Axevallalöpning blev till en härlig styrkedemonstration av Mellby Viking. Stayerkungen krossade sitt motstånd från dödens.

Debut i Gulddivisionen från tolftespår bakom bilen – inga problem för Mellby Viking. Den sjuåriga stenkrossen tog en högst imponerade seger när han hemförde Axevallalöpning.

Efter att ha avancerats fram till dödens efter ett varv, kunde Viking Kronos-sonen kontrollera fältet. Över upploppet länsade Mellby Viking undan i grymt fin stil och vann loppet till synes med krafter kvar, den tuffa resan till trots.

Strålande tider för Nurmos och Adielsson. Foto: ALN

– Faktum är att han faktiskt hade lite för mycket kräm kvar över upploppet, för när jag visade honom spöet så började han att ställa lite, sa kusken Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

Favoriten Support Justice slog på en kort galopp i starten och missade värdefull mark. Till ledningen gick i stället Truculent som anförde första 500 efter 11,8 och varvet efter 13,2. Då hade alltså Mellby Viking landat i dödens.

Med 750 meter kvar inledde Support Justice avancemanget i tredjespår. Samtidigt började Mellby Viking bli ledaren allt mer närgången. Ur sista kurvan signalerade Truculent att slaget var förlorat – men Mellby Viking gick ifrån.

Från vinnarhålet fick Robert Bergh luckan med Global Money, hästen sköt till piggt men utan chans att hinna i fatt vinnaren. Support Justice gick en riktigt stark avslutning efter markförlusten och slutade trea.

Mellby Viking - mot Frankrike? Foto: ALN

Men mot Mellby Viking fanns inget att göra. Segertiden stannade vid 1.13,1a över 2640 meter. En seger som var värld 150 000 kronor.

– Det är en otrolig häst. Vi har siktat hit mot det här loppet en tid. Han har varit jättefin i år men fått flera tuffa lopp, jag tror han har mycket att hämta i framtiden, sa tränaren Timo Nurmos i ATG Live.

I vinnarcirkeln fortfor Timo Nurmos om hästens framtid och nämnde att en matchning mot Frankrike i vinter fanns i planerna.

– Sådana här hästar som är så starka som honom passar perfekt nere på banorna i Frankrike, sa Timo.

***

Only One Winner inledde. Foto ALN

V75-1: Rens direkt i Klass 1 när Torbjörn Jansson ledde hela vägen med Timo Nurmos-tränade Only One Winner. Favoriten Furious Francis gick som tvåa i andraspår, synade dödens på sista bortre men kunde aldrig få rätsidan på ledaren. Segertiden var 1.13a jämnt över 2140.

V75-2: Erik Adielsson grejade det med Stig H:s Lotuscherie som tog andra raka. Stoet gick som femma i andraspår, fick rygg på favoriten Elma Lane när attackerna sattes in och kunde vänta till utgången av sista sväng innan hon vreds på i fjärdespår. Segern blev sedan säker på 1.13,4 över 2160.

Xlnt Chili Tripel segerdefilerar. Foto: ALN

V75-4: Överlägsen vinnare i Klass 2 där Joakim Lövgren ledde runt om med Xlnt Chili Tripel. Med 500 meter kvar av loppet tackade fyraåringen för sällskapet, ryckte undan med många längder och vann ohotad på 1.13,8 över 2140.

V75-5: Skräll i lärlingsloppet. Cab Hornline övertog ledningen tidigt och såg ut att kunna få sin seger, men från tredje invändigt hade Fredrik Berg hittat loss med 33-taggaren Sheer Bliss som kom med en sylvass avslutning. Anna Forssell-träningen hann fram till kuskens stora glädje. Segertiden stannade vid 1.13,7a på 2140.

Fredrik Berg glad efter skrällen med Sheer Bliss. Foto: ALN

V75-6: Ny häftig hemmaseger i Bronsdivisionen. Erik Adielsson, igen, körde fine fuxen Star Advisor Joli som vann överlägset. Sexåringen gick till täten tidigt och var överlägsen när han stack undan över upploppet. Det var ett perfekt valt tillfälle för den första tränarsegern på V75 för Sofia Aronsson. Star Advisor Joli klockades till 1.11,8a över 1640.

V75-7: Robert Bergh har en urstark krabat i femårige Montdore. Efter att ha avancerats fram tidigt i dödens på Coldtown och travat där loppet igenom, kunde han vinna väldigt säkert till slut i Silverdivisionen. Greppet kopplades in på upploppet. Segertiden var 1.13,8a över 2640.

…Lördagsloppet låg utanför V75-kupongen och såg Danne Edel som vinnare. Reijo Liljendahl tränar och Ulf Ohlsson styrde till seger på 1.15 över 2640.

Rätt V75-rad:

1 Only One Winner – Torbjörn Jansson 9,79
14 Lotuscherie – Erik Adielsson 4,90
12 Mellby Viking – Erik Adielsson 3,53
1 Xlnt Chili Tripel – Joakim Lövgren 3,79
1 Sheer Bliss – Fredrik Berg 33,13
5 Star Advisor Joli – Erik Adielsson 2,10
9 Montdore – Robert Bergh 6,52

7 rätt: 477 140 kr (39,4 system)
6 rätt: 2073 kr
5 rätt: 145 kr

Omsättning: 72 305 091 kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Norsk dominans i uttagningar till Kallblodsderbyt

Norsk dominans i uttagningar till Kallblodsderbyt

Det var stark norsk dominans när uttagningar till de svenska kallblodsderbyna avgjordes på Östersundstravet.

Det är den 31 juli som finalen av Svensk Kallblodsderby och Derbystoet körs i Östersund. Uttagningarna till loppet avgjordes under fredagskvällen.

Några större sensationer eller favoritbortfall var det inte tal om. Den norska dominansen var påfallande. Blott ett av de totalt sex uttagningsloppen fick se en svensktränad vinnare: när Euforia, tränad av Kim Metsälä vann sitt försök till Derbystoet.

Persson med tre i final. Foto: ALN

De båda norska stjärnorna Järvsörappen och Smedheim Solan, som var etta och tvåa i Kriteriet i fjol, vann sina båda uttagningar till Derbyt och lär dela på favoritskapen inför finalen. Jan-Olov Persson har emellertid tre utmanare vidare till final.

Finalerna har förstapris på 700 000 kronor, respektive 450 000 kronor och får kompletta startlistor med kuskar den 27 juli. Efter lottning och spårval tog sig startlistorna följande utformning:

Svenskt Kallblodsderby (häst-tränare)

1 Pave Faks – John Mogset
2 Smedheim Solan – Kjetil Djöseland
3 Reiug – Kjetil Roe
4 Järvsörappen – Jomar Blekkan
5 Smedsbo Faksen – Jan-Olov Persson
6 Biffen Ö.K. – Tor Olaf Halle
7 Gott Olle – Jan-Olov Persson
8 Höstbo Stig – Tomas Pettersson
9 Sjö Odin – Öystein Tjomsland
10 Järvsö Tore – Jan-Olov Persson
11 Silver Jo – Jessica Olsson
12 Jardar – Arne Nilsen

Derbystoet (häst-tränare)

1 Lille Eline – Morten M Ottersen
2 Brenni Rödi – Jan Roar Mjölneröd
3 Euforia – Kim Metsälä
4 Patsi – Öystein Tjomsland
5 Global Ruska – Jan Roar Mjölneröd
6 Trö Hela – Öystein Tjomsland
7 Åsafaksa – Hilde Marie Stumberg
8 Romanova – Kajsa Frick
9 Tante Ragnhild – Anders Wolden Lindström
10 Bro Strimma – Joakim Elfving
11 Björli Mai – Martin P Djuse
12 Tangen Irene – Geir Flåten

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tävlingskarriären är över för världens snabbaste
Nästa nyhet
Tävlingskarriären är över för världens snabbaste

Tävlingskarriären är över för världens snabbaste

En av trav-världens mest lysande karriärer är över. Sebastian K. har konstaterats ha en gaffelbandsskada och lägger därmed tävlingsskorna på hyllan.

I förra veckan nåddes vi av beskedet att världens snabbaste travhäst Sebastian K. ådragit sig en skada, de första rapporterna misstänkte att det rörde sig om en gaffelbandsskada. Nu är det bekräftat.

Sebastian K är världens snabbaste med 1.07,7.

Därmed är den tjugo-faldiga miljonärens lysande tävlingskarriär över. Ägarna har beslutat att inte fortsätta att tävla med den nioåriga Korean-sonen.

– Två fristående ultraljud bekräftar tyvärr skadan högt upp på vänster bak, strax under hasen. Normalt är återhämtnings-tiden sex till nio månader men med tanke på att Sebastian K. nu är nio år gammal beslutar ägarna att avsluta hans tävlingskarriär med flaggan i topp, skriver ägarna Knutsson Trotting i ett pressmeddelande.

Sebastian K. inledde sin framgångsrika karriär hos Lutfi Kolgjini. För honom tog hästen bland annat segrar i Kungapokalen och Finlandia-Ajo samt ett andrapris i Europaderbyt.

2012 flyttades Sebastian K. till Åke Svanstedt i vars regi han segrade i bland annat Trotting Masters-finalen, Oslo Grand Prix, Åby Stora Pris (två gånger) och Årjängs Stora Sprinterlopp.

När Svanstedt flyttade till USA medföljde Sebastian K. och tog den nordamerikanska eliten med storm under 2014. Säsongen innehöll åtta segrar och den allra mest minnesvärd kom på Pocono Downs den 28 juni.

Då klockades ”Sebbe” till 1.07,7a över 1609 meter. Den snabbaste tid en häst någonsin travat – dessutom ett absolut världsrekord satt på en tusenmetersbana.

I år har stjärnan gjort en start: en andraplats bakom segermaskinen Jl Cruze på just Pocono Downs. Det blev alltså Sebastian K:s farväl till tävlingskarriären.

– Ett oerhört tråkigt och abrupt slut på en saga som har glatt familjen i så många år. Vi har fått vara med om en resa som är få förunnat. Enlig rapporterna de senaste månaderna har ”Sebbe” aldrig känts så här bra men tyvärr hann vi aldrig gå bekräftat om han verkligen var på toppen av tävlings-karriären. Nu kommer han bli hingst på heltid och vi hoppas på att få framgångsrika avkommor från världens snabbaste häst genom tiderna, säger Michael Knutsson i pressmeddelandet.

För Sebastian K. väntar nu alltså en framtid som avelshingst på heltid. Hästen avslutar sin karriär med 34 segrar på 77 starter och lite över 20 miljoner kronor intravat.

Du kan se Sebastian K:s världsrekords-lopp här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
TV-succé: Stjärnkusken lockar många tittare
Nästa nyhet
TV-succé: Stjärnkusken lockar många tittare

TV-succé: Stjärnkusken lockar många tittare

I kväll, fredag, sänds det fjärde avsnittet av Stjärnkusken i TV4. Förra veckans program såg fler tittare än föregående vecka.

Efter att halva säsongen av TV4:as Stjärnkusken visats, beskrivs programmet som en succé. När det tredje avsnittet sändes i fredags hade antalet tittar återigen stigit.

Stjärnkusken blev fredagskvällens mest sedda program och noterades för 585 000 tittare. Det var en ordentlig uppgång från det andra avsnittet som sågs av 421 000 personer. Drygt 25 procent av alla som såg på tv på fredagen klockan 20-21 valde Stjärnkusken.

Undersökningarna påvisar att programmet lockar betydligt fler kvinnliga och yngre tittare än de traditionella travprogrammet på TV4.

Det fjärde av totalt sex avsnitt av Stjärnkusken visas i kväll, den 17 juli, klockan 20.00 på TV4.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Daley Lovin överlägsen i Norrlands GP
Nästa nyhet
Daley Lovin överlägsen i Norrlands GP

Daley Lovin överlägsen i Norrlands GP

Det vimlar av stjärnor i Daniel Redéns stall. En att hålla ögonen extra på framöver är Daley Lovin. Fyraåringen var överlägsen i Norrlands Grand Prix.

Amerikanske Conway Hall-hingsten Daley Lovin kom till Stall Zet och Daniel Redén i början av året. Därefter har fyraåringen plockat fyra segrar på svensk mark. Den senast kom under torsdagen då han i överlägsen stil tog hem Norrlands Grand Prix och en kvarts miljon kronor.

Daley Lovin och Daniel Redén. Foto: ALN

– Jag är chockad själv att han kan kuta så här. Att han joggar 1.11,6 på en lite kletig bana. Det är en jäkla häst helt enkelt. Jag ville att han skulle få vinna ett större lopp och hade laddat för det här, sa Daniel Redén efter segern enligt Kanal 75.

1.11,6a över 2140 meter var alltså vinnartiden, det dessutom på ett lite kletigt underlag. En tangering av det svenska rekordet för fyraåriga utländska hingstar och valacker.

Daley Lovin inledde från bakspår men tog sats via tredjespår i den andra kurvan, klev fram mot ledande Digital Collection och övertog täten med knappt 1100 meter kvar. Därefter var loppet lagt till handlingarna.

Jänkaren började lämna undan fältet över sista bortre långsidan och genom den sista svängen var det bara Digital Collection som förmådde hänga på. Men över upploppet fick även han ge sig och segermarginalen blev till fem längder.

Digital Collection tog andrapriset, en halv sekund efter vinnaren, Global Revenge var trea ytterligare åtta tiondelar från.

…För Robert Berghs treåriga kulltopp Timbal blev det favoritfall i finalen av Norrlands Elitserie. Stoet noterades för sin tredje förlust i trettonde starten. Ledande Trading (e.Deweycheatumnhowe) blev för svår att fånga in från ledningen. Trading vann före Timbal på 1.13,1a över 2140 meter och tjänade 200 000 kronor. Tidig galopp blev det för Romeus.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Axevalla

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson