Jan Dahlgårds kulltopp Winston Sisa lär få finna sig i att bli stor favorit i Danskt Travderby. Peter Untersteiner fick med hela tre hästar i danska Stoderbyt.

På söndagen var det de bästa danska fyraåringarna som visade upp sig på Charlottenlund. Det för att utse finalfältet till Danskt Travderby och Stoderbyt.

Ens Snapshot-sonen Winston Sisa tog i fjol hem Kriteriet som storfavorit och frågan är om han inte får finna sig i den rollen även i Derbyt.

För sin tränare Jan Dahlgård imponerade han stort i sin uttagning till Derbyt. Winston Sisa slungade sig i galopp redan innan bilen släppt fältet och tappade uppemot 70 meter. Det hämtade dock in snart och redan med ett varv och ett upplopp kvar satt han i ledningen.

Återstoden av loppet var en defilering mot segern och Winston Sisa vann uttagningen enkelt på 1.15,2a över 2500 meter.

– Formen är där och han var mycket fin i dag. Han är bättre i aktionen och spänstigare än senast, jag tror han blir ännu bättre med det här loppet till finalen, sa Dahlgård till Dansk Hästväddelöb.

Snabbaste försöksvinnaren var dock Wishing Boy, tränad av Gordon Dahl och av Steen Juul körd till överlägsen seger på 1.14,8a. Det tredje försöket gick till överraskningen Viking Olympic som tränas av Christian Lindhardt och kördes av Bent Svendsen till vinst på 1.15,9a.

Peter Untersteiner med en trio i Stoderbyt. Foto: ALN

En svensktränad häst avancerade till finalen i Danskt Travderby. Det handlar om Thomas Lönns Wizard Simoni som är i final i egenskap av bästa fyra.

I det danska Stoderbyt finns dock fler svenska träningar med. Fyra stycken närmare bestämt. Peter Untersteiner har tre av dem: Whisper Line och Ultimate Wine (som båda vann sina försök) samt Wannabe (som var tvåa). Med till final även Roger Allercrantz Vega Östervang som trea.

Det sista försöket till Stoderbyt klarades av genom stor dramatik. Jeppe Juel körde favoriten Verify Dust, som i ledningen såg ut att gå mot säker seger men gick över i galopp i sista sväng. När Juel tog hästen ur banan började hon slå, kusken föll ur sulkyn och hästen kom lös.

Verify Dust (som för övrigt ändå är med i finalen på grund av det danska poängsystemet som tillämpas) ska ha klarat sig oskadd, Jeppe Juel ådrog sig skador i ett ben och inväntar läkares utlåtande om när han kan börja köra lopp igen.

Finalen i Danskt Travderby körs söndagen den 30 augusti. Stoderbyt avgörs dagen före. Förstaprisen är då 800 000 danska kronor, respektive 450 000.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Tekno Odin mot finska stjärnan i NM

Tekno Odin mot finska stjärnan i NM

En sevärd kallblodskamp väntar i finska Åbo på lördag när Tekno Odin ska möta Jokivarren Kunkku i Nordiskt Mästerskap.

Denna lördag bjuds det på kallblodig toppsport på banan i Åbo. Nordiskt Mästerskap står på schemat och har lockat norska superstjärnan Tekno Odin till sig.

Norska mästaren blir även nordisk mästare? Foto: ALN

Öystein Tjomslands sjuåring har gått som tåget på sistone och kommer till Finland med fyra raka segrar i bagaget. Han stöter dock på patrull i form av finska kanonen Jokivarren Kunkku som nyligen tog hem Kungstravet i utklassningsstil. Då liksom nu är det Jorma Kontio som styr.

Hallsta Lotus har vunnit Nordiskt Mästerskap hela tre gånger, däribland i fjol men svenska hästar fattas i loppet i år.

Här är startlistan:

2100 auto

1 Tekno Jerken – Hannu Torvinen
2 Köppinen – Ari Moilanen
3 Suivikas – Terho Rautiainen
4 Marat – Pekka Korpi
5 Tuikun Poju – Jukka-Pekka Kauhanen
6 Tapsan Tahti – Tapio Perttunen
7 Föynland Kongen – Ulf Ohlsson
8 Tekno Odin – Öystein Tjomsland
9 Jokivarren Kunkku – Jorma Kontio
10 A.T. Visku – Harri Koivunen
11 Camri – Tuomas Pakkanen
12 Vieskerin Valo – Pertti Niveri

Senaste vinnarna:

2014: Hallsta Lotus – Ulf Ohlsson
2013: Särpefanten – Jan Roar Mjölneröd
2012: Hallsta Lotus – Ulf Ohlsson
2011: Hallsta Lotus – Ulf Ohlsson
2010: Mörtvedt Jerkeld – Gunnar Austevoll

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Gural stänger av Sylvester - under ett år
Nästa nyhet
Gural stänger av Sylvester – under ett år

Gural stänger av Sylvester – under ett år

Den amerikanske stortränaren Chuck Sylvester stängs av från att tävla på Meadowlands under ett års tid. Det efter en av hans hästar testats positivt för dopning.

Den högt respekterade travtränaren Chuck Sylvester har tränat fram fyra Hambletonian-vinnare och är i Sverige känd som tränare till Mack Lobell när han vann Elitloppet 1988.

Men under nästa år tillåts han inte att tävla med sina hästar på Meadowlands. Han stängs också av från tävlande på Tioga Downs och Vernon Downs. Det efter beslut från Meadowlands-chefen Jeff Gural, som äger de tre banorna.

Anledningen är det positiva dopningsprov som treårige Sylvester-travaren Murderers Row lämnade efter ett lopp på Pocono Downs den 16 juni i år. Proverna visade på spår av kobolt, som verkar som prestationshöjande medel.

– Det var chockerande för mig, jag har ingen aning om hur det gått till. Det är allt jag kan säga, jag skäms över hur detta kan ha hänt, men jag har ingen aning om hur, sa Sylvester till Harness Racing Update då.

Tränaren dömdes då av Pennsylvania Harness Commission till 15 dagars avstängning och 500 dollar i böter. Men nu när även B-provet testats positiv, väljer alltså Jeff Gural att stänga av Sylvester under hela 2016 på sina tre banor. Från och med 2017 kan han ansöka om att återfå tillstånd att tävla på banorna.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad

Måndag: V64-tips till Färjestad

Omgången
Färjestadtravet bjuder på trav denna måndagkväll och sommarvärmen verkar inte vilja släppa taget om dessa delar av landet ännu. ”Sola i Kallstá” är ett beprövat uttryck och även namnet på V64:ans sista avdelning där flertalet av våra bästa kvinnliga kuskar är inbjudna. Innan det är det såklart Björn Goop-dominans högt uppe i strecklistorna men mitt förtroende står till en annan hemmakusk. Mikael J Andersson tror jag spårar runt med 2 Smirre Creek (V64-5) och det får bli min bästa, och enda spik, i omgången.

Spiken
2 Smirre Creek (V64-5)

Dragen
13 Galacticia (V64-4)
8 Raggamuffin (V64-6)

Skrällarna
10 Bella Jaam (V64-2)
7 Mactheman (V64-3)

V64-systemet (spel för sex rätt)
V64-1: 3,5,6 (res 2-4)
V64-2: 1,2,3,10,11 (res 8-4)
V64-3: 1,3,4,5,7,9 (res 6-10)
V64-4: 1,6,9,13 (res 3-2)
V64-5: 2 Smirre Creek (res 10-11)
V64-6: 1,2,7,8,11 (res 5-4)

3x5x6x4x1x5 = 1800 rader/kronor

Dubbelförslaget
2 – 8 x 1000

1000 kronor

 

V64-1

RANKING A: 6-3-5. B: 2-4-1. C: 9-7-8.

Spetsanalys:
2 Call Me Hanover kan vara först till plankan men 3 Rocky Race kommer tidigt och får överta. Sen är frågan vad Kajsa Frick tänker med tanke hästens tuffa urblåsare senast. Får 6 Reckless kanske överta?

Loppanalys:
Ett skapligt lopp över medeldistans inleder där det ser ut att stå mellan tre hästar. 6 Reckless var fyra i Derbyt i fjol och inledde årets tävlande med ett par stabila insatser. Hingsten drog sedan ner till Vincennes där han bland annat var tvåa i mål i Prix Tolosa men efter att man diskat målettan stod Björn Goop som segrare med en segercheck på ca 250 000 kr. Hingsten gjorde comeback på svensk mark senast i ett försök att sno åt sig en direktplats till Jubileumspokalen men det slutade med galopp direkt i starten. Det finns gott om kvaliteter hos Ready Cash-sonen och i detta skrala sällskap måste han bara få tipsettan även om han kan bli tvingad att synda dödens.

3 Rocky Race får många stjärnor i boken för insatsen senast på Solvalla. Det var i det loppet som Västerbo Highflyer vann på 09,8 men Leif Witasps tioåring slog nytt personligt rekord på ålderns höst och visade att takterna fortfarande sitter i. Tar förmodligen ledningen och spårar länge igen men kanske inte står emot hela vägen den här gången heller.

Skulle dessa två duellera framme i täten och utvändigt ledaren kan det öppna för en tredje. Det skulle i sådant fall vara 5 Overtaker by Sib. Hästen har en vass avslutning att tillgå och skulle han få utrymme för den går ingen av ovanstående säkra.

V64-2

RANKING A: 3-2. B: 11-10-1-8-4-7. C: 5-6-9-12.

Spetsanalys:
1 From Estelle har visat ganska snabba takter från start i volt men har aldrig haft några vidare spår bakom bil. Tycker istället det ser klart intressantast ut på 3 Moons Madeira och Jasmine Ising som får spetsstipset.

Loppanalys:
Lärlingarna slåss om Wången Cup-poäng i detta lopp över medeldistans där man dessutom enbart rattar ston. Upplagt för skräll kan man ju hoppas och jag streckar på rejält. 3 Moons Madeira höll starkt från spets på Solvalla sist men fick sträcka vapen mot Love Younathan och Robic Labe. Det var första gången hon fick stryk i front och i den positionen har båda hennes triumfer tagits. Fyraåringen kan mycket väl bara loppets ledare även denna gång och Jasmine Ising lär gasa. Tippas!

2 Icanhearyou gjorde sitt bästa lopp på mycket länge senast men orkade inte stå emot sista biten. Scarlet Knight-dottern är alltjämt segerlös men har både form och förutsättningar för att spräcka den nollan.

11 Absolut Topless agerade halvtrögt i en rörig tillsättning på Lindesberg senast men var duktig vid segern i starten innan det. Förvisso ett överpacat lopp på Arvika men hon gick rejält sista 500 meterna och hann fram till segern kort före mål. En liknande insats duger långt i detta gäng.

10 Bella Jaam behöver nog loppet senast på Bjerke och kördes också passivt av kusken. Jag tycker hennes prestationer på svensk mark har varit lite upp och ner men på det hon visat i sina ljusaste stunder kan man inte räkna bort henne.

1 From Estelle nöter på bra för det mesta och borde få en vettig smygresa från bricka ett. Kan gå!

V64-3

RANKING A: 4-1-3. B: 7-9-5-6-10-11. C: 2-12.

Spetsanalys:
Det finns ett par startsnabba hästar med fina utgångslägen bakom bilen men det mesta pekar på att 1 Evening Prayer håller ut de övriga från sitt innerspår. Frågan är dock vad det kommer kosta?

Loppanalys:
Ett småtrevligt sprinterlopp där 1 Evening Prayer ser ut att få bära favoritskapet. Inget särskilt konstigt med tanke sett till förutsättningarna då stoet kommer från en fullgod insats från ledningen på Solvalla. Det hårt uppskruvade tempot satt dock i benen sista biten och hon kunde inte värja sig mot Cinnamon Prince. Chansen till revansch kommer per omgående och håller fyraåringen upp ledningen blir hon svårslagen. Tycker dock det känns intressantare på Roger Walmanns andra häst i loppet. 4 Pastor Dee flög fram till segern näst senast och gjorde det bra även senast efter tung resa. Med rätt resa fäller han många igen och fyraåringen får tipset.

3 Champ Walk In har också lottats till ett fint utgångsläge och gjorde det bra på Åby senast. Han var ändå inte helt körbar och från stallet tror man att distansen passar bättre idag. Första motbud!

Bakom dessa tre finns ett koppel med hästar som är beredda att hugga och 7 Mactheman är en av dem. Magnus Jakobssons travare har nu fått två lopp i kroppen efter ett drygt halvårs tävlingsfrånvaro och ekipaget kan mycket väl överraska. Given.  9 Officer Kronos gör sällan ett dåligt lopp och känns inte helt borta. 5 Potekim var grym senaste gången han besökte Färjstad men sedan dess har det mest varit plumpar i protokollet. Får dock en chans till och stänger streckandet!

V64-4

RANKING A: 13-1. B: 6-9-3-2-7-10-4. C: 8-5-11-12

Spetsanalys:
1 Tortuga kan kanske med spårets och kuskens hjälpa hålla upp innern i en ganska oviss inledning. Finns inte så mycket av värde emot mot 6 Chip Line har öppnat rätt bra från springspår vid båda tillfällena som han haft det. Står mellan dessa två och måste jag säga nån blir det Horpen!

Loppanalys:
Svensk Travsports Unghästserie med 50 000 i förstapris och Björn Goops i pole position. 1 Tortuga hade i princip bara gjort fina insatser innan hon fick avlägga maiden senast. Då kördes stoet fram utvändigt ledaren med varvet kvar och kunde sedan koppla greppet in på upploppet. Utgångsläget är bra nu men jag vet inte riktigt vart hon hamnar från bricka ett men helt omöjligt är det inte att hon håller upp ledningen.  Rent generellt känns hon som en favorit i fara och jag garderar.

Jag gillade det jag fick se av 13 Galactica senast och hon såg inte särskilt plågad ut över upploppet trots ett lopp i dödens. Lars-Åke Söderholm satt åkande sista biten och via en 14-runda sista varvet kunde stoet hugga första segern. Inte lätt att runda samtliga från tillägg men på det intryck hon lämnade kvar på näthinnan senast får hon chansettan i loppet.

Två ytterligare hästar måste med på lappen och det är 6 Kalashnikov. Treåringen har bara gjort ett enda framträdande i karriären men det slutade med seger efter en rejäl 700-meters repa i spåren.

9 Dyolo In kommer även han från seger- Johan Untersteiner lotsade sin treåring till front den gången och via 12,5/700 kunde man hålla undan hela vägen.

V64-5

RANKING A: 2. B: 10-11-14-15-13-5-7-1-3. C: 12-9-6-4.

Spetsanalys:
En felfri 2 Smirre Creek kör sig till ledningen och det är också det jag bygger mitt tips på.

Loppanalys:
Ett roligt långlopp över 2640 meter och här tycker jag mig ha hittat en spik. 2 Smirre Creek galopperade från start senast men gick bra som trea bakom Trixarn och Givemeheaven Sisu. Valacken visade även gryende form på V75 i starten innan det och den här gången tror jag det blir spets och slut. Hästen öppnar snabbt från samtliga spår i volten och väl i ledningen kommer Micke J sätta upp ett jämnt hårt tempo. Spik!

Nämner bland annat 10 Melly Amiral som värsta motståndare på sin fina grundkapacitet men sexåringen har inte startat på väldigt länge.

V64-6

RANKING A: 8-11-7. B: 1-2-5-4-9-6. C: 10-12.

Spetsanalys:
1 Bam Bam V. har till slut dragit ett riktigt bra utgångsläge och nu är det inte alls otänkbart med full laddning mot täten. Startsnabba konkurrenter saknas dock inte då tänker jag främst på 2 Sid The Kid även om t.ex 4 My Account och 5 Zic Zac Life inte är så tokiga. Min röst faller ändå tillbaka på Linda Allercrantz och Bam Bam V.

Loppanalys:
V64:an avslutas med ett damlopp där kuskarna är inbjudna och sådana här lopp brukar blir riviga. Det är heller inte så tokiga hästar som gör upp om det och mitt tips går till 8 Raggamuffin. Varenne-sonen var ute i ett stentufft stayerlopp under Hugo Åbergs-kvällen senast och får väl godkänt för den insatsen. Femåringen har varit bra hela säsongen men inte riktigt räckt till när man testat V75 på slutet och nu ställs man mot normalt motstånd. På minussidan har vi utgångsläget, och att distansen kanske inte är ett halvvarv längre, men gasar konkurrenterna bara på i början kommer ekipaget med mäktiga kliv.

11 Mystery Love har mött tufft sällskap två gånger om nu och ställs nu mot ett normalt gäng. Hingsten har vid flera tillfällen under året visat vilket speed han har under hovarna om han får rätt resa i draget och en hel del talar för att vi kommer få se en visslande avslutning igen. Tidig!

7 O.P.Q.C. är också ett självskrivet kort i detta sammanhang. Sexåringen gjorde första starten efter kortare uppehåll senast och höll starkt från utvändigt om ledaren. Hade två raka triumfer innan det och är redo att bygga nytt staket.

1 Bam Bam V. har äntligen fått ett premiumläge bakom bilen och spelar bara Linda Allercrantz sina kort rätt kan det bli seger. Åttaåringen vara med i en tuff öppning senast och valde sedan att backa ner invändigt efter 700 meter. Hakade bra därifrån och hästen kommer allt närmare en seger.

2 Sid The Kid var klart bra vid dödensseger i enklare sällskap senast och kan mycket väl slå till igen.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Poet Broline siktar mot nytt E3-guld
Nästa nyhet
Poet Broline siktar mot nytt E3-guld

Poet Broline siktar mot nytt E3-guld

Treåringarna placeras i främsta rummet när Gävletravet kör lördagens V75-omgång. Det är nämligen dags för de korta E3-finalerna.

Efter Åbys hejdundrade V75-finaler styr vi kosan mot nedre Norrland kommande lördag. Gävletravet är arrangörer och det är de treåriga talangerna som får fokus på sig.

De båda korta E3-finalerna finns båda med på V75-kupongerna. I både klassen för hingstarna och valackerna och i den för stona, väntar ett förstapris på 900 000 kronor.

Peter Untersteiners Poet Broline tog segern i långa E3 och imponerade senaste i uttagningarna – kan han ta en E3-dubbel?

Här är startlistorna, nu kompletta med kuskar:

E3, hingstar och valacker, 1640 auto

1 Gijon – Christoffer Eriksson
2 Poet Broline – Peter Untersteiner
3 Heavy Sound – Kenneth Haugstad
4 Digital Bronze – Per Lennartsson
5 Camelot Sisu – Ulf Ohlsson
6 Farzad Boko – Johnny Takter
7 Face Ribb – Adrian Kolgjini
8 Copimade – Björn Goop
9 I’m Just A Sund – Daniel Redén
10 Incognito Kemp – Mattias Djuse
11 Conny Sisu – Torbjörn Jansson
12 Global Solidarity – Thomas Dalborg

E3, ston, 1640 auto

1 Toohotforyou – Ulf Ohlsson
2 Flyer Boshoeve – Björn Goop
3 Fatima Boko – Erik Adielsson
4 Princess Face – Adrian Kolgjini
5 Cerveza – Torbjörn Jansson
6 Mhona’s Sister – Mattias Djuse
7 Tough Cookie – Per Lennartsson
8 Ninepoints Gaagaa – Jörgen Westholm
9 Salma Silvio – Christoffer Eriksson
10 Finca Boko – Joni-Petteri Irri
11 Spoil Me – Kenneth Haugstad
12 Facile Boko – Johnny Takter

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Solänget: "Jag är optimistisk"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson