Det blir ingen start i Elitloppet för Digital Ink. Det beskedet lämnar tränaren Stefan Melander på fredagsförmiddagen.

Trav-Sverige inväntar Stefan Melanders beslut om stallets båda superstjärnor Digital Ink och Nuncio ska starta i Elitloppet.

Nu är det i vilket falla avgjort att Digital Ink inte kommer starta. Under fredagsmorgonen lät ”Tarzan” meddela för Expressen att stjärnan tvingas avstå superloppet. Det efter morgonens träningsjobb.

Stefan Melander avstår Elitloppet med Digital Ink. Foto: ALN

– Jag var nöjd med honom i jobbet, han kändes fin. Men han ska inte starta, han låg inte rätt i pulsen. Jag körde på med honom för jag ville ha ett test, säger Stefan Melander till Sportexpressen.se.

Digital Ink gick fram som en ångvält i Guld-divisionen i vinter och vår och står fortsatt med sju raka segrar. Han fick en inbjudan till Elitloppet, men efter att han drabbats av en infektion inför den tilltänkta starten på Mantorp den 18 april ströks hästen. Återbud lämnades till Olympiatravet och nu alltså även Elitloppet.

Enligt Stefan Melander kan i stället en start i Jämtlands Stora Pris den 6 juni bli aktuell som nästa lopp för ”Inken” men det är ännu inte definitivt bestämt.

Huruvida Nuncio, som sedan tidigare inviterats till Elitloppet, kommer att starta eller inte är ännu inte avgjort men ett besked väntas under fredagen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Oasis Bi väljer Jämtlands Stora Pris

Oasis Bi väljer Jämtlands Stora Pris

De närmaste dagarna ska det avgöras vilka som tar de sista platserna i Elitloppet. En som dock inte blir aktuell är Oasis Bi. Här väljer man i stället Östersund.

Oasis Bi var trea i Östersund i fjol. Foto: ALN

Sjuårige Mantorpsstjärnan Oasis Bi har inlett säsongen strålande. Segrar i Steinlagers Äreslopp, Klosterskogen GP och Gulddivisionen på hemmaplan åtföljdes av en meriterande silvermedalj i Olympiatravet.

Hästen har därefter nämnts som en het kandidat på en av Elitlopps-biljetterna men efter att inte fått det att stämma som favorit i Finlandia-Ajo senast, har tränaren Stefan P Pettersson nu valt att avstå en eventuell plats i Elitloppet.

– Det blir inget Elitloppet i år heller för Oasis Bi. Vi har just tagit beslutet att istället satsa mot Jämtlands Stora Pris, säger han till travronden.se.

Jämtlands Stora Pris avgörs på Östersundstravet den 6 juni, således veckan efter Elitloppet. Oasis Bi slutade i fjol trea i loppet bakom vinnande Mosaique Face.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kriteriefinalisten avlivas - efter ovanlig skada
Nästa nyhet
Kriteriefinalisten avlivas – efter ovanlig skada

Kriteriefinalisten avlivas – efter ovanlig skada

En ovanlig meniskskada göra att den av Stefan Hultman tränade talangtravaren Ruhuna Tea olyckligt måste avlivas.

Det är på ägarna Travkompaniets hemsida som det berättas om de tragiska omständigheterna kring 2013 års Kriteriefinalisten Ruhuna Tea. Viking Kronos-femåringen kommer få passera vidare till de evigt gröna ängarna efter det att han drabbats av en svår skada.

Ruhuna Tea var i final i Kriteriet. Foto: ALN

Under det att hästen tränades upp under vintern blev han plötsligt mycket halt och efter att först ha blivit behandlad utan att besvären försvunnit, blev hästen sänd till Hallands djursjukhus där man slutligen fann vad som var fel. Ruhuna Tea hade ådragit sig en skada på en menisk.

– Ruhuna Tea har en spricka i menisken i höger bakknä. Det är en skada som inte går att göra något åt på hästar. Det är en väldigt ovanlig skada på häst. Jag har kanske opererat runt 500 hästar och har kanske sett en liknande skada på endast tre av dem. Dessvärre är prognosen för en sådan här skada usel, säger veterinären Bengt Johansson till travkompaniet.se.

Man tror att orsaken till skadan är att hästen gjort sig illa i hagen eller boxen. Skadan bedöms som obotlig varför man efter rådgivning tvingats ta det trista beslutet att låta avliva Ruhuna Tea.

– Hästarna är våra kompisar och för skötarna är de deras allra bästa kompisar och det är alltid tungt när de måste lämna oss på ett sådant här sätt. Han hade en grym potential och hade han fått hålla sig frisk, ja då hade han varit en kulltopp, det är jag helt övertygad om, säger tränaren Stefan Hultman.

Ruhuna Tea startade under sin karriär 21 gånger och vann 6 lopp samt travade in 600 000 kronor. Den sista starten skedde på Solvalla i början av november.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Han har haft en del otur"
Nästa nyhet
V65 Solvalla: ”Han har haft en del otur”

V65 Solvalla: ”Han har haft en del otur”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han slog ihop efter 100 meter senast och hästen är lite osäker. Det blir skor runt om nu för att göra honom stabilare och hästen får sköta sig själv från början. Hästen var bra på Rättvik gången före så han känns i ordning och han har haft en del otur den här hästen, säger Mattias Djuse om Financial Secret (V65-4).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna med V65 på Solvalla. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V65-1

2 M.T. Kopitar – Han en rätt fin treåring som gjort två godkända insatser hittills i karriären. Han är alltjämt stor och omogen men kommer bli duktig med tiden. Vi skyndar långsamt med honom och idag ser väl motståndet bättre ut än tidigare. Skulle det lösa sig är han i alla fall aktuell för en plats bland de tre främsta. Skor runt om, säger Peter G Norman

6 Tobin Kronos – Det är en fin häst på alla sätt. Han blev generad till galopp i debuten men skötte sig fint senast och vann på ett klassigt sätt. Springspår borde passa fint och det blir inga ändringar, säger Tommy Berghagen i stall Hultman.

8 Linus Boy – Det blev tufft för honom senast men jag tror inte det är någon fara med formen. Hästen är under utveckling och nu är det lättare emot. Det är en fin häst som inte ska glömmas, säger C-G Björkroth.

9 She’s From Above – Hon stod för en fin slutrepa i spåren näst senast och fick följaktligen sedan vinna i starten efter. Hon har varit klart uppåt i dessa två framträdanden och har formen på topp. Nu ser det väl kanske lite tuffare ut på pappret men jag tycker inte man ska glömma henne helt. Eventuellt kan det bli barfota fram, säger Claes Sjöström.

Lopp 2, V65-2

4 Alexandra – Hon tog första segern senast vilket var skönt eftersom jag alltid haft höga tankar om den här hästen. Sist såg hon ut att inte hinna fram men det tog en stund att få upp farten. Formen är på topp och spår fyra passar perfekt eftersom hon är stor och långstegad. Jag hoppas verkligen det lossnat för henne nu och bjuder hon bara till igen räds jag ingen i den här klassen. Samma utrustning som senast, säger Fredrik Tengstad.

7 Moonshine All Over – Hon gjorde första starter för mig senast och gjorde det klart godkänt. Hon hade bara jobbats i sanden inför det och hade inte testats i några tuffare tempon. Hon borde ha gått framåt med det loppet i kroppen och hon kan öppna bra. Tarzans häst blir väl favorit men den drog sämre läge och jag tror min ska kunna hävda sig hyfsat. Skor runt om, säger Peter G Norman.

9 Andy Pandy – Det kändes som sparat senast och hästen har tränat på bra, det känns likvärdigt som inför förra starten. Det finns bra fart för klassen om han fungerar fullt ut. Jag hade hellre haft ett framspår men får hoppas på lite körning och då kan vi vara en bit fram. Skor runt om igen, säger Mattias Djuse.

11 Avatar Accelerator – Han gick bra i senaste starten och har vaknat till, det var inget allvarligt i samband med strykningen senast. Från det här läget får vi vara nöjda att vara bland de tre. Det lutar åt barfota fram, säger Marcus Schön.

Lopp 3, V65-3

4 East Varenna – Hon blev struken efter senast och fick stå över två jobb men känns återigen fullt normal i träningen. Hon var bra där ett par starter i mars-april och förutom Sonar Brodde känns det väl som det vanliga motståndet. Barfota runt om, säger Claes Sjöström.

6 Hyltans Adonis – Han var bra vid segern på Gävle men det satt nog lite i benen till den efterföljande starten. Han travade inte alls bra då och blev behandlad efteråt. Nu känns han fin i jobben och spår lite längre ut på vingen är bra för honom eftersom han kan bli överladdad. Vi kör barfota bak och jag har inte kollat så mycket på vad han möter, säger Björn Röcklinger.

7 Forever Miracle – Han var inte alls bra senast men hade heller inte startat på en månad och behövde säkert den genomköraren. Han brukar dessutom trivas i monté och jag tycker det ser bra ut inför idag. Hästen är lite egensinnig har han en bra dag så finns det och mycket spring i honom. Han är nyskodd med aluminium runt om och jag hoppas han visar lite kämpatakter idag, säger Björn Löfgren.

Lopp 4, V65-4

4 Financial Secret – Han slog ihop efter 100 meter senast och hästen är lite osäker. Det blir skor runt om nu för att göra honom stabilare och hästen får sköta sig själv från början. Hästen var bra på Rättvik gången före så han känns i ordning och han har haft en del otur den här hästen, säger Mattias Djuse.

7 French Me – Han star placerad ite väl långt ut och är inte så startsnabb men det kanske kusken kan ändra på. Han har mötträtt bra hästar och jag tror han ska löpa bra idag. Det blir barfota runt om, säger Reijo Liljendahl.

8 Love Younathan – Han återkommer nu inför en tävlingssäsong men detta är en besvärlig typ. Jag är inte helt nöjd med hans träningsjobb eftersom han är väldigt överambitiös. Springa kan han verkligen men han ligger på väldigt mycket i loppen och jag vill mest se honom fungera. Skor runt om, säger Hans-Owe Sundberg.

9 Antonio America – Han är bra förberedd inflör debuten hos mig och jag har en del förväntningar. Han har som snabbast gått 1.22 hemmavid och känts bra. Det blir skr runt om och jag tror mest på honom av mina två i loppet, säger Reijo Liljendahl.

10 Alvena Tyson – Han gnetar väl på men det enda som är intressant idag är att han kommer gå barfota. Förutom det visar han kanske inte så mycket och vi försöker smyga oss till hyfsade slantar, säger Claes Sjöström.

13 Dark Xray – Det är en fin häst som hittills har tränat bättre än han tävlat men han börjar komma mer och mer. Hästen tränar fortsatt bra och tål göra lite jobb själv vilket nog krävs från det här läget, säger C-G Björkroth.

15 Digital Call – Hon är lite till och från och vi får ligga lågt då det krävs tur från det här läget. Fyra-femma och vi är nöjda. Barfota runt om, säger Marcus Schön.

Lopp 5, V65-5

4 Leo Boy – Han känns ovanligt fräsch och fin nu men har ju inte presterat något nämnvärt. Jag har haft en massör på honom som fixat lite spänningar i ryggen och så och jag räknar med en bra insats idag. Lite varning alltså och vi siktar på barfota runt om, säger Leif Witasp.

5 Classification – Hon skötte sig bra senast och gör det bra utan att få vinna lopp så ofta. Hästen borde ha mer pengar på kontot och borde kunna vara med i främre träffen, säger Marcus Schön.

6 Capitano Boko – Han gjorde ett bra lopp som tvåa senast, och vi var tidigt framme från tillägg men den som ledde ville köra i front vilket han visade sig ha fog för. Ändå får vi vara nöjda med andraplatsen och det var faktiskt den uppryckning jag ville se eftersom att han galopperat två gånger om innan det. Han brukar dock prestera sämre på Solvalla och det är som att han blir nervös här. Därför blir det en passiv styrning vilket gör oss utlämnade till vad som händer på vägen. Barfota runt om, säger Claes Sjöström.

7 Ritmo di Poggio – Han blev lite sliten där i början av året och fick pausa från tävlandet ett tag. Han har tränat på nästan hela tiden men vi har inte varit inne på banan med honom. Däremot har sparrat stallkamraten Top Billing som nu kvalade på 16,3 så jag tror de intervalljobb han fått duger bra. Nu fick dåligt utgångsläget och eftersom formen inte kommer vara på topp ligger jag lågt. Skor runt om, säger Susanne Richter.

8 Hero Sjöhammar – Han räckte inte till i uttagningslopp senast till Kungapokalen. Hästen tränar bra och kommer gå med norskt huvudlag för första gången den här gången. Han är snabb ut men läget är tråkigt och kusken får försöka komma ner någonstans. Det blir skor runt om igen, säger Ville Karhulahti.

12 What’s Your Limit – Hon gick okej senast efter ett kortare uppehåll och Stefan var nöjd med henne då. Det blir ett smygupplägg härifrån och vi får vara nöjda med en slant, säger Marcus Schön.

Lopp 6, V65-6

1 Digital Winner – Det är en rikshäst med många delägare. Jag har haft hästen sedan mars månad och har känts fin i banjobb på Solvalla efter 17 full väg. Han kördes då ensam och var lite trög men kommer gå framåt. Med ett bra lopp hoppas jag vara bland de tre, men vi möter ett par bra på samma volt. Barfota fram, säger Mattias Djuse.

2 Robic Lane – Han galopperade bort sig senast men känns inte osäker i träning. Hästen är inte tokig men får visa det i lopp först och för dagen är nog vår andra häst Bobo i samma lopp bättre, säger C-G Björkroth.

3 Bobo – Han fungerade inte fullt ut senast men vi kommer ändra till längre käk nu. Han är stark och rejäl och känns uppåt i träningen, det är en fin häst. I dagsläget känns han längre fram än vår andra häst Robic Lane, säger C-G Björkroth.

8 Digital Display – Vi väntar på en nytändning för honom då han inte varit så morsk i loppen på sistone. Vi får försöka tjäna pengar i första hand och det blir skor runt om, säger Marcus Schön.

9 Crane – Han känns bra i jobben men det ser lite småsvårt ut med Nurmos häst på start och det blir nog tufft även om hästen bör prestera bra. Inga ändringar, säger Leif Witasp.

12 Al’s Redhead – Hon har nu fått ett par lopp i kroppen och gjorde det bra senast trots en tuff inledning. Jag tycker hon kämpade på fint hela vägen hem men nu fick vi dåligt utgångsläget. Härifrån krävs det en hel del tur men med lite tur är hon säkert långt framme. Skor runt om, säger Hans-Owe Sundberg.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sebastian K. stoppas i kvalet - av magsår
Nästa nyhet
Sebastian K. stoppas i kvalet – av magsår

Sebastian K. stoppas i kvalet – av magsår

På lördag skulle Sebastian K. startat i ett kvallopp på Meadowlands. Men världens snabbaste stoppas – av ett magsår.

Åke Svanstedts superstjärna Sebastian K., tillika världens snabbaste travhäst genom tiderna, var tänkt att smyga igång årets tävlingssäsong i ett kvallopp på Meadowlands denna lördag.

Men så blir det inte. Sebastian K. kommer strykas ur kvalet. Orsaken: nioåringen har drabbats av ett magsår.

– Sebastian K. kommer att strykas på grund av pågående veterinärbehandling för ett magsår, säger ägaren Tristan Sjöberg till travronden.se.

Sebastian K. gjorde sin senaste start i slutet av november då han slutade oplacerad i TVG-finalen på Meadowlands.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tingsrydstravets verksamhet upphör

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson