Sveriges sjätte vinstrikaste travare genom tiderna finns inte mer. Opal Viking är död.

Det är travronden.se som rapporterar att den 24-faldiga miljonären Opal Viking har lämnat jordelivet. Hästen som slutade tävla 2010, blev 15 år gammal.

Turnpike Taylor-sonen skördade stora framgångar för sin tränare Nils Enqvist. Totalt vann ”Opalen” 54 av sina 113 lopp och travade in nästan 24,5 miljoner kronor. Det gör honom till Sveriges sjätte vinstrikaste travhäst genom historien.

Opal Viking är landets sjätte vinstrikaste. Foto: ALN

Bland Opal Vikings alla framgångar kan nämnas segrar i Breeders Crown som treåring och Critérium Continental som fyraåring. Som äldre tog han två segrar i Nationernas Pris, seger i Gran Premio Gaetano Turilli, Grand Critérium de Vitesse, Finlandia Ajo och Svenskt Mästerskap.

Hästens penningmässigt största framgång kom 2008 när han slutade tvåa bakom Offshore Dream i Prix d’Amérique. Opal Viking deltog ytterligare två gånger i Prix d’Amérique, samt totalt fyra gånger i Prix de France med en tredjeplats som främsta placering.

Opal Viking avslutade sin tävlingskarriär i Italien 2010 och verkade därefter som avelshingst.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Svensk Travsport: Totalt barfotaförbud i vinter

Svensk Travsport: Totalt barfotaförbud i vinter

Svensk Travsport kommer att på prov genomföra ett generellt barfotaförbud för alla hästar i vinter. Man inför även totalt barfotaförbud för tvååringar.

Förra vintern introduceras ett ”dag för dag-”beslut gällande om banan tillät hästar att tävla barfota eller inte den aktuella tävlingsdagen.

Det var något som orsakade stort missnöje i flera led, inte minst från landets travtränare. I år blir det i stället ett barfotaförbud – för alla. Det på försök under perioden 1 december till och med februari.

– Förra vinterns dag-för-dag-beslut var inte bra. Det tyckte egentligen ingen. Vare sig hästägare, tränare eller spelare. Nu, när det finns ett brett stöd för det hela, så inför vi på försök under den här vintern ett barfotaförbud. Då vet alla vad som gäller och det är lika för alla, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg i ett pressmeddelande.

Johan Lindberg. Foto: ALN

Johan Lindberg har getts uppdraget att genomföra barfotaförbudet genom ett beslut av SHF, Svensk Travsports samverkansgrupp för hästvälfärd. SHF innefattar representanter för basorganisationerna TR, BTR, Sleipner och RST.

– Vi har varit med under hela beslutsprocessen och behandlat denna fråga i vår styrelse. Jag vill poängtera att vi egentligen är emot allt som heter förbud, men som det var i vintras var inte bra för någon och vi i TR har ställt oss bakom detta beslut från Svensk Travsport, säger Jan Halberg, ordförande i TR, Travtränarnas Riksförbund.

Det nya förslaget innefattar även ett barfotaförbud för tvååringar – oavsett årstid. I Frankrike är det sedan tidigare förbud mot barfotakörning både för två- och treåringar. Det är något som Svensk Travsport nu undersöker vidare.

– När det gäller tvååringar så har de i många fall mjukare hovar än äldre. Vi börjar med tvååringar och fortsätter studera detta noga, säger Johan Lindberg.

ST fortsätter sin studie om hästar som tävlar med skor jämfört med de som tävlar barfota, till och med den 31 mars 2016. Minst 200 hästar kontrolleras under de olika årstiderna. Redovisning sker till SHF före den 30 april 2016.

Här kan du läsa mer om barfotaförbudet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Berghs försteman - till Öystein Tjomsland
Nästa nyhet
Berghs försteman – till Öystein Tjomsland

Berghs försteman – till Öystein Tjomsland

Efter sju år som försteman hos Robert Bergh är Jimmy Jonsson nu värvad av norrmannen Öystein Tjomsland.

37-årige Jimmy Jonsson har under de senaste sju åren varit Robert Berghs högra hand som försteman i stallet. Men han flyttar inte med Bergh från Bergsåker till Åby.

Jonsson, som har både hus och familj i Sundsvalls-trakten blir kvar. Från och med månadsskiftet har han också fått en ny arbetsgivare – norrmannen Öystein Tjomsland, i Sverige mest känd för kallblodsstjärnan Tekno Odin.

– Jag har tagit hand om tre hästar åt honom sedan i somras och just nu har jag åtta hästar i stallet. 20 september drar vi igång på allvar och då kommer fler hästar. Då kommer även Öysteins bror Vidar. Vi ska jobba i lag och försöka få ett slagkraftigt stall med både varm- och kallblod, säger Jonsson till Kanal 75.

Öystein Tjomsland. Foto: ALN

Öystein Tjomsland skaffade sig tidigare i år en svensk filial, belägen på Wolmsta Gård utanför Sundsvall. Det är alltså där Jimmy Jonsson numera huserar.

– Går jag mellan hagarna har jag 150 meter till stallet. Vi har lätt plats för 30 hästar och förhoppningen är att få in svenska hästar också. Det kommer bli roligt det här. Det ger en boost att prova något nytt, säger han till Kanal 75.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Olycka i Åbo - knockades av stegrande häst
Nästa nyhet
Olycka i Åbo – knockades av stegrande häst

Olycka i Åbo – knockades av stegrande häst

En dramatisk händelse utspelade sig på banan i finska Åbo under måndagen när kusken Kari Rosimo knockades ur sulkyn av en häst.

Det kunde ha slutat riktigt illa för den meriterade kusken Kari Rosimo på måndagskvällen. Vid starten av ett kallblodslopp på banan i Åbo blev han inblandad i en otäck olycka.

I den främre volten blir hästen Turotin oregerlig, stegrar sig och orsakar allmän oreda medan kusken desperat försöker få kontroll på sin häst. Rosimo, som befinner sig bakom sin häst i den bakre volten, lyckas inte undvika kollisionen med den stegrande hästen – utan slås av dennes framben ur sulkyn med till synes våldsam kraft.

– Det sista jag minns var en häst som stod på två ben. Därefter förlorade jag medvetandet och några mer klara minnen har jag inte. Jag vaknade till och undrade om huvudet låg kvar i hjälmen en bit bort, så groggy var jag, berättar 58-årige Kari Rosimo själv till finska kvällstidningen Ilta Sanomat.

Kari Rosimo klarades sig med andra ord ur händelsen med under omständigheterna lindriga skador. Ett brutet nyckelben och allmän mörbultning blev följden. Alla övriga kuskar och hästar klarade sig oskadda.

– Jag är hemma nu, nyckelbenet är brutet och smällen var vansinnigt hård, men lyckligtvis klarade jag mig bra, säger Rosimo till Ilta Sanomat.

Du kan se de dramatiska bilderna här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Halmstad: "Hoppas leda från start till mål"
Nästa nyhet
V4 Halmstad: ”Hoppas leda från start till mål”

V4 Halmstad: ”Hoppas leda från start till mål”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Hon går inget för mig och senast var det för lång distans, hon borde vunnit det lätt annars. Vi har inte hittat något fel på henne och nu blir det barfota och kort distans är hennes bästa. Jag tror hon håller formen och nu blir det bike igen. Jag tror och hoppas vi kan leda från start till mål, säger Marcus Jönsson om Volontary Simplcty (V4-2).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Halmstadtravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

1 Bula Bula Am – Hon har fått en liten paus efte Stochampionatskvalet och det har inte varit några fel på henne. Formen ska vara bra och jag tycker hon blir starkare och starkare för varje gång hon tävlar. Hennes teknik är inte den bästa men även den blir bättre undan för undan och på det hela taget är vi nöjda med hennes utveckling. Spåret är bra och hon kan nog trampa iväg rejält. Det blir skor runt om och visst måste vi tror på chans med dessa förutsättningar, säger Peter Sjöberg i stallet.

2 Steady Brodda – Hon håller bra form för tillfället och den dryga distansen är vi inte rädda för. Däremot är spåret inte helt lyckat och det finns en viss galopprisk från start. Hon blev lite ömfotad senast och idag får skorna sitta på, säger Peter Untersteiner.

3 Wind Beauty – Hon gjorde första starten för mig senast och jag fick väl inte grepp on henne direkt. Insatsen var egentligen inte så tokig eftersom hon stressade upp sig innan loppet men idag gäller det att hon håller huvudet kallt eftersom det är lång distans. Vi får se hur långt hon kan räcka men jag vill mest se henne göra en stabil insats. Skor runt om, säger Bo Örberg.

8 Caddie June – Hästen mår bra men jag tror inte hon har någon direkt toppform, ändå tycker jag hon ska kunna vara med och segerstrida i ett sådant här lopp. Senast slog hon ihop i en trång situation då jag fick korrigera henne. Jag kortar käken nu och sätter på en murphybländare för att göra henne säkrare men det är egentligen ingen svår häst att köra. Inga ändringar med balans och huvudlag, säger Conrad Lugauer.

9 Return Ticket – Hon hade varit sjuk inför förra starten då jag valde ett försiktigt upplägg med henne så nu har hon lopp i kroppen kan man säga. Hästen är ingen sprinter och det är svårt att matcha henne men bland de tre tycker jag hon ska vara. Norskt huvudlag nu över lång distans och barfota fram, säger Bo Falsig.

Lopp 2, V4-2

1 Volontary Simplcty – Hon går inget för mig och senast var det för lång distans, hon borde vunnit det lätt annars. Vi har inte hittat något fel på henne och nu blir det barfota och kort distans är hennes bästa. Jag tror hon håller formen och nu blir det bike igen. Jag tror och hoppas vi kan leda från start till mål, säger Marcus Jönsson.

5 Vinnalt Saga – Hon är trots sin ålder rätt så orutinerad och hon kan vara lite drumlig från start. Kusken får hitta ner någonstans. Hon blev behandlad efter seger senast och sedan har det varit dåligt med passande lopp men hon känns bra. Inga ändringar, säger Lars Brindeborg.

7 Antoher Casanova – Han gjorde det godkänt senast på en bra tid och har egentligen gjort fina insatser hela året. Jag är riktigt nöjd med honom och nu startar vi återigen på hans bästa distans. Spåret kunde ju ha varit bättre men kommer vi bara ner i vettigt slagläge ska han kunna vara med där framme. Vi siktar på barfota runt om men det är inte omöjligt att det blir bakskor, säger Robert Andersson.

9 Solon – Han var inte bra senast och jag har ingen bra förklaring. Det hade kanske gått lite väl lång tid mellan loppen och han blev även lite sliten i bakhovarna. Idag åker skorna bak på och det borde givetvis vara en liten nackdel. Vi har rygg på mycket startsnabba hästar och jag får se vilken rygg vi väljer, säger Axel Jacobsen.

10 Mescal – Han var lugn och fin senast vilket var positivt även om loppet var ett prov utan värde. Bakspår kan vara bra då det blir en lugnare avgång och jag kör helst till slut med honom om det går. Jänkarvagn funkar inte på honom och jag tror han kommer gå som senast, säger Christoffer Eriksson.

12 National Pe – Han fick för tungt lopp senast men är i riktigt bra form och är inte sämre än någon annan i fältet. Nu drog vi dock ett riktigt skitläge och härifrån behöver vi massor med tur. Barfota runt om, säger Bo Örberg.

Lopp 3, V4-3

1 Julle Flash – Vi har jobbat mycket med honom då han haft problem med lös benbit. Nu travar han bättre än någonsin och senast gick han bra efter trafikbekymmer på vägen. Han kan öppna men jag vill inte att han ska köras i ledningen. Det blir skor runt om, öppet huvudlag och vanlig vagn, säger Eva-Lena Helin.

5 Mr Love You – Han har stått över ett tag men känns fin och kommer säkert inte att göra bort sig. Han är snabb ut så vi siktar mot ledningen och sen får vi se hur långt det räcker. Jag har inte kollat så mycket på motståndet så jag får ligga aningen lågt på förhand med tanke på det samt att han inte tävlat på ett tag. Barfota runt om, säger Stefan Persson.

6 Twister Bi – Det är en talangfull häst men han fick problem med travet på de hårda banorna och nu provar vi här. Halmstads bana bör passa bättre. Det är en snabb häst men inte jättesnabb från start. Han tävlar med skor runt om och har bra inställning men visst är han lite svårbedömd. Han kan nog en 15-tid, säger Jerry Riordan.

9 Bren Derlin Am – Han blev hängig efter V75-starten senast och fick ta igen sig ett tag. Han känns fin på alla sätt men detta är en häst som nog behöver ett eller två lopp innanför västen. Därför ligger vi lågt idag men han är både stark och ärlig så visst borde det kunna räcka en bit ändå. Barfota runt om, säger Peter Sjöberg i stallet.

10 Dragalagaboomboom – Han gick bra senast och vi var nöjda med honom. Han började dock suga in luft till slut då hästen bajsade och kanske det var segern som rök på det. Senast var det barfota fram med boots, men nu blir det barfota runt om. Det är klart jag hade önskat ett framspår då vår häst är startsnabb men vi tror ändå på en riktigt fin chans, säger Helena Egertoft.

Lopp 4, V4-4

1 Miss Alwina – Hon känns fin i jobben och formen ska vara bra. Hon har haft halvstängt huvudlag och varit lite rädd och idag blir det öppet huvudlag. Det är skor runt om. Hon börjar fatta alltmer vad det handlar om och vi siktar på spets här och hon kan leda runt om, säger Christer Lönn.

11 Bravo Magic Love – Hon fick en dålig placering senast men avslutade ändå bra i sin årsdebut. Hästen känns kanon i träning och är både stark och speedig. Senast gick hon 14/700 med vid slutkurva och vi tror på bra chans. Inga ändringar, säger Helena Egertoft.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Överlägset under sadel för Booster Winner

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson