Stochampionatet blev en stor triumf för Veijo Heiskanen. Favoriten Some Summit krossade sitt motstånd inför en jublande Axevallapublik.

Favoriten höll. Efter målgång kunde Veijo Heiskanen andas ut. Och jubla. Storfavoriten Some Summit stod i en klass för sig när årets största uppgift för de fyraåriga stona skulle avgöras på Axevalla.

När Some Summit kom till Åbytränarens regi i februari hade hon inte vunnit en enda av sina då tretton starter. Men i år ståtar hon som obesegrad i fyra raka segrar. Dream Vacation-dottern är ett formidabelt förvandlingsnummer av den skicklige finländaren.

En mycket lycklig Veijo. Foto: ALN

Förstapriset betalade en miljon kronor och segern måste varit en av de skönaste någonsin för tränaren och kusken. Efter ett turbulent år stod Veijo som segrare i ett av årets största årgångslopp.

– Det har varit ett jobbigt år för mig och jag har inte mått bra, men hästarna har räddat mig, berättade en rörd Veijo Heiskanen i ATG Live.

Some Summit var bra med från början men kunde inte utmana om spets. Det var i stället Evelina Palema som stack till ledningen, en bit utmanad av Jetta Palema.

Veijo gled lugnt fram som först häst i andraspår och när två varv var kvar av loppet kunde Some Summit överta ledningen. Första 500 meterna klockades till 11,3 och kilometern avverkades på 13,2.

Maya Gold var den som med varvet från mål tog ett initiativ och klev fram i dödens på jättefavoriten. Men hon, eller någon annan, kunde egentligen aldrig utmana loppets drottning.

Some Summit - obesegrad i år. Foto: ALN

När fältet styrde in genom sista sväng drog Some Summit i väg med några längder och sa tack och farväl till uppvaktningen. Jublet tilltog bland den stora publiken på Axevalla när det stod klart att den populäre kusken skulle ta hem segern.

Det svarta stoet stack ifrån på fjäderlätta hovar upploppet ned och Veijo kunde fira med en efterlängtad segergest vid målgång. Uppdraget var slutfört. Triumfen var klar i säsongens största mål.

– Jag kände lättnad när vi gått i mål. Det är en jättebra känsla. Hon kändes kanonfin hela vägen och jag tänkte att de måste nog vara väldigt bra för att slå henne. Jag sa redan i första starten med henne att det är en av de bästa hästarna jag någonsin tränat, sa Veijo Heiskanen kort efter målgång i ATG Live.

Segertiden för Some Summit stannade vid 1.13,6a över distansen 2640 meter. Det är den näst snabbaste vinnartiden i Stochampionatets historia. Blended Scotch var fyra tiondelar raskare när hon skrällde för två år sedan.

Bakom den överlägsna vinnaren var det Per Linderoth-tränade Maya Gold som starkt höll till andrapriset, körd av Ulf Ohlsson. Hemmaamatören Eric Martinsson fick en fin fjäder i hatten när hans Thorn Bird överraskande inkom som trea med Carl Johan Jepson i vagnen.

Linderoths andra häst, Olympia Gold slutade fyra och Robert Bergh snöt femtepriset med sin Centerline. Sista pengaplatsen gick till Annabelle Dimanche och Svend Dyhrberg. Evelina Palema galopperade med en möjlig prisplacering vid utgången av sista sväng.

***

Kajsa Frick fick se sig bakåt efter konkurrenterna. Foto: ALN

…Stochampionatet Consolation blev en galoppfylld historia, men en som stod på benen var Evasion Boko tränad och körd av Kajsa Frick. Det blev spets och slut och en mycket enkel seger på 1.14,3a över 2140.

…Jättesusare i Slaget vid Axevalla Hed för treåringarna när Ulf Ohlsson fångade in undflyende Nappa Scar på linjen med Raja Mirchi-sonen Target Kronos. Den av Lutfi Kolgjini tränade 62-oddsaren kom i mål på 1.14,5a full väg.

Rätt Extra V75-rad:

6 Falcon Håleryd – Johan Untersteiner 3,08
3 Evasion Boko – Kajsa Frick 8,38
8 Eketorpets Tess – Peter Untersteiner 2,88
5 Target Kronos – Ulf Ohlsson 62,69
11 Scellino Luis – Erik Adielsson 2,59
4 Some Summit – Veijo Heiskanen 1,44
7 Comte du Pommeau – Peter G Norman 4,30

7 rätt: 103 710 kr (83,64 system)
6 rätt: 337 kr
5 rätt: 27 kr

Omsättning: 33 364 292 kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Creatine, Maven – och Gingras till Åbergs

Creatine, Maven – och Gingras till Åbergs

Tempen stiger inför Hugo Åbergs Memorial. Två nya hästar är klara för Jägersros jättelopp – Maven och Creatine förgyller.

Under söndagen kunde Jägersro meddela att två nya stjärntravare blivit klara för start i Hugo Åbergs som körs den 28 juli. Fältet är därmed till nio tiondelar färdigställt.

Det är de båda Takter-travarna Maven och Creatine som kommer till Jägersros miljonlopp.

Femårige Creatine tog en högt imponerande viktoria i finska S:t Michel-Ajo under söndagen och tränaren Johnny Takter tackade direkt ja till Hugo Åbergs som nästa uppgift för den snabba jänkaren.

Yannick Gingras ska köra Maven. Foto: ALN

Superstoet Maven har haft en fin säsong som stående inslag i de nordiska storloppen och tränaren Jimmy Takter har alltså också accepterat en plats.

Då Johnny Takter är upptagen med att köra Creatine i superloppet plockar Jimmy Takter upp ett annat äss ur rockärmen – den amerikanske toppdrivern Yannick Gingras kommer till Jägersro för att köra Maven.

Ytterligare en häst ska tillkomma innan startfältet blir helt komplett på onsdag. Klara för Hugo Åbergs är:

B.B.S. Sugarlight
Creatine
Delicious U.S.
Maven
Mosaique Face
Oasis Bi
Royal Fighter
Vincennes
Voltigeur de Myrt

Läs även: Creatine gick på kross i finska storloppet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Creatine gick på kross i finska storloppet
Nästa nyhet
Creatine gick på kross i finska storloppet

Creatine gick på kross i finska storloppet

Efter en säsong med mycket stolpe ut blev det äntligen en fullträff för Creatine. Amerikanen stod för en mäktig insats då han tog hem finska storloppet S:t Michel-Ajo i Mikkeli.

Förhoppningarna var stora på den amerikanske femåringen Creatine när han togs till Sverige inför den här säsongen. Vid söndagens uppgift i S:t Michel-Ajo visade Andover Hall-hingsten sitt rätt jag.

Johnny Takter körde Creatine till segern värd 70 000 euro. Foto: ALN

I sin andra start i regi Johnny Takter krossade Creatine sitt motstånd i det finska storloppet med ett förstapris på 70 000 euro.

Det blev stenhård körning inledningsvis. Betrodde Smilin Eli felade bort sina chanser direkt när bilen lämnade fältet. I stället bombade Jorma Kontio till täten med Quick Fix.

Utvändigt landade Takter med Creatine som pressade på häftig när man kom in över upploppet för första gången. Första halvvarvet klockades till maffiga 05,0.

Men Quick Fix försvarade sig och Creatine smög ned i rygg ledaren med 900 meter kvar. Efter att ha hämtat andan en bit vred Johnny Takter ut igen i andraspår med 600 meter kvar och satt ny press på ledaren. De här gången hade Quick Fix inget svar.

Creatine övertog och öppnade upp med flera längder genom sista sväng. Försprånget skulle visa sig vara ointagligt. Fjolårsvinnaren Reven d’Amour och franska inslaget Solea Rivellière avslutade fort i spåren men förmådde inte komma i farlig närhet.

Segertiden stannade vid 1.10,3a över distansen en engelsk mil. Fransmannen knep andrapriset medan Reven d’Amour slutade trea.

Du kan se loppet här.

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lionel fortsätter gräva guld i Frankrike
Nästa nyhet
Lionel fortsätter gräva guld i Frankrike

Lionel fortsätter gräva guld i Frankrike

Framfarten för norske Lionel i Frankrike fortsätter. På lördagen blev det en ny fullträff – i stayerracet Prix de Buenos-Aires på Enghien.

Femårige norrmannen Lionel har förvandlats till en ren framgångssaga i sin franska regi hos Fabrice Souloy. Under lördagens tävlingar på Paris-banan Enghien noterades hästen för sin tredje raka seger.

Franck Nivard körde. Foto: ALN

Det är var den femte segern på fransk mark sedan i vintras och den tredje av totalt tre på Enghien. Lördagens triumf kom i Grupp 2-loppet Prix de Buenos-Aires med ett förstapris på hela 54 000 euro.

Loppet kördes över långa distansen 4150 meter och Franck Nivard kunde bida sin tid bakom Lionel som tvåa i andraspår. Det var först in över Enghiens beryktat långa upplopp som han lät norrmannens fulla speed tala.

Lionel avslutade sylvasst och hann knappt men säkert fram till segern på tiden 1.18,5 över 4150. Nefertite del Rio slutade tvåa och trea blev Athos des Elfes efter det att Un Nuage d’Osmoz diskats.

Du kan se slutet av loppet här.

Grupp 3-loppet Prix de Rome, för treåringarna, gick till superfavoriten Coquin Bébé (e. Rancho Gédé) som vann för Jean-Michel Bazire på 1.18,3 över 2875 meter. Franck Leblanc tränar vinnaren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Norska guld för Lannem Silje och Tekno Odin
Nästa nyhet
Norska guld för Lannem Silje och Tekno Odin

Norska guld för Lannem Silje och Tekno Odin

Lannem Silje kan nu även titulera sig norsk mästarinna. Hon och Tekno Odin bärgade de båda NM-tecknen på Sörlandet.

Lördagens norska V75-omgång avgjordes på Sörlandets travbana och det var de båda Norska Mästerskapen för kallbloden som var dagens begivenheter.

Lannem Silje. Foto: ALN

Att fixa guldet visade sig inte vara några problem för ”Super-Silje”. Den femåriga monstertravaren tog hem NM för ston i utklassningsstil.

Tor Wollebäk inledde från tolftespåret bakom bilen men gasade på direkt via fjärdespår och satt tidigt i ledningen. Det värsta motbudet var Ulsrud Tea som direkt följde i ryggen och därmed fick vinnarhålet.

Över sista bortre långsidan satte Lannem Silje upp ett mördande tempo i täten och det var bara Ulsrud Tea som förmådde att hänga på. Men in mot upploppet fick även hon kasta handduken för Siljes makalösa urladdning och jättefavoriten kunde segla undan till publikens jubel.

Segertiden stannade vid 1.22,9a över 2140 meter och förstapriset låg på en kvarts miljon norska kronor. Det här var hästens 38:e seger i 41:a starten. Ulsrud Tea var tvåa, elva tiondelar långsammare och bronset till Lome Oda, ytterligare en halv sekund efter.

Tekno Odin tog tredje titeln. Foto: ALN

…I NM för hingstar och valacker noterades Tekno Odin för sin tredje raka titel. Öystein Tjomsland kunde kosta på sig ordentlig segergest när han konstaterade att man grejat det i år igen.

Tekno Odin travade med i fjärde, senare tredje par utvändigt och kunde vänta till 500 meter kvar innan han satte in stöten i tredjespår. Ledande favoritspelade Lome Brage hade anfört loppet igenom och satte nu allt på ett kort.

Men in på upploppsrakan sinade krafterna för ledaren och Tekno Odin kunde koppla ett säkert grepp och sticka undan till enkel seger. Klockorna stannade vid 1.23,7a över 2609 meter. En kvarts miljon norska kronor tillföll vinnaren även här.

Bakom tog överraskningen Tekno Jerken andrapriset medan Tin Tveiten blev trea.

Du kan se loppen här. Sörlandet lopp 6 och lopp 9.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Full pott för Takter i Stanley Dancer

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson