Jontte Boy föll tungt och missade finalen medan Al Dente tog en imponerade seger. Det är något av det som hände när det kördes uttagningar till pokalloppen på Åbytravet.

En söndagseftermiddag fullspäckad med landets bästa fyraåringar, det var vad som gällde på Åby när uttagningarna till Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal avgjordes.

Jontte Boy fick ge sig. Foto: ALN

I uttagningarna till Kungapokalen föll förhandsfavoriten, finländare Jontte Boy tungt, då han efter ett tufft lopp inte lyckades ta sig vidare till finalen.

Bland de favoriter som höll fanns den svenska kullkungen Al Dente som såg riktigt läcker ut då han vann sitt kval på mycket bra sätt.

Dagens största segerherre var Per Lennartsson som kuskade hem tre av de totalt åtta uttagningsloppen. Bland segertrojkan fanns hans egentränade Cash Gamble. Andra som hade en bra eftermiddag var Stefan Melander som tog två hästar till final i båda pokalloppen, samt Peter Untersteiner som fick med sig tre hästar till finalerna.

Båda finalerna avgörs den 16 maj och har förstapris på 940 960 kronor.

Så här gick det i uttagningsloppen:

Drottning Silvias Pokal:

Uttagning 1: Skräll direkt där Tony Wallin lotsade in Kjell Wallins Barca som spetsade och släppte till Candy Store. In över upploppet blev det fritt på open stretch och Barca kunde avgöra säkert före en mycket bra avslutande Jetta Palema. Candy Store höll bra till sista finalplatsen. Favoriten Iponema gick i dödens men kunde inte blanda sig i toppstriden. Galopp i starten för Trinity Zet och över upploppet för Diffrenceadaymade.

Till final: Barca, Jetta Palema och Candy Store. Segertid: 1.15,2a/2140.

Uttagning 2: Säkert för favoriten Olympia Tilly, körd av Per Lennartsson. Hon kom fram i dödens på Catwalk In med varvet kvar men då ledaren kastade handduken redan 600 kvar övertog hon ledningen och hade sedan full kontroll före bra avslutande How Amazing Tooma. Tredjepriset gick till Goosebumps Pellini som på stretchen slog av Faith Hill som spurtade gott.

Till final: Olympia Tilly, How Amazing Tooma och Goosebumps Pellini. Segertid: 1.15,5a/2140.

Uttagning 3: Det blev ordentlig fart på loppet då amerikanskan Heaven’s Door drog stenhårt i ensamt majestät, första 500 gick efter 09,0 och varvet på 12,0. Men ur sista sväng tröt krafterna och ledarinnan föll tillbaka. Souchong kopplade greppet men fick direkt ge sig mot Promise Me som avslutade till enkel seger via fjärdespår. Souchong blev tvåa före på open stretch kvickt spurtande Annabelle Dimanche.

Till final: Promise Me, Souchong och Annabelle Dimanche. Segertid: 1.13,7a/2140.

Uttagning 4: ”Tarzan”-dubbel då Bella Beluga, körd av Per Lennartsson, fångade in favoriten Ruby Trap på linjen. Tempot var högt i loppet vilket gynnade duon som satt placerade långt bak. Genom sista sväng attackerade Ruby Trap via fjärdespår med stallkamraten i rygg, Bella Beluga spurtade riktigt starkt till knapp seger. Bakom fick Roses Glory sent fritt och slutade trea.

Till final: Bella Beluga, Ruby Trap och Roses Glory. Segertid: 1.13,6a/2140.

Konung Gustav V:s Pokal:

Uttagning 1: Väldigt lätt för favoriten Al Dente som såg riktigt fin ut i en spets och slut-seger. För Peter Ingves lättade han undan över upploppet och vann enkelt före en mycket rappt avslutande Volstead. Orion Tilly grejade en finalplats från rygg på ledaren. Fire to the Rain gick i dödens men tröttnade in på upploppet.

Till final: Al Dente, Volstead och Orion Tilly. Segertid: 1.12,9a/2140.

Uttagning 2: Händelserikt då Johnny Takter vann med From Dust to Dawn, tränad av Lars I Nilsson. I ledningen gick favoriten Onceforall Face men denne rullade över i galopp med halvvarvet kvar. Origo Tilly övertog men tog en kort galopp strax senare. Greppet med 350 kvar fick Explosive de Vie men denne fick ge sig för From Dust to Dawn som hittat loss i andraspår. Valentino Strix avslutade vasst i spåren och var knappt slagen tvåa.

Till final: From Dust to Dawn, Valentino Strix och Explosive de Vie. Segertid: 1.12,5a/2140.

Uttagning 3: Stort favoritfall då Jontte Boy inte kom vidare till final. Loppet gick i stentufft tempo där Jontte Boy övertagit täten och öppnat 500 efter 10,2. Varvet gick vidare på 12,6 och över sista bortre pressade Sylvester America på rejält i dödens. In på upploppet var den ledande favoriten ansträngd och grymme Sylvester America fick greppet. Men på open stretch störtdök Party Boat Hanover från vinnarhålet och hann fram till segern för Johnny Takter. Jontte Boy fick ge sig precis på linjen för Be Spontaneous som lirkade sig mellan hästar och vidare till final.

Till final: Party Boat Hanover, Sylvester America och Be Spontaneous. Segertid: 1.12,2a/2140.

Uttagning 4: Per Lennartsson slog till igen, denna gång med egentränade Cash Gamble som fick ett bra lopp som tvåa i andraspår. 1300 meter kvar pressade sig Buddha till täten och fick samtidigt favoriten Spartan Kronos utvändigt om sig. Den senare fick greppet in på upploppet men kunde inte stå emot Cash Gamble som avgjorde kort före mål. Bakom spurtade Carabinieri strålande och snöt andrapriset före Spartan Kronos

Till final: Cash Gamble, Carabinieri och Spartan Kronos. Segertid: 1.12,7a/2140.

Startlistorna till finalerna efter lottning och spårval:

Drottning Silvias Pokal (häst – tränare, inom parentes i vilken ordning man valde spår):

1 (3) Olympia Tilly – Heikki Pekkala
2 (2) Promise Me – Joakim Lövgren
3 (4) Bella Beluga – Stefan Melander
4 (1) Barca – Kjell Wallin
5 (6) Jetta Palema – Pär Hedberg
6 (8) How Amazing Tooma – Robert Bergh
7 (11)Candy Store – Lutfi Kolgjini
8 (12)Roses Glory – Peter Untersteiner
9 (5) Ruby Trap – Stefan Melander
10 (7) Souchong – Roger Walmann
11 (9) Goosebumps Pellini – Peter Untersteiner
12 (10)Annabelle Dimanche – Svend Dyhrberg

Kungapokalen (häst – tränare, inom parentes i vilken ordning man valde spår):

1 (1) From Dust to Dawn – Lars I Nilsson
2 (2) Cash Gamble – Per Lennartsson
3 (3) Party Boat Hanover – Stefan Melander
4 (4) Al Dente – Catarina Lundström
5 (7) Valentino Strix – Catharina Denberger
6 (8) Volstead – Stefan Melander
7 (10)Spartan Kronos – Conrad Lugauer
8 (11) Orion Tilly – Björn Goop
9 (5) Carabinieri – Peter Untersteiner
10 (6) Sylvester America – Jerry Riordan
11 (9) Be Spontaneous – Daniel Redén
12 (12) Explosive de Vie – Jim Oscarsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V75: Klassig Magic Tonight – On Hold skrällde

V75: Klassig Magic Tonight – On Hold skrällde

Magic Tonight visade klassen då han vann Guld-divisionen den tunga vägen och On Hold tog en skrällseger i Orebro Intn’l. Dessutom blev Ulf Stenströmer dagens stora man när han noterades för en tränartrippel på V75.

Orebro Intn’l var lördagens högst doterade lopp på Örebrotravet med 400 000 kronor till vinnaren och stayerloppet såg ett förstklassigt startfält. Men få V75-spelare hade räknat med att Färjestads-hästen On Hold skulle avgå med segern. Spelad till 25 gånger insatsen tog valacken hem loppet i en rafflande avslutning.

Starke On Hold skrällde när han tog hem Orebro Intn'l. Foto: ALN

– Han är ju väldigt bra på långa distanser och i dag fick vi ett fint lopp, jag behövde inte bruka honom förrän in på upploppet, sa segerkusken Magnus Jakobsson i ATG Live.

On Hold, som stod med 40 meters tillägg, fick ett riktigt förmånligt lopp och kom fram som trea i andraspår. I ledningen gick Jeppas Maxi som tidigt övertagit och i dödens fått starka dansken Frozen.

Men redan över sista bortre långsidan hissade Frozen nödflagg och föll tillbaka. Det tvingade ut Indigious i anfall i tredjespår, något som gav On Hold perfekt draghjälp. Och i vinnarens rygg följde årsdebuterande Mellby Viking som vann det här loppet i fjol.

Upploppet skulle bli en duell de sistnämnda emellan. On Hold fick greppet på Jeppas Maxi in på upploppet men ute i spåren avslutade Mellby Viking nu visslande. Titelförsvararen närmade sig hastigt men On Hold stretade emot och höll ifrån sig till segern med knappast möjliga marginal.

– Det här var stort, mycket stort…, sa en mycket lycklig tränare Berne Gustafsson direkt efter mål i ATG Live.

Segertiden i Orebro Intn’l stannade vid 1.13,4 över 3180 meter. Mellby Viking således mycket fin i sin comeback som knappt slagen tvåa. Jeppas Maxi höll bra till tredjeplatsen.

***

Efter att det strulat i de två första loppen för året visade Magic Tonight verkligen sin klass när han tog hem Gulddivisionen. Det är ingen hemlighet att den USA-födda sexåringen laddas mot en start i Elitloppet och att han är en häst för det loppet visade han med bestämdhet.

Magic Tonight - en häst för Elitloppet? Foto: ALN

– Det var roligt att han fick visa det här i dag och det är skönt för oss runt om hästen; nu vet vi att vi gjort vår läxa och att han är så bra som han ska vara. Jag tycker att han platsar i Elitloppet, sa Roger Walmann i ATG Live.

Örjan Kihlström kunde inte vara med i startrusningen med Magic Tonight utan fick backa ned som sjätte häst i andraspår. I ledningen travade Nothing But Class som inlett halvvarvet efter 10,6.

Men Örjan bidade inte sin tid särskilt länge i kön med favoriten. Magic Tonight sändes hastigt fram via tredjespår och tog dödens med 950 meter kvar. Direkt in på bortre långsidan började han pressa på ledaren som varvade på 11,3.

In på upploppet gick Nothing But Class ge sig, Magic Tonight fick greppet och gick ifrån på riktigt klassigt vis. Segertiden skrevs till 1.11,0a över engelska milen och tjänade på den bedriften 150 000 kronor. Rocky Winner snöt silvret efter att ha fått fritt på innerspår, Gulddebuterande Royal Fighter fixade tredjeplatsen.

– Normalt är det omöjligt att vinna i Gulddivisionen när man hamnar till så från början, men han imponerade. Det är inte så många som vinner sådana här lopp från dödens efter att han rundat fältet. Det var ett jätteskönt besked, sa Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

***

Don Incantatore var den första av Stenströmers tre vinnare. Foto: ALN

Så gick det i övriga V75-lopp:

V75-1: Klass 2 inledde kupongen och det slutade i en vattentät seger för fyraårige Don Incantatore, tränad av Ulf Stenströmer och styrd av Björn Goop. Don Incantatore höll säkert upp ledningen från innerspåret och hade sedan full kontroll. Över upploppet gick Dream Vacation-sonen ifrån med några längder och kom i mål på 1.15,2 över långa 2640 meter.

V75-2: Häftig duell i Bronsdivisionen. Ledande Tripolini V.P. kämpade hela upploppet ned mot i dödens travande Shiraz Brodde. Ingen av hästarna var det minsta sugen på att ge sig, men precis på linjen fick den utvändige nosen först. Den Svante Båth-tränade Love You-fuxen noterades för 1.13,2a över 2100 meter. Galopp redan innan bilen släppt blev det för Kan Ha.

V75-4: Jättefin insats i Klass 1 av Robert Bergh-tränade Chivas Boko, denna gång körd av Örjan Kihlström. Sexåringen fick öppna 09,9 första 500 för att hålla upp ledningen och fick egentligen aldrig sitta i fred. Det verkade dock inte beröra Chivas Boko som väldigt enkelt lättade undan över upploppet och gick i mål på 1.13,9a över 2100.

V75-5: Nya Lördagsloppet fick se en fin vinnare i form av Othello C.D. som gav sin tränare Ulf Stenströmer sin andra V75-seger för dagen. Carl Johan Jepson körde Scarlet Knight-sonen som anförde fältet från start till mål. Det blev till slut riktigt säkert på noteringen 1.15 blankt över 2640.

V75-6: Stenströmer-triumf nummer 3 kom i Silverdivisionen. Björn Goop var segerkusk igen och vinnarhästen hette Greenleaf Slim som fick en välförtjänt fullträff. I täten gick Paramount som pressat hårt för att överta (08,4 första 500) men denne blev en enkel munsbit för Greenleaf Slim som liftade med i ryggen och avgjorde enkelt över upploppet. Segertiden blev 1.11,3a över 1609.

…dessutom avgjordes Stoeliten utanför V75-kupongen, men storfavoriten Your Highness (Stenströmer igen) fick se sig slagen av Monas Invercote som för Erik Adielsson vann på 1.12,1a över 2100 meter.

Rätt V75-rad:

2 Don Incantatore – Björn Goop 3,89
5 Shiraz Brodde – Erik Adielsson 3,15
7 Magic Tonight – Örjan Kihlström 1,73
1 Chivas Boko – Örjan Kihlström 3,46
1 Othello C.D. – Carl Johan Jepson 5,86
2 Greenleaf Slim – Björn Goop 2,91
14 On Hold – Magnus Jakobsson 24,79

7 rätt: 15 228 kr (1398 system)
6 rätt: 107 kr
5 rätt: jackpot

Omsättning: 81 882 596 kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Quick Fix övertygade i Prix d'Etain Royal
Nästa nyhet
Quick Fix övertygade i Prix d’Etain Royal

Quick Fix övertygade i Prix d’Etain Royal

Vilken utveckling Lutfi Kolgjinis Quick Fix visar. På lördagen tog han med enkelhet hem det finska storloppet Prix d’Etain Royal på banan i Seinäjoki.

Efter en imponerade seger i ett försök av Bronsdivisionen i april tyckte Lutfi Kolgjini att sexårige Quick Fix var redo att göra en utflykt till Seinäjoki och det finska storloppet Prix d’Etain Royal.

Och det visade sig vara helt korrekt av Jägersrotränaren. Tillsammans med Tuomas Korvenoja tog From Above-sonen en retfullt enkel seger och förstapriset på 60 000 euro.

Nahar lyckades inte. Foto: ALN

Favorit i Prix d’Etain Royal var annars Nahar och Robert Bergh. Elitloppsvinnaren från 2013 hade bakspår i loppet och fick inleda som sista häst. Med 1300 meter kvar av racet styrdes Nahar på via tredjespår men kunde aldrig komma ned.

Nahar tycktes inte alls trivas för dagen, blev kvar i spåren och gav upp helt med 600 meter kvar. Stjärnan föll genom fältet och Robert Bergh slutade köra. Nahar slutade långt bak i det slagna fältet.

Quick Fix däremot lyste av toppform. Han tog enkelt hand om ledningen och var faktiskt aldrig i någon segerfara. Över upploppet lättade Kolgjini-travaren undan och vann loppet mycket enkelt på noteringen 1.12,7a över 2100 meter.

Andrapriset tillföll Big Sky Hurricane som travade loppet i vinnarhålet. Trea slutade Daniel Redéns Traveling Man som gick en bra slutrepa för Antti Teivanen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bird Parker bäst i fyraåringskriteriet
Nästa nyhet
Bird Parker bäst i fyraåringskriteriet

Bird Parker bäst i fyraåringskriteriet

Det blev stor succé för Philippe Allaire-tränade Bird Parker då han för Jos Verbeeck tog hem segern i Critérium des 4 Ans på Vincennes.

Frankrikes bästa fyraåringar utkämpade en av årets största bataljer på Vincennes under lördagen. Det franska fyraåringskriteriet, Critérium des 4 Ans, såg Ready Cash-sonen Bird Parker som vinnare.

Philippe Allarie fick se Ready Cash-sonen Bird Parker vinna. Foto: ALN

Ready Cash själv var aldrig med i loppet då det begav sig 2009, men han fick nu alltså se sin son, tränad av Ready Cash-ägaren Philippe Allaire, bärga guldet och förstapriset på mastiga 108 000 euro.

Jos Verbeeck, som här faktiskt noterades för sin första seger i loppet, lotsade in Bird Parker till triumfen. Det efter att ha avancerat fram i dödens med knappt halva distansen avverkad.

Ledande Boléro Love stretade emot på bra sätt, men mitt på upploppet skaffade sig Bird Parker ett säkert grepp och kunde vinna på 1.13,2 över 2850 meter.

Franck Anne, som vann loppet i fjol med Akim du Cap Vert, tog en ny fin framgång då hans Briac Dark avslutade starkt till andrapriset. Boléro Love höll till bronset.

Loppets favorit, stoet Billie de Montfort, släppte ledningen, fick fritt från vinnarhålet in på upploppet, men kunde inte ta något på vinnaren och kom i mål som fyra. Galopp blev det för betrodda Buffalo de Beylev.

Du kan se slutet av loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Father Patrick lattjade på 10,6 - i kvallopp
Nästa nyhet
Father Patrick lattjade på 10,6 – i kvallopp

Father Patrick lattjade på 10,6 – i kvallopp

Father Patrick är kanske den stora drömhästen till Elitloppet – nästa år. På fredagen såg fyraåringen kanonfin ut när han vann ett kvallopp på Meadowlands.

Jimmy Takters treåringar totaldominerade i de nordamerikanska årgångsloppen i fjol. I konkurrens med Hambo-vinnaren Trixton och Stefan Melanders Nuncio bedömdes Father Patrick som den kanske allra bästa.

I år ska den numera fyraåriga hingsten kombinera tävlandet med avel och av fredagens kvallopp på Medowlands att döma, får den äldre eliten hålla ordentligt i hatten i loppen.

Yannick Gingras körde. Foto: ALN

Father Patrick, körd av Yannick Gingras, hade mer eller mindre lekstuga i loppet. Man inledde i rygg på ledaren men i sista sväng vreds Cantab Hall-sonen ut i andraspår, tryckte lite på gasen – och bara försvann.

Nämnas kan att en stjärna som Market Share också fanns med i aktuellt kvallopp, men fick nöja sig med att bli tvåa på behörigt avstånd.

Father Patrick kom i mål på 1.10,6a över 1609 meter efter att ha avslutat sista quartern på nedåt 04,5(!). Hästen har inte startat sedan han segrade i Breeders Crown (där Nuncio var trea) i slutet av november.

Du kan se kvalloppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mosaique Face galopperade i genrepet

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson