Det ser ut att bli ett riktigt häftigt möte på Jägersro när EM för 5-åringar körs under Åbergs-kvällen. Både Papagayo E. och Robert Bi aviserar start.

Nästa tisdag, den 28 juli, körs Hugo Åbergs på Jägersro men det är långt ifrån bara huvudlöpningen som tilldrar sig uppmärksamheten under Skånebanans fullspäckade afton.

Samma kväll ska även European Championship for 5 years old, eller EM för 5-åringar, avgöras. Och när UET-länderna nu anmält sina kandidater kvarstår 17 hästar. Startlistan kommer innehålla max 12 hästar.

Norska stjärnan Papagayo E. Foto: ALN

Sverige har anmält tre stycken, vilket är det maximala antal deltagare som varje land kan få med i loppet, och Ivar Sånna är förstarankad före Boys Going In och Calvin Borel.

Loppet ser för övrigt ut att kunna bli ett riktigt supermöte då både nya norska fenomenet Papagayo E. och i Italien födda (men Nederländerna tränade) Copenhagen Cup-vinnaren Robert Bi är rankade först av respektive land.

Den slutliga startlistan fastställs under onsdagen. Förstapriset är 450 000 kronor och loppet körs över 2140 meter med bilstart.

De preliminärt anmälda är:

Sverige:
Ivar Sånna
Boys Going In
Calvin Borel

Norge:
Papagayo E.
Viking va Bene

Finland:
Jonesy
Greenleaf Slim

Danmark:
Tumble Dust
Tycoon Conway Hall
Takethem

Italien:
Robert Bi
Rod Stewart
Ringostarr Treb
Royal Blessed
Red Rose America
Roxanne Bar
Roger Prav

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Oviken

Tisdag: V4-tips till Oviken

Omgången: Lilla Ovalla kör sin tredje och sista tävlingsdag för året och har verkligen fått till fina tävlingar. Förutom fyrbenta attraktioner som Sanity och Hallsta Lotus har man även lockat till sig Torbjörn Jansson som medverkar i flera lopp. Spiken finner vi direkt i den första V4-avdelningen där Tina Blessen måste ha toppchans. Det rör sig om en av Norges bästa treåringar som ska lägga det här sällskapet på ryggen. Jag väljer att gardera upp både Sanity och Hallsta Lotus i deras respektive lopp och spelar mot den förstnämnde på LD och förlitar mig i stället på Action Launcher som LD-spik. Han kan för övrigt vara tänkbar som chansspik på det mindre V4-systemet.

Observera att Ovalla är en 800-metersbana och att endast sex hästar ryms i det första ledet när det handlar om autostart.

V4-Spiken:

4 Tina Blessen (V4-1)

LD-Spiken:

2 Action Launcher (LD-2)

V4 – Systemförslag:

V4-1: 4 Tina Blessen (1-3)
V4-2: 2,5,9 (3-1)
V4-3: 1,2,8 (7-5)
V4-4: 2,4,6,10,11,12 (9-5)

1x3x3x6 = 54 rader x 10 = 1080 kr

LD – Spelförslag:

LD-1: 2,9
LD-2: 2 Action Launcher

2 komb x 500 kr = 1000 kr

V4-1

Rank: A: 4. B: 1-3-8-6-11. C: 2-10-7-5-9.

Spetsanalys: Tina Blessen är snabb ut och brukar gå i ledningen, men kanske inte laddas för fullt från början. H.E.C. Theofaks kan nå till täten från ensamt springspår.

Loppanalys: 4 Tina Blessen är en synnerligen lovande treåring som laddas mot det norska Kriteriet i höst och som borde ha en toppchans här. Moe Odin-sonen inledde sin karriär med fem raka segrar innan han fick ge sig som trea mot riktigt tufft motstånd senast. Låt vara att det är en treåring som möter äldre kamrater, men det bör inte bekomma den talangfyllda travaren. Tina Blessen är kvick ut och det är sannolikt att det blir ledningen i ett tidigt skede. Det enda orosmomenten skulle väl vara att det blir väl trångt från fjärdespåret, men felfri borde ingen kunna röra. Vi spikar.

Bakom tycker jag främst det är hästarna på den första volten som ska kunna utmana om tipsettan har en dålig dag. 3 Seter Birk är rutinerad och var fin vid segern för tre starter sedan. 1 Töff inledde året starkt men har inte startat på ett tag. 8 Sörengjo känns mest intressant av tilläggshästarna och 6 H.E.C. Theofaks skulle komma till ledningen vilket gör honom till en fidus.

V4-2, LD-1

Rank: A: 5-2-9. B: 3-1. C: 6-4-7-8.

Spetsanalys: Det troligaste är väl att Sanity blåser till ledningen men Leo On Line lär säkert försöka svara ut.

Loppanalys: Stjärnan 5 Sanity har gjort tre starter i år efter en längre frånvaro. Ännu fattas en seger för säsongen och det är väl en bit kvar till den form som hästen visat i fornstora dagar. Senast tog han en tur till Leangen men åkte dit på linjen som storfavorit. Vi får ändå förmoda att Sanity blir bättre med loppen i kroppen och dagens uppgift ser tämligen så överkomlig ut för en häst av den här kalibern. Valacken är snabb från början och det ska nog till en del att stoppa honom från ledningen här. Men bommar Ulf Eriksson spets är Sanity i fara och vi garderar.

2 Leo On Line har tagit två raka segrar på Oviken respektive Hoting och verkar trivas på ”småbanorna”. Gamlingen är rapp från början och lär säkert försöka svara ut Sanity och lyckas det är det nog en bra segerchans. Vinnarhålet bakom den samme är förresten inte så dumt det heller.

9 Vacqueyras måste vi också ha med. Det är som bekant en väldigt kapabel sort men som gjort bort sig med galopp flera gånger på rad på sistone. Formen är dock avsevärt bättre än raden; för tre starter sedan hoppade han bort en klar seger 50 meter från mål och senast gick han starkt efter galopp.

Vid vidare streckande är såklart 3 Parkin intressant på den kapacitet vi vet finns inombords och 1 Global Millionarie lär få ett bra lopp och kan skrälla.

V4-3, LD-2

Rank: A: 2-8-1. B: 7-5-3. C: 6-4-9.

Spetsanalys: Offshore Dream är snabb ut men brukar vilja släppa, jag tror att ledningen är vigd åt Action Launcher.

Loppanalys: 2 Action Launcher har gått bra hela året och håller bättre form än vad raden kanske antyder. Senast var han ute i ett försök och final-lopp på Östersund där han satt fast med krafter kvar för länge båda gångerna. Spurten till slut i finalen var pilvass. Action Launcher är mycket snabb från början och det gäller bara att övertala invändige Offshore Star om vem som ska ha spets, lyckas det tror jag han vinner.

8 Outrunner är en bra sort i grunden som funnit stilen i lite lättare omgivning på sistone. Han kommer med tre raka segrar från liknande uppgifter. Bakspåret nu är emellertid mindre attraherande och nog är det risk att han inte riktigt kommer till här.

1 Offshore Star håller också bättre form än raden. Näst senast var han ute mot hård konkurrens på V75. Hästen är väldigt snabb från början och lär säkert kunna svara ut tipsettan, men man brukar vilja släppa och jag baserar tipset på det. Fel har jag dock haft förut, och hästen streckas oavsett om det blir spets eller vinnarhålet.

Jag tycker dessa tre ska vara dom som slåss om segern men ytterligare streck kan vara värda på 7 Zeb Lie Star som duger långt i de här gängen och återkommer med nyladdade batterier efter kortare uppehåll. 5 Lischla Dunder har gjort flera vassa lopp på sistone och första årssegern kan komma här med klaff. 3 Ibra Gigant var fin vid seger på just Oviken senast.

V4-4

Rank: A: 6-4-12-11-10-2. B: 9-5-1-3-7.

Spetsanalys: Lome Flickan är kvick ur volten men släpper troligen till Gjerv Prinsen om den kommer iväg. Storm Odd kan öppna och kanske kan vara tidigt framme och ställa en allvarlig fråga.

Loppanalys: Riktigt kul för lilla Ovalla att få kallblodshjälten Hallsta Lotus till sig under sin säsongsavslutning. Jag väljer dock att gå emot hästarna på dubbla tillägg som jag tror kan få mycket långt fram om loppet tar den utveckling jag förutspår.

I stället chansar jag med 6 Storm Odd som tipsdrag. Det är en segervan norrman som förvisso inte har någon seger i sina senaste starter men som för den sakens skulle inte är i avsaknad av form. När han senast gästade Sverige, Östersund i april, vann han lätt mot stabilt motstånd. Torbjörn Jansson sitter upp nu vilket är extra intressant och jag bygger tipset på att Storm Odd kommer riktigt bra till direkt (kanske rent av spets innan 500 meter?) och därmed skaffar sig ett stort försprång gentemot köhästarna.

4 Gjerv Prinsen är också ett kul bud och känns som klart bäst på start. Var faktiskt helt överlägsen när han vann på Östersund i mitten av maj och har en rolig uppgift här. Han är inte helt stabil på hovarna, men kommer man iväg lär det bli ledningen och därifrån säljer han sig dyrt.

12 Hallsta Lotus är såklart långt ifrån så bra som han var när han var som bäst, och det kan man knappast heller begära av femtonåringen. Tre starter har han gjort i år och han var helt okej som tvåa senast, då efter lite uppehåll. Det är många att runda här från 40 meters tillägg över 800-metersbana men det vore tokigt att tro att han inte duger till att göra det.

Fler bra hästar finns där bak. Så som 11 Best Elden som håller fin form och avgjorde till seger på Hoting senast. 10 Krusen gör heller sällan ett dåligt lopp och den av bakhästarna som kommer bäst till lär vara med på målfotot. Vi ska också strecka 2 Eikprins som är riktigt bra i grunden men som är ett frågetecken eftersom han inte startat på nio månader. Kapacitet att vinna finns det säkert.

Tipsredaktör: Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Månprinsen AM jagar ny seger i Svensk-Nordiska
Nästa nyhet
Månprinsen AM jagar ny seger i Svensk-Nordiska

Månprinsen AM jagar ny seger i Svensk-Nordiska

Häftiga kallblodsdueller kan det bli tal om på Romme denna fredag. Månprinsen A.M. lär bli stor favorit i Svensk-Nordiska loppet.

Svensk-Nordiska loppet avgörs genom heatlopps-upplägg där de åtta hästarna möts i två heat, fast i omvänd startordning, liksom Åby Stora Pris avgörs.

Gunnar Melander har vunnit 7 av 8 lopp med "Prinsen" i år. Foto: ALN

Det första heatet körs över 2140 meter och det andra över 1640 meter. Skulle de båda heaten få två olika segrare gör de båda upp i en duell över korta 1140 meter senare under kvällen.

Förra året blev det dock inte tal om något skiljeheat. Då vann nämligen superstjärnan Månprinsen A.M. i två raka heat. Och han finns med i startlistan även i år i förhoppning att bärga en ny titel.

100 000 kronor är förstapriset i de båda heaten, liksom ett eventuellt skiljeheat. Uteblir det får slutsegraren en bonus på samma summa.

Så här ser startlistorna ut:

Heat A, 2140 auto

1 Lomar – Ida Eriksson
2 Särpefanten – Ole Johan Östre
3 Briskeby Rauen – Erlend Rennesvik
4 Föynland Kongen – Ulf Ohlsson
5 Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
6 Stjernejerven – Jorma Kontio
7 Mel Odin – Micael Melander
8 Flex – Jan-Olov Persson

Heat B, 1640 auto

1 Flex – Jan-Olov Persson
2 Mel Odin – Micael Melander
3 Stjernejerven – Jorma Kontio
4 Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
5 Föynland Kongen – Ulf Ohlsson
6 Briskeby Rauen – Erlend Rennesvik
7 Särpefanten – Ole Johan Östre
8 Lomar – Ida Eriksson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Repay Merci tar sista platsen i Hugo Åbergs
Nästa nyhet
Repay Merci tar sista platsen i Hugo Åbergs

Repay Merci tar sista platsen i Hugo Åbergs

Nu är startfältet till Hugo Åbergs Memorial fulltaligt. Det blir den danske stjärnan Repay Merci som tar den sista platsen.

Samtliga tio hästar som ska kämpa om en miljon kronor i Hugo Åbergs Memorial är klara. På måndagen tillkännagav Jägersro via ett pressmeddelande att det blir den danske Repay Merci som tar sista platsen. Tränaren Knud Mönster har tackat ja till invitationen.

Repay Merci, tidigare en dansk Derbyvinnare, spurtade strålande som tvåa i Årjängs Stora Sprinterlopp senast och kommer här utgöra ett spännande inslag i Jägersros superlopp den 28 juli.

– Det känns kul att vi har med en dansk häst också. Och en häst som verkligen visat att han duger i de här sammanhangen, säger Jägersros sportchef Mats Ahlqvist.

Lottningen av Hugo Åbergs Memorial sker under Jägersros tävlingar på tisdag kväll. De tio hästarna är:

B.B.S. Sugarlight
Creatine
Delicious U.S.
Maven
Mosaique Face
Oasis Bi
Repay Merci
Royal Fighter
Vincennes
Voltigeur de Myrt

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bo Westergård riskerar tre års avstängning
Nästa nyhet
Bo Westergård riskerar tre års avstängning

Bo Westergård riskerar tre års avstängning

Den Skandinaviska dopingkommittén yrkar på att travtränaren Bo Westergård ska få licensen indragen i tre år. Det efter den uppmärksammade händelsen när fyra av tränarens hästar testat positivt vid dopningsprov.

Det var den 2 maj i år som fyra hästar från tränaren Bo Westergårds stall tävlade på Forus travbana i Norge. Tre dagar tidigare hade den norska dopningspolisen gjort ett oanmält ”hembesök” hos Westergård och tagit ett antal prover.

Analysen av proverna visade därefter innehålla otillåtna substanser. Samtliga de fyra hästarna visade höga halter av DMSO, ett antiinflammatoriskt och smärtstillande medel med en karenstid på 14 dagar. Proverna visade på ett innehåll av uppåt 60 gånger över det tillåtna gränsvärdet. Även B-proverna var positiva.

Efter det att den Skandinaviska dopingkommittén (SDK) sammanträtt om saken, publicerar man under måndagen en rapport. I den skriver man att Westergård, i egenskap av ansvarig tränare, har tillfört hästarna medlet, bara några få dagar före start.

Tränaren har därmed, enligt SDK, brutit mot de gällande reglerna för dopning och medicinering av hästarna och menar att han även skadat sportens anseende. Med anledning av det förespråkar SDK att Bo Westergård ska dömas till att få tränarlicensen indragen under en period om mins tre år samt tillträdandeförbud under samma tid.

Ärendet är härmed överlämnat till det norska travförbundets domskommitté som slutligen ska avgöra en eventuell bestraffning. Nu inväntar man ett svar från Bo Westergård vilket han har till den 5 augusti på sig att inkomma med. Därefter avgörs domen.

Bo Westergård själv har på sin egen hemsida under söndagen för första gången kommenterat händelsen. Där skriver han bland annat:

– Jag skulle aldrig ha startat hästarna på Forus om jag hade varit medveten om att hästarna hade tillförts DMSO över karenstiden. Då skulle de ha strukits. Jag är härmed omedveten om hur hästarna har kunnat tillföras medlet. Jag har full fokus på att driva mitt stall, hästarna tränas som tidigare och resultatet får tala för sig själv, som tidigare.

Du kan läsa hela Bo Westergårds inlägg här.

Du kan läsa DNT:s utlåtande om saken här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Shaq is Back försvarar titeln i EJ:s Guldsko

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson