Känner du till kallblodet Tomeld Ö.K.? Lägg annars namnet på minnet. Hästen underskred nämligen det norska rekordet – i ett kvallopp.

Från Norge rapporteras att det fyraåriga kallblodet Tomeld Ö.K. ska ha slagit till med en monstruös tidsnotering i det kvallopp som hästen genomförde på Forus travbana utanför Stavanger på tisdagen.

Mörtvedt Jerkeld-sonen klockades officiellt till 1.22,0 över 2060 meter i voltstart! Den tiden är sex tiondelar bättre än det norska rekord som Tekno Odin noterade vid seger i Bergen i juni 2012. Månprinsen A.M. innehar det svenska rekordet på 1.25,2 över 2180 meter, satt på Romme 2011.

– Jag körde runt 1.24 första varvet och hästen kändes fin. Jag lät han springa på sista varvet och hade runt 1.20 sista 1000 på min klocka. Han passerade en varmblodshäst på upploppet…Det är nog det grymmaste jag gjort i hela mitt liv och jag tror jag kan köra 1.19 med honom i år, sa tränaren och kusken Bernt Öksnevad efter kvalloppet, enligt tgn.no.

Till saken ska sägas att Tomeld Ö.K. under sin inledande treåringssäsong inte tillhörde de största namnen även om han visat talang. På 13 starter blev det 5 segrar och 196 000 norska kronor intravat under fjolårssäsongen som innehöll många galopper. Rekordet lyder 1.26,2 över 2100 meter. Senaste starten gjordes i slutet av november.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Comebackande Truculent tröttnade i täten

Comebackande Truculent tröttnade i täten

Det blev ingen succé när fjolårets Elitloppshäst Truculent gjorde comeback. Åttaåringen tröttnade från täten.

Efter en lysande upptakt på fjolårssäsongen blev Truculent en av de sexton i Elitloppet. Hästens gjorde fjolårets sista start i Hugo Åbergs och genomgick därefter en operation.

Truculent orkade inte i årsdebuten. Foto: ALN

Vid tisdagskvällens tävlingar hemma på Jägersro var det dags för första framträdandet på nära åtta månader. Truculent gjordes ändå till favorit, höll planenligt upp ledningen men var maktlös att värja sig till slut.

Johnny Takter lät Revenue-sonen öppna 12,0 på halvvarvet och dämpa till 15,8 på kilometern. Samtidigt hade Copenhagen Cup-vinnaren Orali klivit fram i dödens och började sätta duktig press på ledaren. Det blev för mycket för Truculent. In över upploppet mattades hästen och gav slaget förlorat.

Segern gick i stället till tolvårige kämpen Nouvelle Pelle som spurtade strålande för Flemming Jensen och enkelt vann på 1.13,6a över 2140 meter. En seger värd 60 000 kronor. Alfas da Vinci var tvåa medan Classic Grand Cru grejade bronset. Truculent stannade som femma, en halv sekund från vinnaren.

– Jag tror och hoppas det ju inte men man kan ju fråga sig om det har blivit sista starten. Men han har alltid gått utan skor och vi hade ett annat upplägg den här starten och det fick vi bakslag på. Väldigt ryckigt kört också så det finns förklaringar. Det kan ju också vara så, att han har en liten halsinfektion och är bra igen om tio dagar. Vi får åka hem och fundera lite, sa Truculents tränare Lars I Nilsson efter loppet till Jägersros hemsida.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Rättvik: "Felfri är det en bra chans"
Nästa nyhet
V4 Rättvik: ”Felfri är det en bra chans”

V4 Rättvik: ”Felfri är det en bra chans”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han har haft en bra vinter och han känns smidigare än i fjol. Jag körde ett 35-jobb på Julmyra med honom nyligen och det var på bra sätt. Han har hög kapacitet och segerstrider felfri men han släpper grejorna ibland då man minst anar det och jag lovar inget. Han känns dock bättre nu. Vi provar några starter men annars får han bli valack. Jag provar från start och felfri är det bra chans. Jag har mest respekt för Lundins häst som ägs av min sambo. Vi kör honom barfota fram, säger Gert Ove Karlsson om Sagi Järven (V4-1).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Rättvikstravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

4 Leofaks – Han är i väldigt bra slag för dagen och har stått för två riktigt fina insatser. Tyvärr har galopperna förstört segerchanserna i båda och det här är en häst som jag får brottas med då han inte är helt lätt. Får jag bara runt honom felfritt duger han långt. Barfota runt om, säger Claes Eskilsson.

8 Sagi Järven – Han har haft en bra vinter och han känns smidigare än i fjol. Jag körde ett 35-jobb på Julmyra med honom nyligen och det var på bra sätt. Han har hög kapacitet och segerstrider felfri men han släpper grejorna ibland då man minst anar det och jag lovar inget. Han känns dock bättre nu. Vi provar några starter men annars får han bli valack. Jag provar från start och felfri är det bra chans. Jag har mest respekt för Lundins häst som ägs av min sambo. Vi kör honom barfota fram, säger Gert Ove Karlsson.

11 Sundsvik – Jag körde upp i vagn senast så det var orsaken till galoppen. Han brukar bara starta då han är bra i ordning så formen är nog bra. Det är mycket humör i hästen och ibland lägger han ner verksamheten något men annars finns det kapacitet för seger. Han kan vara lite väl gåvillig från början men bakspår är nog en fördel. Skor runt om, säger Niclas Benzon.

Lopp 2, V4-2

2 Leif Light – Han har ett bra läge men det ser svårt ut och vi får jaga lite slantar med honom. Han tävlar med skor runt om, säger Leif Witasp.

3 Twilight Eyes – Hon tränar fint och verkar fräsch nu och det är en mycket viktig ingrediens för henne. Hon har fått ett banjobb efter 1.17/1600 meter och löste det bra. Vi kör henne barfota runt om, säger Oskar J Andersson i stallet.

4 Leo Boy – Han var positiv i travet senast och verkar lite uppåt för dagen. Han bör prestera rätt bra men det blir nog tufft att kunna vinna loppet. Vi kör honom barfota fram, säger Leif Witasp.

6 Indian Four – Han hade lite otur, eftersom han var i sitt livs form på både Gävle för tre starter sedan och på Solvalla näst sist, men inte fick någon utdelning. Sen var han förkyld i sitt senaste framträdande och fick ta det lugnt ett tag efter det men vi har kört honom 17/1600. Stilen var något småtrög men han är ganska bra förberedd och kommer inte göra bort sig. Barfota bak, säger Olle Alsén.

7 Journey – Han var väldigt bra vid segern på Solvalla i slutet av januari men fick det inte alls att stämma på Axevalla i starten efter. Han fick ta det lite lugnt med tävlandet men har tränat på hela tiden och jag tror formen ska vara bra. Spåret blev inte det bästa men han kan öppna skapligt och jag laddar väl framåt direkt. Kanske behöver han loppet i kroppen men detta är en kapabel häst som ändå kan duga en bit om det klaffar. Skor runt om, säger Troels Andersen.

8 T.X. All In – Det är inte alls någon tokig sort men det ser svårt ut från detta utgångsläge så vi ligger lågt. Han tävlar med samma balans som vanligt det vill säga, skor runt om., säger Leif Witasp.

10 Paolo di Lucia – Han var positiv i debuten hos oss och känns jättefin efteråt. Nu är han utlämnad med läget över kort distans och vi behöver tur med hårt tempo och så. Från framspår hade det sett bra ut. Jag räknar i alla fall med en bra insats så får vi se hur långt det räcker. Eventuellt blir det barfota fram, säger Thomas Lönn.

11 Unique Julia – Hon fick ett fint lopp senast och var sedan inte helt långt ifrån segern. Hennes avslutning var i alla fall bra och formen sitter helt klart där den ska. Det var synd att vi inte fick framspår med tanke på hur startsnabb hon är men vi får hoppas det löser sig på vägen från bakspår. Barfota fram, säger Hans R Strömberg.

Lopp 3, V4-3

1 Dellvann – Han hade tussarna oryckta då jag vann med honom och det verkar bra med hästen efter senast. Formen är fin och vi siktar på spets från ett bra läge. Han går ner lite i klass nu och det blir barfota runt om, säger Oskar J Andersson i stallet.

4 O.P’s Flirt – Han känns jättefin i jobben och jag har kollat lopparkivet en del. Vi bör ta en längd på Dellvann från start och sedan måste det vara utmärkt chans. Inga ändringar, säger Marcus Pihlström

6 Chip Dealer – Han var först i mål i sitt senaste framträdande men det var lite tajt när jag tog mig loss och vi blev diskade. Nu var det givetvis inte hans fel men han kändes heller inte som bäst den dagen och fick vila ett tag. Han har tränat fint sedan dess men kanske behöver en genomköraren innan formen sitter där. Ändå duger han nog gott på sitt grundkunnande. Barfota runt om, säger Troels Andersen.

7 Kricken C.D. – Han hakade på positivt senast utan att få helt fritt och verkar ha en stigande formkurva. Utgångsläget är lurigt för hans del men öppnade faktiskt bättre än väntat senast och vi får försöka leta oss ner i banan. Jag tycker att en fin insats är att vänta och vi kör barfota fram, säger Hans R Strömberg.

11 Stein Daylight – Han fungerade inte på den stumma banan senast och blev lite knölig efteråt. Nu verkar han bra och idag ska banunderlaget passa honom bra. Vi lättar honom fram och kör barfota bak men det blir nog ändå tufft att vinna från detta läge, säger Leif Witasp.

Lopp 4, V4-4

1 Alexis Goodland – Han blir allt bättre för varje start och jag är nöjd med honom. Det var synd att det blev så få hästar på startvolten och tilläggshästarna kommer bra till men jag hoppas kunna leda runt om. Han kan öppna bra och vi gör inga ändringar, säger Tommy Enberg.

3 Eliax – Han visar inget direkt positivt och vi får ligga lågt om chanserna tills han visar bättring. Vi gör säkert några ändringar till idag men vi får se vad vi hittar på, säger Marcus Pihlström.

4 M.T. I’m Hot – Hon smög med fint senast och hakade på fint ända in i mål. Det var henne första start på tre månader och hon borde ha gått framåt med det loppet i kroppen. Nu fick vi bra smygläge och löser det sig bara på vägen kan det bli en hygglig slant. Skor runt om, säger Hans R Strömberg.

5 Protector – Han har fungerat bra som valack och var fin vid segern. Senast blev han lite för het. Han fungerar bättre då han får gå på häst och han förstod nog inte riktigt vad det handlade om i spets senast. Det blir barfota bak, säger Oskar J Andersson i stallet.

7 Anders Gigant – Han avslutade väldigt bra i skymundan senast med full fart över mål och oryckta proppar. Han var duktig som tvåa även i starten innan det och jag tycker han känns intressant nu. Spåret är inget så oroar då han har agerat mer sansat på sistone och jag tycker han kan vara värd ett streck. Barfota bak, säger Joakim Elfving.

9 You Can Dance – Hon fick tredjespår fram till dödens senast och var slagen tidigt men jag tycker ändå hon höll starkt. Den här märren har sällan varit utanför pengarna och dessutom segrat tre gånger. Helt ofarlig är hon inte men hon kämpar framför allt på hela vägen. Eventuellt rycker vi bakskorna, säger Claes Eskilsson.

11 Fitzcarraldo – Han jobbar småpositivt hos oss och var bra i ett 19-provlopp nyligen. Han har inga roliga förutsättningar med läget här och körs på chans. Grejar han en platsplacering blir vi nöjda och det är skor runt om, säger Thomas Lönn.

14 Coyote Roadrunner – Det är en hygglig häst men det är många att runda och det blir nog tufft att kunna segerstrida. Han tävlar med skor runt om, säger Leif Witasp.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
BBS Sugarlight till Romme i påsk
Nästa nyhet
BBS Sugarlight till Romme i påsk

BBS Sugarlight till Romme i påsk

B.B.S. Sugarlight stod för en stark säsongsupptakt när han slutade trea trots galopp i lördags. Nu väntar en start på Romme under påskhelgen som nästa uppgift.

Den norska publikfavoriten B.B.S. Sugarlight siktar mot de stora loppen i år. I lördags gjorde hästen årsdebut i Steinlagers Äreslopp i samband med Unionstravet på Momarken. Trots att det blev galopp för sexåringen fick han ändå stort beröm för sin upphämtning som trea.

Fredrik Solberg. Foto: ALN

Den ursprungliga planen var att B.B.S. Sugarlight skulle göra sin nästa start vid Klosterskogens tävlingar på påskafton. Men tränaren Fredrik Solberg är osäker på hur hästen skulle trivas på 800-metersovalen och väljer i stället att styra kosan mot Sverige.

Valacken ska vara med i Gulddivisionen (Rommeheatet) vid Rommes V75-tävlingar på påskdagen, 5 april. Loppet är dessutom den tredje deltävlingen till Olympiatravet, ett lopp som man siktar mot med B.B.S. Sugarlight.

– Vi har kollat upp hästen och det finns inga fel. Men hästen bröt i både första och sista sväng i lördag och han fungerade inte så bra med de snäva svängarna som jag hade hoppats på innan. Därför väljer vi det säkra före det osäkra och hoppar Klosterskogen, säger Fredrik Solberg till tgn.no.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stig H tillbaka i sulkyn när Kalmartravet firar 50
Nästa nyhet
Stig H tillbaka i sulkyn när Kalmartravet firar 50

Stig H tillbaka i sulkyn när Kalmartravet firar 50

När Kalmartravet firar 50 år i juli lockar man bland annat med ett jubileumslopp med celebra gäster. En av de som plockar fram kördressen är Stig H Johansson.

Stig H Johansson, 69, kör i Kalmar i sommar. Foto: ALN

Den 5 juli fyller Kalmartravet 50 år och det kommer den småländska banan att fira med buller och bång. En månghövdad publik väntas då man ämnar fira med såväl två- som fyrbenta profiler. V64-tävlingarna kryddas med ett speciellt jubileumslopp med särskilt inbjudna kuskar.

En av kuskarna som kommer svinga sig upp i sulkyn är ingen mindre än Stig H Johansson. ”Mäster” avslutade sin kuskkarriär 2005 men har deltagit i ”Legends” under Jubileumspokals-kvällen på Solvalla de två senaste åren. När loppet avgjordes i augusti blev det seger. Nu gör Stig H alltså ytterligare ett undantag och tar plats i sulkyn.

– Jag ser fram emot att återigen få tävla på banan där Victory Tilly ordnade min 1000:e rikstotoseger, säger han i ett pressmeddelande på Svensk Travsport.

Jubileumsloppet kommer innehålla totalt tio ekipage. Redan nu finns förutom Stig H, ytterligare fem klassiska namn som är klara för loppet. Det är:

Leif Lövgren
Tommy Zackrisson
Lennart Forsgren
Börje Bs Johansson
Roland Korsar

– Vi kommer att satsa stenhårt på denna jubileumsdag och vi gläder oss över det fina namnen som tackat ja, säger Magnus Johansson, som är vd vid Kalmartravet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inget Elitloppet för Ed You - men gärna Nahar

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson