Det var en riktigt fin Bee A Magician som vann på vassa 1.09,3 på Meadowlands. Bakom var Elitloppshästen Wind of the North positiv som tvåa.

En ”preparation” inför nästa helgs storlopp Arthur J Cutler Memorial hade lockat ett starkt startfält på Meadowlands under lördagskvällen. Det slutade med en härlig insats av stoet Bee A Magician som övertygade i sin andra seger på lika många starter i år.

Scott Zeron körde Bee A Magician som snabbstartade till spets men som sedan släppte till Dw’s NY Yank som kom till loppet med fyra raka segrar. Som trea på innerspår hamnade nu den för Elitloppet klara Wind of the North.

Ur sista sväng styrdes Bee A Magician ut i andraspår och kopplade direkt in på upploppet greppet om ledaren och gick ifrån till seger på väldigt fint vis. Klockorna stannade på mycket snabba 1.09,3a över den engelska milen.

Bakom hittade Wind of the North loss och avslutade riktigt bra, vilket var lovande inför den stundande resan över Atlanten. För David Miller noterades han för 1.09,5.

Melady’s Monet, som var favoritspelad, knep tredjepriset. Market Share var också med i loppet men kunde aldrig ta sig in i tätstriden och kom i mål som sexa.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V75: Nahar är tillbaka – Lätt för Cool Keeper

V75: Nahar är tillbaka – Lätt för Cool Keeper

Är det Elitloppet som hägrar igen för Nahar? Robert Berghs stjärna övertygade i vilket fall när han åter visade toppform genom seger i Guldbjörken. Fina Cool Keeper hade få bekymmer att kirra en spetsseger i Berth Johanssons Memorial när V75 kom till Umåker.

Blir det en tredje raka start i Elitloppet för Nahar? Efter att ha svikit i finska Prix d’Etain Royal förra helgen var tioåringen tillbaka i toppslag när han till slut enkelt tog hem Guldbjörken.

– Det var jävligt skönt, måste jag säga. Det här är den mest kapabla häst jag kört, men också en av de ojämnaste. Men ska man vara med i Elitloppet så måste vi vinna detta, så enkelt är det. Nu kanske vi inte får en inbjudan för det, men nu har vi gjort det vi kunnat i alla fall, sa Robert Bergh i ATG Live.

Bergh vill till Elitloppet igen med Nahar. Foto: ALN

Nahars stallkompis Going For Gold Zaz tog ledningen genom första sväng och öppnade halvvarvet efter raska 07,8. Fram mot dödens kom loppets favorit, den årsdebuterande Elitloppstvåan Panne de Moteur.

Bakom placerades Knows Nothing i andra par utvändigt och i rygg på den Nahar. Första varvet klockades efter 11,9 och in genom sista sväng började det stötas. Nahar var först ut men 400 meter kvar skickade Ulf Ohlsson ut Knows Nothing varför Nahar fick gå på i fjärdespår genom kurvan.

In på upploppet hade Panne de Moteur fått greppet om ledaren, men fortare gick hästarna ute i banan. Knows Nothing fick ett kort grepp men var maktlös att värja sig mot Nahars slutrökare. Elitlopps-vinnaren från 2013 vann till slut loppet enkelt och det i riktigt fin stil.

Örjan nöjd med Panne. Foto: ALN

Vinnartiden blev 1.11,6a över 1640 meter, två tiondelar från Hard Livins banrekord i samma lopp förra året. Förstapriset var 200 000 kronor. Knows Nothing stark i nederlaget som tvåa och det samma får sägas om Panne de Moteur som slutade trea efter nästa ett års frånvaro och en tung resa.

– Han gjorde det man kunde förvänta sig ändå. Han var lite ringrostig men kändes fin och kommer säkert gå framåt med det här loppet, sa Örjan Kihlström i ATG Live.

***

Den sjätte upplagan av fina femåringsclashen Berth Johanssons Memorial fick se en smått överlägsen segrare i Leif Witasp-tränade amerikanen Cool Keeper. Brodway Hall-hingsten gasade till ledningen direkt och hade sedan full kontroll.

Cool Keeper övertygade. Foto: ALN

– Det känns otroligt. Det är en sådan tacksam häst att köra, han är så startsnabb och går så bra i ledningen. Han pullade ifrån dem i stort sett, jag kände mig ganska nöjd i tidigt skede, sa Leif Witasp i ATG Live.

Mest omtalad på förhand var så klart Robert Berghs högintressanta jänkare Creatine som här gjorde första starten för året och i nya regin. Creatine inledde från bakspår och landade i vad som blev tredje par utvändigt.

Cool Keeper spårade på 12,0 första 500 och 13,9 på kilometern. När fältet vreds in på sista bortre långsidan skickade Bergh ut Creatine i tredjespår och femåringen närmade sig ledaren blixtsnabbt. Men lika snart ebbade farten ut för årsdebutanten. Samtidigt som Cool Keeper stack undan vid ingången av sista sväng föll Creatine tillbaka och var tidigt slagen.

Ledaren fortsatte dock i härlig stil och var aldrig i närheten av att vara hotad. Witasp kunde unna sig segergest kort före mål och Cool Keeper tog segern och förstapriset på 200 000 kronor på tiden 1.12,6a över 2140 meter. Special Topgear var riktigt positivt som tvåa, medan Screen Height fixade bronsmedaljen.

– Det blev inte bra för honom, jag tror vi fick vända upp en sju, åtta gånger i provstarter, defileringar och vid materialfel och det blev svårt för honom att förstå. Hästen satte igång att pulla redan första varvet och låg på väldigt hårt för honom och det brukar ta slut tidigt då. Jag ska titta på honom i morgon, men jag är lite sugen på att åka till Åby med honom nästa lördag och prova honom, sa Robert Bergh om Creatine i ATG Live.

***

Så gick det i övriga V75-lopp:

V75-1: Coldtown var dagens mest streckade på V75 och Timo Nurmos-kanonen fixade segern säkert enligt spets och slut hämta ut-strategin. Cantab Hall-sonen tog enkelt ledningen och satte gasen i botten med 300 meter kvar. Ingen förmådde att följa. Coldtown vann i finfin stil och kom i mål på 1.13a jämnt över 2140. Det här var hästens 14:e seger i 19:e starten.

Hanna Olofsson tog första tränarviktorian på V75. Foto: ALN

V75-2: Skön första tränarseger på V75 för Hanna Olofsson som lotsade in Quattro Lane i Klass 2. Femåringen bjöds en perfekt resa som tvåa i andraspår, stötte ut med 500 meter kvar och fick upp farten fullt över upploppet där han enkelt tog ned dödenstravanden Eder Bob. Segertiden stannade vid 1.14,5a över 2140.

V75-4: Jättefin vinnare presenterad av Fredrik B Larsson i Klass 1. Love Dancer var ensam på plan. Femåringen frontade direkt och körde sedan i friskt tempo. I sista sväng lämnade Love Dancer helt sonika motståndet och vann överlägset på 1.13,2 över 1640. Galopp i starten blev det för Queer Fish, denne återkom dock starkt men galopperade på nytt i kampen om silvret. Galopp 800 meter kvar i rygg ledaren blev det för Cash’Em.

Tränartrippel på V75 för Bergh. Foto: ALN

V75-5: Händelserikt i Lördagsloppet. Segern gick till Digital Collection och Jan Norberg (Bergh tränar) som efter att först blivit utsvarad i tredjespår kunde krypa ned i andra utvändigt. Fritt blev det dock först en bit in på upploppet, men då avgjorde fyraåringen till säker seger. T. Rex Laday galopperade olyckligt bort andrapriset. Tvåa i stället Wizard Simoni som tog ned ledande Officer C.D. som avancerats tidigt. Digital Collection vann på 1.15,9 över 2660 meter.

V75-7: Styrkeuppvisning i Bronsdivisionen där Robert Bergh själv körde in stallets tredje V75-seger för dagen. Favoriten Montdore klev tidigt fram i dödens på ledande Hot Deposit, lade in överväxeln in mot sista sväng och kopplade ett säkert grepp in över upploppet. Segertiden blev 1.15,2 över 2640.

Månprinsen A.M. tjusade publiken. Utanför V75-kupongen. Foto: ALN

…Bortplockad från V75-kupongen fick landets största kallblodsartist Månprinsen A.M. finna sig i att vara, men det hindrade inte stjärnan från att återigen bjuda på en riktig uppvisning i Vårbjörken. Järvsöfaks banrekord flög all världens väg och förbättrades med nio tiondelar.

Månprinsen gjorde det den tunga vägen. Gunnar Melander styrde fram i dödens på Art Kjarvald som anförde fältet i bra tempo. Genom sista sväng provade ledaren att rycka ifrån, men jättefavoriten hakade på och jobbade ned sin tappra motståndare över upploppet. Med 100 meter kvar felade Art Kjarvald oturligt och fick se sin klara andraplats gå upp i rök.

Månprinsen A.M. vann Vårbjörken för andra året i följd och klockades till vassa 1.21,3a över 1640 meter, en notering som var sex tiondelar från personbästat. Hästen som här tog femte segern på lika många starter i år matchas nu närmast mot Elitkampen om tre veckor.

Rätt V75-rad:

3 Coldtown – Jorma Kontio 1,47
9 Quattro Lane – Hanna Olofsson 6,28
3 Nahar – Robert Bergh 3,20
3 Love Dancer – Fredrik B Larsson 6,64
10 Digital Collection – Jan Norberg 4,30
3 Cool Keeper – Leiw Witasp 2,96
9 Montdore – Robert Bergh 2,20

7 rätt: 7701 kr (5579 system)
6 rätt: 63 kr
5 rätt: jackpot

Omsättning: 83 391 011 kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kolgjini har Elitlopps-hopp med Mosaique Face
Nästa nyhet
Kolgjini har Elitlopps-hopp med Mosaique Face

Kolgjini har Elitlopps-hopp med Mosaique Face

Lutfi Kolgjini har inte gett upp hoppet om att få med Mosaique Face i Elitloppet. Den tidigare dubbla Derbyvinnaren är nu friskförklarad och tränaren letar efter lopp.

Den sjufaldiga miljonären Mosaique Face var tänkt att starta i söndagens Copenhagen Cup och genom en bra prestation där kunna bli aktuell för Elitloppet tre veckor senare.

Men i hästens genrep på Kalmartravet förra fredagen var sexåringen långt från toppform, galopperade, diskades och utgick som 15 för 10-favorit. Efteråt visade det sig att ”Mosaiquen” fått problem med urinvägarna och hade förhöjda njurvärden.

Mosaique Face vinner Sweden Cup i fjol. Foto: ALN

Till Trav 365 sa tränaren Lutfi Kolgjini då att Elitloppet var ”till 99 procent kört”, men nu andas stallet förnyad optimism. Under onsdagen blev hästen friskförklarad och nu hoppas man hitta ett lämpligt lopp.

– Faktum är att jag fick Mosaique Face friskförklarad i går (onsdag) vilket känns jävligt bra! Men han måste visa något också, jag måste hitta ett lopp åt honom. Han har kapaciteten, det är det ingen som tvivlar på, säger ”Ludde” till SportExpressen.

Mosaqiue Face vann i fjol, som femåring, försök och final av Sweden Cup på imponerande sätt och följde sedan upp med seger i Jämtlands Stora Pris. Det är hästens senaste seger. Efter en mindre lyckosam sejour i Frankrike, start i Prix d’Amérique inkluderat, har hästen bara gjort en start förutom den misslyckade i Kalmar. Då slutade han sexa efter galopp i Klosterskogen Grand Prix i påskas.

Två tänkbara sätt för Mosaique Face att fixa en biljett till Elitloppet är genom seger i antingen Algot Scotts Minne på Åby den 16 maj eller Prins HKH Daniels Lopp (tillika Guldfinal) på Gävletravet den 23 maj. Båda loppen direktkvalificerar nämligen till Elitloppet.

– Jag är ingen som startar veckan innan heller och pressar mina hästar inför Elitloppet, tre heat på en vecka det går ju inte, säger Kolgjini till SportExpressen.

Läs även: Mosaique Face galopperade i genrepet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Karriären kan vara över för Hallsta Lotus
Nästa nyhet
Karriären kan vara över för Hallsta Lotus

Karriären kan vara över för Hallsta Lotus

Hallsta Lotus är en av landets bästa kallblod genom tiderna. Men nu kan det vara färdigtävlat. Femtonåringen har ådragit sig en gaffelbandsskada.

Två starter har det hunnit bli i år för Hallsta Lotus som är inne på sin sista tävlingssäsong. Vid den senaste starten, då han slutade fyra på Romme, passerade han drömgränsen på 10 miljoner kronor. Det är det enbart pappa Järvsöfaks som tidigare gjort bland de svenskfödda kallbloden.

Men den starten kan ha kommit att bli den sista för Hallsta Lotus. Inför ett tilltänkt lopp i Boden för två veckor sedan ströks hjälten med rubriceringen hälta. Det visar sig dock att det var värre än så. Hallsta Lotus har fått en gaffelbandsskada.

Hallsta Lotus och J-O Persson efter Elitkampen 2012. Foto: ALN

– Det visade sig vara en gaffelbandsskada i vänstra bakbenet. Det här är faktiskt första gången som ”Lotus” drabbats av denna typ av skada, säger tränaren Jan-Olov Persson till Travronden.

Hallsta Lotus har genom sin långa och mycket framgångsrika karriär gjort 192 starter och av dem vunnit 75. Bland de mest minnesvärda framgångarna kan nämnas seger i Svenskt Kallblodsderby, två triumfer i Elitkampen, två SM-tecken och tre segrar i Nordiskt Mästerskap, den senaste i somras.

Om det blir någon mer start för den femtonåriga kallblodsklenoden får den närmaste framtiden utvisa. Tränare och ägare kommer i samråd med veterinär besluta det längre fram.

– Om en månad ska han lysas och då får vi se hur skadan läkt. Hästen simmar lite just nu och är igång. Samtidigt har det redan gått en bra bit av året och han brukar tappa formen i slutet av åren. Men vi får helt enkelt avvakta om det är färdigtävlat eller ej, säger Persson till Travronden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kommunens bidrag kan rädda Tingsrydstravet
Nästa nyhet
Kommunens bidrag kan rädda Tingsrydstravet

Kommunens bidrag kan rädda Tingsrydstravet

Tingsrydstravets V86-dag den 3 juni kan komma att genomföras. Det sedan Tingsryds kommun nu vill ge travsällskapet ett bidrag på 200 000 kronor.

Tidigare i vintras införde Svensk Travsport tävlingsstopp på Tingsrydstravet, det med anledning av banans dåliga ekonomi vilken senare i april ledde till att banan också varslade all sin personal samt ställde in alla betalningar.

Den 27 april valde Tingvalla Travsällskap en ny, tillfällig så kallad interimsstyrelse. Den nya styrelsens primära uppgift ska vara att lösa den akuta ekonomiska situation som uppstått och målet är få igång banans verksamhet så att de viktiga tävlingarna med V86 ska kunna genomföras den 3 juni, skriver Tingsrydstravet på sin hemsida.

Nu verkar de som om den småländska banan får hjälp på vägen av Tingsryds kommun. Kommunstyrelsens utskott har föreslagit att ge ett bidrag på 200 000 kronor till Tingvalla travsällskap. Det för att ge den utsatt banan lite andrum inför sitt fortsatta arbete.

– Vi vill ge Tingvalla Travsällskap den möjligheten att få lite tid, för att jobba fram en långsiktig lösning. Det var inte helt okomplicerat det här beslutet heller, men samtidigt kändes det nödvändigt. Det finns förhoppningar att det kommer att lösa sig, men det finna aldrig några garantier, säger kommunalrådet Michael Jeansson(s) till P4 Kronoberg.

Senast på tisdag, den 12 maj, ska interimsstyrelsen ha presenterat kort- och långsiktig plan för banans framtid.

Läs även: Tingsrydstravet ställer in betalningarna – tävlingar flyttas

Läs även: Tingsrydstravet varslar all sin personal

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Om ledningen så bra vinstchans"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson