten Tango Negro.

Ett av Europas mest anrika treåringslopp avgjordes på söndagen när Orsi Mangelli kördes på nya La Maura-banan i Milano.

Björn Goop hade tagit turen till Italien för att kuska bakom Jerry Riordan-tränade Tango Negro som spelades till knapp favorit.

Philippe Allaire tränar vinnaren. Foto: ALN

Tango Negro kunde inte försvara innerspåret, men tog sig snart ut och fick överta föringen. Men när Yoann Lebourgeois kastade fram Charly du Noyer strax senare, valde Goop att släppa.

Philippe Allaire-tränade Charly du Noyer (e. Ready Cash) skulle därefter aldrig släppa någon förbi sig. Ledaren kunde dämpa farten för att sedan gasa ifrån i en speeduppgörelse sista halvvarvet. Segern togs säkert på 1.14,2a över 2250 meter.

Tango Negro fick aldrig fritt spelrum från rygg på vinnaren, slutade trea men var nära att ta sig förbi Timone Ek i kampen om silverplatsen. För det norska bidraget Photo Lavec blev det föga succé, efter att ha blivit påkörd varvet från mål slutade man i det slagna fältet.

Vinnaren belönades med ett förstapris på 78 200 euro. Charly du Noyers seger var den första franska i Orsi Mangelli sedan 2002. Då var det stoet Leda d’Occagnes som vann – tränare även då: Philippe Allaire.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V4-tips till Rättvik
Nästa nyhet
Måndag: V4-tips till Rättvik

Måndag: V4-tips till Rättvik

Omgången
Veckan inleds med en ganska ihålig omgång på Rättvikstravet och sportsligt är detta inte mycket att hurra över. Spelmässigt ser det däremot intressantare ut och jag har hittat ett skrälldrag som jag går all-in på. Inte särskilt många verkar tro på 6 S.O.S.Futurliner (V4-3/LD-2) men sett till förutsättningarna ser jag spelvärde i Linda Arturssons styrning. Kör bara Linda!!

Spiken
6 S.O.S.Futurliner (V4-3)

V4-systemet (x2) 
V4-1: 1,3,4,6,8,10 (res 11-2)
V4-2: 6,10,11 (res 2-4)
V4-3: 6 S.O.S.Futurliner (res 9-5)
V4-4: 1,2,3,4,7,10,12,15 (res 6-9)

6x3x1x8 = 144 rader

576 kronor

Dubbelförslaget
6,10,11 – 6 x 300

900 kronor

V4-1

RANKING A: 3-4-10. B: 8-6-1-11-2. C: 7-12.

Spetsanalys:
3 Maidonna utmanas av 4 Neo Neon men klar fördel den förstnämda tillsammans med Jorma Kontio.

Loppanalys:
Medeldistanslopp med lägre klass och inte lätt att bena ut. 3 Maidonna fick trava en stor del i dödens senast men fullföljde fullt godkänt till fjärdeplatsen. Sahara Dynamite-dottern vann ett liknande lopp i början av augusti och rusade då i ganska friskt tempo. Detsamma gjorde hon på Örebro näst senast men blev då upphunnen mitt på upploppet. Från bricka tre talar en hel del för att hon frontar igen och sen är det inte omöjligt att Jorma Konto håller igång henne hela vägen. Tippas men känns långt ifrån självklar.

4 Neo Neon vann helt överlägset senast i billigare gäng men visade form och ska räknas tidigt denna gång. Även han kan öppna snabbt och kanske hinner Ante Lisell ner i rygg på Maidonna för jag tror han får svårt att spetsa.

10 Barbossa Newport startade så sent som i fredags på Solvalla och satt då fast med gott om krafter kvar. Höll starkt från utvändigt om ledaren gången innan det och känns klart intressant nu.

8 Rocco S. har fortsatt inget vidare tur med sina startspår men går i princip bra varje start. Valacken står fint inne i loppet och med tanke på hur han sett ut på sistone måste han tas på fullaste allvar om det skulle klaffa.

6 Still Going Strong vann från ledningen näst senast trots att det gick undan hela vägen. Dit lär han inte komma nu och han känns därmed utlämnad.

1 Wild Thing har fart nog att utmana om segern felfri och har nu skött sig två gånger om.

V4-2

RANKING A: 11-10-6. B: 2-4-13-9-3-5. C: 12-7-1-8.

Spetsanalys:
Fem ekipage på startvolten och man fick gräva djupt och länge i arkiven får att hitta något matnyttigt angående deras startsnabbhet. Till slut kom letandet i alla fall fram till 5 Troll Viktor som spetsade senast och som får tipset strax före 4 Bältra Lomen som kanske kör sig till ledningen i andra skedet av loppet.

Loppanalys:
Kallblodslopp och här får vi se rätt skapliga hästar. 11 Mjölner Komet kunde köra rakt fram i andraspår senast på Bjerke och segergreppet kopplades 50 kvar. Hingsten har nu fått två lopp innanför västen efter en månads tävlingsuppehåll detta är en häst som normalt sett duger i lördagsloppen.

10 Lesja Kongen inledde året bra men fick det sedan inte alls att stämma under sen sommaren. Det blev en hel del galopper och efter femåringen har också bytt tränare från Robert Bergh till Öystein Tjomsland. Debuten i den nya regin var ett styrkebesked och med den insatsen på näthinnan får han ses som värsta motbud till Mjölner Komet.

Plockar även med 6 Guli Rask som sistahäst både i A-gruppen och på kupongen. Sjuåringen gick bara till slut efter inledande galopp på Bollnäs och hade radat upp mersmakande insatser innan det. Står på tur och ska inte nonchaleras.

V4-3

RANKING A: 6. B: 9-5-3-2-4-7-8.C: 1-10-11-12.

Spetsanalys:
Sprinterlopp och 2 Ellen Propellen kommer först till sargen men tar burskydd och släpper förbi sig 6 S.O.S.Futurliner som tar kommandot.

Loppanalys: 
Sprinterlopp som känns ihåligt men jag har en idé i form av 6 S.O.S.Futurliner. Valacken har nu visat form ett bra tag men körs ofta lite på chans och har heller inte kommit till ordentligt i loppen. Då och då blixtrar dock denna startkatapult till och jag tror det kan vara läge nu. Motståndet känns beskedligt och jag hoppas Linda Artursson testar i spets med tanke på den korta distansen. Leder sedan länge och även om han skulle missa ledningen borde man få en fin resa där framme. Super Photo Kosmos-sonen känns mer spelvärd än loppets mest betrodda hästar och jag skjuter rejält från höften denna gång. Spik!

Storfavoriten 9 Edson Boko vann från ledningen senast och har nu tolv segrar på 31 starter. Särskådar man dessa togs fyra i Holland, vilka får förbli intetsägande, medan sju av åtta fullträffar på svensk och norsk mark faktiskt tagits från täten. Med andra ord ingen statistikvinnare från bakspår och min chansspik känns alltjämt intressantare.

5 G.G’s Magic Dream firade framgångar i monté oktober-november men galopperade sedan två gånger om och återgår nu till sulkylopp. Lite halvt svårbedömd att sätta in i sammanhanget igen och jag tror mer på S.O.S.Futurliner.

2 Ellen Propellen kan vara den som sätter käppar i hjulet initialt för S.O.S.Futurliner med tanke på hennes startsnabbhet. Tioåringen har vettiga förutsättningar men är ingen riktigt vinnartyp och får stå tillbaka på rankingen.

3 Ron Jeremy kommer också lockade till sig en hel del streck men jag tycker detta är en halvvtrist typ som dessutom inte rosat marknaden under sadel på slutet.

V4-4

RANKING A: 2-15-12. B: 1-7-3-4-10-6-9-5. C: 14-11-8-13.

Spetsanalys:
Både hästarna från de inre spåren kan öppna snabbt i voltstart men fördel 1 Disa Sting. Har dock inte startat på ett tag och en liten chans finns väl att Claes Eskilsson låter Jorma Kontio ta över med 2 Global Reward.

Loppanalys:
Ett vidöppet stolopp avslutar och jag streckar hela åtta hästar. Favoriten körs av Jörgen Westholm och heter 15 Joy De Castella som säkert är fältets bästa häst. Treåringen kämpade tappert från ledningen på Solvalla men fick ge sig mot en mycket duktig Carmine Am. Orlando Vici-dottern duger gott och väl mot dessa hästar men har inte startat på ett tag samtidigt som utgångsläget nog kräver detta lilla extra från henne idag.

2 Global Reward har gjort det mesta rätt hittills och visat att hon både trivs i ledningen samt bakifrån. Återkommer efter kortare tävlingsuppehåll men har spetsläge och får dessutom Jorma Kontio i sulkyn. Kommer ekipaget till ledningen blir man inte lätta att fånga in för tilläggshästarna men man riskerar lite svar på ”kör”.

För 1 Disa Sting har innerspåret och har spetsat i tre av fyra starter hittills. From Above-dottern har dock inte startat på nästan ett år men Claes Eskilsson brukar inte släppa ifrån sig taktpinnen med lätthet. Fyraåringen är inte alls så tokig i grunden och ska med på lappen oavsett hur loppet utvecklar sig.

12 Västerbo Realworld inledde tävlandet i början av juni i år och är under utveckling. Två segrar har det hunnit bli och sist imponerande hon så smått när hon sändes fram i dödens 900 meter kvar och sedan avgjorde enkelt.

7 Dicks Denja fick inget gratis senast men vann ändå på rejält vis. Tredjespår fram i dödens och sen körde Rauno Pöllänen till ledningen med halvvarvet kvar. Hölls sedan undan knappt för Molly De Castella men en liknande insats duger långt här.

Streck även för 3 Snicketypoo, 4 Honey Bunny och skrällen 10 Dehände.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Rättvik: "Jag är nöjd med formen"
Nästa nyhet
V4 Rättvik: ”Jag är nöjd med formen”

V4 Rättvik: ”Jag är nöjd med formen”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han fick en fin resa senast och hästen gjorde det bra. Jag är nöjd med formen och spåret från tillägg passar bra. Han bör öppna hyggligt men inte mer än så. Täta starter bör fungera fint och vi kör med skor runt om. Jag har inte riktigt studerat vad vi möter, säger Jan Roar Mjölneröd om Mjölner Komet (V4-2).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna i Rättvik. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

1 Wild Thing – Han kom inte riktigt till från ett dåligt läge senast men skötte sig i alla fall vilket kändes som det viktigaste. Han kommer mer och mer men är inte att lita på och vi får se hur han klarar innerspåret bakom bilen. Jag tror inte det ska vara värre än några andra utgångslägen men han kommer inte kunna svara någon ledning. Sköter han sig kan det bli fina pengar. Skor runt om, säger Jan Schön.

3 Maidonna – Hon löper jämnt och bra och har ett bättre läge än min egen häst. Den som får bäst av resa av dessa två grejar nog den bästa placeringen. Det blir barfota runt om, säger Kajsa Frick.

4 Neo Neon – Han vann helt överlägset senast och känns riktigt fin efter det. Detta är en duglig häst som dock inte har ett psyke som hänger med alla gånger. Ibland beter han sig som en tvååring men fungerar han fullt ut är han inte borta. Hästen kan öppna snabbt men går lika bra bakifrån. Skor runt om, säger Tina Lisell.

8 Rocco S. – Formen verkar bra men läget är inget vidare. Vi är i alla fall nedstrukna ett hack så det underlättar något. Inga ändringar och med klaff så bör vi vara med i främre träffen, säger Kajsa Frick.

10 Barbossa Newport – Kapacitetsmässigt duger hästen bra men det är viljan som brustit på senare tid. Senast såg det ut att vara en hel del sparat och täta starter nu bör vara en fördel. Inga ändringar är planerade, säger Hans G Eriksson.

Lopp 2, V4-2

4 Bältra Lomen – Han var inte alls bra senast och vi kollade upp honom utan att hitta några fel. Formen känns därför svårbedömd och dessutom tycker jag vi möter ett par duktiga konkurrenter. Jag ligger lågt idag och vill mest se honom fungera. Skor runt om, säger Jan Schön.

6 Guli Rask – Han sköt till bra efter galopp senast och formen verkar bra. Vi räknar med en fin insats men troligtvis får skorna sitta på idag, säger Jan-Olov Persson.

10 Lesja Kongen – Han var fin senast och det verkar bra efteråt. Han tävlar åter barfota runt om och ska nog vara med i främre träffen och hacka någonstans, säger Jimmy Jonsson i stallet.

11 Mjölner Komet – Han fick en fin resa senast och hästen gjorde det bra. Jag är nöjd med formen och spåret från tillägg passar bra. Han bör öppna hyggligt men inte mer än så. Täta starter bör fungera fint och vi kör med skor runt om. Jag har inte riktigt studerat vad vi möter, säger Jan Roar Mjölneröd.

Lopp 3, V4-3

3 Ron Jeremy – Han har bra kapacitet men får visa lite bättring innan man kan tro så mycket på honom. Inga ändringar är planerade, säger Kajsa Frick.

7 Jo Jo Bear – Han känns jättebra och har allt lägre puls efter jobben. Han gör aldrig något halvdant utan kämpar helhjärtat. Läget är inget vidare men han kan vara intressant. Inga ändringar, säger Robert Skoglund.

9 Edson Boko – Han var fin senast men vad som oroar något idag är läget. Han har fungerat sämre bakom hästar tidigare. Motståndsmässigt och formmässigt ser det bra. Vi tänker rycka alla skorna idag och det kan kanske ge en extra växel. Han har tävlat så en gång tidigare i Norge men då blev det galopp men vi får tro att det fungerar bra idag, säger Jimmy Jonsson i stallet.

Lopp 4, V4-4

1 Disa Sting – Hon har inte startat på nästan ett år men känns fin på alla sätt och har ett par 20-jobb innanför västen. Hon blev förkyld där i vintras och den satt i ett tag samtidigt som hon var en olycksfågel efter det med diverse småblessyrer. Jag tycker hon ska kunna häva sig skapligt ändå och har ett fint utgångsläge. Ledningen är inte omöjlig härifrån och Rättviks bana kommer passa fin eftersom hon behöver mycket fäste. Samma balans som vanligt och är hon bland de tre-fyra första är vi nöjda, säger Lotta Johansson.

2 Global Reward – Formen verkar vara fullt bra och spåret ska hon greja. Hon kan vara lite seg i ledningen och troligtvis passar det bättre med en ryggresa för henne. Hon fortsätter med skor runt om, säger Ari-Pekka Pakkanen.

7 Dicks Denja – Hon var väldigt duktig senast och kunde vinna trots tuff resa. Jag tycker hon strider på varje gång men nu möter vi några dugliga konkurrenter samtidigt som spåret kan innebära vissa problem från start. Sköter hon sig är hon säkert med där framme och vi kör barfota fram igen, säger Rauno Pöllänen.

12 Västerbo Realworld – Formen är bra men voltstart är inte det bästa för den här hästen. Springspår hjälper dock till avsevärt och felfri bör det kunna bli en tätplats. Skor runt om, säger Kajsa Frick.

15 Joy de Castella – Det är en fin häst som inte är riktigt färdig ännu och det finns bra utveckling i den här. Jag är övertygad om att vi har bästa hästen men det är också många att runda och Jörgen brukar inte vilja sända alltför tufft med en unghäst. Balansen bestämmer vi då vi får se banan men det kan nog bli skor på idag, säger Patrik Fernlund i stallet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Tekno Odin glänste på svenskt rekord

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson