Jan-Olov Persson kommer inom kort starta upp en egen hästklinik som under vintern byggts upp i anslutning till tränarens gård.

Hagmyrentränaren Jan-Olov Persson är ett riktigt välbekant ansikte i trav-Sverige, inte minst för sina stora framgångar på kallblodssidan. Men inom några veckor öppnar han också upp en hästklinik.

Efter att ha köpt loss två byggnader i anslutning till stallet utanför Hudiksvall i december, togs beslut att bygga om dem till en hästklinik. Under april månad väntas lokalerna stå klara.

– Det har gått jättefort sedan jag bestämde mig att köpa de här byggnaderna till iordningställande av dem, det är nu nästan helt klart, säger Jan-Olov Persson till Hela Hälsingland.

Tanken med hästkliniken är att den ska hyras ut till en eller flera veterinärer som sedan får möjlighet at utveckla den efter eget huvud. Redan nu står sex hästboxar och två uppställningsplatser färdiga. Persson har nästan helt klart med en veterinär som ska flytta in i verksamheten.

– Jag gör det här dels för att jag köpte de här byggnaderna som är ändamålsenliga för att göra en klinik, men också på grund av det geografiska läget där vi ligger nära E4:an och mitt i ett väldigt hästtätt område.

Du kan se Hela Hälsinglands inslag här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Båths båda Derbyfinalister i årsdebuter

Båths båda Derbyfinalister i årsdebuter

Vid Bergsåkers tävlingar på fredag tar Svante Båth ut två av sina Derbyfinalister från i fjol i årsdebuter.

Svante Båth hade imponerande fyra hästar i final av Svenskt Travderby i höstas. Poochai gick segrande ur striden. Dennes årsdebut dröjer, men för två andra finalister görs första starterna som femåringar på fredag när hemmabanan Bergsåker tävlar.

Västerbo Loveboat. Foto: ALN

Det är såväl Västerbo Fantast som Västerbo Loveboat som öppnar upp säsongen. Det emellertid inte i samma lopp. Västerbo Fantast, som var trea i Derbyt och sedermera även vann Breeders Crown, startar i ett femåringslopp från dubbla tillägg.

Västerbo Loveboat som var oplacerad i Derbyt, återfinns i kvällens snabblopp. Det är Erik Adielsson som tar turen till Sundsvall för att styra båda. Här är startlistorna:

2640 volt

1 Pledge Allegiance – Ulf Ohlsson
2 Janne Sisu – Ove A Lindqvist
3 Amino Håleryd – Per Linderoth
4 Tellmeabout Larry – Håkan Skoglund
2660 meter
5 Sonata Ås – Elin Gustavsson
2680 meter
6 Västerbo Fantast – Erik Adielsson

2140 auto

1 Cao Dai – Ulf Eriksson
2 Miamaria Ennoble – Sofia Frilén
3 Energy Sign – Hans Bergh
4 Kalypso Face – Daniel Wäjersten
5 Elit Håleryd – Per Linderoth
6 Utilty Bus – Ulf Ohlsson
7 Kung Töll – Krister Söderholm
8 Robbie Williams – Micael Melander
9 Leo on Line – Håkan Skoglund
10 Västerbo Loveboat – Erik Adielsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Jeff Gural: "Jag är riktigt förbannad"
Nästa nyhet
Jeff Gural: ”Jag är riktigt förbannad”

Jeff Gural: ”Jag är riktigt förbannad”

En storm har brutit ut mellan Meadowlands starka man Jeff Gural och Hambletonian Society. Det sedan de senare nu avslutat avtalet vilket betydde att hingstar var tvungna att fortsätta tävla som fyraåringar för att få verka i aveln.

– Alla som påstår att jag är hämndlysten har rätt, jag är riktigt förbannad, säger Meadowlands-ägaren Jeff Gural till harnessracing.com.

Och anledningen till Gurals vrede är det beslut som Hambletonian Society och Woodbine Entertainment Group (WEG) tog tidigare i förra veckan. Arrangörerna bestämde sig nämligen inte att fortsätta med det avtal som Gural arbetat fram vilket betydde att för att få starta i de stora ”stakes-loppen” på Meadowlands, skulle hingstarna ”tvingas” att tävla även under fyraåringssäsongen innan de gick vidare till avel.

Gurals avsikt med reglerna, vilka nyttjats de senaste två åren under en försöksperiod, var att behålla hästarna längre på tävlingsbanan och därmed försöka skapa större stjärnor och med det få fler folk engagerade i sporten.

Men i torsdags sände alltså Hambletonian Society och WEG avtalet i papperskorgen efter att försöksperioden löpt ut.

– Orsaken till vårt beslut hade många avgörande faktorer, men primärt handlar det om att vi vill fokusera på incitament för att uppmuntra till deltagande snarare än att tvinga någon till det genom regelverk, säger Jamie Martin som är vice ordförande i WEG, till Trot Insider.

Det betyder alltså att de i dag treåriga hingstarna kan ägna sig åt avelsarbete på heltid från och med nästa år.

Detta är alltså något som fått Jeff Gural rasande. Han deklarerar nu att han svarar genom att i stället utöka restriktionerna för avkommorna efter de framtida fyraåriga hingstarna att gälla inte bara Meadowlands, utan även hans två andra banor Tioga Downs och Vernon Downs.

– Jag är väldigt besviken. Och det är anledningen att jag nu ändrat reglerna så att i princip ingen av dem kan fortsätta att tävla på mina banor i framtiden, säger Jeff Gural till harnessracing.com och fortsätter:

– Bara det faktum att det här stället (Meadowlands) var 48 timmar från att stängas ned innan jag klev in och investerade massor av pengar, gör mig hämndlysten. Jag har lyssnat på mängder av uppfödare som klagat att jag skadar dem när verkligheten är den att avelsbranschen håller på att kollapsa. De verkar inte förstå att om vi inte hittar nya människor att köpa hästarna, så har vi ingen uppfödning kvar över huvud taget.

Jimmy Takters i fjol treåriga topptrio kan användas som exempel för de nya reglerna. Hambo-vinnaren Trixton blev skadad och behöver såklart inte tävla vidare, men Nuncio har tagits till Sverige där han ska tävla vidare för sin ägare Stefan Melander, och Father Patrick ämnar i år kombinera tävling med avelsarbete. En företeelse som hittills varit mycket ovanlig i Nordamerika.

– Varför inte ha väntat på att se hur Father Patrick-experimentet föll ut?, frågar sig Gural.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Eskilstuna: "...och det är ett bra tecken"
Nästa nyhet
V4 Eskilstuna: ”…och det är ett bra tecken”

V4 Eskilstuna: ”…och det är ett bra tecken”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han springer och konstrar och beter sig då vi kör honom och det är ett bra tecken. Formen är fin och spåret ska vi greja. Nu blir det barfota runt om. Jag vet inte om det är bättre än senast men det fungerar ju bra. Han fungerar bra i spets och med ryggresa. Får vi positionen utvändigt ledaren så behöver vi inte vara slagna men det är svårt att veta, säger Oskar J Andersson om Dream Trotter (V4-3).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Sundbyholm. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

1 Grandic – Han har haft en del problem med fräschören och infektioner men verkar på rätt väg nu. Läget är bra och det kan bli en hygglig placering. Han är ett platsbud. Vi kör mest troligt med aluminiumskor runt om, säger Håkan Eriksson.

2 Matrix Revolution – Han har bara tränats lugnt under vintern men känns pigg och fin. Jag tycker att han hade ett fint fjolår trots att det bara blev en seger men han fick ofta göra grovjobb i spåren samtidigt som han mötte tuffa hästar. Han är allround och jag räknar med en bra insats direkt eftersom han brukar kunna prestera fina årsdebuter. Från ett fint utgångsläge tycker jag åtminstone att han ska vara bland de tre främsta. Skor runt om, säger Hans-Owe Sundberg.

4 Berkut Boko – Han gjorde årsdebut senast och fick ett väldigt fint lopp men kunde ingenting när han väl fick chansen. Jag är lite besviken på den insatsen och tycker därmed att han är svårbedömd denna gång. Vi kör med skor runt om och det är upp till bevis nu, säger Claes Sjöström.

5 Gilmour – Senast blev allt fel men vi tar nya tag. Han verkar bra och vi provar för spets. Får vi en vettig resa denna gång så ska det vara bra chans och vi kör barfota runt om, säger Håkan Eriksson.

8 Lina Liv – Hon sköter träningen på bra sätt men läget är svårt och jag är nöjd bara hon svarar för en bra insats. Det var ju också ett tag sedan hon startade. Vi planerar inga ändringar på henne, säger Anders Odelros.

12 Kimbee Star – Han gjorde första starten för oss senast och stod för en helt okej insats på Solvalla. Han har haft en gaffelbandsskada men jag tycker han känns fin efter senaste loppet. Spår tolv över kort distans är dock iskallt och jag vill ligga lågt. Banan är så fin här idag så vi rycker skorna, säger Morten Waage.

Lopp 2, V4-2

1 Cash Victory – Han hann göra tre starter för mig förra året och började med att sätta nytt rekord. Sen stod han för två riktigt fina insatser på Solvalla och med lite bättre flyt på loppet hade han nog kunnat utmana Nadal Broline där när han var tvåa 12/12. Nu kommer han åter efter vinterträningen men har inte stått över någonting sedan sista starten och jag räknar med ganska vettig form. Utgångsläget kan jag inte klaga på och han kan åtminstone öppna skapligt. Skor runt om, säger Hans-Owe Sundberg.

5 Andromeda du Nord – Hon kom med att par positiva insatser till Solvalla senast men jag tycker väl kanske att hon bara presterade okej. Nu är hon sämre med bakskor vilket det var då men vi rycker dem till idag. Formen är inte alls så tokig men hon är ett platsbud främst. Barfota bak, säger Claes Sjöström.

9 Ivanhoe Spirit – Han fungerar bra med ryggresa och vi smyger med. Han hade en halsinfektion senast han startade och jag passade även på att behandla knäna på honom. Han är lugnt tagen nu men kan nog ändå greja en bra placering. Det blir skur runt om, säger Håkan Eriksson.

10 A Perfect Trip – Man kan vara lite rädd att det är för täta starter men allt var allt åtminstone väl i ett lugnt jobb efter senast. Läget kan passa fint för ett passande smyglopp. Jag lättar henne något i frambalansen idag och nu åker jänkarvagnen på. Det var några bra emot men hon ska räknas, säger Lars-Åke Söderholm.

14 Mr Dotsom – Han trampade upp i vagn senast och galopperade och sedan blev det ny galopp då han försökte spränga ljudvallen. Jag tror formen sitter där. Hästen har en mycket vägvinnande men även knepig aktion men vi hittar inga fel på honom. Läget visste vi om då vi anmälde honom hit och Kevin för köra framåt. Han är hundraprocentig med hästen och jag tror vi kan vara med även här. Vi lättar honom något i balansen, säger Mats Swartling.

15 Verbal Kint – Han känns bra men det har gått lite lång tid mellan loppen. Jag kör nog i ryggar och låter honom spurta till slut. Det var några bra emot och dessutom är ju läget jobbigt. Vi ändrar inte på något från senast, säger Lars D Carlson.

Lopp 3, V4-3

1 Quite Windy – Han var lite sliten i slutet av fjolåret. Han har nu fått ett 1.22-jobb på banan och verkar på hugget och distansen är inga problem. Det är dock lite lurigt att volta på 1600 meter på Eskils och helst hade jag haft rygg att gå på i volten då han är lite speciell. Trampar han iväg så kan han sticka iväg bra. Det blir skor runt om och han lär nog svara för en vettig insats. Loppet såg inte jätteblodigt ut, säger Maria Törnqvist.

3 Marie Sisu – Hon har bra läge över en distans som passar henne fint. Hon är dessutom i bra form men jag har inte studerat vad vi möter. Hon kan gå såväl i ledningen som bakifrån men utvändigt ledaren ogillar hon. Det blir nog barfota fram denna gång, säger Ari-Pekka Pakkanen.

4 Dream Trotter – Han springer och konstrar och beter sig då vi kör honom och det är ett bra tecken. Formen är fin och spåret ska vi greja. Nu blir det barfota runt om. Jag vet inte om det är bättre än senast men det fungerar ju bra. Han fungerar bra i spets och med ryggresa. Får vi positionen utvändigt ledaren så behöver vi inte vara slagna men det är svårt att veta, säger Oskar J Andersson.

12 Capitano Boko – Han gör det bra mest varje gång men är stor och tung i kroppen. Därför tror jag det kan bli svårt att hänga med idag med tanke på förutsättningarna och vi får smyga med och hoppas på turen. Barfota runt om, säger Claes Sjöström.

Lopp 4, V4-4

1 Greatandyeasy C.C. – Det verkar fullt bra med henne i jobben och läget är bra. Hon kan öppna rätt så snabbt och fungerar även med ryggresa. Det blir nog inte ändringar från senast och är hon med bland de tre främsta så är det ok, säger Jimmy Dahlman i stallet.

3 Ballerina River – Hon galopperade två gånger om där i februari och är behandlad efter det. Hon behövde inte stå över så mycket utan jag tror att formen ska vara god. Startspåret är bra och hon kommer inte göra bort sig men å andra sidan vinner hon heller inte särskilt. Barfota fram, säger Susanne Jansson.

6 Fast Agnes – Hon verkar bra i ordning men behöver sitt maximala smyglopp. Om det klaffar ordentligt så kan hon vara med och hugga i främre träffen. Hon tävlar med skor runt om, säger Håkan Eriksson.

9 Kay Adams – Hon var bra näst senast men senast var det inte rätta trycket i henne. Jag har inte upptäckt några fel men hon kan ju haft en lättare infektion i kroppen. I jobben känns hon fin men jag kör snällt denna gång. Invändigt kanske och det kan ju vara vinstgivande ibland. Hon tävlar med skor runt om och öppet huvudlag igen. Vid formal form duger hon men hon är lite svårbedömd efter senast, säger Mathias Alm.

10 Angelina Vacation – Hon tränar som hon ska och galoppen senast var nog en tillfällighet så det ska inte behöva upprepas. Vi kör henne barfota fram, säger Ari-Pekka Pakkanen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Melady's Monet nu avskriven från Elitloppet
Nästa nyhet
Melady’s Monet nu avskriven från Elitloppet

Melady’s Monet nu avskriven från Elitloppet

Nu står det klart att det inte blir någon resa till Solvalla och Elitloppet för den amerikanska formhästen Melady’s Monet.

Den amerikanske sexåringen Melady’s Monet har varit på tapeten de senaste veckorna. Det sedan Elitlopps-generalerna Markus Myron och Klaus Koch förhört sig om möjligheterna att invitera hästen till det svenska superloppet.

Den hittills relativt okände travaren har inlett 2015 på strålande sätt och har vunnit fem segrar på sju starter i år. I fredags vann Melady’s Monet och John Campbell igen på Meadowlands men i dag, måndag, kommer beskedet att hästen inte längre är aktuell för Elitloppet.

Tränaren Kevin McDermott vill inte göra den långa resan, har beslutat sig att fortsätta att tävla på hemmaplan med hästen under säsongen och avböjer därmed den aldrig officiella inbjudan.

– Även om det inte var klart med en formell inbjudan var det en spännande häst att ha med i planerna, inte minst eftersom John Campbell varit den som kört hästen till segrarna i år, berättar Markus Myron för elitloppet.se.

Läs även: Elitloppshästen Melady’s Monet vann igen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nu får Rolling Stones sin sista chans

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson