En av svensk travsports största stjärnor genom tiderna gästar Elitloppet. Maharajah ska tackas av inför den månghövdade Solvallapubliken.

Landets mest folkkära travare på senare år avslutade sin tävlingskarriär i vintras. Men på Elitloppssöndagen är Maharajah tillbaka. Prix d’Amérique-vinnaren ska tackas av på hemmabanan inför alla travfans.

"Marre" får möta Elitloppspubliken. Foto: ALN

Maharajah hade en fenomenal karriär som förutom bataljerna i Paris även innefattade bland annat segrar i Olympiatravet, Derbyt och Kriteriet, men i Elitloppet blev det aldrig någon start – fast han var med i startlistan 2013. Då fick stjärnan strykas bara dagarna före.

– Det är därför extra roligt att alla som älskar trav får hedra honom här på banan just under Elitloppsdagen, säger Solvallas sportchef Markus Myron till elitloppet.se.

Det är vid 12.20 på söndag som Maharajah och hela hans entourage kommer möta Elitloppspubliken. Hästen ska defilera förbi publiken och i vinnarcirkeln officiellt plocka av sig tävlingsskorna, innan en fortsatt karriär som avelshingst tar vid.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse när vår stjärna tackas av i vinnarcirkeln. Det kommer bli väldigt känslosamt för oss alla, säger Annika Lindblom hos ägarna Travkompaniet till elitloppet.se.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Umåker

Tisdag: V4-tips till Umåker

Omgången:  Umeå och en omgång som känns medelsvår. Jag tycker mig ha ett bra lås i duon Greenstar och Knifetown Action i V4-2. Dessutom spelar jag med krav på minst 1 utgång i avdelningar 1, 2 och 4.

V4-förslag – minst 1 A-häst:
A: 1,6,7  B: 3,5 (res 11-12)
1,3 (res 2-9)
A: 13  B: 1,3,4,5,6,7,9,10,14 (res 2-11)
A: 6   B:  2,8,11,12,13,14,15 (res 10-7)
Totalt 548 rader – 1096 kronor

Kup 1: 3 x 2 x 10 x 8 = 480 rader/960 kr
Kup 2: 2 x 2 x 9 x 1 = 36 rader/72 kr
Kup 3: 2 x 2 x 1 x 8 = 32 rader/64 kr

LD-förslag:
1,3 – 13 x 400 kr
2,9 x 13 x 75 kr
Totalt 950 kr


Loppanalys V4-1:
Ranking: A: 1-7 B: 6-3-5-11-12 C: 9-13-10-2-4

Spetsanalys: En felfri Tenorfaks som ensam på startvolten spetsar.

Loppanalys:  1 Tenorfaks fick det ganska serverat senast och tackade genom att vinna. Kanonläge igen med närmast spetsgaranti och hästen får rutintipset på det även om det inte rör sig om någon stjärna.
7 Starelv Odin gör fjärde starten i regi Hanna Olofsson och frågan är om det inte kunnat bli seger senast utan galopp 800 kvar!? Nu blev det ännu en galopp, detta på ren tjurighet. Skulle hästen dock bjuda till hela vägen idag kan det bli seger nu istället.
6 Fakspilen provades barfota runt om för första gången senast, detta i 37:e starten. Och det blev en växel till, lite skrällchans om runt om igen.
3 Edling är ute på för kort distans men kan ändå inte räknas bort i ett mediokert gäng.
5 H.E.C.Theofaks är ute på lite väl kort distans men Janne Norberg på en kallis i ett dåligt gäng ger ändå respekt.
11 Bodbäcksbjörn återkommer efter dryga nio månaders frånvaro och tränaren ligger lågt även om grundkapaciteten för seger definitivt finns. Jag litar dock på stallrapporten från Ove A och rankar ner.
12 Gottloma gjorde det godkänt på allt för lång distans senast och mer passande nu men dubbla tillägg över sprint är ju ändå jobbigt.


Loppanalys V4-2:
Ranking: A: 1-3 B: 2-9 C: 5-6-7-8-11-10

Spetsanalys: Greenstar är snabb ut och utmanas av Knifetown Action. Kanske lite fördel den senare om man tvingas gissa.

Loppanalys:  1 Greenstar gick bra genom slutsvängen senast men det ebbade ut. Det var dock på lång distans och de fyra av de fem senaste segrarna är på sprint. Nu vankas det skoryck och det är spetschans. Blir inte Greenstar bara fast i rygg på ledaren och slipper dödens borde det vara en hygglig vinstchans.
3 Knifetown Action når kanske sin favoritposition spets här och då segerstrider säkert sjuåringen som gör fjärde starten i regi Markus Pihlström. Skor planeras och det är kanske inte optimalt men de flesta av segrarna är med skor på fötterna så ingen katastrof. En av två A-hästar.
2 Corleone Shark provar här sprinterdistans i sitt livs 50:e start! Det borde vara för kort men hästen ska i alla fall lättas i balansen och får göra jobbet som första reserv till låset.
9 Mellby Toker är en sprinter som dock troligen inte riktigt i form ännu och som dessutom handikappas av ett bakspår. Inte helt borta på grundkapacitet i ett mycket tunt lopp.


Loppanalys V4-3:
Ranking: A: 13 B: 9-7-10-4-6-3-14-5-1 C: 2-11-12-15

Spetsanalys:  Mycket svårbedömd men Citadelle har i alla fall spetsat tidigare och sugna på taktpinnen är också duon Nuisance Face och Juno F.

Loppanalys:  13 Mammas Syster gjorde det bra i ett försök- och finallopp uppe i Bollnäs nyligen. Dödens i försöket och helt ursäktad i finalen från ett svårt utgångsläge. Därmed har fyraåringen tre lopp i kroppen efter lite uppehåll och stall Linderoth levererar för det mesta. Segerprocenten så här långt i år fina 23. Chans åka runt allt med lite klaff från ett jobbigt spår.  
Svårt bakom tipsettan men en duo som vunnit lite lopp är i alla fall 9 Juillet Amore och 7 Juni F. Den först nämnda får Ulf Ohlsson i sulkyn och den senare har lite chans köra till sig spetsen.
10 Compassion Frecia spurtade bra i Umeå senast men ska smygas och hur är det med ”kepsen”?
6 Ella Ruda vinner inte så ofta men har lite skrällchans liksom 3 Citadelle som öppnar bra bakom bilen.


Loppanalys V4-4:
Ranking: A: 6-14 B: 11-12-2-15-13-8-10-7 C: 4-5-3-9-1

Spetsanalys:  Svårbedömd första biten men jag tror att Sandra Eriksson kör till sig taktpinnen förr eller senare med Twin´s Superior.

Loppanalys:  Sandra Eriksson låter uppåt på 6 Twin´s Superior där det vankas skoryck och Sandra är sugen försöka ta hand om taktpinnen. Den långa distansen passar bra och den här tiden ifjol var hästen med i klass II-finalen under elitloppshelgen. Lite skillnad på motstånd mot idag. Det enda negativa jag hittar att det är lite väl långt mellan starterna för att vara optimalt och det är en osäkerhetsfaktor.
Funkar bra på distansen göra också 14 Special Maestro och med tanke på att tipsettan inte startat på närmare en månad håller jag upp även Special Maestro i A-gruppen.
Bakom A-duon är det mycket svårrankat mellan i alla fall de som rankade 3-7 och jag hade kunnat placera lite hur som helst.

Tipsredaktör: Per-Arne Corell

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Umåker: "Blir segerfarlig i den positionen"
Nästa nyhet
V4 Umåker: ”Blir segerfarlig i den positionen”

V4 Umåker: ”Blir segerfarlig i den positionen”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han blev lite ömfotad senast och jag tror han hade kunnat greja pengar då trots stentufft motstånd. Nu kör vi skor runt om men utgångsläget blev perfekt och distansen är hans bästa. Han är klart bäst i spets och som det ser ut på förhand blir han väl segerfarlig från den positionen. Skor runt om, helstängt huvudlag och jänkarbike, säger Markus Pihlström om Knifetown Action (V4-2).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Umåker. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, v4-1

1 Tenorfaks – Det är hans årstid nu och jag brukar inte starta honom över vintern. Han var bra senast och har tränats lugnt efteråt men allt verkar bra. Han är rätt bra på att svara upp utvändig häst så vi får se om han kan hålla undan. Det är möjligt att jag hoppar över barfotakörningen idag men vi ska kolla banunderlaget innan vi bestämmer något. Skor på är ingen stor nackdel för honom. Åter öppet huvudlag, säger Kurt O Eriksson.

3 Edling – Han gjorde en bra upphämtning efter galoppen senast och han är bra den här när han själv vill. Han är dock inte helt enkel vissa gånger men allt pekar mot en fin insats. Jag hoppas vi kan hamna vettigt på det för han är inte så snabb ut men desto starkare till slut. Skor runt om och jänkarvagn, säger Robert Dunder.

5 H.E.C. Theofaks – Han galopperade bort sig senast och det får jag ta på mig. Jag lyssnade mest på referenten att det kom en häst snabbt ute i banan och, när jag begärde lite av honom, svarade han med att fela. Jag tycker att hästen är i bra form men har fått dålig utdelning på slutet. Nu ska jag i ärlighetens namn säga att han inte är någon sprinter och jag är tveksam till att han är tillräckligt snabb för att vinna detta. Samtidigt kan ju några på dubbla tillägg få långt fram men jag har inte den där feelingen att han är segeraktuell. Inga ändringar, säger Stefan Johansson.

7 Starelv Odin – Han har galopperat två gånger nu och det har egentligen varit av ren tjurighet. Det ska vara på hans villkor men senast reparerade han felsteget på ett riktigt bra sätt. Han är i fin form men måste sköta sig fullt ut innan jag kan tro på honom. Skor runt om, säger Hanna Olofsson.

10 Lome Jarl – Det är mycket bättre distans nu än senast och jag var ändå rätt nöjd med insatsen senast. Han börjar lita mer på sig själv och sin kropp efter sin halsoperation. Han kan nog vara lite segare dock då det idag är regn i luften. Skorna får sitta på, säger Roger Nilsson.

11 Bodbäcksbjörn – Han har inte startat på länge och har jobbat 1.34 som snabbast inför detta. Jag tror att han kommer behöva ett eller ett par lopp i kroppen för att komma i form och jag ligger lågt. Samma balans som vanligt, säger Ove A Lindqvist.

12 Gottloma – Hon gjorde det bra senast men jag tror inte distansen var någon fördel för henne. Den som vann kunde vi inte göra så mycket åt och jag tycker inte riktigt hon fått det stämma fullt ut i loppen. Formen är fin men nu är det många att runda och vi är utlämnade. Skor runt om, säger Krister Söderholm.

Lopp 2, V4-2

1 Greenstar – Han känns bra i träningen och min förhoppning är att vi ska kunna försvara ledningen från vårt fina utgångsläge. Knifetown Action är kanske snabbare men ska också ta en längd och min är rätt snabb. Han ska kunna vara lite intressant i detta lopp och vi siktar på barfota runt om, säger Henrik Svensson.

2 Corleone Shark – Han öppnar inte så snabbt och även om läget är bra så är distansen i kortaste laget för honom. Han får svårt att hinna med sig här. Vi kör honom barfota bak, säger Mika Haapakangas.

3 Knifetown Action – Han blev lite ömfotad senast och jag tror han hade kunnat greja pengar då trots stentufft motstånd. Nu kör vi skor runt om men utgångsläget blev perfekt och distansen är hans bästa. Han är klart bäst i spets och som det ser ut på förhand blir han väl segerfarlig från den positionen. Skor runt om, helstängt huvudlag och jänkarbike, säger Markus Pihlström.

5 Asterix Tooma – Han har inte startat på ett jag men känns pigg i de träningsjobb jag kört åt tränaren. Jag tycker han känns svårbedömd och har svårt att se honom räcka till överlag, säger kusken Krister Söderholm.

6 Special Juliano – Han gynnas inte av den korta distansen och får vi med oss en hyggligt bra placering så får vi vara nöjda denna gång. Han tävlar barfota runt om, säger Mika Haapakangas.

9 Mellby Toker – Han gjorde ett bra lopp senast och har nu fått ett par lopp innanför västen efter uppehåll. Jag tycker att han känns på gång i träningen och även om bricka nio inte är någon katastrof hade man väl hoppas på framspår. Vi får försöka smyga med och spurta så gott det går. Skor runt om, säger Malin Brunzell.

Lopp 3, V4-3

4 Nuisance Face – Jag var nöjd med henne senast då hon fick dra tåget och allt verkar som vanligt med henne i jobben efteråt. Hon har kanske varit snabbare med voltstart men är inte heller van bilstart. Kommer hon till ledningen så säljer hon sig dyrt men Janne får bestämma upplägget. Hon ska räknas tidigt och det blir inga ändringar. Skor runt om, säger Madeleine Wikstén.

7 Juno F. – Hon fick ett fint lopp senast och kunde avgöra via open stretch. Jag ville helst köra i ledningen men kunde inte svara när Hanna kom. Formen är bra och jag tänker låta henne öppna snabbt utan att jag för den delen forcerar henne. Egentligen är hon mer stark än speedig men jag tror inte hon är borta här. Skor runt om, säger Sandra Eriksson.

9 Juillet Amore – Hon var tidigt slagen senast men jag tror att alla omstarterna var en starkt bidragande faktor. I och med det tog distansen också ut sin rätt men hon känns pigg i jobben efter det. Vi kör barfota bak igen och jag hoppas det löser sig från detta läge. Är hon bara i samma slag som vid segrarna ska hon kunna vara med där framme, säger Mats Bucht.

10 Compassion Frecia – Hon gick godkänt senast men blev störd in på upploppet. Hon känns fin på alla sätt men hennes självförtroende har fått sig en törn på vägen hit och jag tänker fortsätta köra snällt med henne. Det blir barfota runt om återigen och vi smyger med så länge det går, säger Hanna Olofsson.

12 Borups Mandy – Hon har väl okej form men har aldrig vunnit och det kanske inte är någon tillfällighet. Jag tror hon får svårt att kliva runt det här gänget men med lite tur kanske det kan bli en placering bland de tre främsta. Inga ändringar, säger Martin Åkerlund.

15 Tempted – Hon kom med lite tveksam form inför senaste loppet då han inte fick varit bra i två raka men då stod hon istället för en fullt godkänd insats. Det var ett klart fall framåt och den här hästen är bäst med ett lopp på rulle. Dom det ser ut nu blir det dock svårt att runda detta gäng. Barfota runt om, säger Sandra Eriksson.

Lopp 4, V4-4

2 Gucci Zon – Hon har inte startat på ett ta men tränar bra och hon är en av flera med chans i detta lopp. Hon tävlar med skor runt om, säger Henrik Svensson.

4 Amsterdam – Han har varit svår att få igång men det var lite plus senast då han fick gå för lång speed. Han är inte så lätt att vinna med och får smyga med. Distansen passar honom fint och det blir barfota runt om, säger Roger Nilsson.

6 Twin’s Superior – Han har gjort fina insatser varje gång på slutet och verkar vara på gång igen. Jag vet att man trodde mycket på hästen inför förra säsongen men då fick han inte till det alls. Nu har han avslutat snabbt två gånger på raken och jag hoppas kunna komma till täten den här gången. Därifrån tror jag han har bra chans och dessutom kommer vi rycka alla skorna idag vilket är ett stort plus, säger kusken Sandra Eriksson.

11 Beautyson – Han fick gå lite i spåren senast och räckte inte men var ändå hygglig. Han håller skaplig form men har nog ingen toppform. Balansen idag avgörs senare, säger Jimmy Jonsson i stallet.

12 Ivory Easy – Hon gör fina insatser varje gång men har kanske inte varit lika bra i de två senaste som hon var vid segrarna. Nu kan det bli många att runda men jag tror en hel del på den här hästen. Helt borta behöver hon inte vara men då måste det klaffa rejält, säger kusken Krister Söderholm.

14 Special Maestro – Han har ganska bra dagsform och detta är vår bästa chans under dagen. Jag tror han ska ha vettig segerchans. Han tävlar med skor runt om, säger Mika Haapakangas.

15 Innovate Pellini – Han var bra i första starten för mig senast och jag tycker det var synd att han inte fick vinna bara. Nog för att det var enklare motstånd då men jag tycker ändå inte det var något blufflopp. Jag tror att distansen kommer vara ett plus för honom nu men det får inte strula alltför mycket härifrån. Han är dock van mot lite tuffare konkurrenter än detta från sin tid hos Uhrberg och helt omöjligt känns det inte. Inga ändringar, säger Martin Åkerlund.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Spring Erom tillbaka - på svenskt rekord
Nästa nyhet
Spring Erom tillbaka – på svenskt rekord

Spring Erom tillbaka – på svenskt rekord

På måndagskvällen var Spring Erom tillbaka med besked. Tioåringen slog till med ett nytt svenskt rekord hemma på Halmstadtravet.

Mer än femfaldige miljonären Spring Erom, numera tio år fyllda, har inte rosat marknaden de senaste säsongerna efter att tidigare hållits tillbaka av skador.

Dan Widegren tränar sedan Håkan Olofsson gick i pension. Foto: ALN

Men nu är kämpen tillbaka i toppslag. I regi Dan Widegren tog han sin första seger för året – och passade dessutom på att slå nytt svenskt rekord.

Det var i ett stayerlopp hemma i Halmstad som Björn Goop satt upp bakom Spring Erom. Ekipaget inledde med trippla tillägg men arbetade sig successivt fram som fyra i andraspår.

I ledningen satt Light Brodde och Lutfi Kolgjini som med varvet från mål skärpte tempot och gasade på rejält. 600 meter kvar tog Spring Erom upp jakten och tioåringen kom allt närmare. En bit in över upploppet kopplades greppet och segern blev till slut komfortabel.

Klockorna stannade vid 1.12,9 över 2700 meter vilket var nytt svenskt rekord över distansen med voltstart. Förstapriset var värt 50 000 kronor. Magic You Way gjorde också han en fin avslutning och var tvåa före Light Brodde.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tragedi på Dannero - hästen dog på banan
Nästa nyhet
Tragedi på Dannero – hästen dog på banan

Tragedi på Dannero – hästen dog på banan

Rikshästen L’Amours start på Dannero slutade i en tragedi. Hästen segnade ned död på banan.

Det femåriga stoet L’Amour tävlade för Stall Mittnorrland i Rikstravet i söndagens näst sista lopp på Dannero. Med sin tränare Rikard N Skoglund i sulkyn anförde hon fältet in på sista bortre långsidan.

Men inom loppet av några sekunder förbyttes det hela till en tragedi. Ledande L’Amour började tappa fart, vinglade till och föll ihop på banan. Kusken föll ur sulkyn och flera bakomvarande ekipage fick omöjligt att undvika olyckan.

– Bakomvarande hästar hade ingen chans att undvika kollisionen när L’Amour tvärstannade och gick i backen. Det blev rena karambolaget. Med tanke på hur fort det gick och vilken smäll det blev, var det rena turen att inte personskadorna blev värre, berättar kusken Thomas B Nilsson som såg händelsen från stallbacken, för allehanda.se.

Rikard N Skoglund. Foto: ALN

För L’Amour fanns ingen räddning. Rikshästen dog sannolikt omedelbart. Hästen ska nu genomgå en obduktion för att ta reda på orsaken till den tragiska händelsen.

Kusken Rikard N Skoglund blev liggande på banan, men var hela tiden vid medvetande då han transporterades till sjukhus för undersökning.

– Jag har pratat med Rikard och då var han på väg in för röntgen vid Sollefteå sjukhus. Han klagade på smärtor i nacke, rygg och ben, berättar hans sambo Lina Bergström för allehanda.se på söndagskvällen.

Loppet blåste aldrig av trots att flertalet ekipage var inblandade i olyckan. Loppet kördes i mål med Poirot Rick som vinnare.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitlopps-söndag: Supermötet i Elitkampen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson