En märklig incident utspelade sig på Skelleftetravet under söndagen. Mitt under värmningen brakade hästen rakt genom staketet.

Ett olyckstillbud av det märkligare slaget skedde vid Skellefetravets tävlingar på söndag förmiddag. Rutinerade Bodenkusken Jens Nilsson, 63, värmde femåriga kallblodet Vinn Igel när hästen plötsligt kom på andra tankar.

– Jag höll på att värma hästen och så gjorde jag en provstart. När jag vände upp i rätvarv, då började han smågaloppera, berättar Jens Nilsson för SportExpressen och fortsätter:

– Det gick inte så jävla fort, men jag styrde allt vad jag kunde i vänstertömmen och han for åt andra hållet. Då tänkte jag att han stannar nog när vi kommer till branten vid staketet – men i helvete – han fortsatte och for rakt igenom staketet.

Staketet gick i spillror, Jens Nilsson föll ur sulkyn – men Vinn Igel fortsatte i skentur ut från banan. Men slutligen kunde hästen fångas in och köras tillbaka – oskadd. Även kusken klarade sig ur händelsen med hälsan i behåll.

– Jag körde nästa lopp. Man känner inte efter, det är värre nu efter. Jag har kört över 5000 lopp och aldrig kört en häst som inte går att styra, säger han till SportExpressen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Jan-Olov Persson till 2000 segrar som tränare

Jan-Olov Persson till 2000 segrar som tränare

Kallblodskungen är han kallad, Jan-Olov Persson. På söndagen kunde han noteras för sin 2000:e seger som travtränare.

Det är blott 17 svenska travtränare som genom historien tagit 2000 eller fler tränarsegrar, bäst är Stig H Johansson som börjar närma sig 8000.

Men den senaste i raden är 55-årige Jan-Olov Persson som vid Bergsåkers tävlingar på söndagen kunde passera den prestigefyllda milstolpen.

Det var kallblodet Flex som i ett montéloppen med Linda S Hedström i sadeln gav ”JOP” den 2000:e segern som tränare.

– Det här kunde jag aldrig drömma om när jag fick licens för 30 år sedan, det är helt fantastiskt, säger han i ett pressmeddelande på Svensk Travsport.

Järvsöfaks. Hästen som gett Jan-Olov 201 segrar. Foto: ALN

Och den häst som betytt allra mest för Jan-Olov är såklart legendaren Järvsöfaks. En superstjärna som gav honom hela 201 förstapris genom sin karriär – tio procent av tränarens segrar med andra ord.

– Han har betytt så oerhört mycket för mig. Och det var känslosamt på ett väldigt bra sätt när jag kunde ha honom med på Sleipnerdagarna i Bollnäs och han och Lannem Silje stod bredvid varandra. Ett stort ögonblick, säger han.

Firandet av jubileumssegern kommer dock dröja lite. Persson firar i år nämligen också 30 år som tränare.

– Jag vill så gärna ha med all duktig personal jag haft genom åren. Det hade ju aldrig gått så här bra om jag inte haft så bra människor anställda. Även om det inte är något datum bestämt hade jag tänkt bjuda in dem för att fira att jag varit tränare i 30 år och då festar vi för de 2000 tränarsegrarna också, säger Jan-Olov Persson till Svensk Travsport.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Rättvik
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Rättvik

Måndag: V64-tips till Rättvik

Omgången
Rättvik bjuder upp till Daladans och en trevlig omgång avrundas med ett finfint femåringslopp med 100 000 kr i förstapris där hemmahoppet står till Cool Keeper. Han är dock inte min vinnare i loppet utan där återfinns istället min spik i omgången, 6 Ready For More som visat sig vara i toppslag för tillfället. I övrigt innehåller streckspelet ett par andra stora favoriter som jag väljer att syna i sömmarna och jag hoppas givetvis på ett rejält tillskott i fickan till kommande Stochampionatshelg.

Spiken
6 Ready For More (V64-6)

Chanslåset
6 Trailing Edge & 9 Mellby Apollo (V64-3)

Skrällarna
2 Super Zantos (V64-2)
8 Wake Up America (V6-4)

V64-systemet (spel för sex rätt)
V64-1: 2,4,5,6 (res 1-7)
V64-2: 2,3,4,5,6,8,10 (res 11-1)
V64-3: 6,9 (res 2-3)
V64-4: 7,8,11,12,13,14 (res 3-6)
V64-5: 2,3,4,5,8,11 (res 9-10)
V64-6: 6 Ready For More (res 3-4)

4x7x2x6x6x1 = 2016 rader/kronor

Dubbelförslaget
4,5 – 6 x 500

1000 kronor 

 

V64-1

RANKING A: 6. B: 5-4-2-1-7 C: 3-8

Spetsanalys:
Full laddning att vänta med flertalet startsnabba damer och fördel 1 Saved From Above som är ruskigt snabb. Detta är en lite annan häst i spets och jag är inne på att Ulf Eriksson trycker plattan i mattan så länge tanken räcker.

Loppanalys:
Stolopp över sprinterdistans där 6 Ariel Boko kommer segla upp som favorit trots att hon aldrig vunnit på distansen. Åttaåringen gjorde comeback efter kortare paus senast och stod för en fullgod insats från dåligt läge. På sin klass duger hon långt i detta lilla fält men det kittlar i garderingstarmen eftersom hon ändå möter ett par dugliga sprinters.

4 Solöns Rangel har vettig form och skulle gynnas om hon kom till ledningen. Tveksamt om hon kommer förbi Saved From Above i startrusningen men ett fint lopp kommer stoet få hur som helst. Har faktiskt bäst statistik med smyglopp och lucka till slut och hon ska räknas.

5 Mousse har bland annat mött Nahar och Magen under året och ställs nu mot något enklare konkurrenter än världseliten. Det var dock längesedan som stoet vann lopp och hon får ses som en av flera.

2 Kemas Winnie har fina förutsättningar och är ett måste på kupongen.

V64-2

RANKING A: 3-10-8. B: 8-4-2-6-5-11-1. C: 12-7.

Spetsanalys:
2 Super Zantos är väldigt snabbt ut men frågan är om man kan/vill svara raketen 4 B.B.S.Pelleshan. Claes Eskilsson brukar inte vara buskablyg att ladda på rejält och det lutar väl åt spets.

Loppanalys:
2640 meter står på programmet i detta lopp och favoriten kommer från bakspår i form av 10 Lohman. Åttaåringen spårade runt om senast, och gav ett bra intryck då, men min åsikt är att han blandar och ger i sina prestationer. Valacken är mer stark än snabb och därför är distansen ett stort plus denna gång. Har dock fått pausa ett tag, och det tillsammans med läget, gör att jag väljer en annan tipsetta.

Jag sätter istället 3 Under Sund högst upp på ranken. Sjuåringen har både pausat och bytt tränare sedan senaste starten och dagsformen får väl betecknas som aningen diffus. Den här hästen är inte alls så tokig när han fungerar fullt ut och är dessutom van att stångas i ganska tuffa gäng.

8 Queer Fish har inte startat sedan Elitloppshelgen och kommer med diffus dagsstatus. Han är behandlad efter det loppet och som han såg ut vid segrarna är detta ett tidigt segerbud oavsett hur loppet utvecklar sig.

4 B.B.S.Pelleshan är troligen loppets ledare och har visat stigande form på sistone. Hästen känns inte gynnad av distansen och är alltjämt utan seger över 2640 meter men då har han å andra sidan heller aldrig körts i front vilket är han klart bästa position. Streckas.

2 Super Zantos har kanske inte visat de där rätta takterna på slutet men som kan vara den som får loppet i rygg på ledaren och jag tror dessutom det blir bra fart hela vägen här. Hittar ut bakom tätduon i slutsvängen och spurtar till seger?

Även 6 Prince Cobol och 5 Västerbo Pumpkin kan skrälla i detta öppna lopp och båda platsar på systemet.

V64-3

RANKING A: 9-6. B: 2-3-1-5-4-11. C: 12-10-7.

Spetsanalys:
Överljudsfart att vänta när bilen släpper fältet med 2 Up Up And Away samt 3 Knifetown Action som största härförare. Bedömer väl den sistnämnda som den något snabbare av dessa två men frågan är om han tar en hel längd på Up Up And Away av egen kraft. Svårbedömt och högt tempo att vänta men jag tippas Knifetown Action efter en bit.

Loppanalys:
Rivigt sprinterlopp att vänta där det kommer gå undan från start. 3 Knifetown Action verkar ha hittat stilen och har två spetsviktorior i år. Detta mot lite enklare hästar än vad han möter idag men förutsättningarna ser helt rätt ut för sjuåringen. Ändå tycker jag detta är en svag favorit och jag synar honom eftersom spetskörningen kan kosta alldeles för mycket krafter och det är heller inte alls säkert att han kommer dit.

2 Up Up And Away kan sätta käppar i hjulet och även han jagar taktpinnen från start. Sjuåringen satt fast senast i tufft sällskap på Kalmar och har lottats till en bättre utgångsläge än Knifetown Action. Farlig med rätt resa i draget men kan få lägga bort värdefulla krafter i starten.

Jag plockar dock bort dessa två, eftersom jag misstänker att de kan neutralisera varandra, och väljer att låsa loppet på en rolig duo.

Detta ser lite upplagt ut för 9 Mellby Apollo som är en avslutare av rang. Sist hamnade han i dödens och var tidigt slagen i en överpacad historia men vann gången innan det via en fin slutrepa i spåren. Sexåringen har fin startrygg och borde hamna vettigt på det direkt. Undviker Ohlsson sen bara att hamna i dödens är ekipaget med i matchen.

Med dokumenterad dagsform hade jag nog tippat 6 Trailing Edge etta men hingsten gjorde comeback efter längre uppehåll senast och felade efter 50 meter. Scarlet Knight-sonen duger dock gott i klassen och med rätt resa är han inte borta.

V64-4

RANKING A: 7-12-13. B: 14-8-11-3-6-5-1. C: 10-9-15

Spetsanalys:
5 Jordan Lee G.L. har öppnat bra från flertalet spår i volten och har nu hamnat lite bättre till i och med strykningarna. Båda springspåren kommer dock försöka söka sig till täten och det står främst mellan 6 Il Mio Dea och, kanske framför allt, 7 Axel Wadd.

Loppanalys:
V64:ans enda voltstartslopp och idel treåringar som gör upp om 50 000 kr i förstapris. 7 Alan Wadd har gjort två framträdanden hittills i karriären och resultatet har blivit två silvermedaljer. Kan vara dags för den ädlaste valören denna gång och hittar Jorma Konto till täten från springspår är mycket vunnet.

På tillägg finns ett par intressanta namn också och både 12 Fire Hooves och 13 Robin Roof kommer med färska ettor i raden. Krävs såklart lite flax för att någon av dessa ska hinna fram men båda markeras på min lapp.

14 Sally Steel visade fina takter redan som tvååring och har inte gjort bort sig denna säsong heller. Spurtade bra senast efter lucka i sista sväng och behöver inte vara avsågad.

Tillslut varnar jag också för skrällen 8 Wake Up America som blev störd till galopp senast men som stått för stabila prestationer innan det.

V64-5

RANKING A: 11-8. B: 4-5-3-2-9-10-1. C: 6-7-12.

Spetsanalys:
Ett par raska hästar bakom bilen där 3 Navaj Brodda spetsade näst senast men jag tror det finns startsnabbare konkurrenter utanför. Bland annat 4 Snowman som lär laddas men han får skynda sig för att hålla ut 5 Geisha Brodda som inte alls är oäven från start. Tror dock inte den sistnämnda tar en längd på Snowman och lämnar fördelen till Rauno Pöllänen.

Loppanalys:
Klass II-försök med ojämn klass där de hårdast betrodda lottats till dåliga utgångslägen. 11 Le Lahar har bara gjort två starter i år men båda har slutat med seger efter att ha övertagit ledningen båda gångerna. Hingsten står fint inne i loppet, och kan mycket väl ta tredje raka triumfen, men läget drar ner chanserna och jag garderar.

8 Neutron Broline har spåret längst ute på vingen men trots det är det inte alls omöjligt att han hittar till front tillsammans med Ulf Ohlsson. Har inte riktigt räckt till på V75 i hans två senaste framträdanden men får betraktas som en given segerkandidat nu.

Bakom denna A-duo är det vidöppet och jag väljer att såt över dessa på dubbelspelet. 4 Snowman bör i alla fall nämnas i sammanhanget. Sexåringen har både rätt formkurva och utgångsläge för att blanda sig i striden. Leder länge?

5 Geisha Brodda vann överlägset från spets senast och måste med på lappen igen. Kan öppna snabbt men får nog rikta in sig på smygresa denna gång.

3 Navaj Brodda gör sällan ett dåligt lopp men vinner sällan och möter dessutom några tuffa grabbar denna gång. Med maxklaff är det ändå inte helt omöjligt att hon knäpper grabbarna på nästan och 1% i skrivande stund lockar.

Även 2 Xanthis One är jämn och säker och jag vågar inte lämna honom utanför systemet.

V64-6

RANKING A: 6. B: 3-4-7-1-2-8. C: 9-5

Spetsanalys:
1 Let’s Dance D.E. är väldigt snabb första biten och kan ge 3 Cool Keeper en match in mot första kurvan men jag tror ändå att Leif Witasp sitter i täten tidigt.

Loppanalys:
Omgångens höjdpunkt avslutar och detta är ett riktigt fint femåringslopp med flertalet namnkunniga hästar. 6 Ready For More är fältets formstarkaste pålle och han har övertygat vid segrarna på sistone. Reijo Liljendahls travare blir favorit vilket jag tycker är motiverat sett till förutsättningarna samt hur jag tror loppet kommer utveckla sig. Valacken är rejäl på alla vis och jag tror han visar sig vara starkast till slut. Spik!

3 Cool Keeper är en topptravare som nu återkommer efter drygt en månads tävlingsuppehåll men är formen ska han kunna hävda sig bra direkt. Jänkaren har förvisso bättre utgångsläge än Ready For More men har ett par startsnabba konkurrenter invändigt och det kan kosta att hitta till täten.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Support Justice från innern på Axevalla
Nästa nyhet
Support Justice från innern på Axevalla

Support Justice från innern på Axevalla

Norska stjärnan Support Justice drog innerspåret i Axevallalöpning som är lördagens godbit på trippeltravande Axevalla.

Vem som är Norges bästa häst är en ofta återkommande fråga det här året. Support Justice är i vilket fall en av kandidaterna, men har inte riktigt lyckats i storloppen hittills i år.

Sexåringen har varit fyra i Olympiatravet, femma i Copenhagen Cup, galopperade i Elitloppet och femma i Oslo GP innan han fick en seger i Jarlsberg nyligen. På lördag dyker han upp i Axevallalöpning, lördagens Gulddivisionen med 150 000 kronor till vinnaren.

Mellby Viking. Foto: ALN

Bland motståndet över den långa distansen 2640 meter kan vi skönja stayerstjärnan Mellby Viking som för Erik Adielsson i vagnen, snabba Truculent, Global Money som anförde i Årjäng samt norske Thai Broadway i första starten för Björn Goop.

Så här ser startlistan ut:

2640 auto

1 Support Justice – Geir Vegard Gundersen
2 Spring Erom – Dan Widegren
3 Rokkakudo – Stefan Söderkvist
4 Truculent – Johnny Takter
5 Global Money – Robert Bergh
6 Disco A.E. – Peter Ingves
7 Västerbo HighFlyer – Johan Untersteiner
8 Thai Broadway – Björn Goop
9 Open – Jeppe Juel
10 Narold Vox – Ulf Ohlsson
11 Art on Line – Thomas Uhrberg
12 Mellby Viking – Erik Adielsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Halmstad: "Lång distans en fördel"
Nästa nyhet
V4 Halmstad: ”Lång distans en fördel”

V4 Halmstad: ”Lång distans en fördel”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Hon gör första starten med voltstart och spår fyra blev inte alls det jag hoppades på då det finns en hel del passgång i henne. Jag hoppas det löser sig då voltstart vore bra för hennes framtid att starta med. Jag tycker hon börjar bära sina pengar bättre nu och till skillnad från många andra ston tycker jag lång distans snarare är en fördel för henne. Jag återgår till pg skor fram, senast gick hon med aluminiumskor med sula och boots men jag tror hon behöver tyngas ner lite för att klara starten, säger Michael Lönborg om Tiramisu (V4-1).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Halmstadtravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

6 Rhytm of Blues – Hon var nära segern senast och höll bra från ledningen. Hon borde ha gått framåt med det loppet i kroppen men nu möter hon tuffare motstånd. Dessutom tror jag inte att hon kommer till någon ledning, och på det hela taget har jag lite svårt att tro på seger, men en skaplig slant är inte omöjlig. Skor runt om, säger Mikko Aho.

8 Surinam F.H. – Hon känns fortsatt fin och håller sin goda form, jag tycker hon bara blir bättre och bättre. Hästen går allra bäst med rygglopp i det längsta och svarar då bra på norsken till slut. Hon går säkert fortast till slut men behöver lite hjälp med tempot på vägen då det inte är någon häst jag sänder fram utvändigt. Inga ändringar, säger Mikael Pilenberg.

11 Tiramisu – Hon gör första starten med voltstart och spår fyra blev inte alls det jag hoppades på då det finns en hel del passgång i henne. Jag hoppas det löser sig då voltstart vore bra för hennes framtid att starta med. Jag tycker hon börjar bära sina pengar bättre nu och till skillnad från många andra ston tycker jag lång distans snarare är en fördel för henne. Jag återgår till pg skor fram, senast gick hon med aluminiumskor med sula och boots men jag tror hon behöver tyngas ner lite för att klara starten, säger Michael Lönborg.

Lopp 3, V4-3

5 Angelo Azzuro – Han sprang så fort han kunde senast men är inte så speedig av sig och kunde liksom inte haka på ordentligt. Ändå kom han i mål som fyra på ny rekordtid så jag v ar väldigt nöjd med honom. Att Heart Jack är struken invändigt var det bästa som kunde hända och nu kommer vi sikta mot täten och försöka hålla ett jämnt hårt tempo. Vi kör barfota runt om igen och jag tror mycket på honom, säger Cecilia Ahlborg.

12 Boogie Man – Han har varit bra hela året och jag är väldigt nöjd med hur han känns för dagen. Sist var han tvåa på en bra tid och det enda jag kan klaga på är utgångsläget som ställer till det. Jag hade tänkt att köra med bakskor på grund av det men sen kom det två strykningar vilket gjorde att jag fick upp hoppet en aning. Därför blir det barfota runt om och gasar de bara på där framme är han inte alls borta, säger Peter Edberg.

Lopp 4, V4-4

1 Tooca – Hon har svårt att finna allvaret i travtävlandet tyvärr. Det finns viss fart i hästen men vi får smyga med den här gången då hon gav sig enkelt i ledningen för Joel förra gången. Barfota bak igen, säger Thomas Uhrberg.

7 America – Hon gjorde comeback efter lång frånvaro senast och jag var fullt nöjd med insatsen. Hon har tagit till sig det loppet på ett bra sätt men kommer nog behöva fler genomkörare. Jag vet inte riktigt ur snabb hon är i voltstart men jag tror hon kommer öppna bra. Barfota runt om, säger Gabriella Gunnarsson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Världsrekordet - Jl Cruze vann på 1.08,2

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson