Starten i Olympiatravet förra året blev sannolikt den sista för Brad de Veluwe. Den flyfotade finländaren har åter slagit upp sin gaffelbandsskada.

Den i dag sjuårige Andover Hall-sonen Brad de Veluwe är den bästa travare som Finland fått fram på många år, men någon comeback som många hoppats på ser det inte ut att bli. Hästens tränare Reijo Liljendahl befarar att tävlingskarriären är över för gott.

Brad de Velwue startade senast i Olympiatravet i fjol. Foto: ALN

I regi Tuomas Korvenoja inledde Brad de Veluwe sitt segertåg redan som unghäst och på meritlistan finns segrar i Orsi Mangelli, Sprintermästaren (på oförglömliga 1.09,7), finska Derbyt samt Europaderbyt.

Som femåring, 2013, deltog hästen i flera av de största loppen och slutade bland annat fyra i Elitloppet. Inför fjolåret var förhoppningarna stora på stjärnan men efter att ha slutat oplacerad i Olympiatravet i sin blott andra start för året, tog säsongen slut. Brad de Veluwe ådrog sig en allvarlig gaffelbandsskada.

I september flyttades den tiofaldiga miljonären till Reijo Liljendahls regi, i förhoppning att återfå hästen till tävlingsskick. Men så ser det nu alltså inte ut att bli: hästen har slagit upp samma skada igen.

– Han har slagit upp en gammal gaffelbandsskada och det är slut hos mig. Det är som sagt en gammal skada och jag har rekommenderat ägarna att avbryta, säger Reijo Liljendahl till Trav 365.

Brad de Veluwe har genom sin karriär vunnit 23 av sina 38 starter och står med 10,7 miljoner kronor på kontot.

– Vi har kommit ned i tider kring 1.26 med honom och redan då reagerar han och slår upp en skada nedanför den gamla skadan, då är det tyvärr iskallt.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Månprinsen och Quid Pro Quo i årsdebut

Månprinsen och Quid Pro Quo i årsdebut

Besökare vid Bollnästravet på torsdag får se ovanligt fina hästar i årsdebuter. Såväl Månprinsen A.M. som Quid Pro Quo gör comeback under kvällen.

Bollnästravet arrangerar kommande torsdags V64-tävlingar och de förgylls av två mycket intressant årsdebutanter. I det inledande snabbloppet är det Svante Båth som tar ut sexårige Quid Pro Quo. Hästen startade senast i slutet av oktober och triumferade i fjol i Sundsvall Open Trot samt slutade tvåa i Åby Stora Pris efter skiljeheat mot Commander Crowe.

Quid Pro Quo. Foto: ALN

Något senare beträder även landets bästa kallblod tävlingsbanan för första gången för året. Månprinsen A.M. har inte startat sedan mitten av september när han provar lyckan i ett försök till Dubbelcupen där han inleder med dubbla tillägg på grunddistansen.

30 000 kronor, respektive 35 000 kronor, är förstaprisen i loppen vars startlistor tagit följande former:

2140 auto

1 Herr Rateputz – Peter M Andersson
2 Tarpoon Bris – Fredrik Linder
3 Queron de Banville – Oskar Kylin-Blom
4 David Sisu – Ulf Ohlsson
5 Quid Pro Quo – Erik Adielsson
6 Narold Vox – Ulf Eriksson
7 Vermo – Sören Eriksson
8 Increased Workload – Daniel Olsson

2640 volt

1 Trippa Undan – John Östman
2660 meter
2 Art Kjarvald – Ove A Lindqvist
3 Krusen – Michael von Krusenstierna
4 Moe Svarten – Jan Martin Bjerring
5 Snygg – Stig Jarle Röste
2680 meter
6 Hulte Magnus – Ulf Ohlsson
7 Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
8 Vingbo Stjärn – Åsa E Eriksson
9 Höstbo Fredrik – Jan Ove Olsen
10 Stamping – Fredrik Sikberg
11 Rino Dox – Tomas Pettersson

Läs även: Månprinsens mål: att vinna Elitkampen

Läs även: Quid Pro Quo laddad inför ny säsong

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Frode Hamre får behålla sin licens
Nästa nyhet
Frode Hamre får behålla sin licens

Frode Hamre får behålla sin licens

Frode Hamre riskerade att mista sin tränarlicens efter det att brodern Atle olovligt träningskört hans hästar. Nu visar det sig att Frode av allt att döma inte får någon bestraffning.

I förra veckan rapporterade norska medier om att landets ledande travtränare Frode Hamre riskerade att få sin tränarlicens indragen. Det sedan det uppdagats att brodern Atle Hamre träningskört hans hästar inne på Jarlsbergs travbana då Frode själv befann sig på semester i Thailand.

Atle Hamre i sulkyn. Foto: ALN

Atle Hamre har en livstidsavstängning och tillträdesförbud till norska travbanor, efter de fängelsestraff han avtjänat. Att köra hästar inne på Jarlsbergs bröt alltså mot det norska travförbundets, DNT:s, regler.

Under torsdagen hade DNT ett möte med Frode Hamre där ärendet avgjordes. Till Trav 365 säger Frode Hamre själv att mötet resulterade i att han slipper några straff för händelsen.

– Det här får inga konsekvenser, de kommer inte att ta min licens. Jag kommer träna häst och köra häst precis som vanligt. Det känns skönt, det är klart att man funderade och tänkte innan mötet vad som kunde hända och om de skulle ta min licens. Jag hade föraningar att det skulle sluta som det gjorde och det var skönt att de gjorde det, säger han till Trav 365.

Och några fortsatta banjobb för Atle Hamre lär det inte bli. Om så sker skulle det behandlas direkt av DNT:s domstolskommitté och Frode Hamre skulle bestraffas.

– Det kommer inte att hända med tanke på att jag kan få problem då och det får inte ske igen. Jag tycker det är synd att Atle inte kan få hjälpa till att träna mina hästar, men det finns ett regelverk och det är bara att gilla läget och nu får det vara nog med det, säger Frode.

Läs även: Frode Hamre riskerar att mista sin licens

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sebastian K:s världsrekord blir ännu snabbare
Nästa nyhet
Sebastian K:s världsrekord blir ännu snabbare

Sebastian K:s världsrekord blir ännu snabbare

Den 28 juni förra året noterade Sebastian K. den snabbaste segertiden någonsin. Nu har världsrekordet förbättrats med ytterligare en tiondel – i Svensk Travsports databas.

Snabbast i världen - oavsett. Foto: ALN

Sebastian K. blev världens snabbaste travhäst genom tiderna när han i somras klockades till mäktiga 1 minut och 49 sekunder blankt vid seger på tusenmetersbanan Pocono Downs.

Det var en notering som utskåpade det gällande absoluta världsrekordet. Den historiska tiden översatt till kilometertid blev 1.07,7439 och den avrundades av Svensk Travsport till 1.07,8. Nu meddelar Svensk Travsport att man putsat kilometertiden ytterligare – och fastställt den till 1.07,7. Allt enligt den avrundningsmetod som alla UET-länder enats om.

På förbundets hemsida förklarar Svensk Travsports sportchef Petter Johansson varför man nu korrigerat Sebastian K:s historiska segertid:

– Det var en manuell korrigering som gjordes för just detta lopp eftersom det gällde ett absolut världsrekord. Tanken var att 1.07,74 inte skulle kunna avrundas nedåt till 1.07,7 just när det gällde ett rekord. Jag kan bara konstatera att det var ett rent feltänk som aldrig skulle gjorts. Självklart ska vi använda samma avrundningsregler för alla lopp, oavsett om det är världsrekord eller inte.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rune Andersson vill konkurrera med ATG
Nästa nyhet
Rune Andersson vill konkurrera med ATG

Rune Andersson vill konkurrera med ATG

ATG kan komma få ytterligare en konkurrent. Finansmannen och storhästägaren Rune Andersson undersöker möjligheterna att starta spelbolag på Malta.

Industrimannen Rune Andersson, 70, är även inom travsporten ett välkänt ansikte. Det framför allt som storhästägare och uppfödare genom sitt företag Mellby Gård.

Andersson har de senaste åren varit en av de mest kritiska rösterna till Svensk Travsports styrelse och propagerat för att Svensk Travsport borde etablera ett spelbolag på Malta för att den vägen slippa betala hundratals miljoner i skatt till staten varje år.

Nu verkar det som om Andersson i stället väljer att ta saken i egna händer. I en intervju med Travronden berättar finansmannen att han för närvarande undersöker möjligheterna att själva starta upp ett spelbolag på Malta. Ett bolag som därmed skulle bli direkt konkurrent till ATG.

– Den enda reglerade marknaden som ATG har i dag är totomater och banspel. Eftersom nätspelet är över hälften av totonettot så innebär det att man betalar 35 procent i skatt för allting och det blir ju väldigt löjligt. Halva delen behöver man inte skatta för eftersom det inte finns någon reglering för den. I praktiken betyder det att man betalar skatt på 70 procent på den delen staten har inflytande över, säger Andersson till Travronden och fortsätter:

– Det är inte hållbart att betala skatt för någonting som är fritt och när du kan starta ett bolag på Malta med en procent i avgift. Eftersom nätspelet ökar varje år snabbare än ban- och totomatspel skulle det var väldigt farligt om det kommer ett rent kommersiellt bolag och drar igång.

Rune Anderssons tanke är alltså att starta ett spelbolag där stora vinstintressen saknas. I stället är meningen att samla ideella krafter i form av entreprenörer och storhästägare som är villiga att investera i projektet. Något som enligt kalkylen ska kunna generera omfattade summor pengar tillbaka till sporten.

– Diskussionen är igång och jag har hittat några entreprenörer som är beredda att driva verksamheten och några hästägare som är stadda i kassan. Jag tror inte det är så väldigt svårt att få igång detta eftersom det finns rätt så många plattformar på Malta, säger han till Travronden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Romme

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson