Spanske Trebol ställde till med en riktig överraskning när han plockade ned Maven och segrade i finska storloppet Kymi Grand Prix.

Den spanskfödde åttaåringen Trebol var för de flesta svenskar ett oskrivet blad när han dök upp som en outsider i Oslo Grand Prix nyligen. Där slutade hästen oplacerad men i lördagens Kymi Grand Prix i finska Kouvola blev det en riktig fullträff.

Maven drog i tufft tempo i ledningen. Foto: ALN

Trebol (e. Hot Blues), körd av sin tränare Gabriel Angelo Pou-Pou, chockade när han utan problem tog ned den hårddragande storfavoriten Maven över upploppet.

Bret Boko var den som startade snabbast och spetsade. Johnny Takter letade sig dock snabbt ut i andraspår med Maven som via ett hastigt avancemang övertog efter knappt 700 meter. Amerikanskan passerade varvet på 10,5 och när hon drog undan med flera längder över sista bortre långsidan, såg hon oslagbar ut.

Men Trebol, som travat som trea i andraspår, tog upp jakten via tredjespår genom sista sväng och med sig i släptåg fick han Oasis Bi. In över upploppet började så krafterna plötsligt tryta för Maven och Takter-stoet fick kasta handduken.

Trebol övertog greppet och höll upploppet ned säkert undan för mycket fint avslutande Oasis Bi som liksom i Oslo Grand Prix lade beslag på ännu ett fint andrapris.

Den vinnande spanjoren klockades till 1.11,8a över 2100 meter och belönades för det med ett förstapris på 85 000 euro. Hästen lär härmed bli ett intressant kort i kommande nordiska storlopp.

Maven höll till tredjepriset. Seabiscuit slutade fyra medan titelförsvararen Timoko mattades efter en resa i dödens och kom i mål som femma.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V75: Timbal och Poet Broline snabba E3-vinnare

V75: Timbal och Poet Broline snabba E3-vinnare

Färjestadspubliken fick bevittna två riktigt talangfyllda treåringar när de långa E3-finalerna kördes. Både Timbal och Poet Broline gick nya svenska rekord.

From Above-dottern Timbal bara fortsätter att övertyga. För sin tränare Robert Bergh tog hon en högst övertygande seger från ledningen i E3-finalen för ston.

Timbal har vunnit 9 av 11. Foto: ALN

– Det är klart att jag trodde på toppchans när vi kom till ledningen, hästen kändes jättebra hela tiden, sa Robert Bergh i ATG Live.

Treåriga Timbal, som inledde sin karriär på Mallorca, kom till Färjestad med blott två förluster på sina totalt nio starter. Ännu en seger kunde plitas ned i resultatraden för hypertalangen.

Timbal kom till ledningen direkt, utmanades en bit av favoritspelade Tunika, men svarade ut utan problem. Efter att ha öppnat första halvvarvet på 09,3 kunde ledaren lugna ned till 13,9 på varvet. Därefter var Timbal oslagbar denna dag.

Stoet ryckte undan med några längder genom sista sväng. Tunika, körd av Björn Goop, försökte haka på men förmådde aldrig komma i en sådan närhet att Timbal seger kunde bedömas vara i fara.

Ledarinnan seglade i stället undan på lätta hovar och kom i mål på toppfina 1.12,5a över 2140. En notering som inte bara betydde en förbättring av det svenska rekordet med fyra tiondelar – utan även ett världsrekord!

Tunika fick nöja sig med andrapriset och bakom rev Facile Boko åt sig bronsplatsen. Vinnaren belönades med ett förstapris på 900 000 kronor.

***

Poet Broline hela vägen. Foto: ALN

Peter Untersteiner slog till i en ny stor årgångsfinal. E3 för hingstar och valacker tillföll Poet Broline. Segerreceptet var spets och slut i denna den tredje starten för den nya tränaren.

– Det känns skönt; på pappret hade vi en potentiell vinnare, men det är mycket som kan strula. Jag ville gärna komma till ledningen, men väl där så lugnade han aldrig riktigt ned sig, så det var väldigt bra gjort av en treåring, sa Peter Untersteiner i ATG Live.

Den treåriga Quite Easy-sonen var snabbast från början och tog säkert hand om ledningen. Efter 10,8 första 500 blev det lite lugnare till i underkant 1.13 på första varvet. Loppet tog fart ordentligt igen över sista bortre långsidan när Kenneth Haugstad kastade loss Heavy Sound som kom fram i dödens med 500 kvar.

Samtidigt blev det öppen gata för Sucre som gick ut till attack i tredjespår ur sista sväng. Tomas Malmqvist-träningen såg för ett ögonblick segerfarlig ut, men Poet Broline svarade i stället med att sticka undan över upploppet och vann till slut väldigt enkelt.

Segertiden var lysande: 1.12,4a över 2140 var inte bara nytt löpningsrekord, utan även en förbättring av det svenska rekordet med tre tiondelar. Sucre god som tvåa medan Heavy Sound höll till tredjepriset. 900 000 kronor till vinnaren även här.

***

Så gick det i övriga V75-lopp:

V75-1: Öppning i överljudsfart när Tango Lavec tog emot favoriten Imperator som blev kvar i dödens då loppet avverkades efter 07,7/500 och 09,9 på varvet. Det passade Eddie perfekt som för Tom Horpestad gick med i vinnarhålet bakom de två. In på upploppet blev det fritt i andraspår och Eddie tog sin tredje raka seger i säker stil. Segertiden i detta Klass 2-lopp var mäktiga 1.12,6a över 2140.

V75-3: Skön skräll för formkusken Christoffer Eriksson som rattade in Henrik Södervalls Arazi Boko till dennes första seger för året. Arazi Boko spetsade, släppte till Hard Livin och avväpnade sedan den samme säkert över upploppet. Knows Nothing gick en stark avslutning från kön men kunde inte blanda sig i segerstriden. 1.11,2a över 2140 noterade vinnaren som blev en kvarts miljon rikare.

V75-4: I sin fjärde start för Stefan Hultman var Nimbus C.D. mogen för sin första seger för året. För Örjan Kihlström spårade den femårige fuxen Silverdivisionen från start till mål. Favoriten Oliver Kronos kom fram i dödens men kunde aldrig rubba ledaren som gick ifrån enkelt till slut och vann på skarpa 1.11,3a över 2140.

V75-5: Favoriten Emmett Brown såg klar ut från ledningen i Klass 1, men fick sträcka vapen på linjen. I dödens travande Global Revenge närmade sig hastigt sista biten och hann överraskande förbi för Stefan Söderkvist. Det är Markus Pihlström som tränare vinnaren som noterades för 1.12,0a full väg.

V75-7: Överlägsen vinnare i Bronsdivisionen. Fredrik B Larsson kunde glida till ledningen med Love Dancer när favoriten Shiraz Brodde galopperade bort sig kort efter start. Väl i tät var Love Dancer i en klass för sig. Femåringen stack undan väldigt enkelt till slut och kom i mål på 1.11,8a över 2140.

Rätt V75-rad:

5 Eddie – Tom Horpestad 14,75
4 Timbal – Robert Bergh 5,07
6 Arazi Boko – Christoffer Eriksson 14,45
1 Nimbus C.D. – Örjan Kihlström 2,79
5 Global Revenge – Stefan Söderkvist 12,78
4 Poet Broline – Peter Untersteiner 2,31
5 Love Dancer – Fredrik B Larsson 6,67

7 rätt: 1 105 891 kr (17,66 system)
6 rätt: 6244 kr
5 rätt: 424 kr

Omsättning: 75 143 886 kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lugauer slog till med Calvin Borel i Paris
Nästa nyhet
Lugauer slog till med Calvin Borel i Paris

Lugauer slog till med Calvin Borel i Paris

Conrad Lugauer och Calvin Borel gjorde en succé-utflykt till Paris under fredagen. Duon kunde vända hem med seger på Vincennes i bagaget.

Connie Lugauer och kapable femåringen Calvin Borel dök upp i fredagskvällens quinté-lopp på Vincennes, Prix le Parisien, ett lopp för fyra- och femåriga travare.

Det slutade i bästa möjliga resultat för ekipaget. Trots att han var spelad till 16 gånger på toton visade sig Calvin Borel smått överlägsen i loppet. Den svenska duon svepte fram mot ledningen genom sista sväng och behövde sedan aldrig se sig om.

Segern togs på vassa 1.11,4a över 2100 meter, tre tiondelar före närmaste konkurrenten. Förstapriset var värt 26 100 euro.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mr Picolit stort slagen i USA-debuten
Nästa nyhet
Mr Picolit stort slagen i USA-debuten

Mr Picolit stort slagen i USA-debuten

Det blev ingen lyckad debut i USA när Mr Picolit på fredagen begick årsdebut. Svensken slutade sist som stort slagen.

Mr Picolit gjorde under fredagskvällen sin första start sedan i oktober, samt sitt första framträdande i USA för nygamla tränaren Åke Svanstedt. Det i ett snabblopp på Meadowlands.

Men det slutade i ett bakslag för den svenske åttaåringen, som knappast var frisk. Mr Picolit och Svanstedt inledde direkt som sista ekipage i sexhästarsfältet och kunde aldrig förbättra sig.

När tempot drogs upp in mot sista sväng (sista 400 meterna avverkades efter snabba 05,6) började Mr Picolit tappa mark och dalade allt längre bak. Kusken slutade snart att köra och Mr Picolit kom i mål långt efter övriga hästar (marginalen skrevs till 52 längder) och på blygsamma noteringen 1.15,8.

Vann loppet gjorde i stället Obrigado, körd av Mark Macdonald som från ledningen klockades till 1.09,3a över 1609 meter i imponerande stil. Förstapriset var 25 000 dollar.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efterlängtad seger för Kaj Widell
Nästa nyhet
Efterlängtad seger för Kaj Widell

Efterlängtad seger för Kaj Widell

Välkommen tillbaka till vinnarcirkeln, Kaj Widell. Vid Gävletravets tävlingar på torsdagen tog Solvallakusken en efterlängtad seger.

Kaj Widell. Foto: ALN

När Kaj Widell gjorde comeback i tävlingssulkyn förra veckan var det hans första lopp på drygt fem månader. Den 60-åriga kusken har genomgått en höftoperation under våren.

Men nu är ”Kajan” tillbaka på allvar. Vid Gävletravets tävlingar på torsdagskvällen kom första segern sedan comebacken och sedan i början av januari.

Segervapnet var Christian Hansen-tränade Gotthys High Speed som till glada 17 gånger pengarna, tog hem tävlingskvällens avslutade lopp.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Färjestad

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson