Fem travhästar hos den norska tränaren Magne Olsen har nu tvingats att avlivas. Det efter den tragedi där hela stallets hästar blivit förgiftade av fodret.

En mycket tragisk händelse uppnystades för några veckor sedan i Norge. Det visade sig att Leangen-tränaren Magne Olsens samtliga 21 hästar i stallet förgiftats av sitt foder.

Bakgrunden till händelsen var att kycklingfoder av en olyckshändelse blandats med den foderleverans som Olsens hästar fick för en tid sedan. Kycklingfodret är mycket giftigt för hästarna att få i sig men det var först efter att man tagit blodprover efter det att hästarna presterat dåligt, som man upptäckte vad som gått snett.

Magne Olsen. Foto: ALN

Tillståndet för de 21 hästarna har sedan dess varit kritiskt och nu har fem av dem avlivats.

– Det är fruktansvärt tråkigt, men hästarna hade det inte bra och måste avlivas av hänsyn för djuren, säger Magne Olsen till tgn.no och fortsätter om de sjuka hästarna:

– Det är olika från häst till häst, men många visar tecken på tarmproblem, vissa är stela i musklerna och obekväma och visar stor utmattning. De släpps ut på gården och vill springa, men blir snabbt mycket trötta, säger han.

Prover, blod- och levervärden tas på hästarna varje dag men giftet har visat sig mycket svårt att avlägsna från kroppen. Enligt tidigare uttalande har Magne Olsen menat att han inte tror att någon av hästarna ska kunna återkomma till tävlingsmässigt skick.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Aladin d’Ecajeul stort slagen i genrepet

Aladin d’Ecajeul stort slagen i genrepet

Det blev ingen succé för Aladin d’Ecajeul i sitt genrep inför Elitloppet. Fransmannen slutade i det slagna fältet bakom vinnaren Roi du Lupin.

Med ett förstapris på 67 500 euro avgjordes det franska storloppet Prix des Ducs de Normandie på högervarvsbanan i Caen under onsdagseftermiddagen.

Klar favorit i loppet var femårige Aladin d’Ecajeul som kom från imponerande seger i Critérium de Vitesse de Basse Normandie (på 1.09,8) och här gjorde sin sista start inför Elitloppet.

Men det blev inget lyckat genrep för den franske stjärnan. Eric Raffin körde Sébastien Guarato-träningen som fick en bra start som trea i andraspår. Över sista bortre långsidan (Caens bana är knappt 2000 meter lång) fick favoriten marschorder via tredjespår.

Aladin d’Ecajeul kom fram i dödens på Roi du Lupin, körd av Jean-Michel Bazire, som samtidigt övertagit ledningen efter att inledningsvis travat i dödens. Men när ledaren ryckte genom sista sväng kunde Aladin inte haka på.

Roi du Lupin ryckte undan med flera längder över det långa upploppet (450 meter) och gick ifrån till en säker och imponerande seger. Den tioåriga valacken, som tränas av Jean-Paul Marmion noterade vinnartiden 1.12,8 över 2450 meter. Roi du Lupin, för övrigt femma i Oslo GP i fjol, försvarade här sin titel från förra året.

Aladin d’Ecajeul föll tillbaka över upploppet, fick släppa förbi sig flera hästar och kom i mål först som nia, åtta tiondelar från vinnaren.

Ramsey du Ham levererade en flygande avslutning längst ut i banan och slutade tvåa. Pigga spurter även av Une Fille d’Amour och PdA-fyran Uhlan du Val som var trea respektive fyra.

Beckman gick en helt okej avslutning och var femma före betrodde Swedishman.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Quick Fix på Solvalla - men inte Nuncio
Nästa nyhet
Quick Fix på Solvalla – men inte Nuncio

Quick Fix på Solvalla – men inte Nuncio

Supermötet blir inte av. I alla fall inte i Meadow Roads lopp. Nuncio och flera andra storstjärnor väljer att avstå.

Nästa onsdag avgörs Meadow Roads lopp på Solvalla, ett sprinterlopp som flera gånger fungerat som ett sista finslipande test inför Elitloppet en och en halv vecka senare.

Nuncio ska gå ett tuffare jobb i stället. Foto: ALN

Inför årets lopp fanns indikationer på att racet skulle bli synnerligen förstklassigt. Det sedan Stefan Melander sedan tidigare annonserat att Nuncio skulle göra sin tredje Sverige-start i loppet och att det deklarerats att starka namn som Creatine, Panne de Moteur och kanske även Delicious U.S. visat intresse för loppet.

Men när startlistan nu är klar – finns ingen av dem med. Till Travronden säger Stefan Melander att han slutligen beslutat att stå över loppet och i stället ska köra ett tuffare jobb innan han avgör om det blir en start i Elitloppet för Nuncio. Det samma gäller för övrigt även för redan klara Digital Ink som drabbades av en febersläng inför den tänkta starten på Mantorp 18 april.

Intressanta hästar saknas för den sakens skull inte i Meadow Roads lopp. Lutfi Kolgjini tar turen till ”Valla” med sitt nya stjärnskott Quick Fix. Sexåringen kommer med tre raka och vann senast det finska storloppet Prix d’Etain Royal.

Med finns också hästar som Royal Fighter, Västerbo HighFlyer (tvåa bakom Nuncio senast), Daley Lovin, Seabiscuit som glänste i årsdebuten och Global Money i debut för Robert Bergh.

Här är startlistan:

1640 auto

1 Joker Stursk – Torbjörn Jansson
2 Royal Fighter – Jennifer Tillman
3 Quick Fix – Lutfi Kolgjini
4 Västerbo HighFlyer – Björn Goop
5 Increased Workload – Örjan Kihlström
6 Daley Lovin – Daniel Redén
7 Seabiscuit – Jorma Kontio
8 Winning Love – Åke Lindblom
9 Kaka A.T. – Erik Adielsson
10 Global Money – Robert Bergh

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Maven möter Mosaique Face i Gävle
Nästa nyhet
Maven möter Mosaique Face i Gävle

Maven möter Mosaique Face i Gävle

Maven genrepar inför Elitloppet – och möter Mosaique Face. De sista pusselbitarna inför Solvalla faller på plats i Prins Daniels lopp nästa lördag.

Gävletravet har nästa lördags V75-omgång, den sista innan det är dags för Elitloppshelgen på Solvalla och huvudnumret är H.K.H. Prins Daniels lopp vars vinnare direktkvalificerar till Elitloppet.

Loppet är en final i Gulddivisionen och har 400 000 kronor i förstapris, men det är bara vinnarna i försöken som kvalificerar för finalen varför gästrikebanan äger möjlighet att dela ut ett antal wild card.

Maven slipar formen en vecka före Elitloppet. Foto: ALN

Och efter att skadade Noras Bean samt för Elitloppet redan klara duon On Track Piraten och B.B.S. Sugarlight tackat nej till start, disponerar man över än mer fribiljetter.

Gävletravet meddelar på sin hemsida att man nu gjort klart med fyra namn till Prins Daniels lopp. Det är den tappra Copenhagen Cup-tvåan Maven som här kommer genrepa inför Elitloppet.

– Jimmy Takter vill tävla och vi åker till Gävle för att göra det och det verkar vara hennes melodi att få ett lopp veckan innan så vi ser fram emot starten i Gävle, säger Mavens vårdare Tobias J Gustafsson till Gävletravets hemsida.

Klar för loppet är också Mosaique Face där tränaren Lutfi Kolgjini tidigare uttalat sig att han är intresserad av att vara med i Elitloppet. Fjolårets Sweden Cup-vinnare har emellertid inte visat formen på sistone men kan här alltså ordna den sista biljetten.

Från Norge hämtas fine Papagayo E. som ju tog en imponerande seger i Kjell P Dahlströms Minne nyligen och senast vann Scandic-loppet på Forus. Den fjärde inbjudningen är Reijo Liljendahls vassa amerikan Knows Nothing som i lördags slutade tvåa bakom Nahar i Guldbjörken.

Den definitiva startlistan till Prins Daniels lopp blir klar på söndag kväll.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nahar och Voltigeur de Myrt till Elitloppet
Nästa nyhet
Nahar och Voltigeur de Myrt till Elitloppet

Nahar och Voltigeur de Myrt till Elitloppet

Det blir Elitloppet igen för Nahar och Voltigeur de Myrt kommer till Solvalla. Två nya namn är klara för travfesten.

Under tisdagseftermiddagen var det dags för Solvalla att presentera två nya namn till Elitloppet. Det är Nahar och franske Voltigeur de Myrt som fått två av de sexton åtråvärda biljetterna.

Nahar vann Elitloppet för två år sedan och fanns med i loppet även i fjol men galopperade då bort sig i försöket. Vid söndagens seger i Guldbjörken där tioåringen bland annat spurtade ned Panne de Moteur visade han att Elitlopps-formen sitter där och är nu alltså klar för loppet för tredje året i rad.

PdA-tvåan Voltigeur de Myrt är klar för ett nytt storlopp. Foto: ALN

– Jag är jätteglad över att bli inbjuden och jag känner att jag kan vinna loppet om han har en bra dag, säger Robert Bergh till elitloppet.se.

Voltigeur de Myrt har varit en succéhäst i år och den tidigare unghäststjärnan tog en sensationell andraplats i Prix d’Amérique i vintras. I sina två senaste starter har han tjusat den skandinaviska publiken och stått för mycket starka prestationer som trea i både Olympiatravet och Copenhagen Cup.

Sexåringen, som tränas av Roberto Donati, blir tillsammans med titelförsvararen Timoko och Aladin d’Ecajeul den tredje franska representanten att bli klar för årets Elitloppet.

– Redan när Voltigeur de Myrt blev sensationell tvåa i Prix d’Amérique hade vi förhoppningar om att han skulle kunna bli en häst för Elitloppet, säger Markus Myron till elitloppet.se.

Därmed är tio av de sexton hästarna i Elitloppet klara. Ytterligare en inbjudan har getts till Nuncio, men där avvaktar tränaren Stefan Melander med besked efter nästa onsdags planerade start på Solvalla.

Två platser är vigda åt lördagens vinnare av Algot Scotts Minne på Åby samt Prins Daniels lopp som körs på Gävletravet den 23 maj.

Klara för Elitloppet är:

Aladin d’Ecajeul
B.B.S. Sugarlight
Digital Ink
Maven
Nahar
On Track Piraten
Support Justice
Timoko
Voltigeur de Myrt
Wind of the North

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Support Justice ska bli kvickare till Elitloppet

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson