Vilket är världens snabbaste sto över tusenmetersbana? Jo, Delicious U.S. Det var en sagolik uppvisning femåringen bjöd på när hon noterade 1.08,6 på Bollnästravet.

Publiken som kommit till Bollnästravet på fredagskvällen fick bevittna travhistoria. Daniel Redéns flyfotade Delicious U.S. slog till med osannolika nya världsrekordet 1.08,6a över 1640 meter.

– Det var en upplevelse. Hon var helt sagolik, hon fick ända gå två svängar i andraspår. Hade hon fått gå på innerspår hade hon kunna kapat ett par tiondelar till, sa körande Örjan Kihlström enligt Kanal 75.

Delicious U.S. passerar mållinjen på 1.08,6. Foto: ALN

Och det var knappast någon bjudning för den femåriga Cantab Hall-dottern. Från bakspår körde Örjan Kihlström fram henne som fjärde häst och vred ut i andraspår strax innan ledande Alvena Pele rundade halvvarvs-passeringen efter 09,8.

Fortare skulle det dock gå. Delicious U.S. började snart pressa på utvändigt och tempot var mördande när tusen meter klockades till 09,5. Samtidigt övertog jättefavoriten ledningen. Motståndet var avhängt. Kampen fördes enbart mot klockan. Kihlström jagade på över upploppet.

Segern togs i utklassningsstil men det var tiden vid målgång som fick publiken att tappa hakan. Klockorna visade upp 1.08,6a över 1640 meter. En tid som innebar ett nytt världsrekord för ston över tusenmetersbana. Ett rekord som nu suddades ut med hela fyra tiondelar.

Noteringen är blott en tiondel från det världsrekord alla kategorier för ston som Giant Diablo innehar efter sin seger på Meadowlands milebana 2007. Tiden är också den snabbaste som någonsin travats på svensk mark.

Belöningen för mödan var 75 000 kronor. Global Money inkom som tvåa på 1.09,6 och Alvena Pele fixade bronset på 1.09,8.

Du kan se loppet här.

Tekno Odin - överlägsen. Foto: ALN

…Tidigare under kvällens bjöd även Tekno Odin på en maffig uppvisning. Han svepte runt sitt motstånd och pulveriserade det samma strax där senare när han passerade mållinjen på 1.20,4a över 2140 meter i ett försök till Dubbelcupen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Prix de Cornulier-vinnaren dog efter kolik

Prix de Cornulier-vinnaren dog efter kolik

Ett av Frankrikes bästa travarston de senaste åren har lämnat jordelivet. Prix de Cornulier-vinnaren Olga du Biewetz är död.

Det är franska Paris-Turf som berättar de tråkiga nyheterna att stjärnstoet Olga du Biwetz inte längre finns kvar. Hästen avled efter en kolikattack tidigare i veckan. Hon blev 13 år.

– Allt gjordes för att försöka rädda henne, men det var förgäves, skriver Paris-Turf.

Olga du Biwetz (e. Cezio Josselyn) var ett av de mest framgångsrika stona genom tiderna i Frankrike och skördade stora framgångar såväl framför sulky som under sadel.

Hennes största seger kom under hennes sista tävlingssäsong, 2011, när hon segrade i världens största montélopp Prix de Cornulier, då i träning hos Fabrice Souloy. Hon slutade även tvåa i samma lopp 2008.

Bland övriga framgångar kan nämnas två triumfer i Prix d’Eté, seger i Nationernas Pris och en tredjeplats i Prix d’Amérique 2011. Hon tog sig även till final i Elitloppet 2008, vilket var hennes enda starter på svensk mark. Totalt travade hon in cirka 22 miljoner kronor. Hon hann få tre avkommor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter sjukdom - Father Patrick slutar tävla
Nästa nyhet
Efter sjukdom – Father Patrick slutar tävla

Efter sjukdom – Father Patrick slutar tävla

Det blir ingen mer start för Jimmy Takters storstjärna Father Patrick. Hästens tävlingskarriär avslutas på grund av problem med lungorna.

Framröstad som förra årets främsta treåring i Nordamerika och av många ansedd som en av världens bästa hästar, gick Father Patrick en högintressant säsong som fyraåring till mötes i år.

Men det har inte fallit ut alls som man hoppats. Efter att ha inlett året med en fin seger i Maxie Lee Memorial har det successivt gått allt sämre för Cantab Hall-sonen. I starten i Hambletonian Maturity den 18 juli slutade hästen sist. Det blev Father Patricks sista start.

För stor risk att ta med en sådan häst, menar Takter. Foto: ALN

Det beslutet är nu taget efter det att supertravaren konstaterats lida av lungproblem vid ett nyligen genomfört veterinärbesök.

– Han hade en svår lunginfektion. Det skulle ta honom minst tre månader att återhämta sig från det och det är helt enkelt för stor risk att ta med en sådan här häst, säger Jimmy Takter till Harness Racing Update.

Därmed avslutar Father Patrick sin karriär som tävlingshäst och fortsätter på heltid som avelshingst, något som han redan i år kombinerat. Hästen kommer även fortsättningsvis att finnas uppstallad på Diamond Creek Farms i Pennsylvania.

Father Patrick summerar sin karriär med 23 segrar på 33 starter och motsvarande cirka 21 miljoner kronor på kontot. Bland hästens segrar kan nämnas Peter Haughton Memorial, dubbla vinster i Breeders Crown, Stanley Dancer, Earl Beal Jr och Canadian Trotting Classic. Han innehar världsrekorden på tusenmetersbana för tvååriga hingstar (1.09,7) och treåringar (1.08,6).

Läs även: Takter: Det är något som stör Father Patrick

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lugnt från ledningen för Volstead
Nästa nyhet
Lugnt från ledningen för Volstead

Lugnt från ledningen för Volstead

Det blev en väldigt enkel seger när Volstead spårade hem Telebolaget Grand Prix mot fint motstånd på Örebrotravet.

Med ett förstapris på 150 000 kronor var Telebolaget Grand Prix för fyraåringseliten torsdagens godbit på Örebrotravet.

Volstead och Örjan. Foto: ALN

Det blev en väntad favoritseger för Volstead. Stefan Melanders Sprintermästaren-tvåa kunde vinna med krafter kvar för Örjan Kihlström.

Efter lite inledande körning fick Volstead överta ledningen efter ett första halvvarv som avverkades efter 11,9. Väl i tät kunde 13 för 10-favoriten lugna ned farten och varvade på i underkant 1.15.

Emmett Brown avslutade fint från andra par utvändigt, men utgjorde föga fara för Volstead som gick ifrån säkert till seger på 1.14,8a över 2100 meter. Tredjepriset gick till Explosive de Vie från rygg på ledaren. Drottningpokals-vinnaren Ruby Trap blev här femma.

För Cantab Hall-hingsten Volstead var det här 9:e segern i 19:e starten och på bankboken finns strax under två miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Åby: "Tycker han känns intressant i dag"
Nästa nyhet
V65 Åby: ”Tycker han känns intressant i dag”

V65 Åby: ”Tycker han känns intressant i dag”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

–  Han fick gå sista 700 i spåren utan rygg senast vilket han inte alls gillar så vi glömmer den starten. Gången innan det var han väldigt bra men fick stryk av en grym Nadal Broline. Jag tycker att han känns intressant idag och skulle vi lyckas komma till ledningen ökar chanserna. Det är såklart inte omöjligt att jag släpper eftersom det finns open stretch och jag tror på honom. Barfota runt om, säger Jonas Moberg om Mon Petit Cheval (V65-5).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna med V65 på Åbytravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V65-1

1 Dirty Dancing In – Hon har en intressant uppgift då det verkar bra med henne och vi testar henne barfota runt om idag. Läget är bra men hon är nog inte jättesnabb ut. Fungerar barfotabalansen på bra sätt så kan det räcka långt, säger Anton Sverre i stallet.

2 Bacio – Det är bra fart i henne och håller hon sig till rätt gångart så bör hon dyka upp i främre träffen. Vi får se hur hon fungerar bakom bilen. Allt verkar väl med henne och det blir skor runt om, säger Adrian Kolgjini.

5 Miss Åslanda – Hon avgjorde på ett rejält sätt senast och har egentligen bara gjort fina insatser hittills i karriären. Nu sist var jag lite osäker på formen eftersom hon inte hade startat på ett tag men hon kändes faktiskt jättefin och har tagit det loppet bra. Hon har bara gått lugna intervalljobb efter det och borde vara bättre nu. Vi möter ett par hästar som gått skapliga tider, och några motståndare kanske är för bra, men en plats bland de tre främsta är inte omöjlig. Vi kanske byter till halvstängt huvudlag istället för öppet. Skor runt om, säger Tom Horpestad.

7 Shaolin – Hon har gjort tre riktigt bra lopp utan att få vinna och jag tycker hon känns fin. Nu fick vi ett sämre utgångsläge än tidigare och vi får se vart hon hamnar. Jag hoppas mest hon fortsätter att utvecklas så får man se hur långt det räcker denna gång. Vi ändrar inget, säger Björn Röcklinger.

8 Global Supremacy – Hon har gjort det bra och av jobben att döma så verkar hon fortsatt i bra ordning. Hon har ett svårt läge men Jeppe lär nog prova från start. Helst vill jag dock inte se henne utvändigt ledaren. Vi ändrar inte på något och jag räknar med en bra insats, säger Peter Jensen.

11 Lady Cash – Hon har gjort det bra och hon lär säkert prestera bra även idag. Däremot kan det bli tufft från detta läge men vi hoppas på en bra placering. Inga ändringar, säger Lars I Nilsson.

12 Beachmountain G. – Senast galopperade hon redan före start så jag tror läget nu passar bättre för hennes del. Hästen är bra och får vi tempo på loppet tror jag vi är långt framme trots läget bara hon sköter sig. Fortsatt skor runt om, säger Christoffer Eriksson.

Lopp 2, V65-2

1 Unchaperoned Dance – Det är en snabb sak som nu debuterar och hon bör kunna öppna bra men det är givetvis nytt med bilstart och så. Hon ska räknas och det blir skor runt om, säger Adrian Kolgjini.

2 Barbroked – Hon öppnade bra i sin tävlingsdebut men felade sedan när kusken skulle ta upp henne för att backa ner och den får vi sätta upp på orutinskontot. Hon har haft vissa tendenser att hetsa upp sig men skulle hon sköta sig är hon faktiskt inte så tokig. Hennes insats, och loppet som helhet, är såklart svårbedömda och vi får se lite hur långt det kan räcka. Jag tror hon kan en 18-tid. Skor runt om, öppet huvudlag och vanlig vagn, säger Raoul Engblom.

5 Chocolate Gold – Jag var nöjd med insatsen senast och Örjan plågade inte hästen fullt ut då han insåg att det var får långt fram. Allt verkar bra efteråt och det är en fin häst. Jag vet inte vad vi möter men resan och övernattning har gått bra. Han har fungerat bra då vi provat honom bakom bilen men vi provar igen. Möjligt att vi provar med muffar eller halvstängt huvudlag nu som enda ändring, säger Svante Båth.

6 Uncle Wise As – Han mötte två hästar som var bättre förberedda senast men öppnade bra och gick en fin tid. Jag har dålig koll på motståndet men får jag ledningen kör jag nog där och jag tror vi kan vinna ett sådant här lopp. Skor igen, säger Christoffer Eriksson.

9 Mellby Eye Catcher – Hon gör sin första start i karriären men känns fin inför detta. Även hon tror jag kan en 18-tid åtminstone och hon är också stabilare än Barbroked. Sen får man ser hur långt det räcker men henne insats är svår att värdera. Skor runt om, vanlig vagn och öppet huvudlag, säger Raoul Engblom.

Lopp 3, V65-3

2 Storm Bee – Hästen svarade för en mycket bra insats senast och formen är bra. Läget är perfekt och det bör kunna bli en bra resa i andraspår. Det blir åter barfota runt om och norskt huvudlag och vi räknar med en bra insats, säger Morten Friis.

3 New Revolution – Han har inte startat på ett tag men var ute i montékval senast och kändes bra. Formen ska ändå vara god och jag tycker det ser intressant ut idag. Det är tacksam att ha detta spår eftersom han inte är särskilt snabb iväg och hästen är väldigt okomplicerad. Får han en bra löpning brukar han kunna avsluta bra och han ska räknas. Barfota fram, säger André Eklundh.

4 Oldwildwest – Han var rent utsagt blek senast men hade inte fått sitt rutinjobb inför det vilket jag tror satte ned honom en aning. Nu ser det bättre ut på den fronten och formen är riktigt bra. Dessutom blev förutsättningarna fin och jag tror han kan överraska. Barfota bak och sen sätter vi på honom ett norskt huvudlag. Det har han haft en gång och det var när han löpte en 11-tid på Solvalla, säger Bengt Holm.

5 Mellby Ciceron – Han går fint varje gång och visar allt väl i träningen. Jag tror formen är likvärdig och fortsatt god på hästen. Han är bara medium från start och det blir inga ändringar, säger Peter Untersteiner.

8 Bevis C.N. – Det är en fin häst och hon ska vara ännu bättre nu än senast. Hon kan kanske en 15-tid idag. Vi reste med henne i natt och allt har gått bra. Björn får lägga upp det taktiska från detta svåra spår. Åter skor runt om, säger Bo S Nielsen.

9 Westline – Jag var jättenöjd med honom senast då vi mötte för tufft gäng. Jag har en bra kusk och tror på en fin prestation. De bör kunna sluta i främre träffen, säger Johan Untersteiner.

10 Apollonia – Jag har haft henne en månad ungefär och det är en jättemysig och vacker häst. På sikt lär hon bli riktigt bra men jag vet inte varför hon galopperat en del. Jag har tränat på efter mitt koncept och hon känns fin men hon har inte gått några snabbare banjobb. Barfota runt om och jag blir inte förvånad om hon blåser till de övriga men det måste klaffa från bakspåret, säger Veijo Heiskanen.

Lopp 4, V65-4

4 Dogge Sting – Han fick äntligen vinna senast och gjorde det rejält via 12,9 sista varvet och full fart över mål. Han gör det han kan varje gång men har ju liksom ingen teknik. Ändå kämpar han på och travar han bara iväg från det här spåret ska han kunna vara med och hugga igen. Jag bedömer det dock som 50/50 om han klarar det. Barfota bak, säger André Eklundh.

12 Fickle Shine – Hon gör det rätt så bra nu och känns också lite bättre i travet för tillfället. Hon vinner kanske inte ett lopp som detta men lär svara för en vettig insats. Barfota runt om, säger Veijo Heiskanen.

14 Hermes Håleryd – Han gör det okej men har ett svårt utgångsläge och det ser jobbigt ut. Formen är nog helt okej och vi kör barfota igen, säger Peter Untersteiner.

Lopp 5, V65-5

2 Diamond – Han gör första starten för oss och vi ser det som en intressant uppgift. Läget är bra och distansen passar bra. Han har tränat på fint hos oss och det blir barfota bak som senast, säger Anton Sverre i stallet.

6 Mon Petit Cheval – Han fick gå sista 700 i spåren utan rygg senast vilket han inte alls gillar så vi glömmer den starten. Gången innan det var han väldigt bra men fick stryk av en grym Nadal Broline. Jag tycker att han känns intressant idag och skulle vi lyckas komma till ledningen ökar chanserna. Det är såklart inte omöjligt att jag släpper eftersom det finns open stretch och jag tror på honom. Barfota runt om, säger Jonas Moberg.

Lopp 6, V65-6

1 True Blue For You – Det verkar bra med henne men vi ser det inte som någon het segerchans denna gång. Inga ändringar är planerade på henne, säger Anton Sverre i stallet.

4 Nangijala Face – Hon känns bättre än raden men har haft lite otur. Senast var det väl kort distans men hon avslutade bra och kusken var nöjd med henne. Hästen har lärt sig öppna allt bättre men är mediumsnabb från start. Ledningen hade varit guld värd men jag vet inte om jag kan komma dit. Fortsatt barfota fram, säger Peter Untersteiner.

8 Do You Belive – Hon gick rätt bra i en snabb avslutning senast och mötte då dessutom ett par riktigt dugliga hästar. Nu är vi utlämnade med tanke på utgångsläget och vi får se vart hon hamnar men jag tror inte att hon kommer göra bort sig, säger kusken André Eklundh.

9 Grace From Above – Hon verkar i bra form och spår nio kan betyda en vettig resa. Hon brukar kämpa bra om hon sitter i bra läge inför upploppet. Hon har haft jänkarvagn till och från men även vunnit ett par lopp med vanlig vagn som det blir idag. Åter barfota bak, säger Lars I Nilsson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Creatine från bakspår - Nuncio startar igen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson