Det blev en bejublad hemmaseger i Finlandia-Ajo. Bret Boko ledde varje meter och tog en skrällseger för Ari Moilanen.

Det fanns en finsktränad häst med då landets största internationella lopp avgjordes under söndagen. Men det räckte. Sjuårige Bret Boko bjöd på en härlig hemmaskräll när han som näst minst spelad tog hem Finlandia-Ajo på Vermo.

Ari Moilanen körde Bret Boko till seger. Foto: ALN

Markku Nieminen tränar Yankee Glide-valacken som för Ari Moilanen här tog sin karriärs största seger hittills. Förstapriset i Finlandia-Ajo var 110 000 euro. Den svenskfödda vinnaren var till 2012 i träning hos Stig H Johansson.

– Det är riktigt stort det här, att få vinna det här loppet just med en häst från Finland. Det är det största jag varit med om, sa vinnarkusken Ari Moilanen i ATG Live.

Bret Boko var blixtrande snabb från början. Favoriten Oasis Bi försökte utmana när bilen lämnade fältet men var chanslös att komma förbi. I stället tog Björn Goop upp sin häst och placerade den som trea i andraspår.

Bret Boko öppnade halvvarvet efter 10,5 och kunde därefter sänka farten betänkligt. Via tredjespår genom första kurvan landade Moving On i dödens. Bakom som tvåa i andraspår låg stallkompisen och Lotteria-vinnaren Vincennes.

Oasis Bi hade inte någon tur. Foto: ALN

Med 700 meter kvar av loppet skred Oasis Bi in i handlingarna igen. Hästen forcerades hastigt fram via tredjespår i hopp om att komma ned i dödens, men Moving On täppte till varför favoriten fick en tuff slutsväng.

Ledande Bret Boko såg dock fortsatt pigg ut där framme och när Oasis Bi och Moving On gav slaget förlorat in på upploppet, uppenbarade sig luckan för Pascia’ Lest från vinnarhålet. Fast italienaren utgjorde inget hot mot ledaren. I stället var det Vincennes som för Örjan Kihlström kom som skjuten ur en kanon i vida spår.

Örjan Kihlström körde tvåan Vincennes. Foto: ALN

Det svenskfödda stoet levererade återigen en blixtrande avslutning men mållinjen kom för tidigt och Bret Boko kunde greja segern säkert. Vinnartiden skrevs till 1.12,2a över 1609 meter. Både kusken Ari Moilanen och tränaren Markku Nieminen noterades här för sina första segrar i Finlandia-Ajo.

Vincennes således tvåa och stod åter för en riktigt fin insats. Bronset gick till fjolårsvinnaren Univers de Pan som gavs en väldigt defensiv resa som trea på innerspår, kom fram i rygg på vinnaren över upploppet och gick i mål med vad som såg ut som alla krafter kvar. Univers de Pan visade därmed att fjolårets storform tydligt är i antågande igen.

Univers de Pan såg väldigt laddad ut. Foto: ALN

Pascia’ Lest höll sin fart över upploppet och fick nöja sig med fjärdeplatsen. Kash’s Cantab, som följt Oasis Bi i ryggen, avslutade fullt godkänt och slutade femma.

Oasis Bi föll tillbaka något sista biten och kom i mål som sexa. Moving On tappade mycket till slut och var sist felfri då David Sisu galopperade bort sig i ett tidigt skede. Strukna ur loppet var båda Nesta Effe och Thai Broadway.

– Det blev fel i dag helt enkelt och de körde taktiskt väldigt bra mot oss och då är det svårt att vinna sådana här lopp. Hästen var nog fortsatt lika bra som tidigare, sa Björn Goop om Oasis Bi till ATG Live.

***

Så gick det i övriga V75-lopp:

…I ett försök till Bronsdivisionen skrällde Thula Sana efter att ha avgjorts väldigt lätt in på upploppet från vinnarhålet.

Suivikas var mäktig. Foto: ALN

…Kallblodsloppet Erkon Pokaali fick se en bisarrt stark vinnare. Elvaårige Suivikas, körd och tränad av Terho Rautiainen, gick sista 1300 meterna i tredjespår – men kunde ändå avgöra till knapp seger före Art Kjarvald. Vinnaren klockades till 1.23,0a över 2100.

Åke Lindblom var glad som en speleman efter det att han tagit en enkel spurtseger i fyraåringsloppet med sin M.T. James. Det på 1.12 blankt över en engelsk mil.

Vilken dag för Markku Nieminen. Foto: ALN

…Finske Begemot Frido är en riktigt lovande sort som tog tredje segern på lika många starter när han tog en säker seger i treåringseliten efter att ha tågat fram i dödens. 1.14,3a full distans var vinnartiden.

…Markku Nieminen tränar Begemot Frido och även Golda Mercury som var riktigt vass i den efterkommande V75-avdelningen. För Jukka Torvinen drog sexåringen hårt i spets loppet igenom men höll ändå undan säkert på vassa 1.12,3a över full distans.

…Risto Airaksinens fina sto Absolut Newport var omgångens mest streckade och gjorde ingen besviken. För Björn Goop tog hon ledningen tidigt och vann sedan väldigt enkelt.

Rätt V75-rad:

6 Thula Sana – Ari Moilanen 29,51
9 Suivikas – Terho Rautiainen 2,66
9 M.T. James – Åke Lindblom 10,74
10 Begemot Frido – Ari Moilanen 2,10
5 Golda Mercury – Jukka Torvinen 3,64
5 Absolut Newport – Björn Goop 1,72
3 Bret Boko – Ari Moilanen 14,71

7 rätt: 39 506 kr (179,8 system)
6 rätt: 369 kr
5 rätt: 32 kr

Omsättning: 27 329 849 kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Norska stjärnor allvarligt sjuka i Finland

Norska stjärnor allvarligt sjuka i Finland

De norska stjärnorna Thai Broadway och Doktor Jaros kom inte till start på Vermo. De återhämtar sig nu efter att ha drabbats av den allvarliga transportsjukan.

De båda norska stjärntravarna Thai Broadway och Doktor Jaros skulle starta i Finlandia-Ajo respektive kallblodseliten under söndagen på Vermo. Men under resan till Helsingfors drabbades de båda av den livshotande så kallade transportsjukan.

Hästarna stod med närmare 40 graders feber och behandlades av veterinär på Vermo och tillståndet bedömdes som kritiskt under lördagen. Men under söndagen har positivare rapporter kommit: febern har sjunkit och hästarna ser ut att repa sig.

– Det går bättre med båda. Thai Broadway, som var mest illa däran, är nu nere i 37,6 grader och den akuta lunginfektionen är kraftigt på retur. Som det ser ut nu så kan de resa hem i morgon (måndag) om veterinären ger grönt ljus, säger Jostein Kvamme som är delägare i Thai Broadway, till tgn.no.

Enligt veterinären misstänker man att det var den dåliga ventilationen på färjestransporten till Finland som orsakade att hästarna ådrog sig transportsjuka.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tekno Odins kross - på nytt världsrekord
Nästa nyhet
Tekno Odins kross – på nytt världsrekord

Tekno Odins kross – på nytt världsrekord

Det blir för Månprinsen A.M. och de andra att hålla i hatten i Elitkampen om två veckor. Tekno Odin genrepade – med att slå världsrekord!

Norska kallblodsmonstret Tekno Odin stod för en formidabel uppvisning när han klev ut i ett lopp hemma på Sörlandet under lördagen.

Tränaren och kusken Öystein Tjomsland hade redan på förhand talat om att han var intresserad om att attackera världsrekordet i voltstart – och nog lyckades det.

Tekno Odins personbästa i autostart är 1.19,9. Foto: ALN

Tekno Odin avverkade de 1680 meterna på ruskiga 1.20,2 – den snabbaste tid som ett kallblod någonsin travat i voltstart. Det nya världsrekordet var tre tiondelar bättre än det som Järvsöfaks noterade på Bergsåker för tretton år sedan.

– Otroligt stort att få göra detta på hemmabanan. Nu ser vi fram mot Solvalla, sa Tjomsland efter segern enligt tgn.no.

Och Tjomsland stod på gasen direkt från början. Trots fyrtio meters tillägg var Tekno Odin nästan direkt ikapp och forcerades hastigt fram mot täten. Med varvet kvar hade stjärnan övertagit ledningen – och började direkt öppna upp med många längder.

Första kilometern avverkades efter 1.19 och Tjomsland fortsatte att jobba på Tekno Odin ända fram till mållinjen. Segern blev helt överlägsen och världsrekordet var således ett faktum. Förstapriset i loppet var blygsamma 18 000 norska kronor.

Om två veckor väntar Elitkampen på Solvalla mot förhoppningsvis bland andra Månprinsen A.M. och det nya undret Lannem Silje. Till då ska dessutom Öystein Tjomsland plocka av Tekno Odin skorna – världsrekordet slogs med skor på alla hovar.

– Vi har en växel till…,säger han till tgn.no.

Du kan se loppet här. Klicka på Lopp 2.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bee A Magician glänste i Cutler Memorial
Nästa nyhet
Bee A Magician glänste i Cutler Memorial

Bee A Magician glänste i Cutler Memorial

Stoet Bee A Magician verkar gå mot en härlig säsong. På lördagen tog hon enkelt hem Cutler Memorial på 1.09,2. Elitloppshästen Wind of the North visade formen som tvåa.

Den femåriga Kadabra-dottern Bee A Magician är hästen som gäller i den äldre eliten i Nordamerika i år. Det av ”Nifty” Norman tränade superstoet tog mycket enkelt hem säsongens första riktigt stora race ”over there” när hon vann Arthur J. Cutler Memorial på Meadowlands natten till söndagen.

I loppet gjorde också Elitloppshästen Wind of the North sin sista start innan avfärden mot Sverige. Och för David Miller stack den startsnabba valacken till ledningen direkt då bilen lämnade fältet.

Mitt över bortre långsidan gav Brian Sears marschorder åt Bee A Magician som hastigt svepte fram mot ledaren och också övertog taktpinnen med halva distansen avklarad.

Med favoritspelade Bee A Magician väl i front var loppet över. När bara upploppet kvarstod fick Wind of the North fritt spelrum bakom och provade att gå i närkamp men var utan chans att hota ledarinnan som i riktigt fin stil, till synes med krafter i behåll, stack ifrån sista biten och kom i mål på häftiga 1.09,2a över engelska milen.

Den samlade prispotten i loppet uppgick till 183 650 dollar. Som tvåa inkom alltså Wind of the North (1.09,5) som visade att Elitloppsformen alltjämt sitter där. Tredjepriset tillföll, precis som i preparations-loppet förra helgen, Melady’s Monet. Galopp i starten blev det för andrahandsfavoriten Market Share.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Välkommen till Elitloppet, Magic Tonight
Nästa nyhet
V75: Välkommen till Elitloppet, Magic Tonight

V75: Välkommen till Elitloppet, Magic Tonight

Nu har Magic Tonight fått sin Elitlopps-biljett. Storfavoriten fixade segern i Algot Scotts Minne efter en stenhård slutstrid mot Reven d’Amour.

Algot Scotts Minne var inte vilken vanlig Gulddivisionen som helst – utöver förstapriset stod även en plats i Elitloppet på plats. Och dagens största favorit grejade det – Magic Tonight kan nu ta sikte mot det som hela tiden som varit årets stora mål.

Roger Walmann fick sin rosa biljett. Foto: ALN

– Det gläder mig. Jag har sagt hela tiden att vi vill dit och nu är vi där, sa tränaren Roger Walmann i ATG Live.

Segern satt dock lite hårdare inne än vad många nog hade förväntat sig. Magic Tonight var snabb i väg men kunde inte ta ledningen per omgående då bilen släppt fältet. Reven d’Amour höll upp täten men vid utgången av första sväng lämnade körande Ulf Ohlsson över då Örjan Kihlström bakom jättefavoriten ställde den allvarliga frågan.

I täten passerade Magic Tonight första 500 efter 08,6 och fortsatte i rejält tempo: kilometern passerade på 10,5. Genom sista sväng såg ledaren fortsatt morsk ut men evigt unge tioåringen Reven d’Amour hade bespetsat sig på open stretch.

Och när upploppet nalkades störtdök ”Räven” medan krafterna såg ut att tryta något för Magic Tonight. De båda kämparna stred sida vid sida rakan ned och vid målgång var de för blotta ögat omöjliga att skilja åt. En kontroll av målfotot visade dock att Magic Tonight hållit undan.

– Han gör nästan alltid bra lopp men jag tycker att det var en 90-procentig insats i dag; han hade inte riktigt det rätta klöset från start och jag hoppas han kan hitta lite mer tryck i steget till Elitloppet, sa Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Magic Tonight tog här sin andra raka seger i Algot Scotts Minne och segertiden skrevs till under förhållanden mycket goda 1.10,5a över den engelska milen. Reven d’Amour alltså fin som tvåa, medan El Mago Pellini fixade tredjeplatsen.

***

Så gick det i övriga V75-lopp:

Kenneth Haugstad hade en bra dag vädret till trots. Foto: ALN

V75-2: Efterlängtad fullträff för Catarina Lundström-tränade Super Otto som för Kenneth Haugstad äntligen fick sätta dit en V75-seger. Sexåringen spurtade hem segern i Silverdivisionen. Favoriten Greenleaf Slim anförde fältet men mattades in på upploppet och Super Ottos vassa avslutning betydde seger före på open stretch raskt spurtande Bear Dancer. Vinnaren noterade 1.13,9 över 2640.

V75-3: Kenneth Haugstad var inne och bytte häst och kom ut i Klass 1 med norsktränade 21-oddsaren Oscar Ribb som visade sig vara överlägsen. Valacken övertog ledningen med två varv kvar, saktade ned tempot och satte gasen i botten genom sista sväng. Ingen förmådde att haka på och Oscar Ribb vann väldigt komfortabelt på 1.14,8a över 2640.

Adielsson hann dit med Staro Fendi. Foto: ALN

V75-5: Favoritseger i Klass 2 där Ulf Stenströmer-tränade Othello C.D. tog andra raka på V75. Björn Goop satt i sulkyn och utnyttjade open stretch på bästa sätt. Scarlet Knight-sonen avgjorde med enkelhet över upploppet och segrade på 1.13,3 över 1640.

V75-6: Trots en liten startgunga fixade Staro Fendi och Erik Adielsson det i Bronsdivisionen. Tempot blev tufft i loppet, vilket Staro Fendi kunde profitera på och den av Peter Untersteiner tränade valacken avgjord lätt via femtespår över upploppet före supertappre Snoopy D.K. som vandrat i dödens. Segertiden blev 1.12,9a på 2140.

Rätt V75-rad:

9 Ruby Trap – Johnny Takter 2,67
4 Super Otto – Kenneth Haugstad 6,61
8 Oscar Ribb – Kenneth Haugstad 21,80
2 Magic Tonight – Örjan Kihlström 2,37
3 Othello C.D. – Björn Goop 2,37
4 Staro Fendi – Erik Adielsson 4,49
6 Volstead – Örjan Kihlström 4,11

7 rätt: 28 073 kr
6 rätt: 113 kr
5 rätt: jackpot

Omsättning: 81 285 721 kr

Läs även: Ruby Trap starkast i Drottningpokalen

Läs även: Kungapokalen: Volstead överst på tronen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kungapokalen: Volstead överst på tronen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson