Winston Sisa sprang fort i det danska Derbyt – men inte fullt så fort som man först trodde. Segertiden är nu korrigerad – men en halv sekund.

När Danskt Travderby avgjordes i söndags hade Winston Sisa och Jan Dahlgård grandios uppvisning och krossade sitt motstånd på väg mot segern.

Efteråt annonserades den mäktiga segertiden på 1.12,8a över 3000 meter ut. En tid som betydde ett nytt världsrekord i den aktuella disciplinen.

Winston Sisas segertid är fortfarande nytt världsrekord. Foto: ALN

Men tidigt började det debatteras på sociala medier om det segertiden verkligen var korrekt. Det visar sig nu att så inte var fallet. I ett press-meddelande från det danska travsports-förbundet skriver man på fredagen att tiden nu korrigerats.

Winston Sisas segertiden är nu officiellt ändrad till 1.13,3a. Således sprang fyraåringen alltså en halv sekund långsammare än man först trodde. Tiden är emellertid fortfarande ett nytt världsrekord.

– Det hände så i Derbyt att den automatiska tidtagningen stod placerad på distansen 2011 meter som är distansen för Copenhagen Cup. Vi upptäckte det i domartornet, men ville inte påkalla någon omstart till hänsyn för hästar och kuskar. Därför tog vi tiden manuellt så gott vi kunde från domartornet, berättar Peter Stenå som fungerade som domarbas på Lunden i söndags i pressmeddelandet från det danska travförbundet.

Därmed har samtliga hästars tider i Danskt Travderby korrigerats. Bland annat är tiden för tvåan, Thomas Lönn-tränade Wizard Simoni nu ändrad till 1.14,2.

Läs även: Derby-kross av Winston Sisa – på världsrekord

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Nuncio tillbaka – startar i Gävle

Nuncio tillbaka – startar i Gävle

På torsdag är det dags igen för Nuncio. Den fyraåriga stjärntravaren dyker upp på Gävletravet.

Sedan tredjeplatsen i Elitloppet har Nuncios framfart på svenska travovaler kunnat liknas vid en eriksgata. Nu är det dags för en ny start. Som tidigare annonserat väljer Stefan Melander att plocka ut sin kanon på Gävletravet kommande torsdag.

Gävle nästa. Foto: ALN

Återigen matchas den snabbfotade jänkaren mot de jämnåriga. Det när han återfinns i startlistan till Fyraåringsstjärnan som körs över sprinterdistans och har ett förstapris på 200 000 kronor.

”Tarzan” kör själv Nuncio som kommer med fyra raka segrar, samtliga sina 35 starter bland de tre och 16,6 miljoner kronor på kontot.

Här är startlistan:

1640 auto

1 Ruby Trap – Per Lennartsson
2 Whitehouse Express – Ulf Ohlsson
3 Gross Weight – Jorma Kontio
4 O.M. Breakindishes – Ville Karhulahti
5 Nuncio – Stefan Melander
6 Explosive de Vie – Per Linderoth
7 King City – Örjan Kihlström
8 M.T. James – Åke Lindblom
9 Iponema – Marcus Schön
10 Party Boat Hanover – Torbjörn Jansson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Timoko till USA - startar i VM-loppet
Nästa nyhet
Timoko till USA – startar i VM-loppet

Timoko till USA – startar i VM-loppet

Med fem veckor kvar till VM-loppet i USA är Timoko nu klar. Superstjärnan ska försvara de franska färgerna på Yonkers Raceway.

När klassiska International Trot, ”VM-loppet” populärt kallat, återuppstår den 10 oktober, kommer man få minst en fransk representant i startlistan.

Timoko inför PdA i vintras. Foto: ALN

Det är till sajten Harness Racing Update som tränaren Richard Westerink bekräftar att man tackat ja till den inbjudan som Yonkers Raceway gett åt den franska kanonen.

– Han kommer definitivt till Yonkers, jag vet bara inte exakt när än eftersom jag inte vet när flyget är planerat, säger Westerink.

Därmed blir Timoko, som sedan förra våren haft Björn Goop som ordinarie kusk, den tredje hästen att anses som klar för VM-loppet (500 000 $). Sedan tidigare har årets Elitloppsvinnare Magic Tonight och toppstoet Bee A Magician fått officiella inbjudningar.

Blir det VM för Magic Tonight? Foto: ALN

Timoko kommer därmed bibehålla den stora franska traditionen i VM-loppet som alltså inte körts på 20 år. Genom historien har tolv fransmän segrat i racet, bland annat tog Ideal du Gazeau tre raka åren 1981-1983.

Men någon mer start i Nordamerika blir det inte för åttaåringen som lär ha ett nytt vintermeeting hemma att sikta mot. Timoko var ju trea i Prix d’Amérique i år och vann sedan Prix de France.

– Efter loppet på Yonkers kommer han hem, Breeders Crown (24 oktober) kommer för sent så vi åker tillbaka, säger Westerink till Harness Racing Update.

Timoko har inte setts till på tävlingsbanorna sedan han blev femma i finska Kymi Grand Prix den 27 juni. Hästen är inkvalad till Trotting Masters-finalen den 13 september.

Läs även: Magic Tonight inbjuden till VM-loppet

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Umåker
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Umåker

Fredag: V64-tips till Umåker

V64 Umåker 4 september

Omgången: Bra klass på loppen med fyra försök i Breeders’ Crown. Bästa spiken har en straffspark medan chansspiken är en rolig andrahandare med knallform! 

Spiken: 6 Timbal (V64-1) är kulltopp och var grym vid seger i långa E3 på världsrekord. Hon kommer väl förberedd inför detta och vinner efter tidig ledning.

Chansspiken: 4 Juno F. (V64-4) håller sin knallform och satt fast med gott om sparade krafter på V75 i lördags. Blir svår att stå emot över upploppet och intressant chansspik!

V6-förslaget är på 1.960 kronor (enbart V6).

6 Timbal (2-3)

4-8-5-1-6-2-11 (12-10)

8-11-5-7-2-6-1-3 (9-12)

4 Juno F. (2-5)

4-5-10-3-6-1-11 (9-2)

1-7-10-9-5 (2-3)

1x7x8x1x7x5 = 1960 kr

DD-förslag på 1000 kronor:

4-1 x 1000

V64-1:

Ranking: A: 6 B: 2-3-8-10-11-9-1-7 C: 4-5-12

Spetsanalys: Ellieann har varit mycket snabb två gånger med liknande läge och tar sig till ledningen för att släppa till Timbal. Denne var snabb i E3-finalen och kommer vara direkt framme och testa.

Loppanalys: 6 Timbal är jättefavorit, och det ska hon vara mot dessa. Hon tillhör topp tre i kullen och var omutlig från ledningen i långa #e-finalen på världsrekord. Bluffade sedan hem ett lopp i Örebro efter kallblodsfart från ledningen. I finalloppet senast kunde hon inte utmana en vass Trading och var inte lika bra och fick pusta. Hon har en hård höst framför sig med ska vara bra förberedd och här möter hon flera klasser sämre hästar. Hon har lärt sig öppna snabbt och Janne Norberg är still going strong i vagnen och kör till ledningen och leker hem loppet. Given spik som har 3/3 från ledningen.

2 Alvena Valva är bra, och var rejäl vid seger i E3-försöket och läget perfekt då hon inte är så startsnabb.

8 Silvia Amok är också en fin treåringsmärr, men läget är jobbigt och jag lägger 3 Ellieann före på att det borde bli ledarryggen på favoriten – och hon är tvillinghästen.

V64-2:

Ranking: A: 4-8-5 B: 1-6-2-11 C: 12-10-9-7

Spetsanalys: Lottmar har tagit ledningen 2/3 senaste med springspår och galopperade den tredje. Bra spetschans!

Loppanalys: Jämnspelat nordislopp som är jämnt och positioner kommer bli extra viktiga. Favorit blir troligen 1 Lesja Kongen, men det är ingen jag litar på och han kommer med tre raka galopplopp. Senast hoppade han åter i slutkurvan, liksom i Norge före det och det är inget bra tecken då det kan tyda på något som stör hästen. Han gick i dödens i långloppet senast och sköter han sig och inte blir fast så duger han – men många om och men där.

4 Qravatt är intressant då han visade form senast i samma långlopp då han gick ett fint slutvarvfrån kön som tvåa bakom Järvsö Rasmus.

8 Trippa Undan står bra till på start och att hon inte räckte i SM mot Månprinsen senast tar jag inte så hårt på. Mot dessa duger farten väl med 20 meters försprång.

Även 5 Hulte Nova har bra proposition med 20 meters försprång på hingstarna och hon räknas liksom spetsfavoriten 6 Lottmar.

V64-3:

Ranking: A: 8-11-5 B: 7-2-6-1-3 C: 9-12-10-4

Spetsanalys: Lurigt! Andover Streamline vill troligen ha rygg och Robin Roof är bara mediumsnabb och kan få svårt att hålla ut de snabba. Mellby Demon har varit mycket snabb flera gånger och kanske laddas mot spets trots spåret?

Loppanalys: 5 Robin Roof är klar favorit, och han är bra och rejäl. Han räckte inte riktigt senast mot två mycket bra hästar där Fortune Boko höll undan för Pythagoras Face. Robin fick maxlopp och gick helt okej, och tiden var fin. Han är medelsnabb från start och jag hoppas han inte kommer till ledningen, för i spets blir han svårslagen.

11 Tobin Kronos var smällfin senast då han spetsade enkelt och bara var överlägsen i revanschloppet till E3. Det var optimalt med spets och 1600 för denne sprinter, nu värre uppgift även om han är ruskigt bra.

8 Mellby Demon är snabb i benen och kanske kan vasse Irri forcera honom till ledningen trots spåret med mindre snabba innanför? Det vore spännande för kapacitet finns det gott om i hästen. Bra upplopp på Jägersro och fullgott senast i E3-försöket då han inte kunde plocka längder på Poet och de andra framför. Han har 4/6 från ledningen och blev tvåa de övriga.

7 Nobel Amok är en jättefin häst, dåliga blodvärden då jag trodde på honom på V86 näst senast och loppets rysare!

Finska 2 Pascha Tilly är stark och har gott rejält i dödens men kanske borde ha vunnit något av loppen på sistone? Hoppade under anfall näst senast i vida spår, fin häst!

V64-4:

Ranking: A: 4 B: 2-5-1-7-9-3- C: 10-6-11-12

Spetsanalys: Seattle Zet är svår att ta en längd på, hon är klar spetsfavorit även om Juno F. också är snabb i benen.

Loppanalys: Visst kan det vara dumt att spika emot Örjan och spets med bra häst, i detta fall 2 Seattle Zet – men jag gör så ändå. Hästen har varit bra, spetsvann kontrollerat på Visby och gick bra i hårda tempot bakom Some Summit senast på Solvalla i finalloppet även om hon stumnade och torskade andraplatsen knappt. Snabb ut är hon och spetsfavorit, och klart hon kan vinna, hon har 2/3 från spets.

Jag vill dock försöka få betalt på 4 Juno F. som är en speedig märr och formen är verkligen på topp! Näst senast fångade hon in undflyende häst över upploppet, och senast i lördags satt hon fast med gott om krafter bakom Ave Maria på V75 och såg jättefin ut. Hon är mycket snabb från start, och kanske vill Sandra komma ner bakom favoriten och köra på chans och hoppas på fritt. Då krävs lite klaff, då Örjan ogärna släpper loss de bakom, men det kan också bli rygglopp i andraspår och Sandra är duktig på att hitta rätt i loppen. Kul chansspik som andrahandare!

V64-5:

Ranking: A: 4-5-10-3 B: 6-1-11-9-2-7 C: 8-12

Spetsanalys: Somersault Sally höll ledningen i 10-öppning vid segern näst senast och körs i ledningen och tar emot Bonbon Mearas.

Loppanalys: 4 Somersault Sally är en av två mer spelade, och hon var riktigt bra vid spetssegern näst senast då hon varvade på 11,5 över full väg men ändå höll undan. Senast mötte hon kulltoppar i kval till Stoderbyt och hängde med fullt godkänt utan segerchans. Enklare nu och bra spetschans, dessutom Ohlsson upp. Från ledningen har hon 3/7 och har som sämsta placering ett tredjepris så bra går hon där framme. Bra chans.

Minst lika bra är 5 Bonbon Mearas och med omvända spår hade det varit fördel för henne, men nu är det risk för dödens och det gillar hon inte direkt. Hon var inget extra i Stoderbykvalet senast, och vill hellre smyga med. Skulle hon komma förbi den invändiga är det favorit på att vinna loppet.

10 How Amazing Tooma duger som häst men hon har haft svårt att hitta formen och mest hängt med. Lite mer enkla hästar nu, och kan överraska.

3 Jeppas Olivia är rejäl och var bra vid segern från dödens. Dödens i kladdet senast över 2640 var ingen moralhöjare, men här är det chans med lite glid.

V64-6:

Ranking: A: 1 B: 7-10-9-5-2 C: 3-11-12-4-8

Spetsanalys: Hero Sjöhammar har inte haft innerspår, men tagit ledningen från spår två och fått ledarryggen i snabba öppningar med samma spår flera gånger. Mycket bra spetschans!

Loppanalys: Trist strykning på favoriten Digital Collection då jag hade tänkt spika 1 Hero Sjöhammar. Nu blir denne klar favorit, och jag nöjer mig med spik på DD. Han har visat kraftig uppåtform på sistone, och sköt till rappt senast och delade andraplatsen i Derbykvalet – men var lägre rankad än Al Dente så det blir detta lopp och inte Derbyt… Han har 2/3 från ledningen och blir inte lätt att passera.

Starke 7 Västerbo Carrera har varit ojämn och inte utvecklats som förväntat efter några fina lopp i vintras. Han kom aldrig in i loppet från åttonde ytter på Solvalla, men gick rejält senast i spåren. Når han fram utvändigt favoriten smidigt så kan han visa sig tuffare.

10 Baryton har sett allt bättre ut och det är lite racer över honom. Näst senast spurtade han riktigt rappt på tussarna som drogs sent och med klaff kan han fälla alla, men jag väntar på kuskändringen där.

9 Tango Lavec har mött tuffa hästar, Derbykval senast och är inte alls borta.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fina femåringar fajtas på Åbytravet
Nästa nyhet
Fina femåringar fajtas på Åbytravet

Fina femåringar fajtas på Åbytravet

Det är bara sex hästar till start men det är i gengäld ett riktigt fint fält femåringar som Åbytravet lockar med på onsdag.

Kommande onsdags V86-tävlingar är förlagda på Åby och en av banans godbitar då är ett femåringslopp med 80 000 kronor till vinnaren.

Sauveur. Foto: ALN

Det är bara sex hästar i startlistan men kvaliteten är riktigt god. Här finns toppnamn som Ivar Sånna och Sauveur, hästar som nyligen kommer från tredje- och fjärdepris i Jubileumspokalen.

Loppet kryddas upp ytterligare med fjolårets Derbyfinalister Västerbo Fantast och Reckless samt fine Riff Kronos i andra starten efter frånvaro.

Här är startlistan:

2640 auto

1 Västerbo Fantast – Erik Adielsson
2 Day Sun Dream – Johnny Takter
3 Ivar Sånna – Jorma Kontio
4 Riff Kronos – Stefan Söderkvist
5 Sauveur – Åke Lindblom
6 Reckless – Björn Goop

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Jägersro: "Det blir full fart framåt"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson