Prins Daniels lopp veckan för Elitloppet ser ut att bli ett verkligt kanonlopp. Nu är även Panne de Moteur och Creatine klara för start.

Hur många pusselbitar inför Elitloppet kommer egentligen att läggas på plats i Prins Daniels lopp? Gävletravet samlar stjärna efter stjärna till loppet med 400 000 kronor i förstapris.

Tar "Panne" en av de sista platserna i Elitloppet? Foto: ALN

Nu meddelas att tränarna till både Panne de Moteur och Creatine har gett klartecken att starta i loppet som körs den 23 maj, alltså dagen före startlistan till Elitloppet blir definitiv.

Prins Daniels lopp är synonymt med Gulddivisionens final men Gävletravet förfogar över ett antal wild card, ett antal som dessutom blivit fler sedan några av de inkvalade hästarna valt att avstå.

Både Panne de Moteur och Creatine gjorde sina årsdebuter på Umåker förra lördagen. Elitloppstvåan Panne de Moteur slutade trea från dödens medan Creatine inte kunde leva upp till förväntningarna i Berth Johanssons Memorial.

Båda var därefter tilltänkta att starta i Meadow Roads lopp på Solvalla kommande onsdag, men väljer alltså det här loppet i stället.

– På Umåker fattades det lite i honom som förväntat och skulle han inte få något bakslag så blir han 20 meter bättre. Allt har varit fint i benen efteråt och idag onsdag kändes han kanonfin när jag körde honom. Prins Daniels lopp är ett fint lopp som vi gärna vill vinna och vi ser inte det här loppet som ett led i matchningen. Vad som händer efter loppet får vi se, säger Stefan Hultman om ”Panne” på Gävletravets hemsida.

Creatine vill ha revansch. Foto: ALN

– Han har varit dunderpigg hemma efter loppet på Umåker och vi känner revanschlusta inför den här starten. Det här loppet passar honom bra eftersom jag tror att det blir körning och han har känts jättefin hemma när jag känt på honom nu i veckan och det märks att han har fått ett lopp i kroppen, säger Robert Bergh om Creatine.

Därmed är sex hästar klara till start i Prins Daniels lopp vars vinnare är säkrad en plats i Elitloppet. Den slutliga startlistan blir klar på söndag. De klara är:

Creatine
Knows Nothing
Maven
Mosaique Face
Panne de Moteur
Papagayo E.

Läs även: Maven möter Mosaique Face i Gävle

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V86: Mäktig Araw Hoss visade mästarklass

V86: Mäktig Araw Hoss visade mästarklass

Snackhästen besegrade snackhästen. Timo Nurmos visade upp jättetalangen Araw Hoss som sänkte Moni to Spare från dödens.

Både Moni to Spare och Araw Hoss kom till onsdagskvällens start på Solvalla med tre raka segar från debuten, men bara en av dem skulle lämna banan som fortsatt obesegrad.

Araw Hoss och Jorma. Foto: ALN

Moni to Spare gjordes efter sina fenomenala tider till favorit och var också den som tog hand om ledningen. Men Jorma Kontio vilade inte särskilt länge i kön och avancerade fram Araw Hoss mot dödens.

Därifrån skulle den fyraåriga S.J’s Photo-sonen domdera. Genom sista sväng blev han ledaren allt mer närgången och ur den samma hade han kopplat greppet. Över upploppet stack Finlandsfödde Araw Hoss undan på lätta hovar och kom i mål på 1.14,0a över 2140 meter i synnerligen imponerande stil.

Ediana slutade tvåa och Top of the World knep tredjepriset. Moni to Spare föll tillbaka sista biten, fick sin segerrad bruten och slutade oplacerad. Förstapriset i loppet var 40 000 kronor.

Så gick det i övriga V86-lopp:

Heavy Sound skräller i Vårfavoriten. Foto: ALN

….Kenneth Haugstad fick således se sig besegrad som kusk bakom Moni to Spare men fixade i stället en skrällseger i kvällens högst doterade lopp, Vårfavoriten med 200 000 kronor i förstapris. Med 42-oddsaren Heay Sound, tränad av Roger Walmann, hittade han loss och avväpnade till slut enkelt Xceed G.T. på 14,2a full väg.

…Fine femåringen Charrua Forlan tog för sin tränare Hans-Owe Sundberg första årssegern när han ledde V86-7 runt om och höll undan på bra vis för Candor Hall på 13,5a över 2140.

Origo Tilly och Torbjörn Jansson fixade segern i Solvallaserien för fyraåringarna då han sista biten tog ner rejäle Gross Weight som gått i dödens.

…Vårfavoriten för ston tog Anders Svanstedt med sin egentränade Come And See som var helt överlägsen från dödens.

Rätt V86-rad:

9 Origo Tilly – Torbjörn Jansson 11,68
6 Shadow Woodland – Ulf Ohlsson 4,84
12 Araw Hoss – Jorma Kontio 2,75
9 Come And See – Anders Svanstedt 4,31
8 Comte de Pommeau – Oskar Kylin-Blom 6,49
8 Heavy Sound – Kenneth Haugstad 42,02
2 Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg 2,14
7 J.S. Annabelle – Erik Adielsson 25,76

8 rätt: Jackpot
7 rätt: 76 862 kr
6 rätt: 2916 kr

Omsättning: 17 703 409 kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fem hästar avlivade - efter gifttragedin
Nästa nyhet
Fem hästar avlivade – efter gifttragedin

Fem hästar avlivade – efter gifttragedin

Fem travhästar hos den norska tränaren Magne Olsen har nu tvingats att avlivas. Det efter den tragedi där hela stallets hästar blivit förgiftade av fodret.

En mycket tragisk händelse uppnystades för några veckor sedan i Norge. Det visade sig att Leangen-tränaren Magne Olsens samtliga 21 hästar i stallet förgiftats av sitt foder.

Bakgrunden till händelsen var att kycklingfoder av en olyckshändelse blandats med den foderleverans som Olsens hästar fick för en tid sedan. Kycklingfodret är mycket giftigt för hästarna att få i sig men det var först efter att man tagit blodprover efter det att hästarna presterat dåligt, som man upptäckte vad som gått snett.

Magne Olsen. Foto: ALN

Tillståndet för de 21 hästarna har sedan dess varit kritiskt och nu har fem av dem avlivats.

– Det är fruktansvärt tråkigt, men hästarna hade det inte bra och måste avlivas av hänsyn för djuren, säger Magne Olsen till tgn.no och fortsätter om de sjuka hästarna:

– Det är olika från häst till häst, men många visar tecken på tarmproblem, vissa är stela i musklerna och obekväma och visar stor utmattning. De släpps ut på gården och vill springa, men blir snabbt mycket trötta, säger han.

Prover, blod- och levervärden tas på hästarna varje dag men giftet har visat sig mycket svårt att avlägsna från kroppen. Enligt tidigare uttalande har Magne Olsen menat att han inte tror att någon av hästarna ska kunna återkomma till tävlingsmässigt skick.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Aladin d'Ecajeul stort slagen i genrepet
Nästa nyhet
Aladin d’Ecajeul stort slagen i genrepet

Aladin d’Ecajeul stort slagen i genrepet

Det blev ingen succé för Aladin d’Ecajeul i sitt genrep inför Elitloppet. Fransmannen slutade i det slagna fältet bakom vinnaren Roi du Lupin.

Med ett förstapris på 67 500 euro avgjordes det franska storloppet Prix des Ducs de Normandie på högervarvsbanan i Caen under onsdagseftermiddagen.

Klar favorit i loppet var femårige Aladin d’Ecajeul som kom från imponerande seger i Critérium de Vitesse de Basse Normandie (på 1.09,8) och här gjorde sin sista start inför Elitloppet.

Men det blev inget lyckat genrep för den franske stjärnan. Eric Raffin körde Sébastien Guarato-träningen som fick en bra start som trea i andraspår. Över sista bortre långsidan (Caens bana är knappt 2000 meter lång) fick favoriten marschorder via tredjespår.

Aladin d’Ecajeul kom fram i dödens på Roi du Lupin, körd av Jean-Michel Bazire, som samtidigt övertagit ledningen efter att inledningsvis travat i dödens. Men när ledaren ryckte genom sista sväng kunde Aladin inte haka på.

Roi du Lupin ryckte undan med flera längder över det långa upploppet (450 meter) och gick ifrån till en säker och imponerande seger. Den tioåriga valacken, som tränas av Jean-Paul Marmion noterade vinnartiden 1.12,8 över 2450 meter. Roi du Lupin, för övrigt femma i Oslo GP i fjol, försvarade här sin titel från förra året.

Aladin d’Ecajeul föll tillbaka över upploppet, fick släppa förbi sig flera hästar och kom i mål först som nia, åtta tiondelar från vinnaren.

Ramsey du Ham levererade en flygande avslutning längst ut i banan och slutade tvåa. Pigga spurter även av Une Fille d’Amour och PdA-fyran Uhlan du Val som var trea respektive fyra.

Beckman gick en helt okej avslutning och var femma före betrodde Swedishman.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Quick Fix på Solvalla - men inte Nuncio
Nästa nyhet
Quick Fix på Solvalla – men inte Nuncio

Quick Fix på Solvalla – men inte Nuncio

Supermötet blir inte av. I alla fall inte i Meadow Roads lopp. Nuncio och flera andra storstjärnor väljer att avstå.

Nästa onsdag avgörs Meadow Roads lopp på Solvalla, ett sprinterlopp som flera gånger fungerat som ett sista finslipande test inför Elitloppet en och en halv vecka senare.

Nuncio ska gå ett tuffare jobb i stället. Foto: ALN

Inför årets lopp fanns indikationer på att racet skulle bli synnerligen förstklassigt. Det sedan Stefan Melander sedan tidigare annonserat att Nuncio skulle göra sin tredje Sverige-start i loppet och att det deklarerats att starka namn som Creatine, Panne de Moteur och kanske även Delicious U.S. visat intresse för loppet.

Men när startlistan nu är klar – finns ingen av dem med. Till Travronden säger Stefan Melander att han slutligen beslutat att stå över loppet och i stället ska köra ett tuffare jobb innan han avgör om det blir en start i Elitloppet för Nuncio. Det samma gäller för övrigt även för redan klara Digital Ink som drabbades av en febersläng inför den tänkta starten på Mantorp 18 april.

Intressanta hästar saknas för den sakens skull inte i Meadow Roads lopp. Lutfi Kolgjini tar turen till ”Valla” med sitt nya stjärnskott Quick Fix. Sexåringen kommer med tre raka och vann senast det finska storloppet Prix d’Etain Royal.

Med finns också hästar som Royal Fighter, Västerbo HighFlyer (tvåa bakom Nuncio senast), Daley Lovin, Seabiscuit som glänste i årsdebuten och Global Money i debut för Robert Bergh.

Här är startlistan:

1640 auto

1 Joker Stursk – Torbjörn Jansson
2 Royal Fighter – Jennifer Tillman
3 Quick Fix – Lutfi Kolgjini
4 Västerbo HighFlyer – Björn Goop
5 Increased Workload – Örjan Kihlström
6 Daley Lovin – Daniel Redén
7 Seabiscuit – Jorma Kontio
8 Winning Love – Åke Lindblom
9 Kaka A.T. – Erik Adielsson
10 Global Money – Robert Bergh

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Maven möter Mosaique Face i Gävle

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson