Vad ska stoppa Månprinsen A.M.? Ja, inte en galopp i varje fall. Kallblodskungen vann lätt trots rejäl markförlust.

Månprinsen A.M. var efter sina två imponerande inledande segrar i säsongsupptakten megafavorit i ett tufft kallblodslopp på Romme under fredagskvällen.

Jodå, det gick vägen den här gången också. Foto: ALN

Men spelad till 11 för 10 bjöd den åttaåriga superstjärnan favoritspelarna på en hjärtat i halsgropen-upplevelse på vägen fram till sin tredje raka. Kort efter att bilen släppt fältet högg hästen nämligen i galopp och tappade bortemot 40 meter på startgungan innan Gunnar Melander fick honom i trav igen.

Samtidgt tog Stamping chansen i täten och såg till att hålla tempot högt: första 500 gick efter 20,5 och varvet klockades till 22,5. I det läget hade Månprinsen kommit ikapp till andra par utvändigt.

Först när 300 meter återstod vred Melander ut sin hjälte i tredjespår och över upploppet var benen sega på alla – utom Månprinsen A.M. Startgaloppen tycktes inte bekomma landets bästa kallblod och Månprinsen spurtade till slut enkelt ned sina motståndare.

– Det var ingen fara alls, jag kände att jag hade en frisk häst och satt bara och åkte. Däremot var han var lite för pigg i dag och nöp i bakom bilen. Jag blev jätteöverraskad, för så där brukar aldrig göra, sa Gunnar Melander efteråt enligt Kanal 75.

Segertiden stannade vi 1.21,8a över 1640 meter och prestationen var värd 30 000 kronor. Stjernejerven slutade tvåa, två tiondelar långsammare, medan Stamping slutade trea. Bakom avslutade också Hallsta Lotus fint och kom i mål som fyra. Det räckte för att 15-åringen skulle passera 10 miljoner kronor intravat i karriären.

Nästa start för Månprinsen A.M. är tänkt till Bergsåker den 29 april i ett lopp ingående i V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Digital Ink struken på V75 – efter feber

Digital Ink struken på V75 – efter feber

Lördagens V75 på Mantorp har drabbats av ett blytungt avbräck. Det är Digital Ink som inte kommer till start.

Digital Ink har varit de senaste månadernas stora häst på svensk mark och Stefan Melander-stjärnan är redan klar för Elitloppet och nästa lördags Olympiatravet.

Därmed kommer Digital Ink inte att kunna starta i Olympiatravet. Enligt Svensk Travsports reglemente beläggs hästen nu med tio dagars startförbud. Under lördagsmorgonen ströks Digital Ink ur Gulddivisionen, tillika den sista deltävlingen i Olympiatravet. Strykningsorsaken är feber.

Digital Ink står med sju raka Gulddivisionssegrar och var vid tillfället då han ströks en av V75-omgångens mest anlitade streck.

Uppdaterad 14.37

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Gaffelbandsskada stoppar kulltoppen
Nästa nyhet
Gaffelbandsskada stoppar kulltoppen

Gaffelbandsskada stoppar kulltoppen

Solvallas Kjell Brandt hade sett fram mot en spännande fyraåringssäsong med kulltoppen Secret Service. Nu väntar i stället konvalescens för det fina stoet.

Med bara femton hästar på träningslistan är såklart det fyraåriga stoet Secret Service Solvallatränaren Kjell Brandts mest lysande stjärna. From Above-dottern tillhörde de bästa i kullen i fjol som treåring.

Secret Service slutade bland annat trea i den långa E3-finalen och fyra i Svenskt Trav-Oaks. På torsdagen skulle hon gjort årsdebut i ett Breeders Crown-lopp på Örebrotravet men ströks för hälta. Nu har hon fått merparten av den viktiga fyraåringssäsongen spolierad. Det är en gaffelbandsskada som sätter stopp.

Secret Service var fyra i Oaks. Foto: ALN

– Tyvärr är det så, jättetråkigt! Det kom som en blixt från klar himmel. Jag vet inte om hon slagit sig eller trampat snett. Det kom helt plötsligt så vi körde ultraljud och såg att det var en skada på gaffelbandet, säger Kjell Brandt till Trav 365.

Så i stället för att matchas mot stora årgångslopp som Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet, väntar nu uppskattningsvis ett par månaders vila för Secret Service.

– Stora delar av säsongen är nog förstörd i alla fall. Det är ett hårt slag mot stallet, säger Kjell.

Secret Service har gjort 17 starter och av dem vunnit 5 gånger med 896 000 kronor inkört.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Al Dente tillbaka som vinnare
Nästa nyhet
Al Dente tillbaka som vinnare

Al Dente tillbaka som vinnare

Fjolårets treåringskung är tillbaka. Efter ett Breeders Crown-lopp på Örebrotravet fick Al Dente göra ett kärt återbesök i vinnarcirkeln.

Al Dente stod med tolv raka segrar då han svängde upp bakom startbilen som storfavorit i Kriteriet i höstas. Men då bröts segerraden. Och även i de efterföljande två starterna, årsdebuten senast, har segermaskinen uteblivit från vinnarpodiet.

Tillbaka i vinnarcirkeln. Foto: ALN

Men när Scarlet Knight-sonen gjorde årets andra start för året, på torsdagskvällen i ett Breeders Crown-försök på Örebrotravet, var det åter dags för en etta i resultatraden. Al Dente såg riktigt fin ut när han spårade hela vägen.

Ulf Ohlsson satt, liksom senast, i sulkyn bakom den Catarina Lundström-tränade kulltoppen och det bar iväg mot ledningen direkt. Al Dente anförde sedan fältet efter 13,2 första 500 och 15,1 första 1000. Genom sista sväng hade Flex Lane kommit upp utvändigt och utmanade favoriten ordentligt, men över upploppet sträckte Al Dente på sig och vann slutligen säkert.

Klockorna i mål stannade på 1.13,5a över 2100 meter efter att sista halvvarvet gått efter i underkant 1.11. Förstapriset var 70 000 kronor. Det är såklart matchning mot Kungapokalen som gäller närmast för stjärnan.

Olympia Tilly fin i årsdebuten. Foto: ALN

Det kördes för övrigt fler Breeders Crown-lopp i Örebro under kvällen. I loppet för de fyraåriga stona var det Olympia Tilly som tog en säker seger direkt i årsdebuten. Den av Heikki Pekkala tränade Lindy Lane-dottern vann ju Breeders Crown-finalen i fjol som treåring.

Per Lennartsson körde henne till seger efter ett perfekt lopp i andra utvändigt och full attack först in över upploppet. Trinity Zet hade då från dödens fått grepp på ledande Oaks-vinnaren Face’Em trots måttliga 18,5 första varvet. Olympia Tilly avväpnade dock alla med lätthet och vann enkelt på 1.15,2a över 2100 meter.

Två BC-försök för treåringarna avverkades också. Björn Goop vann båda. Först med egentränade Pacific Broline i loppet för hingstarna och valackerna och sedan med Tomas Malmqvists Tunika i stoupplagan.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Solvalla: "Han har gått framåt rejält"
Nästa nyhet
V65 Solvalla: ”Han har gått framåt rejält”

V65 Solvalla: ”Han har gått framåt rejält”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han blev väldigt pigg senast och rusade sedan av sig sina krafter efter galoppen. Man kan säga att han gav sig själv en genomkörare. Framspår nu är en kraftig fördel men det är felfritt i första hand som gäller, jag kommer inte ladda iväg honom. Solvalla passar honom bättre och jag tror han har gått framåt rejält, han känns i alla fall stark och fin hemma. Det blir barfota bak för första gången nu och kan även bli en annan vagn av jänkarmodell, säger Anna-Karin Rundqvist om Bison Spiro (V4-1).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna med V65 på Solvalla. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V65-1

1 Claude Guegan – Han blev fast med krafter kvar igen senast och den här gången kan man väl säga att jag läste av loppet fel. I årsdebuten ville jag köra snällt men sist blev det alltså helt fel men hästen känns jättefin efter de här två starterna. Nu fick vi perfekt utgångsläge över en passande distans och nu kommer jag köra för att ge honom chansen. Förhoppningsvis håller vi upp ledningen och sen kör vi där så länge det går. Barfota bak, säger Hans-Owe Sundberg.

3 Al’s Winnermede – Han har haft problem med en pungkula men nu verkar det bra med honom. Jag var nöjd med jobbet i tisdags och tror han kommer gå ett bra lopp. Han är inte särskilt startsnabb men är stark och distansen passar. Hästen har som snabbast jobbat 18,5 full väg och känns starkare i år. Det blir skor runt om, vanlig vagn och helstängt huvudlag vilket inte är optimalt men samtidigt inte heller träningsbalans. Jag tycker inte han är helt borta, säger Svante Ericsson.

5 Västerbo Carreau – Han blev lite pigg utvändigt ledaren och gick helt okej även om placeringen uteblev. Det är liten galopprisk från start men jag tror han kommer göra ett bra lopp, hästen har känts fin i träningen. Barfota fram och öppet huvudlag som senast, säger Ville Karhulahti.

6 Croque – Han har inte startat på ett tag men har faktiskt sett jäkligt läcker ut här hemma. Hästen är snabb ut och i ett litet fält bör han få en bra position. Jag tror han är långt framme och skorna sitter på, säger Marcus Schön.

7 Adams Pace – Det verkar bra med honom, jag var jättenöjd med tisdagsjobbet och lång distans passar bra, han borde vara med där framme och slåss. Nu blir det aluminiumskor runt om då jag vill spara hovarna till nästa start som är i Örebro inom V75 vilket inte är helt optimalt. Vi kör med jänkarvagn och murphybländare men det blir ingen laddning från start härifrån, han är snabbare med spår längre in. Senast gick han bra när han väl fick luckan, säger Christer Nordmark.

Lopp 2, V65-2

3 Avatar Accelerator – Han blev väl laddad med helstängt huvudlag senast och vi ändrar till halvstängt nu. Det är nog svårt att ladda med honom och det blir bara barfota fram idag. Han kändes fin annars senast och jag tror på bra chans med honom, säger Marcus Schön.

5 Griminal Jack – Det är en häst under utveckling och han kan öppna bra. Han är inte så tokig och förutsättningarna är bra även om jag inte vem han möter. Inga ändringar är planerade än så länge, säger C-G Björkroth.

7 T. Wall’s Elaine – Hon galopperade senast men det visade sig att hon hade trampat på en sten. Det blev liksom inget race för henne i årsdebuten utan hon fick knalla runt men kändes bra. Jag tror att hon kan behöva det här loppet i kroppen och dessutom blev spåret inte bra. Skor runt om, säger Oskar Svanberg.

8 Chicnato – Hon hängde med godkänt senast som tvåa bakom en bra häst. Men läget är inte bra och vi behöver tur härifrån och komma ner i banan. Barfota fram igen, säger Ville Karhulahti.

11 Upper Class – Han förivrade sig senast och är valpig ännu. Det kan bli en fin häst på sikt om han har skallen med sig men än så länge får vi ligga lågt. Eventuellt barfota bak idag, annars skor igen, säger Marcus Schön.

12 Incredible Rex – Han galopperade senast men kom ”lite i kläm i starten” utan att han för den delen bli störd. Han behöver komma fram till vingen tidigt för att komma in i rytmen men då låg det en häst i halvspår och allt blev pannaka. Annars är jag väldigt nöjd med hans insatser och han har ofta fått rätt tunga lopp. Ändå har han agerat rejält men nu drar läget ner chanserna och det är givetvis svårare på Solvalla. Han tål en del grovjobb men behöver också lite tur denna gång. Skor runt om, säger Oskar Svanberg.

Lopp 3, V65-3

4 Catchdrivers Dream – Jag är nöjd med hästen och han bör närmast vara ännu vassare nu. Är han inte för rullig så kan det bli laddning för spets. Eventuellt blir det barfota bak men jag ska samråda med kusken, säger Thomas Persson.

3 Cinnamon Prince – Han galopperade direkt senast och det var nästan första gången i hela hans karriär som han felade. Annars känns han bra nu efter att ha fått två lopp i kroppen och förutsättningarna ser riktigt intressanta ut. Jag hoppas på ledningen men det får inte sticka iväg till någon 09-öppning som det ibland riskerar i denna typ av lopp. Han ska räknas och vi kör barfota runt om, säger Kenneth LT Nilsson.

5 Global Princess – Hon gick bra efter galoppen senast som berodde på att hon blev för pigg. Spåret är bättre den här gången och hon kan öppna bra. Kusken är ganska rutinerad med det är felfritt som gäller i första hand. Hon känns lite på gång och det blir inga ändringar, säger Mattias Djuse.

7 Ganador – Jag är nöjd med formen hos hästen men är missgynnad av att banorna är snabbare nu och det är inte säkert han hinner med sig. Jag har inte studerat vad vi möter. Det blir skor runt om, säger Ari-Pekka Pakkanen.

8 Chipen Boy – Han var väldigt bra vid segern i raden så vi testade V75 men där blev det inget bra alls. Efter de starterna tappade han liksom geisten en aning så det blev paus men nu känns han bra. Jag tror att han kommer göra en bra prestation men från det här läget, och över 1640 meter, får vi hoppas på tempo och den där lilla extra turen. Han känns som en typisk outsider. Barfota fram, säger Hans Karlsson.

10 Noel Face – Jag var inte nöjd med honom i kvalet och fick behandla honom efter det. Det är mycket nerv i hästen men läget tror jag är bra då han gärna spänner sig. Distansen gick han som bäst på ifjol och jag har en duktig kusk som betyder mycket i de här sammanhangen. Tisdagsjobbet var jag nöjd med och hästmässigt står han sig nog bra i loppet men han måste sköta sig innan jag kan tro på honom, säger Nicklas Pettersson.

12 Yhatzee Deo – Han var positiv senast men det är flera minus med distans och läge inför den här starten, dessutom blir det bara barfota fram. Det krävs tufft tempo för att komma in i matchen härifrån. säger Marcus Schön.

Lopp 4, V65-4

2 Neon Face – Hon låg på i ledningen senast och även om hon var tvåa och okej så var hon inte på topp. Hästen är snabb ut och allround över distanser och jag tror hon kommer vara bättre den här gången, hon känns fin i träningen. Inga ändringar, skor runt om, säger Ville Karhulahti.

3 Rally Cleo – Hon gick bra senast som jag hoppades på. Det verkar som vanligt i träningen och spår samt distans är helt okej. Jag tror inte vi laddar för spets då hon känns bättre bakifrån. Det blir barfota fram för första gången mot aluminiumskor tidigare. I övrigt inga ändringar, hon går med fast huva, säger Magnus Lillieborg.

5 Laura Roc – Det verkar bra med henne, det fanns lite sparade krafter i senaste starten. Formen är rätt så bra och läget är bättre, men hon är ingen raket från start. Det blir barfota runt om nu, men annars inga ändringar, säger Reijo Liljendahl.

7 Stirling Cheer – Hon har fått ett tävlingsuppehåll och vi siktar på försök till Drottning Silvias Pokal efter det här. Vi sparar lite hovar och kör barfota fram idag och jag misstänker att det kan bli ett försiktigt upplägg, säger Marcus Schön.

8 Tennessee Zet – Hon är konstig och senast fungerade det inte alls. Nu tar vi en rå och provar med barfota runt om. Fungerar hon inte snart så blir det nog aveln för henne. Läget är givetvis jobbigt, säger Daniel Redén.

9 Faith Hill – Hon går bra varje gång men kort distans nu känns inte optimalt för hennes del. Vi får smyga med och hoppas på överpace. Är vi fyra-femma är jag nöjd. Fortsatt barfota runt om, säger Marcus Schön.

Lopp 5, V65-5

2 Global Resistance – Hästen har bra form, ett bra läge och kusk så det finns inget att klaga på. Han är rätt snabb ut och ska absolut ses med chans, säger C-G Björkroth.

4 Bonjour Shangri La – Hon är ojämn i prestationerna men sköter hon sig är hon duglig för klassen och kan då vara långt framme. Det blir skor runt om igen, säger Marcus Schön.

12 Valeur – Han har kapacitet för att vinna men är utelämnad från detta läge. Vi siktar på barfota fram och får ex. tvåan bestämma i spets så får jag köra fram. Han var fin i snabbjobb efter senast så formen är bra. Nu blir det vanlig vagn då han är lite väl bred över rumpan, säger Alf Nordemo.

Lopp 6, V65-6

3 Bison Spiro – Han blev väldigt pigg senast och rusade sedan av sig sina krafter efter galoppen. Man kan säga att han gav sig själv en genomkörare. Framspår nu är en kraftig fördel men det är felfritt i första hand som gäller, jag kommer inte ladda iväg honom. Solvalla passar honom bättre och jag tror han har gått framåt rejält, han känns i alla fall stark och fin hemma. Det blir barfota bak för första gången nu och kan även bli en annan vagn av jänkarmodell, säger Anna-Karin Rundqvist.

7 Whitehouse Express – Han var jättefin senast och nu har vi V75 i sikte. Han står placerad långt ut men kan öppna snabbt och bör prestera bra. Vi planerar inga ändringar på honom, säger Daniel Redén.

8 Party Boat Hanover – Han har fått ett par lopp i kroppen men har dåligt spår och ska ut i kval till Kungapokalen efter det här så det kan bli ett snällt upplägg. Barfota fram igen, säger Marcus Schön.

9 Mr Dotsom – Han galopperade in i första kurvan senast när vi testade honom i monté men han passade helt enkelt under sadel. Hans rad börjar bli ganska missvisande och jag tycker det här är en häst med V75-kvaliteter. Vi får se om han sköter sig idag och vi kommer rycka alla skorna för första gången, säger Mats Swartling.

10 Digital Call – Hon gör det bra varje gång men behöver lite klaff då hon ska spara sin vassa speed så länge som möjligt. Barfota fram, säger Marcus Schön.

11 Panoramic – Han gick bra senast över opassande distans. Hästen är lite ojämn och inte att lita på fullt ut men distansen nu är bättre för hans del. Barfota fram, säger Marcus Schön.

12 Jagent – Han gick rätt så bra senast mot bra hästar som tvåa. Jag tycker inte det är någon icke-vinnare men han är entaktad och får ofta långt fram. Inga ändringar på kusk eller balans och han är inte helt borta trots läget, säger Reijo Liljendahl.

13 Love You Silvio – Han har tränat okej men har inte visat så mycket i lopp och från detta får vi ligga lågt efter vila. Barfota fram, säger Ville Karhulahti.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nu gör Nuncio sin första start i Sverige

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson