Lars I Nilsson-stjärnan Truculent har inte startat sedan Hugo Åbergs, men på tisdag är han tillbaka på tävlingsbanan. Det i ett klassigt snabblopp på Jägersro.

Åttaårige Truculent hade en riktigt bra upptakt på fjolårssäsongen. Efter en lång frånvaro på över ett år återkom han i december 2013 och staplade upp fyra raka segrar. Segern i Prins Daniels lopp på 1.09,5 gav en plats i Elitloppet.

Truculent var en av de 16 i Elitloppet i fjol. Foto: ALN

Där lyckades det dock inte för Revenue-sonen och efter att ha misslyckats i Hugo Åbergs i slutet av juli tog säsongen slut. Hästen genomgick en operation i augusti och nu är stjärnan alltså fit for fight igen.

Comebacken sker i Hästägareföreningens Jubileumspokal som utgör höjdpunkten vid hemmabanan Jägersros tävlingar på tisdag.

Truculent bjuds emellertid på tufft motstånd. Med i loppet finns bland andra Copenhagen Cup-vinnaren Orali som gör första starten i år efter en sämre sejour i Paris i vinter. Årsdebut sker även för Joakim Lövgrens stayerkung Alfas da Vinci och loppet kryddas ytterligare av tuffa namn som Nothing But Class och Spring Erom i debut för Dan Widegren.

Det är 60 000 kronor i förstapris och startlistan ser ut så här:

2140 auto

1 Truculent – Lars I Nilsson
2 Orali – Jeppe Juel
3 Nothing But Class – Peter Untersteiner
4 Amour Rapide – Christoffer Eriksson
5 Alfas da Vinci – Joakim Lövgren
6 Save My Ashes – Peter Ingves
7 Classic Grand Cru – Steen Juul
8 Spring Erom – Dan Widegren
9 Nouvelle Pelle – Flemming Jensen
10 Perfect Toll – Johan Untersteiner
11 Secret Lives – André Eklundh

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Utökat samarbete kring Summer Meeting

Utökat samarbete kring Summer Meeting

Det skandinaviska samarbetet mellan fem banor under beteckningen Summer Meeting, kommer i år att utökas ytterligare. Nyinstiftade Lyon Grand Prix betalar en halv miljon till vinnaren.

Förra året inledde fem skandinaviska banor ett samarbete kring några av sina största tävlingsdagar under sommaren, kallat Summer Meeting. Det är Halmstadtravet, Jägersro och Åby i Sverige som samverkar med norska Bjerke och danska Lunden.

Summer Meetings sportchefer samlade. Foto: ALN

I år utökas Summer Meeting ytterligare då loppet Lyon Grand Prix adderas som final i det så kallade Summer Meeting Stayers. Det nyinstiftade loppet körs under Åby Stora Pris-dagen den 15 augusti, avgörs över 3140 meter med autostart och erbjuder en halv miljon kronor till vinnaren. Varje bana kan dessutom dela ut ett wild card till loppet.

– Det känns fantastiskt roligt att kunna toppa årets Summer Meeting med ett stort internationellt lopp som det nyinstiftade Lyon Grand Prix är och att samtliga banor dessutom kan dela ut varsitt wildcard stärker samarbetet mellan banorna ytterligare, säger ÅbyTravets sportchef Jon Walter Pedersen i ett pressmeddelande.

Ny förr 2015 är också Summer Meeting Mares vars final har 200 000 kronor i förstapris. Det första försöket är Lovely Godivas Minne som avgörs under Olympiatravet-dagen den 25 juli.

Summer Meeting innefattar Copenhagen Cup-dagen på Lunden (10 maj), Oslo Grand Prix-dagen på Bjerke (14 juni), Sprintermästaren-dagen i Halmstad (2 juli), Hugo Åbergs-kvällen på Jägersro (28 juli) samt Åby Stora-dagen (15 augusti).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Melander: "Jag är nöjd med hur Nuncio känns"
Nästa nyhet
Melander: ”Jag är nöjd med hur Nuncio känns”

Melander: ”Jag är nöjd med hur Nuncio känns”

Stefan Melanders amerikanske unghäststjärna Nuncio är en mycket spännande häst inför stundande säsong. Om cirka en månad hoppas man på debut i Sverige.

Fyraårige Nuncio tillhörde Nordamerikas allra främsta som två- och treåring. Tillsammans med giganten Father Patrick stred han i toppen av de flesta stora unghästloppen.

På meritlistan finns seger i Kentucky Futurity, Yonkers Trot och Matron Stakes (både som två- och treåring) samt andraplatser i Peter Haughton, Hambletonian och Breeders Crown. För att nämna några av Andover Hall-hingstens framgångar. Vid helgens avelsvärdering i Eskilstuna erhöll han betyget ”högt skattat avelsvärde”.

Stefan Melander har vunnit Kungapokalen två gånger. Foto: ALN

Sedan i februari har hästen tagits till Sverige av sin ägare Stefan Melander. Nu förbereds Nuncio för en trolig tävlingssäsong.

– Allting verkar bra med honom, han tränar på som vanligt och jag är nöjd med hur han känns. Det har varit en omställning för honom att komma till vintern i Sverige, kontra hur det var i USA, men jag är som sagt nöjd med honom, säger ”Tarzan” till Trav365.

Nuncio startade senast i mitten av november då han slutade trea i Breeders Crown på Meadowlands. Totalt i sin karriär har fyraåring vunnit 16 av 27 lopp och ståtar med 14,5 miljoner kronor på kontot.

– Det är nog minst en månad kvar till han ska starta, om han kommer till start. Han känns som sagt fin, men jag har inte kört så hårt med honom ännu. Allt kommer att avgöras i nedträningen. Det är en sak att köra i 1.30-fart med honom men sedan ska du ned på farter kring 1.10.

Ett tänkbart första storlopp för Nuncio kan vara Kungapokalen. Uttagningarna körs på Åby den 3 maj med finalen den 16 maj.

– Vi tar en sak i taget och vi får se vad den framtida träningen visar, säger Stefan Melander till Trav365.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Onsdag: V4-tips till Axevalla
Nästa nyhet
Onsdag: V4-tips till Axevalla

Onsdag: V4-tips till Axevalla

Omgången
Trevlig omgång på Axevalla denna lunch där V4:ans mittersta lopp håller klart bra klass. I V4-3 förväntas en duell mellan 2 Borga Effekt och 10 Lucky Sec. Där ställer jag mitt fulla förtroende till den sistnämnda som har både styrkan och skallen men som tyvärr felar tillsynes omotiverat ibland. Trots det väljer jag att spika och sen letar vi kantbollar i resten av loppen.

Spiken
10 Lucky Sec (V4-3)

Dragen
8 Quentin Frontline (V4-1)
7 Emil Fame (V4-4)

V4-förslaget (x3)
V4-1: 5,7,8,11 (res 12-14)
V4-2: 1,4,5,6,7,8,9,11,12 (res 3-2)
V4-3: 10 Lucky Sec (res 2-9)
V4-4: 2,4,5,7,11 (res 10-1)

4x9x1x5 = 180 rader

1080 kronor

Dubbelförslaget
6,12 – 10 x 300
5,7,8,9 – 10 x 100

1000 kronor

 

V4-1

RANKING A: 5. B: 8-7-11-12-14-13-15-1-9. C: 4-3-10-6-2.

Spetsanalys:
3 Yazoo Flow spetsade från spår tre i volten näst senast och kan mycket väl göra det igen men det känns som om Micke J släpper när Claes Svensson ställer frågan med 5 King Sir Kir.

Loppanalys:
30 000 kronor till vinnaren i detta medeldistanslopp stängt vid 75 000 kronor. 5 King Sir Kir slog till med en triumf direkt i tävlingsdebuten och gjorde det dessutom på ett mersmakande vis. Fyraåringen övertog täten efter drygt ett halvvarv och hade sedan inga som helst problem att hålla undan via 16/1000. Claes Svensson lovordar sin adept och ekipaget känns som en given tipsetta men med tanke på hästens orutin vågar jag inte singelstrecka.

8 Quentin Frontline fick ge sig mot Jean Valjean kort före mål senast men insatsen var ändå helt klart bra. Det har egentligen samtliga av hästens fyra insatser i år varit och han får ses som främste utmanare till favoriten.

7 Manitou spurtade positivt senast på Åby och kan säkert fälla många med liknande smygresa.

Treåriga stoet 11 Come And See gör årsdebut men känns inte helt borta. Zola Boko-dottern mötte bland annat Tunika förra året och går en spännande säsong tillmötes.

12 Son Of Owe kämpade till sig andra raka segern senast men jag tror han får tuffare nu.

V4-2

RANKING A: 6-12. B: 5-9-8-7-1-11-4 C: 3-2-10.

Spetsanalys:
Ser upplaget ut för 1 Quantum Striking från innerspåret om inte Goop får en väldig snurr på Wonderful Eclipse från snäva spår fyra.

Loppanalys:
Återigen ett volstartslopp där jag tycker det är många om budet. Ett par betrodda hästar återkommer efter uppehåll och lägg där till ett par som kan mer än de visat på sistone. Dessutom lurar ett par skrällar med fin smygform och jag streckar på rejält.

6 Quantum Firefox återkom med den äran på Färjestad senast. Trots markförlust och ett slutvarv utvändigt om ledaren kunde åttaåringen avgöra säkert och borde vara ännu vassare nu. Jag tycker han visade riktigt rejäla takter vid flertalet tillfällen i fjol och hamnar man inte i maskin från innerspår på tillägg ligger vägen öppen för ytterligare en viktoria.

12 Pin Kronos är en speedig donna som är van vid tufft motstånd. Hon återkommer nu efter paus och ska kanske inte nonchaleras helt, men det är många bitar som måste falla på plats.

5 Alfline har jag jagat ett tag. Valacken har spurtat bra från omöjliga lägen flera gånger på raken och med en bättre smygresa denna gång är han inte ofarlig.

Jepson kör i ett ruggigt flyt för dagen och det är inte omöjligt att han rattar hem 9 Pine Alone heller. Hästen felade senast men har nu fått en genomkörare efter vila.

8 Zizou Limburgia vann i Norge senast och gynnas nu när banorna tillåter barfotakörning. Nioåringen kan glimta till i sina bästa stunder och han ska med på lappen.

7 Jonathan Palema återkommer efter lång tävlingsfrånvaro men är i grunden duglig nog att hävda sig i klassen.

1 Quantum Striking kan vara loppets ledare och ska köras barfota fram. Jag betalar även för 11 Gosab Blues som är loppets riktiga outsider.

4 Wonderful Eclipse tänkte jag ta bort först men med åtta streck redan nedplitade på kupongen är hon inte särskilt dyr.

V4-3

RANKING A: 10. B: 2-9-11-7-6-8-3. C: 4-1-5.

Spetsanalys:
Inga riktiga startkanoner i detta lopp men 4 Sir Chic är hyggligt rask första biten. Om 6 Mynta Broline laddas kan han nog dock ta en längd på denne och jag tippar Petter Karlsson till tät!

Loppanalys:
Medeldistans med bilstart och rätt hygglig klass. Så fort jag såg startlistan tänkte jag att 10 Lucky Sec vinner detta och efter att ha läst på en aning kvarstår min åsikt. Tioåringen är fältets klart bästa häst för dagen men är som bekant inte heller helt säker på benen. Valacken har dessutom tävlat i tuffare gäng än detta hela året och han verkar inte bry sig särskilt mycket om varken positioner eller distanser. Visst är Borga Effekt ett vettigt motbud men jag ser egentligen bara galopp emot Lucky Sec och väljer att spika.

2 Borga Effekt gjorde ett par grymma insatser förra sommaren där hon bland annat kontrade sig till seger under Stochampionatshelgen. Det följdes upp med att hon var nära att ta skalpen av Dernier Viking som just vid tidsperiod radade upp sanslösa prestationer. Nu återkommer stoet efter vila och jag tror hon hade behövt vara på topp för att hålla undan för min spik.

V4-4

RANKING A: 4-11. B: 2-5-7-10-1-6-12. C: 3-9-8.

Spetsanalys:
Står mellan 2 Actea Rich, förvisso med intressanta ändringar för dagen, och 4 Tyson A.P. men min röst faller på den sistnämnda.

Loppanalys:
Medeldistans igen, och autostart även denna gång, men betydligt lägre klass. 4 Tyson A.P. har tre segrar i karriären och alla har tagits från ledningen. Kent Knutssons travare står fint inne i loppet och har visat kapacitet för klassen. Farlig från spets och får tipset!

11 Guvernör Sund kommer allt närmare sin andra seger i Ulf Stenströmer regi och sist på Halmstad fick han sträcka vapen kort före mål mot en smygkörd konkurrent.  Borde kanske ha vunnit gången innan det men när han svepte fältet på Axevalla

2 Actea Rich är ännu utan seger i karriären och var märkbart blekare än på Mantorp senast enligt tränare Anders Svanstedt. Man aviserar dock jänkarbike och helstängt huvudlag och vi får se om stoet kan tända till på det.

5 Macahan Loss har sett förbättrad ut på slutet efter sin gaffelbandskada. Kanske håller det på att lossna för den småtröge sjuåringen och han åker med på lappen.

7 Emil Fame felade från start sist och blev sen lite tempotorsk när man avslutade 11/500 meter där framme. Var dock duktig innan det och kan överraska här.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Axevalla: "Jag har stora förväntningar"
Nästa nyhet
V4 Axevalla: ”Jag har stora förväntningar”

V4 Axevalla: ”Jag har stora förväntningar”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Det är en jättefin travare som jag har stora förväntningar på och jag är optimist. Allt verkar bra. Han klarade spår fyra utan problem senast och det är nog ett värre spår än femte som idag. Han lättas något i frambalansen idag, säger Claes Svensson om King Sir Kir (V4-1).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Axevalla. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

5 King Sir Kir – Det är en jättefin travare som jag har stora förväntningar på och jag är optimist. Allt verkar bra. Han klarade spår fyra utan problem senast och det är nog ett värre spår än femte som idag. Han lättas något i frambalansen idag, säger Claes Svensson.

8 Quentin Frontline – Han var lite entömd senast men ska vara behandlad inför denna start och vi hoppas han fungerar bra. Det blir lättning i balansen idag men det är skor runt om. Det ser ut som en platschans, säger Magnus Jakobsson.

11 Come And See – Hon återkommer efter vila men det är en rätt så snabb häst som verkligen kan flytta på sig. Hon har dock nerverna emot sig och jag kommer köra snällt och försöka bygga upp henne. Vi får se hur långt fram vi sitter när det vankas upplopp men skulle det klaffa spurtat hon säker till sig fina pengar. Skor runt om, säger Anders Svanstedt.

12 Son of Owe – Han vann igen senast men nu blir det mycket tuffare tror jag. Vi hade lite tur senast men min häst kämpade ändå berömvärt upploppet ner. Att han går hela vägen till mål är nog hans bästa egenskap och vi får se hur han hanterar springspår. Jag vet att han haft vissa problem att vända men trampar han bara iväg kommer han säkert inte att göra bort sig. Ändå har jag svårt att se det räcka till seger denna gång. Kanske testar vi med rycktussar istället för fast bomull denna gång, säger Mikko Aho.

14 Carl Bean – Han hänger mest bara med i loppen och han måste visa bättring innan jag vågar tro på honom. Dessutom fick vi tufft läge och möter ett par dugliga hästar så jag ligger lågt. Kan han vara trea-fyra är jag mer än nöjd. Barfota runt om, säger Ulf Stenströmer.

Lopp 2, V4-2

1 Quantum Striking – Han var inte alls bra i sina två senaste framträdanden men känns pigg i jobben. Nu kommer vi rycka framskorna och dessutom har vi spetsläge där hästen visat att han trivs som allra bäst. Jag tror han kommer vara bättre idag, säger Erica Carlsson.

4 Wonderful Eclipse – Hon har jättefin form och jag kan inte klaga på allt för mycket. Ändå tycker jag att det här loppet ser väldigt tufft ut på förhand att jag har svårt att se henne vinna detta. Barfota runt om, säger Ulf Stenströmer.

6 Quantum Firefox – Han var fin direkt senast och han ska vara minst lika bra nu. Han känns ovanligt fin i jobben och är helt klart ett segerbud. Han är ovan voltstart men det ska inte vara några problem och det får bli offensivt då han väl hittat ut. Barfota runt om, säger Eric Martinsson.

8 Zizou Limburgia – Han var lugnt jobbad inför näst senast och klart finare senast med lopp i kroppen. Vi kör åter barfota runt om och han har platschans. Han blir lätt för het om man laddar tufft från start och vi siktar på fint rygglopp, säger Magnus Jakobsson.

12 Pin Kronos – Hon gör comeback efter träningsuppehåll och det här är en mycket tacksam att träna. Hon jobbar riktigt fint och har även gått ett par raskare banjobb. Det finns gott kunnande i henne och hon har mött tuffare konkurrenter än detta under åren. Dock ska hon inte göra alltför mycket själv utan spara speeden in i det längsta. Henns bästa insatser har faktiskt gjorts från tillägg över 1640 meter då hon inte lagt bort några krafter på vägen utan bara gått för fulla muggar till slut. Jag tror att hon kommer göra en fina insats idag och helt borta är hon givetvis inte. Barfota fram, säger Peter Sjöberg i stallet.

 

Lopp 3, V4-3

2 Borga Effekt – Hon känns lika bra i jobben som då hon var på topp i fjol och hon verkar sugen på att tävla. Hon fick ett jobb i 21-fart för tre veckor sedan och det var ett bra jobb. Hon gör bara det hon ska. Hon har bra läge då hon inte är så jättesnabb iväg och vi kör henne barfota runt om. Hon har bäst chans av mina två i omgången, säger Eelco van der Wal.

7 Bear Spin L.G. – Han gör stabila insatser mest varje gång och nu kommer vi kunna rycka framskorna vilket är en fördel. Dock fick vi startspår långt ute på vingen vilket ställer till det men Magnus brukar kunna krångla ner sig i banan. Ändå ställs vi mot några dugliga konkurrenter och kan han vara trea-fyra är jag nöjd, säger Elisabeth Sandin.

9 Quadroon – Han har verkligen hittat toppformen och jag tycker inte att han behöver vara helt borta. Framspår hade såklart varit bättre men med rätt lopp tror jag att han blir segerfarlig trots att jag har respekt för både Borga Effekt och Lucky Sec. Barfota runt om, säger Ulf Stenströmer.

Lopp 4, V4-4

2 Actea Rich – Hon var trea i debuten för mig senast men bromsade till sista biten vilket jag såklart inte var så nöjd med. Detta kändes ändå som en okomplicerad häst som jag kunde tro lite på men nu sist på Axevalla var hon inte alls bra och när galoppen kom såg hon småslö ut. Vi kommer ändra en hel del i utrustningen och det blir både jänkarbike och helstängt huvudlag. Sen blir det bakskor på denna gång men med senaste insatsen på näthinnan måste jag ligga lite långt, säger Anders Svanstedt.

4 Tyson A.P – Han känns mycket fin i jobben och vi laddar för spets. Han kan vinna även från annan position men jag kan inte lova att han är segermogen direkt. Jag är dock klart nöjd med honom och mina hästar kan vara jättebra direkt. Aluminiumskor runt om, säger Kent Knutsson.

5 Macahan Loss – Han har suttit fast i ett par starter nu och jag tycker på det hela taget att han känns fin. Den här hästen är nog lite bättre än vad man tror även om jag är fullt medveten om att han inte vinner ihjäl sig. Nu fick vi bra utgångsläge och han kan öppna rätt så kvickt. Barfota runt om och jänkarbike, säger Thomas Dalborg.

10 Borga Go On – Hon tränar bra men det har strulat mycket. Läget kan vara bra då hon inte blir för stressad och vi ändrar från helstängt till norskt huvudlag så hon inte blir för aggressiv. Barfota runt om och hon är inte borta, säger Eelco van der Wal.

11 Guvernör Sund – Han är en riktig fin häst som jag har höga tankar om och vars form bara blir bättre och bättre. Detta ser jag som min bästa segerchans i omgången men det krävs också lite flyt på vägen för att runda samtliga. Barfota runt om, säger Ulf Stenströmer.

12 Flicka Lilla – Hon gjorde det okej senast men första var ju lite besviken till Peter sa att hästen gick med full fart över mål och kunde lätt ha sprungit 500 meter till i samma fart. Hon blev helt enkelt lite tempotorsk men verkar hålla vettig form. Nu fick vi ju ett riktigt skitläge och härifrån måste man hoppas på all tur i världen. Vi kommer köra med vanlig vagn och dessutom blir det nog bakskor, säger Elisabeth Sandin.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Panne de Moteur syndikeras i hundra andelar

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson