Åbytravet kan komma att bli mer än bara en travbana. Nu har Mölndals kommun gett klartecken för ett hotellbygge i samband med banan.

För fyra år sedan var ombyggnationen av Åbytravet klar. Därefter har bostadshus vuxit upp på den plats som tidigare var banans stallbacke.

Inom några år kan Åbytravet ha expanderat ytterligare. På torsdagen ställde sig nämligen politikerna i Mölndals kommunstyrelse bakom den detaljplan som nu kommer ge Åbytravet möjlighet att bygga vidare. I planen finns ett 16 våningar högt hotell – och en mässhall.

– Vi kör trav på Åby i snitt 1,5 dagar per vecka, men helst vill vi ha arrangemang som sträcker sig över alla veckans dagar, säger Åbytravets vd Nils Andréasson till Göteborgs-Posten.

Planerna har funnits hos Åby sedan tio år tillbaka och nu tycks man alltså vara redo för att gå in i nästa fas av travbanans transformation. Man hoppas att hotellet och mässhallen, samt en nybyggd entré, ska stå klart inom tre år.

– Det ger mer liv till området. Jag ser att man kan hitta synergieffekter mellan travet och hotellet med exempelvis en gemensam kvarterskrog. Vad gäller mässhallen så är den tänkt för mässor som är för små för Svenska mässan. Sådana alternativ finns redan i Stockholm och Malmö men inte i Göteborgsområdet, säger Andréasson till Göteborgs-Posten.

Åbytravet kommer enbart att fungera som fastighetsägare och har för avsikt att teckna avtal med en mässarrangör och det samma gäller för hotellet.

Detaljplanen förväntas antas av kommunfullmäktige i Mölndal den 23 september. Under hösten ska Åbytavet utarbeta en ekonomisk plan som ska presenteras för Åby Travsällskap i början av nästa år. Bygget antas börja under hösten 2016 och stå klart mindre än två år senare.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Överlägset i Paris för Billie de Montfort

Överlägset i Paris för Billie de Montfort

Sébastien Guaratos läckra fyraåringssto Billie de Montfort stod för en överlägsen seger i Prix Guy le Gondiec på Vincennes.

Jasmin de Flore-dottern Billie de Montfort visade upp sitt stora kunnande vid segrar i fyraåringseliterna både under Elitloppshelgen och Oslo Grand Prix-diton. Nu är hästen tillbaka i hemlandet och vid onsdagens tävlingar på Vincennes var hon åter på topp.

Uppgiften var fina Grupp 2-loppet Prix Guy le Gondiec för de jämngamla stona, med ett förstapris på 54 000 euro. Det var pengar som jättetalangen efter loppet enkelt kunde bokföra på sitt konto.

Eric Raffin körde i vanlig ordning Billie de Montfort som gled fram till ledningen mitt i loppet, men snart släppte täten. Mot sista sväng gick stoet till förnyad attack och då var motståndet chanslös att bjuda strid.

Billie de Montfort brisade undan i härlig stil över upploppet och vann loppet överlägset. Klockorna stannade vid 1.13,1 över 2700 meter. Fyra tiondelar före tvåan Bahia Quesnot, trea slutade Balva Montaval.

Du kan se slutet av loppet här. 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V86: Volstead spurtade hem "Cetes"
Nästa nyhet
V86: Volstead spurtade hem ”Cetes”

V86: Volstead spurtade hem ”Cetes”

”Tarzans” Volstead fortsätter att imponera. I klassikern C Th Ericssons Memorial spurtade han hem segern på mållinjen.

Anrika ”Cetes” var en av godbitarna under Solvallas onsdagsafton och favoritspelade fyraårige Volstead fixade det – till slut.

Den Stefan Melander-tränade amerikanen som tidigare i år vunnit Kungapokalen och var knappt slagen tvåa i Sprintermästaren av stallkompisen Nuncio, fortsätter att ånga på. Det här var Cantab Hall-hingstens tredje raka.

Volstead är en stjärna. Foto: ALN

Örjan Kihlström körde Volstead som inledde som trea i andraspår i det lilla fältet om sju hästar. Candor Hall anförde för Björn Goop. Mitt på sista bortre långsidan gick Örjan ut i tredjespår i rygg på Charrua Forlan.

Med 300 meter kvar fick Volstead gå till eget angrepp, men då såg det långt ut fram till Candor Hall som testade på att rycka undan. Men Volstead borrade ned sig och avslutade med en virvlande spurt ute i banan – och hann fram på linjen.

Segertiden stannade vid 1.12,4a över långa 2640 meter. En tid som faktiskt var ett svensk rekord för utländska fyraåringar. Förstapriset uppgick till 100 000 kronor.

Örjan Kihlström hade för övrigt en lysande kväll på hemmabanan och lämnade den med fyra segrar. Där inkluderat de tre första V86-avdelningarna. I den första segrade han med Stefan Hultman-tränade Cayenne Ovel i Juliennes lopp för de treåriga stona. Också här 100 000 kronor till vinnaren.

Rätt V86-rad:

1 Cayenne Ovel – Örjan Kihlström 3,05
3 Trabant – Örjan Kihlström 3,07
7 Volstead – Örjan Kihlsröm 1,99
1 Mellby Diamant – Ulf Ohlsson 2,29
1 Zo Zo Hoss – Ulf Ohlsson 8,59
1 Rocky Reach – Mats Gunnarsson 8,58
5 Flash Håleryd – Christoffer Eriksson 8,48
5 Seedorf O.M.F. – Erik Adielsson 4,60

8 rätt: 107 073 kr (39,88 system)
7 rätt: 1009 kr
6 rätt: 103 kr

Omsätttning: 16 427 375 kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stig H:s jubileum - till 8000 tränarsegrar
Nästa nyhet
Stig H:s jubileum – till 8000 tränarsegrar

Stig H:s jubileum – till 8000 tränarsegrar

Solvallas onsdagskväll avslutades med ett fint jubileum. När Enjoy Boko skar mållinjen som vinnare var det Stig H Johanssons 8000:e tränarseger.

Stig H Johansson är av många ansedd som en av världens bästa travtränare. I Sverige är han i vilket fall den som vunnit flest tränarsegrar. När det tävlades på hemmabanan Solvalla under onsdagen blev han den förste i landet att uppnå 8000 segrar – som tränare.

Enjoy Boko och Adielsson fixar jubileet. Foto: ALN

– Man tror kanske att man ska bli mindre glad för varje gång man jubilerar, men så är det inte. Det här känns fantastiskt, säger han till Svensk Travsport.

Det var i kvällens allra sista lopp som seger 8000 kom. Det var Erik Adielsson som vann med Enjoy Boko – direkt efter att ha vunnit föregående lopp med Seedorf O.M.F. som också tränades av Stig H.

Stig H Johansson, nyligen fyllda 70 år, inledde sin tränarbana 1968 och har sedan dess skördat ofattbara framgångar i yrket. Som kusk slutade han officiellt 2005, men har i sulkyn själv vunnit över 6200 lopp.

Bland ”Mästers” alla storsegrar på vägen fram mot 8000, kan nämnas sju i Derbyt, fem i Kriteriet, sex i Sprintermästaren, sju i Stochampionatet, sex i Elitloppet, fem i Åby Stora Pris – och en i Prix d’Amérique.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Rättvik: "Kan vara lite optimistisk i dag"
Nästa nyhet
V4 Rättvik: ”Kan vara lite optimistisk i dag”

V4 Rättvik: ”Kan vara lite optimistisk i dag”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

–  Hon var väldigt bra näst senast på Solvalla men lite sämre sist och men då var det ledningen och jag tror hon trivs bäst med att anfalla bakifrån. Hon känns i alla fall riktigt fin och springspår på tillägg är väl okej. Startsnabbheten är väl sådär men jag hoppas vi hamnar vettigt på det och jag tycker jag kan vara lite optimistisk idag. Vi siktar på barfota runt om, säger Jörgen S Eriksson om Fast Amore (V4-1).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna i Rättvik. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

2 Skyfall – Hon har inte startat på ett tag men känns pigg i jobben och formen ska väl i alla fall vara 90-95 procentig. Hon gjorde ett par bra lopp i våras, och kommer säkert inte göra bort sig nu heller, men jag tycker alltjämt hon är svår att sätta in i sammanhanget. Barfota bak om det nu inte blir tokregn vilket det är risk för, säger Olle Alsén.

3 Nice Southwind – Hon har uppträtt förbättrat efter att ha fått en borrelia-kur men det är ingen helt stabil sak. Vi siktar på barfota runt om igen och från ett bra läge bör det vara ett segerbud bara hon håller sig till trav, säger Leif Witasp.

5 Spader Pearl – Hon blev nog för lätt senast och nu blir det skor runt om. Hon verkar fin och hon bör ha platschans i detta lopp. Öppet huvudlag igen, säger Åke Danielsson.

11 Västerbointerstate – Hon är behandlad i framknäna har jag hört och rapporteras träna fint. Hon är osäker av sig men galoppen senast tror jag beror på att hon var lite sliten. Jag har inte kollat så mycket på motståndet men så himla tokig är hon inte i grunden, säger kusken Björn Röcklinger.

12 Fast Amore – Hon var väldigt bra näst senast på Solvalla men lite sämre sist och men då var det ledningen och jag tror hon trivs bäst med att anfalla bakifrån. Hon känns i alla fall riktigt fin och springspår på tillägg är väl okej. Startsnabbheten är väl sådär men jag hoppas vi hamnar vettigt på det och jag tycker jag kan vara lite optimistisk idag. Vi siktar på barfota runt om, säger Jörgen S Eriksson.

Lopp 2, V4-2

1 Shibur Night – Han borde vara ännu bättre nu än senast men det är ingen toppform ännu. Läget är lurigt då han inte är jättesnabb ut och jag är inte så rutinerad. Platschans bör vi ha och det blir barfota fram samt vanlig vagn, säger Linn Hellström.

3 Vic du Noyer – Han kändes stabil och bra senast men blev lite bekväm till slut. Han ska vara ännu bättre nu och ledningen vore det bästa. Inga ändringar är planerade och det ser bra ut, säger Preben Sövik.

4 Leif Light – Han får smyga med och sikta in sig på att tjäna hyggliga slantar. Vi ligger lågt om chanserna. Inga ändringar är planerade, säger Leif Witasp.

5 Sea View – Han har fått några lopp i kroppen nu och bör närma sig formen alltmer. Vi ändrar inte på något så får vi se hur långt det kan räcka, säger Hasse Eriksson.

9 Västerbo Carrera – Han har gjort bra lopp nästan varje gång om man fråntar senaste starten då jag inte riktigt vet vad det var med honom. Visst hamnade han lite punschigt på det men jag tycker han borde varit bättre. Det finns inget som talar för att skulle vara på väg nedåt i form och nu går han ner i klass. Det är nog läge för en offensiv styrning och jag tror på chans. Skor runt om, säger Krister Jakobsson.

10 Define’Em – Hon har inte startat på ett tag men tränar fint och är egentligen duglig i grunden. Nu tycker jag det strulat med både det ena och det andra vilket gjort att hon inte löpt upp till de förväntningar vi har. Sist fick hon ett struligt lopp samtidigt som det blev ryckigt kört men hon kan bättre och jag hoppas hon kan visa det framöver. Jag vill mest se henne fungera, och göra ett bra lopp, denna gång men helt borta är hon väl inte. Jag tycker inte att barfotabalansen fungerat något vidare så vi kör med lätta aluminiumskor runt om idag, säger Jacob Croon.

12 Cut Him Some Slack – Han blev störd till galopp i comebacken men kändes fin och har tagit det loppet bra. Jag tror han kommer göra en förbättrad insats nu men vi känns bortlottade och behöver massor med flyt. Skor runt om, säger Fredrik Pedersen.

Lopp 3, V4-3

1 Solöns Rangel – Hon var inte bra senast och det är troligt att det var ett foderbyte som ställde till det. Nu är hon piggare igen och läget är bra. De ska vara snabba om de ska ta sig förbi från start men hon är kanske som bäst på rulle i bra tempo. Kusken får bestämma taktiken. Ny kusk kan vara en nackdel då hon är lite speciell. Inga ändringar, säger Henning Rustad.

2 O.F.V. Continue – Han har fått ett lopp efter sin halsoperation och han var godkänd senast. Han var lugnt jobbad inför den starten. Känns mycket bättre nu och bör ha gått klart framåt till denna start. Han var jättefin i måndagens jobb. Inga ändringar är planerade och det viktigaste är att han fungerar, säger Oskar Kylin-Blom i stallet.

3 Leia Way – Hon är mycket startsnabb och vi laddar. Hon känns fin och motståndet passar fint. Hon trivs mot lite sämre motstånd. Hon tävlar barfota runt om och med helstängt huvudlag. Jag körde henne lite igår och det kändes bra och jag tror hon som sämst är bland de tre, säger Mats Swartling.

5 Sid the Kid – Jag vet inte vad insatsen senast berodde på. Det är möjligt att han fick dra upp speeden för tidigt men han känns jättefin i jobben efter det så vi provar. Det blev dock ett mycket tufft lopp för att vara ett lunchlopp. Barfota fram igen och inga ändringar, säger Carina Eriksson.

6 J.L’s Buv – Han börjar komma upp i åren och har svårt att riktigt prestera på banan. Han kan öppna bra men det var snabba invändigt. Nu blir det nog skor bak men balansen är det minsta problemet på honom. Han borde ha varit bättre senast, säger Hasse Eriksson.

7 Mr Vox – Han har gjort två riktigt bra lopp bakifrån men jag tror alltjämt detta är en spetshäst i grunden. Nu fick vi äntligen framspår igen men å andra sidan ser det knivigt ut att ta sig till ledningen med rätt många invändiga ekipage som kan öppna snabbt. Uffe får väl ladda på en bit för att hitta position, och kör de ihjäl sig är väl min häst aktuell, men då blir loppet förmodligen loppet också kört i halsen på Pedersens häst. Skor runt om, säger Krister Jakobsson.

9 Önas Jocke – Han har varit väldigt bra i tuffa sällskap på slutet och det ser bra ut på pappret. Formen sitter där den ska, vi fick startsnabba ryggar och det ser väl ut som det blir rejält tempo från start i detta lopp. Med minsta klaff är han med och gör upp om segern. Barfota fram, säger Fredrik Pedersen.

Lopp 4, V4-4

6 Flisa – Det verkar bra med henne och vi ändrar inte på något. Hon är lite brunstig men det brukar inte störa henne. Vi siktar på ett rygglopp in i det längsta och motståndet ser lämpligare ut nu, säger Annelie Lagergren.

8 Ida Mollyn – Hon fick ta igen sig lite i höstas då jag byggde hus men sedan i vintras har hon fått kontinuerlig träning och hon har varit bra. Jag körde henne i går onsdag och hon var fin. Senast var hon brunstig men hon var bra ändå. Hon var lite väl pigg men Calle som verkligen bryr sig tog en liten skogspromenad med henne och hon lugnade ned sig någorlunda och löpte bra. Vi väntar med skoryck och hon springer med järnskor och bör tävla bra igen, säger Conny Andersson.

11 Fjäll Humlan – Hon var duktig senast vid segern men är inte så startsnabb av sig och hamnar ofta långt bak. Formen är god och med en någorlunda löpning är hon säkert med där framme igen. Inga ändringar, säger Stefan Erlandsson.

12 Juni Goggen – Det verkar fullt normalt med honom i jobben och han är väl en av flera med chans här. Jag hade tänkte rycka skorna på honom framöver men det lär inte bli den här gången, säger Jan-Olov Persson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Indigious till Frankrike - för operation

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson