EM för 5-åringar blev till en ren uppvisning från Robert Bi. Från ledningen var det ingen som kunde komma i närheten av stjärnan.

EM för 5-åringar, European Championships for 5 years old, var en av godbitarna kring huvudloppet under Åbergs-kvällen. Loppets start fördröjdes av flera materialfel, men när det väl blev allvar av fanns det bara en häst på banan.

Den i Italien födda men i Nederländerna tränade Robert Bi blixtrade till ledningen för Robin Bakker och var från den positionen överlägsen. Toss Out-sonen som i våras segrade i Copenhagen Cup på världsrekordtiden 1.10 blankt, tog här en ny storseger. Förstapriset betalade 450 000 kronor.

Robert Bi tog en ny storloppsseger. Foto: ALN

– Han har blivit bättre på att öppna från start och när han väl kom till spets så kände jag att loppet var över. Det är en riktigt fin häst det här som vi har stora förhoppningar på framöver. Jag tror han har potential att bli den bästa i Europa, sa tränaren Paul Hagoort i segerintervjun.

Robert Bi spetsade som sagt, första 500 gick efter 09,0 men varvet kunde dämpas till strax över 1.13. I det läget hade Vidar Hop vridit ut Papagayo E. från vinnarhålet mot dödens.

Över sista bortre långsidan lade norrmannen ordentlig press på ledaren och publiken började se fram mot en duell de båda förhandsfavoriterna mellan. Men det var bara en synvilla. Vid utgången av sista sväng fick Papagayo E. kasta handduken – Robert Bi å sin sida kunde lätta undan med några längder och vinna väldigt enkelt.

Segertiden blev till 1.11,5a över 2140 meter. Andrapriset gick till Rod Stewart som spurtade fint. Bra avslutning i comebacken även för Tumble Dust som fick bronset. Galopp i starten blev det för Viking Va Bene och strax senare för Ivar Sånna.

***

Så gick det i övriga V75-lopp:

Your Highness bara övertygar. Foto: ALN

V75-1: Backfire såg ut att spåra hela vägen i Summer Meeting Mares, men favoriten Your Highness kom med en flygande avslutning för Björn Goop och hann fram på mållinjen. Segertiden blev 1.12,0a över engelska milen.

V75-2: Jerry Riordan och Peter Ingves visade upp en jättefin Tango Negro som trots dödens loppet igenom ändå kunde vinna finalen av Breeders Course för treåringarna. Loppet anfördes av skrällen Dragster som stretade emot storstilat, men fick ge sig på linjen för Infinitif-sonen Tango Negro som tog segern och förstaprisets 550 000 kronor på tiden 1.12,5a över 1609.

– Han har allt som en häst ska ha och förhoppningsvis fortsätter hästen att utvecklas så att vi får göra många fler besök i vinnarcirkeln, sa Jerry Riordan i vinnarcirkeln.

Tango Negro lär ha mycket att hämta framöver. Foto: ALN

V75-3: Hårt tempo och stafettkörning om ledningen gynnade Habito och Joakim Lövgren som kunde avvakta till sista 500 innan attacken sattes in. När ledande Rio Grande gick över i galopp vid utgången av sista sväng, blev segern säker för hemmahästen som klockades till 1.12,7a över full distans.

V75-5: Jätteknall när Birger Jörgensen lotsade in 90-oddsaren (minst spelad) Stand And Deliver i en stenhård slutstrid före dödenstravande Truculent och ledande Art On Line. Den vinnande dansken gick en stark avslutning och hann fram på ritsen. Klockorna stannade vid 1.11,9a över engelska milen.

V75-7: Långloppet Malmö Stads Pris såg en hemmaseger när Joakim Lövgren slog till med Alfas da Vinci som inte var särskilt påpassad på toton. Sjuåringen klev fram i dödens på ledande Indigious och satte gasen i botten med 300 meter kvar. Ingen kunde svara. Alfas da Vinci försvann ifrån till överlägsen seger på 1.13,9 över 3180 meter.

Rätt V75-rad:

3 Your Highness – Björn Goop 2,06
7 Tango Negro – Peter Ingves 5,78
11 Habito – Joakim Lövgren 6,72
6 Robert Bi – Robin Bakker 2,32
5 Stand And Deliver – Birger Jörgensen 90,38
6 Creatine – Johnny Takter 6,59
14 Alfas da Vinci – Joakim Lövgren 15,80

7 rätt: 2 615 769 kr (4 system)
6 rätt: 2052 kr
5 rätt: 126 kr

Omsättning: 40 242 606 kr

Läs även: Hugo Åbergs: Creatine gav Takter fullträffen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Hugo Åbergs: Creatine gav Takter fullträffen

Hugo Åbergs: Creatine gav Takter fullträffen

Det var 30 år sedan senast men nu är väntan över för Johnny Takter. Som kusk bakom Creatine blev det en smått överlägsen seger i Hugo Åbergs Memorial.

1985 vann den då 26-årige Johnny Takter Hugo Åbergs Memorial med pappa Bo William-tränade Matiné, närmast följda av Legolas och favoriten Brandy Hanover.

Segrarna: Johnny Takter med Creatine. Foto: ALN

Nu, 30 år senare, fick han motta hemmapublikens jubel igen efter segern i Jägersros förnämsta lopp: Hugo Åbergs Memorial. Segerhästen stavades Creatine.

Den femårige amerikanen har verkligen funnit formen i sina tre starter i regi bröderna Takter. Efter vinsten i S:t Michel-Ajo senast, tog Andover Hall-sonen alltså en ny storseger. Förstapriset var en miljon kronor.

– Det är helt fantastiskt. Det är en underbar känsla för mig att få stå här med hela familjen, det här är Jimmys förtjänst. Jag har vunnit många storlopp genom åren, men de känslor jag känner nu är enorma, sa en tagen Johnny Takter efter att han klivit upp på segerpodiet.

Royal Fighter och Jennifer Tillman var knappt favoritspelade men det slutade redan innan det började för Mantorps-ekipaget. En riktigt laddad Royal Fighter högg i galopp direkt när bilen lämnade fältet.

Creatine stegar undan till seger. Foto: ALN

Förutsättningarna ändrades därmed i ett ögonblick. B.B.S. Sugarlight gick till ledningen men var chanslös att svara Creatine när Johnny Takter laddade för fullt in mot första sväng. Den mörke jänkaren blåste till täten och mötte upp de första 500 meterna efter 07,9.

Mosaique Face var den som återigen fick den oangenäma uppgiften att syna dödens. Oasis Bi bjöds andra par utvändigt, bakom där Vincennes och i fjärde paret utvändigt Maven.

Men Creatine fortsatte att anföra fältet i raskt tempo. Takter-travaren bombade in över sista bortre långsidan med några längders ledning. 1.08,9 på första varvet. Stallkamraten Maven var den som försökte i spåren när halvvarvet återstod. Bakom följde Repay Merci i ryggen. Oasis Bi lurpassade i andra par utvändigt.

Fast ingen av köhästarna skulle göra sig besvär. Loppet var redan i hamn. Creatine brisade undan in över upploppet. B.B.S. Sugarlight hade fritt spelrum sedan länge men utgjorde ingen fara. Creatine vann smått överlägset. Johnny Takter knöt näven över mållinjen i segergest.

Jimmy och Johnny Takter tog en ny storseger tillsammans. Foto: ALN

– Vi körde in 3,5 miljoner kronor i USA i söndags, men att få komma hit och få vinna det här med Creatine den här kvällen, det är fantastiskt. Jag är så stolt över Johnny, sa Jimmy Takter i vinnarcirkeln.

Segertiden noterades till 1.09,7a över 1609 meter. En tid som var tangerat den näst bästa genom historien i loppet; både L’Amiral Mauzun och Torvald Palema gick samma tid vid sina segrar 2008 och 2009.

B.B.S. Sugarlight fixade säkert andrapriset från rygg på vinnaren. Oasis Bi avslutade fint i tredjespår över upploppet och snöt en ny meriterande topplacering som trea. On Track Piraten förblev kvar som trea på innerspår och blev fyra med krafter kvar.

Mosaique Face mattades något sista biten men höll okej efter den tunga resan och tog sista penningplaceringen som femma.

Varken Maven eller Repay Merci förmådde förbättra sig i avslutningen och slutade oplacerade. Royal Fighter fullföljde loppet som fyra på innerspår. Delicious U.S. fick backa sig sist från början och avslutade fint på innerspår sista biten. Vincennes orkade inte till slut.

Du kan se loppet här.

Läs även: V75: Överlägsen Robert Bi fixade EM-guld

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kenneth Haugstad tog hem Björnkampen
Nästa nyhet
Kenneth Haugstad tog hem Björnkampen

Kenneth Haugstad tog hem Björnkampen

Det blev Kenneth Haugstad som kunde koras till vinnare när kuskmatchen Björnkampen avgjordes på Bodentravet.

Klassiska kuskmatchen Björnkampen har körts på Bodentravet sedan 1974 och när årets upplaga hade avgjorts under måndagskvällen, kunde Kenneth Haugstad firas som slutvinnare.

Björnkampen avgjordes genom fyra lopp och Haugstad höll sig väl framme redan från början. Efter ett inledande sjättepris blev det andra- och tredjeplats för Solvallakusken.

Haugstad låg således bra till inför den avgörande avdelningen och slog där knock på sitt motstånd genom att segra i loppet med niooddsaren Usain Swing. Slutsegern i Björnkampen var fixad.

Övriga vinnare i de tre deltävlingarna var Hanna Olofsson, Peter Ingves och Jeppe Juel. Kenneth Haugstad tog här sin första titel i kuskmatchen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: Extra V75-tips till Jägersro
Nästa nyhet
Tisdag: Extra V75-tips till Jägersro

Tisdag: Extra V75-tips till Jägersro

Extra V75 Jägersro 28 juli

Omgången: Extra V75 på Jägersro då det är dags för Hugo Åbergs-kvällen och det är otroligt bra hästar i samtliga lopp och det kommer bli en riktig höjdare detta! Det finns flera spikalternativ, och jag tycker bästa förslaget kommer i själva huvudloppet och roliga spiken ska vinna från dödens – nu kör vi!

Det väntas ingen värme nere i Malmö utan lite mulet med risk för regnskurar och runt 17 grader i luften. Banan bör klara sig bra, även om det inte är kanonförhållanden.  

Bästa spiken: 1 Royal Fighter (V75-6) tror jag vinner Hugo Åbergs! Det trodde jag inte att jag skulle säga innan Elitloppet, men herregud vad hästen har utvecklats och han slog trots allt Mosaique Face och Nuncio trots dödens i det försöket. Det strulade i Årjäng, men nu tar han ledningen och kommer springa riktigt fort då Per K låter ovanligt uppåt.

Roliga spiken: 5 Rio Grande (V75-3) är en topphäst för klassen som känns mycket spännande då han var fin senast och nu blir det barfota och skygglappar! Han borde vinna från dödens, och skulle han bli släppt till ledningen går jag och ställer mig i luckan…

Favoriter i fara: 2 Solon (V75-3) har visserligen bra förutsättningar med spetschans från spår 2, men han möter bättre hästar än vad han själv är och jag tror att han blir synad och är fel favorit.

1 Nothing But Class (V75-5) är jättefavorit, och då undrar jag om ingen kollar lopp längre? Han föll åter ur i travet i ledningen senast och galopperade. Kommer gå med skor nu, men det gör ju såklart inget. Visst leder han länge, men med tapptrav utan att finna fel är han en dålig storfavorit i min bok! Bra skrällchans med andra ord.

V75-förslaget är på 3.811,50 kronor.

2-3-1 (9-6)

9-7-10-4-3-6-11 (2-1)

5 Rio Grande (9-12)

6-7-4 (3-11)

7-9-3-1-11-2-10-6-4-5-8 (7-9)

1 Royal Fighter (3-2)

9-12-13-5-7-8-14-15-11-3-1 (4-6)

3x7x1x3x11x1x11 = 7623 rader/ 3.811,50 kronor

DD-förslag på 1000 kronor: 

1-9 x 1000

V75-1:

Ranking: A: 2-3-1 B: 9-6-8 C: 10-4-5-7

Spetsanalys: Backfire ska ha bra chans att hålla ut dem och taktiken är given, det är spets som gäller. Visserligen har hon blivit över båda gångerna hon haft spår 1, men varit mycket snabb från spår 2 och 3 och laddas mer nu. Windy Ways utmanar då hon varit riktigt kvick och spetsat 4/5 med spår långt in. Fördel dessa inte minst då det är 1609 meter.

Loppanalys: 3 Your Highness är jättefavorit, och det känns inte rätt och vi hoppas få bort henne trots att hon är ruskigt bra. Senast gjorde hon debut på kort distans och fick ett ovanligt bra lopp då konkurrenterna körde som de hade stulit sina hästar och då hon kom fram utvändigt 400 kvar avgjorde hon säkert på 09,7! Det är risk för dödens här och det är väldigt hårda krav på favoriten att hon både ska knäcka ledarinnan och svara de fina hästarna bakom.

2 Windy Ways har utvecklats enormt och det är en häst för Stoeliten som det är debut i nu. Hon var ruskigt bra då hon bara matade ner dem i spåren på 10,7 för fyra starter sedan och gav inte Twigs Voici skuggan av chans att utmana. Hon briljerade sedan i ledningen för Sandra och senast var det grymt läckert intryck. Visst, det blev lite av walk in the park, men sättet hon studsade undan på gillade jag skarpt och då Redén menar att hon känns bättre än någonsin i jobben känns det stekhett. Örjan kör faktiskt för första gången, men hästen är som gjord för hans lugna händer och från andra ytter bakom favoriten bör det vara bra chans! Lillchans finns även på ledningen då Backfire varit sämre just med innerspår, och i spets vore det ruskigt bra chans.

1 Backfire är också given då jag tror att hon tar ledningen och körs där av Toby. Vi glömmer senaste loppet då Christoffer pressade med 06 första halvvarvet men fick svar och det var gonatt. Hon har mött världseliten under sommaren före det och inte alls gjort bort sig och från ledningen springer hon fort och har 6/9 från ledningen, och i Boden sprang hon faktiskt drygt 09 sista varvet då Jansson körde för första gången.

Dessa tre känns mycket starkt, inte minst då 9 Youana inte visar rätta bettet i loppen för dagen. Visst blev det lite fel senast med dödens och sedan runda i spåren i svängen, men hon ger upp lite och från bakspår, med framspår på de tre bättre hästarna är det tufft.

V75-2:

Ranking: A: 9-7-10 B: 4-3-6-11 C: 2-1-5-8

Spetsanalys: Snabba treåringar men ledningen tar Thor di Dirifalco som tagit ledningen varje gång med liknande spår. Han var snabb till spets både näst senast och starten före. Kanske släpper till någon bra rygg då han är bäst på rulle? Sucre, Clemenza AM och Tango Negro lär testas.

Loppanalys: 9 Pacific Broline är favorit i finalen av Breeders Course med hela 550.000 till vinnaren.  Han är ruskigt bra Björn Goops treåring och går från klarhet till klarhet, och han har imponerat stort de senaste loppen och någon botten har vi inte sett i honom. Näst senast var det helt pressat då han från dödens bara joggade undan före Ceasar Sisu och senast var han överlägsen igen trots att han fick tugga på i spåren på 1600 meter för första gången. Det är som att Björn har flera växlar att lägga i om han behöver och det var retfullt enkelt. Nu är det bakspår på Jägersro i finallopp mot topphästar och även om han borde vara huvudet högre igen så garderar jag som favorit.

7 Tango Negro imponerade senast då han bara brisade undan trots att han fick svar om ledningen och fick backa ner bakom. Det var fin spänst över mål och lillchans att forcera till spets nu.

10 Mellby Demon är under fin utveckling och han spurtade riktigt bra senast bakom Pacific Broline och är loppets roligaste skräll. Han vann E3-kval men galopperade i finalen, så han har mött de bästa i kullen.

4 Sucre känns svårbedömd, men han har hög fart då han får travet att klaffa och gjorde ett kanonlopp i E3-finalen som tvåa. Han var inte alls som bäst senast då han hade strul med travet, men han gjorde likadant i E3-kvalet för att vara mycket bättre i finalen och då han är mer tryckt och i bättre form.

V75-3:

Ranking: A: 5 B: 9-12-2-11-8-10-7-1-3 C: 4

Spetsanalys: Solon tar ledningen då han är väldigt snabb och som senast var det inget snack. Man Winner kan öppna men tar knappast sig förbi, och går ner bakom i första kurvan. Steen Juul kommer sedan i andravågen och viss chans att få överta om öppningen varit tuff, men det är favorit med Solon i spets.

Loppanalys: 2 Solon är favorit, men jag tror inte att han vinner detta även om han är spetsfavorit och kommer från seger. Då gick han med jänkarvagn för första gången och höll upp ledningen, men fick ge allt för att hålla 11 Habito ifrån sig över upploppet. Det är bra skalle på Solon och Axel låter påställd så han körs säkert i ledningen igen. Dock möter han bättre hästar och vi tror att han får ge sig och som favorit är han ointressant. Han har gått i ledningen tre gånger i Sverige, två segrar och nära att kontra till seger den tredje.

Bättre häst är 5 Rio Grande och jag tror att han vinner detta även om han skulle få tugga på utvändigt ledaren, så bra är han. Han fick stryk av Solon då de möttes i11/5 men gjorde ett mycket bättre lopp och den andra slank loss från ledarryggen. Rio Grande blev hovöm på Solvalla då han gick i dödens i V75-finalen på den hårda banan som blev i ösregnet, och har gått med bakskor två senaste loppen. Senast var det åter rätta intrycket i honom då han visserligen inte mötte så mycket, men han såg riktigt stark och fin ut där framme i ledningen och stack undan på bra vis. Han brukar vilja ha sällskap och det var positivt att han lämnade de andra över upploppet. Nu blir det någon form av skygglappar och barfota runt om, och det ger flera växlar och jag tror han vinner. Bara tredjehandare på 14% nu på eftermiddagen och en fräck spik!

Respekt har jag för 9 Tonicetobetrue som har hög kapacitet och sättet han kämpade ner Whitehouse Express på nere på Åby över upploppet var starkt. Han var inte alls bra på Solvalla och fick vila efter det. Senast var han grym! Trots att han fick press i omgångar där han satt i ledningen och öppnade varvet på 13 på den långsamma Århusbanan så stack han undan väldigt enkelt och var jäkligt bra. Nu blev det kanske lite för bra och det slet att springa så fort den dagen och det är långt ifrån säkert att han är bättre med loppet, snarare känns det som motsatsen. Han räknas, men jag chansspikar min vinnare.

Tänkbar jätteskräll är 12 Stricker som såg bättre ut än någonsin senast och blåste runt ett lunchgäng på några steg och bara försvann ifrån dem. Peter tokhyllar hästen och hade det varit något bättre läge skulle jag betalat för honom.

V75-4:

Ranking: A: 6-7-4 B: 3-11-9 C: 8-10-2 D: 5 

Spetsanalys: Viking Va Bene kan öppna väldigt fort och nu verkar det som att man vill trycka av honom och kanske testar Geir i ledningen om han kommer förbi snabbe Greenleaf Slim? Robert Bi och Papagayo E. kommer testa in mot svängen.

Loppanalys: EM för femåringar och vilka femåringar som ställer upp! 6 Robert Bi hade lika gärna kunnat vara med i Hugo Åbergs då han slog eliten när han via visslande sista halvvarv satte världsrekord i Copenhagen Cup! Han hade pausat kort innan förra starten nere på Enghien och då såg han helt enkelt sjukt bra ut! Det var till och med bättre intryck än i Danmark då han nu trots 07-fart första biten bara skojade med dem och vann med krafter kvar på 10,6. Han ska vara bättre nu och oavsett löpning blir han inte lätt att besegra. Han är inte storfavorit, men det borde han faktiskt vara och det är en tänkbar spik.

Jag garderar ändå, det finns risk för lite strul och det är inga dussinhästar han stöter på. 7 Papagayo E. är nästa norska stjärna och han kördes till ledningen senast och stack undan i riktigt stark stil över upploppet. Han blir bara bättre och bättre och är väldigt tempostark då han har bästa biten till slut och räknas, inte minst om han lyckas komma före favoriten.

4 Ivar Sånna är kul att betala för då jag tror att Derbyformen är nära nu då han kunnat starta på lite mer regelbundet, även om han haft problem med allergi och skit. Han gick ett 10-varv till slut i Visby och här kommer han få det tempo han älskar. Kör de för mycket mot varandra favoriterna kommer Ivar bli tuff att stå emot – och han trivs i Malmö har han verkligen visat!

3 Viking Va Bene vann Derbyt förra hösten i Norge och nu är han tillbaka i form, och är mycket startsnabb. Det var fränt som han blåste till dem på två steg senast och bara försvann ifrån dem. Nu tätnar det vad gäller motstånd.

V75-5:

Ranking: A: 7-9 B: 3-1-11-2-10-6 C: 4-5-8

Spetsanalys: Nothing But Class är otroligt startsnabb och att han ska missa ledningen känns inte troligt. Körs säkert där sedan, om nu inte Johan kommer direkt med Falcon Håleryd kanske?

Loppanalys: 1 Nothing But Class är jättefavorit, men det köper jag inte alls! Han har visserligen perfekt läge med innerspår på 1609 meter och det är garantispets om han travar. Men han har inte sett alls bra ut och då han körts i ledningen brukar han falla ur rejält i travet. Så var det i Örebro då han hade Magic Tonight utvändigt och var inte alls körbar på upploppet, och senast föll han ur helt och galopperade över mål som etta. Han har gått bättre bakifrån starterna mellan och var bra bakom El Mago näst senast då Peter släppte spets och tuppade loss. Det kommer bli skor runt om nu, vilket är minus och jag tror att hästen helt enkelt inte är fräsch. Det är bara han som är spelad till över 10% i loppet och snacka om skrällchans!

Runt 10% är 11 Truculent spelad som andrahandare och han var smällfin i comebacken då ”Sibbe” vann med honom på Färjestad, men senast gav han upp från ledningen. Detta är en riktig frontrunner och han har 20/21 segrar från ledningen! Därmed är läget iskallt och han är bara en av många.

7 Falcon Håleryd trodde jag på senast och han kördes tufft då Johan ryckte i snörena och satte allt på ett kort för att ”vålda” sig till ledningen vilket lyckades. Där framme är han otroligt effektiv och han svarade hela vägen över det långa upploppet. Det finns lillchans att Johan laddar och får överta från pappa Peter då han vet om att favoriten går bäst på rulle, men över 1609 kanske det är långsökt och det var 2140 då han släppte till denne i Halmstad. I spets vinner Falcon detta är min känsla och han har chans även i ryggar.

9 Tycoon Conway Hall gick en jäkla repa genom svängen senast i Århus och det var ett riktigt formbesked. Bra startrygg har han vare sig kusken väljer rygg på 1 eller 2 och med klaff är han given i striden för han är riktigt bra den här.

3 More Than Enough var mycket positiv senast och utmanade Falcon upploppet ner i vida spår, 2 Art On Line har perfekt läge och Jorma upp i vagnen och kanske kan få rygg ledaren?

10 Narold Vox på 1609 meter och barfota runt om samt med Gingras! Hyfsat svårbedömda grejer för honom… Jag vill ha betalt på skräll här och målar igen!

V75-6:

Ranking: A: 1 B: 3-2-8-6-4-10-9-5 C: –

Spetsanalys: Royal Fighter är grymt startsnabb då han laddas för fullt, och han höll enkelt ut Quick Fix i 06-öppning innan Elitloppet.Laddades inte där, men nu är det spets som gäller. B.B.S.Sugarlight kommer Peter mest försöka hitta ner bakom med då han verkar givit upp spetskampen och Tillman är klar spetsfavorit.

Loppanalys: Hugo Åbergs Memorial och jag tror att 1 Royal Fighter vinner och spikar honom. Han har genomgått en metamorfos och växt in i eliten på för mig oväntat vis, men det är bara att ta till sig att han är otroligt bra. Han svarade vansinnestryck av Quick Fix med 06 första halvvarvet och vann ändå säkert och fick sin biljett till Elitloppet. Där chockade han de flesta genom att enkelt kliva förbi ledande Mosaique Face från dödens och även hålla undan för Nuncio i försöket. Han torskade lottningen, och troligen hela Elitloppet då han fick spår utvändigt Magic Tonight och Tillman blev fast där bakom i det blufflopp som nu blev. Han fick pusta efter det, och kördes på chans i Årjäng senast och fastnade med gott om sparat bakom hästar och såg väldigt stark ut. Per K hyllar träningen och menar att han aldrig känt hästen så fräsch som nu, och då han nu vann lottningen är det spets som gäller. Jag är medveten omatt Ludde kommer köra tufft med 3 Mosaique Face på hemmaplan, men det är ingen lätt nöt att knäcka Royal Fighter från dödens. Han är jäkligt dryg i ledningen helt enkelt och jag tror han rinner undan till seger!

Just Mosaique Face lägger jag ändå tvåa, men det känns som att alternativet till att spika är antingen utgång på Fighterna, eller måla igen för då det är mer eller mindre dödensgaranti för Mosaique och Ludde gärna kör lite för fort för tidigt kan i princip vem som helst av övriga trilla in som får bästa loppet. Så jämna känns de, inte minst då flygmaskinen 8 Delicious fått åttonedespår. Kolgjinis vapen Mosaique Face var tappert tvåa från dödens i Elitloppet då han var mycket bättre i finalen, även om det blev konstigt lopp och han kanske borde ha vunnit för att få superbetyg. Han var bara i 80%-ig form senaste meddelade Ludde före loppet och han höll starkt från dödens då han mosad ledaren men åkte dit. Nu ska han vara på topp och det blir första helstängt (norsk i de flesta starter) och detta är det lopp som ligger varmast hjärtat för Kolgjini med hemmaplan. Visst kan det vara så att han krossar favoriten, men jag vill se det först och går emot.

Jämnt så det förslår bakom som jag nämnde, vad ska Örjan hitta på med Delicious som såg smällfin ut senast och är i toppform nu. Men det hjälper knappast då de springer 09,5 i spets…

V75-7:

Ranking: A: 9 B: 12-13-5-7-8-14-15-11-3-1 C: 4-6-10-2

Spetsanalys: Jag tror att Jane’s Hugo tar ledningen och bara släpper till Time Machine. Denne kommer efter 500 meter och borde få överta.

Loppanalys: Malmö Stads Pris med 300.000 till vinnaren är klassigt som vanligt och det är jämspelat mellan tre hästar. Jag tycker det är fel och på DD spikar jag 9 Time Machine som står jättebra till här och har visat knallform och verkligen hittat stilen igen. Hela stall Westholm har ryckt upp sig och levererar allt mer frekvent och Time Machine har alltid visat kapacitet. Minns i Jubileumspokalen i somras då Jörgen körde fram i dödens mot Support Justice, B.B.S.Sugarlight och Magic Tonight, men fick kallt – det tyder på rätt så höga tankar om hästen. Han har sett riktigt bra ut i de senaste loppen och senast skojade han helt enkelt med hyggliga stayers över drygt 4 kilometer och Jörgen hade kunnat köra hur han ville och ändå hade han vunnit det. Före det var han helt överlägsen i lite enklare gäng och toppform är det. Nu oroar det lite att det ska bli skor, kanske till och med på alla fötter och även om han gick bra med skor förra året så känns det som ett minus. På pluskontot sätter jag att han måste ha toppchans att köra till ledningen redan tidigt, och se till så det är kanske 40-50 meter ner till de bra hästarna på tillägget bakom. Spår 3 passar perfekt med bara fyra hästar på volten och jag kan inte tänka mig att någon vill svara om han kommer tidigt. Är han lika bra nu med skor på fötterna så ska det vara slut och spik på DD blir det, men gardering på V75.

13 El Mago Pellini har sett urstark ut vid segrarna och senast blev jag imponerad då han trots tung inledning bara krossade dem. Värre uppgift nu men kanske kör Ludde fram i dödens mitt i loppet?

12 Indigious trodde jag på mot El Mago senast men han var dålig och är väldigt ojämn. Det verkar vara halsen som spökar och risk för dåligt halsväder nu med då det ska hänga regn i luften. Nu klarade han regn i Harpers då han var hemskt bra och bollade med Mellby Viking över tre varv och har han en bra dag går ingen säker.

5 Jane’s Hugo var väldigt positiv senast och speedade ner bra stayers. Det är upplagt för samma löpning nu med spets och släpp och kan bli repris.

7 Mind Your Face kan allt ibland och ska vara nära segerformen från i vintras u och gynnas av att troligen gå barfota runt om.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svensktätt i Hambo Oaks och Peter Haughton
Nästa nyhet
Svensktätt i Hambo Oaks och Peter Haughton

Svensktätt i Hambo Oaks och Peter Haughton

Nästa lördag avgörs en av årets finaste tävlingskvällar när Hambletonian körs på Meadowlands. Redan denna helg tampas man i uttagningslopp till några av finalerna.

Den 8 augusti är årets ”Hambo Day”, en fullspäckad toppdag på Meadowlands där Hambletonian är den självklara höjdpunkten, men då även en räcka av andra topplopp ska avgöras.

Jimmy Takter vann både Hambo och Hambo Oaks i fjol. Foto: ALN

För Hambletonian, och även John Cashman Jr Memorial för de äldre hästarna, behövs inga uttagningslopp köras i år. Det behövs däremot i de övriga årgångsloppen.

På lördag den 1 augusti ska finalfältet till Hambletonian Oaks, för de treåriga stona, avgöras. Totalt 16 ston anmäldes varför två elimineringsförsök ska köras. Den stora snackisen på förhand är att kullens dominant hittills, Mission Brief, valt att gå ut mot grabbarna i ”stora” Hambletonian och därför alltså inte finns med i försöken.

Redan på fredag körs uttagningarna till ynglingarnas årgångsfinaler. För de tvååriga hingstarna och valackerna körs Peter Haughton Memorial och för stona är det Jim Doherty Memorial (tidigare Merrie Annabelle).

Det vimlar såklart av hästar med svenskintresse i de olika uttagningsloppen. Såväl Åke Svanstedt som Jimmy Takter finns representerade som tränare i samtliga årgångslopp.

Här är startlistorna till elimineringsloppen:

Hambletonian Oaks, uttagning 1, 1609 auto

1 Lady Winona – Andy Miller
2 Cocoacabana – kusk ej klar
3 Lock Down Lindy – Tim Tetrick
4 Smexi – Corey Callahan (J.Takter)
5 Bright Baby Blues – David Miller
6 Gatka Hanover – Yannick Gingras
7 Wild Honey – kusk ej klar (J.Takter)
8 Smokinmombo – Aaron Merriman

Hambletonian Oaks, uttagning 2, 1609 auto

1 Rules of the Road – Corey Callahan
2 Sarcy – Johnny Takter (J.Takter)
3 Speak to Me – Scott Zeron (J.Takter)
4 Magic Marker – David Miller
5 Katniss – Åke Svanstedt
6 Livininthefastlane – Andy Miller
7 Classical Annie – Aaron Merriman
8 Spirit to Win – Brett Miller

Peter Haughton, uttagning 1, 1609 auto

1 Southwind Frank – kusk ej klar
2 Explosive Yankee – David Miller
3 Brownie Hanover – Brians Sears (M.Melander)
4 Sliding Home – Corey Callahan (J.Czernyson)
5 Earn And Burn – kusk ej klar (J.Takter)
6 Alexander Hanover – John Campbell
7 Promised Delivered – Brett Miller (S.Lind)
8 Taco Tuseday – kusk ej klar
9 Dominion Beach – kusk ej klar (N.Johansson)
10 Dominus Hanover – kusk ej klar (J.Takter)

Peter Haughton, uttagning 2, 1609 auto

1 Southwind Flash – Yannick Gingras
2 Celebrity Pilatus – John Campbell
3 Dupree – Åke Svanstedt
4 Lagerfeld – kusk ej klar (J.Takter)
5 Miligan’s School – Andy Miller
6 Bar Hopping – kusk ej klar (J.Takter)
7 Waitlifter K – Tim Tetrick
8 Brooklyn Hill – David Miller (J.Czernyson)
9 Winter Harbor – Scott Zeron

Jim Doherty, uttagning 1, 1609 auto

1 Broadway Donna – David Miller
2 I’m Outstanding – Jimmy Takter
3 Worldclass Hanover – Pat Lachance
4 Hollywood Hill – kusk ej klar (J.Takter)
5 Celebrity Evensy – kusk ej klar (S.Lind)
6 Southwind Adele – Åke Svanstedt
7 Everything N More – kusk ej klar (N.Johansson)
8 Do I – kusk ej klar

Jim Doherty, uttagning 2, 1609 auto

1 Candle In the Wind – Jim Marohn Jr
2 Legal Lady – kusk ej klar (J.Johnson)
3 Womans Will – Andy Miller
4 Sharon’s Luck – Brett Miller (S.Lind)
5 Gifted Lady – kusk ej klar (J.Takter)
6 Miss Teszla – Jimmy Takter
7 Twice Is Right – kusk ej klar (J.Takter)
8 Hot Curry – kusk ej klar
9 Silent Blessings – Tim Tetrick (N.Johansson)

Jim Doherty, uttagning 3, 1609 auto

1 New Leaf – kusk ej klar
2 Thankful Reward – Tim Tetrick
3 Unau S – Corey Callahan (J.Czernyson)
4 Kathy Parker – kusk ej klar (J.Takter)
5 Jazebel de Vie – Mark Macdonald
6 Silvia – kusk ej klar
7 Sunset Glider – kusk ej klar (J.Takter)
8 Encore Gold – kusk ej klar
9 Lindy’s On Fire – Marcus Melander

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Support Justice ute efter nytt NM-guld

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson