Storloppsklassikern Åby Stora Pris höjer till i år sitt förstapris kraftigt. Vinnaren i loppet kommer belönas med två miljoner kronor.

Åby Stora Pris tillhör landets mest klassiska storlopp och har körts sedan 1936 i ett antal olika skepnader. Sedan 2005 har det avgjorts som ett heatlopp över sprinterdistans med, om nödvändigt, ett skiljeheat.

Det upplägget kvarstår även i år men med skillnaden att loppets segrare blir betydligt rikare. Efter att Commander Crowe tagit hem skiljeheatet mot Quid Pro Quo i fjol kunde han kvittera ut 1,2 miljoner kronor. I år belönas vinnaren med två miljoner. Det sedan Åby med egna medel tillsammans med sponsorer sett till att höja prispengarna i storloppet, skriver Travronden.

– Ska hästarna springa kanske tre heat på en dag ska de få betalt också för att göra det. Vi kommer behålla prisskalorna i heatloppen, men i skiljeheatet gör vi höjning, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen till tidningen.

Förstaprisen i heaten av Åby Stora Pris blir de samma som tidigare år: 400 000 kronor. Men vinnaren av det eventuella skiljeheatet, eller vid två raka heatsegrar, belönas alltså med en större summa vilken sammanlagt uppgår till två miljoner. Loppet avgörs i år den 17 augusti.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V65 Solvalla: ”Hästen håller toppform”

V65 Solvalla: ”Hästen håller toppform”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han gick för första gången med rycktussar senast men jag tror aldrig att kusken drog dem. Hästen håller toppform och tanken var att köra honom barfota, men det blir skor igen. Distansen nu tycker jag inte är något minus då hästen blivit allt rappare och han tål att göra jobb själv i den här klassen, säger Marcus Schön om Operating Limit (V65-5).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna med V65 på Solvalla. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V65-1

7 Panoramic – Han var ovanligt läcker i ett jobb i veckan men det kanske ändå behövs lopp i kroppen. Men på ren grundkapacitet ska han räknas tidigt i ett sådant här lopp. Jag går och väntar på honom för framtiden. Balansen är inte bestämd, kan bli barfota fram, säger Marcus Schön.

Lopp 2, V65-2

3 Protector – Han har bra chans då det ser ut som att det är tre hästar som höjer sig över de övriga. Jag provar för spets. Jag bör komma förbi de invändiga och åtminstone kunna få rygg ledaren. Inga ändringar är planerade, säger Jasmine Ising.

4 Lejonkungen – Han var bra senast men möter tuffare hästar nu. Litet fält är gynnsamt och hästen tycker jag är allra bäst med rygglopp då han är lite ofokuserad och barnslig ännu. Senast vann han från ledningen men han är inte extremt snabb från start. Jag tycker han har chans och jag ändring ingenting, han går med skor och öppet huvudlag, säger Barbro Carlsson.

6 Miss Beyonce – Hon har haft känning i ett knä men inget allvarligt. Jag har bara kört 28 som snabbast inför det här men det lekte hon och hästen har varit framåt i jobben. Hon har gått väldigt bra och har framförallt bra skalle då hon gör sitt bästa varje gång. Hästen är lättränad och känns pigg, jag hoppas vi kan vara med där framme även om vi säkert möter några bra på Solvalla. Skor och öppet huvudlag igen, säger Roger Nykvist.

7 Yahtzee Deo – Han svarade på tussarna senast och det var skönt att han vakna till liv. Den här gången blir det bara barfota fram men mot det här motståndet bör han vara långt fram ändå. Hästen känns lite mer taggad än tidigare, säger Marcus Schön.

Lopp 3, V65-3

1 Onceforall – På ren grundkapacitet duger hon bra här, men jag känner mig tveksam på henne då hon varit ifrån och gör årsdebut. Eventuellt blir det barfota runt om nu, säger Marcus Schön.

3 My Topaz – Jag hade suttit fast med henne flera gånger inför förra starten och bestämde mig för att inte göra det igen och då vann hon från dödens med lite sparat kvar senast. Det är såklart tuffare motstånd nu men hon känns bra och är relativt startsnabb. Inga ändringar, säger Barbro Carlsson.

4 Esra – Hon slog i hjulet och galopperade senast och nu har det gått tag mellan starterna. Hon ska inte ha tappat något under den tiden utan jag tycker hon känns pigg i jobben och räknar med en fin insats. Nu fick vi betydligt bättre utgångsläge än vad vi är vana vid och hon är åtminstone hyggligt startsnabb. Den här damen kan dock hetsa upp sig så man får passa lite på henne men sköter hon sig bara kommer hon inte göra bort sig. Inga ändringar, säger Thomas Franck.

5 Kitspirit – Hon har varit krasslig men verkar klart uppåt nu. Jag tror inte hon är riktigt segermogen ännu men hon kan öppna bra. Spets eller släppa kanske. Det får kusken bestämma. Vi kör henne barfota fram, säger Håkan Eriksson.

7 Bonjour Shangri La – Det finns ganska bra fart i henne och hon känns mer lättränad än vår andra häst i loppet. Sköter hon sig och går felfritt kan hon vara med långt framme med en fin resa. Eventuellt barfota fram, säger Marcus Schön.

8 Ida Avant – Det verkar bra med henne. Jag tyckte tyckte hon gjorde ett bra lopp senast då det blev en tuff öppning och det gick snabbt till slut. Vi har ett taskigt spår igen men hon är rätt så snabb ut och visade på Gävle att hon kan göra jobbet själv. Jag tycker det finns bra kapacitet för klassen hon befinner sig i och nu blir det barfota bak, säger Mattias Djuse.

Lopp 4, V65-4

5 Fabulous Toy – Han var klart duktig senast och verkar ha tagit det loppet på bra sätt. Det ser väl lite tuffare ut nu men skulle han få en bra resa så behöver han inte vara helt borta. Ledningen ex. vore bra. Inga ändringar, säger Tino Ärling.

6 Jetspirit – Han är bra och senast blev han mer eller mindre överfallen i loppet. Allt verkar bra och utan att ha järnkoll på vad han möter så bör det vara en bra segerchans. Vi kör honom barfota fram, säger Håkan Eriksson.

7 Supermede – Han gjorde comeback senast, och var ju allmänt överpeppad överlag, så när kusken börjar ta i honom blev det galopp. Hästen kändes i alla fall jättefin och nu när det blev framspår är det bara att gasa på. Han är väldigt explosiv efter 20-30 meter och jag siktar mot täten trots att spåret är långt ute på vingen för han är som allra bäst i ledningen. Eventuellt rycker vi alla skorna och idag kör ju också en riktig kusk, skrattar Kenneth LT Nilsson.

9 Zacarias Kemp – Jag tycker uppgiften ser bra ut och tror på bra chans. Hästen är i fin form och startspåret är jag nöjd med. Kusken likaså. Nu blir det aluminiumskor bak då det är slitet men han har tävlat ofta så i Finland och fungerat bra så det är inget som oroar mig, säger Teijo Ahola.

11 Åhlunda Survivor – Han gjorde faktiskt ett jäkla lopp för att vara honom senast. Dödens brukar han inte gilla och risken finns alltid att han kastar in handduken tidigt men så var det inte nu. Jag tycker annars att han visat smygform i tre-fyra starter nu och idag känns han bortglömd. Distansen är hans bästa och vi kommer köra barfota runt om igen. Utgångsläget gör honom ändå mest till ett platsbud men jag skulle heller inte vilja säga att han är chanslös, säger Joakim Elfving.

Lopp 5, V65-5

3 Goal Tooma – Det blev ett rörigt lopp för honom senast då han blev störd i omgångar, men avslutade bra. Vi körde barfota senast och det var helt klart en positiv insats då. Jag vill dock se honom prestera lika bra igen först, då han mest varit seg förut. Är han som senast finns det både speed och styrka i den här stora hästen. Han är travsäker och vi kör barfota igen, säger Henrik Larsson.

7 Made Black Beauty – Hon var faktiskt förvånansvärt bra efter vila senast och det var synd att hon inte fick vinna. Hon gick fan som en go-kart hela vägen trots både störningar och tung resa och borde vara lite bättre nu. Jag kan inte motståndet riktigt men min häst ska räknas. Inga ändringar, säger Michael Sandström.

10 Kanerva – Han har blivit valack under tävlingsuppehållet och vi får se direkt om det ger någon effekt. Det hoppas jag såklart eftersom detta är en häst med gott kunnande men som inte haft huvudet med sig riktigt. Han känns helt okej i jobben men vi tar detta lopp som ett test vart han står. Skor runt om, säger Niklas Johansson.

11 Operating Limit – Han gick för första gången med rycktussar senast men jag tror aldrig att kusken drog dem. Hästen håller toppform och tanken var att köra honom barfota, men det blir skor igen. Distansen nu tycker jag inte är något minus då hästen blivit allt rappare och han tål att göra jobb själv i den här klassen, säger Marcus Schön.

Lopp 6, V65-6

8 Handy Sund – Hon fick problem med en hov efter senaste starten där hon faktiskt var väldigt bra som tvåa. Jag ville köra snyggt i sista sväng och tog upp lite men fick sedan aldrig fart på henne igen som jag ville. Inte för att vi hade vunnit då men vi hade kanske varit närmare vinnaren i mål. Formen är kanske inte på topp nu men ändå helt okej och kommer Johanssons häst på start bort ur loppet ser det öppet ut. Min häst kan avsluta bra och jag hoppas det klaffar. Skor runt om och öppet huvudlag, säger Peter G Norman.

9 Faith Hill – Henne är jag mest uppåt på av alla våra inom V65-spelet. Hon ska gå barfota runt om nu och med rycktussar för första gången vilket jag testade i tisdags och det svarade hon bra på. Hon blir 20 meter bättre utan skor och det är en spännande start, säger Marcus Schön.

10 Andromeda du Nord – Hon var klart bra som tvåa senast men fick för långt fram bakom en bra häst. Hon kommer mer och mer för varje start men det här är en häst som ska ryggar till 300 kvar. Vi får smyga med och se hur det löser sig. Det blir skor runt om denna gång vilket är ett minus, säger Claes Sjöström.

12 Electric Image – Hon har fått sin vinterträning och skött det bra men hon är inte vässad på något sätt och mest troligt behöver hon lopp i kroppen. Hon tävlar med skor runt om, säger Tino Ärling i stallet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Borta över tre år - unghäststjärna i kvallopp
Nästa nyhet
Borta över tre år – unghäststjärna i kvallopp

Borta över tre år – unghäststjärna i kvallopp

Rusty Dust räknades som sin kulls främsta talang som treåring innan skador satte stopp. Men på onsdag dyker hästen som inte startat sedan 2011 upp i ett kvallopp.

Som två- och treåring var den av Tomas Malmqvist tränade Rusty Dust sin kulls bästa travare bland de danskfödda. Great Challenger-sonen vann både det danska Uppfödningslöpning och Kriteriet, samt flera andra fina årgångslopp i födelselandet.

Rusty Dust har inte startat sedan 2011. Foto: ALN

Men efter treåringssäsongen drabbades hingsten av en gaffelbandsskada som blev efterhängsen. I november 2013 återkom hästen i ett kvallopp vilket utföll väl, men efteråt fick han nya känningar i sitt gaffelband. Så sent som i vintras annonserades det att tävlingskarriären skulle vara helt över.

Fast så kanske det ändå inte blir; Rusty Dust är nämligen anmäld till ett nytt kvallopp. På onsdag hemma på Jägersro. Det är Kasper K Andersen som sitter upp i sulkyn.

Den i dag sjuårige Rusty Dust har inte startat sedan oktober 2011 då han vann i Billund. Hästen har under sin karriär gjort 19 lopp och av dem vunnit 10. På vinstkontot finns drygt 1,5 miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tredjespår för Timoko i Critérium de Vitesse
Nästa nyhet
Tredjespår för Timoko i Critérium de Vitesse

Tredjespår för Timoko i Critérium de Vitesse

Det är laddat för årets första stora sprinterfest. Björn Goop bakom Timoko är en av huvudpersonerna när Grand Critérium de Vitesse körs på söndag.

Frankrikes ”Elitloppet” brukar det ibland omnämnas. Startlistan är i vilket fall klar till söndagens storlopp Grand Critérium de Vitesse som körs på banan i Cagnes-sur-Mer på den franska Rivieran. Det med ett förstapris på mastiga 90 000 euro.

Några svenska hästar finns inte med i den definitiva startlistan som innehåller tretton hästar. Men väl två tvåbenta svenska aktörer dyker upp på den franska sydkusten. Björn Goop är som vanligt kusk bakom Timoko som troligen blir loppets favorit efter att ha lottats till ett fint tredjespår bakom bilen. Timoko vann det här loppet för två år sedan, då körd av Jos Verbeeck.

Johnny och Jimmy ställer upp med Maven. Foto: ALN

Även Johnny Takter gästspelar i loppet. Det som kusk bakom Jimmy Takter-tränade Maven som inte haft lyckan med sig under vintermeetinget på Vincennes men som alltså är kvar i landet och nu utmanar över favoritdistansen. Någon tur med lotten hade emellertid inte stoet som får inleda från spåret längst ut bakom vingen.

Titelförsvarare är Univers de Pan som efter ett längre uppehåll sedan i somras, hunnit med två starter mot enklare motstånd i Belgien. Det här blir hästens första stora kraftmätning för säsongen. Tränaren Philippe Daugeard har tidigare meddelat att siktet är inställt på bland annat Elitloppet längre fram i vår.

En annan intressant kandidat i söndagens storlopp är det slitstarka stoet Roxane Griff som i år bland annat vunnit Prix de Cornulier. Hon körs denna gång av Matthieu Abrivard och börjar från innerspår.

Så här ser startlistan ut:

1609 auto

1 Roxane Griff – Matthieu Abrivard
2 Vanika du Ruel – Franck Anne
3 Timoko – Björn Goop
4 Pascia’ Lest – Gabriele Gelormini
5 Une Fille d’Amour – David Thomain
6 Univers de Pan – Philippe Daugeard
7 Linda di Casei – Alessandro Gocciadoro
8 Maven – Johnny Takter
9 Roller Quick – Jean Uroz
10 Alesia d’Atout – Antoine Lhérété
11 Oscaco di Ruggi – Wim Paal
12 Sometime – Christophe Martens
13 Owen Cr – Pietro Gubellini

Senaste vinnarna:

2014: Univers de Pan – Philippe Daugeard
2013: Timoko – Jos Verbeeck
2012: Santa Rosa France – William Bigeon
2011: Quaker Jet – Jean Etienne Dubois
2010: Meaulnes du Corta – Pierre Levesque

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Robert Berghs flytt till Åby försenas
Nästa nyhet
Robert Berghs flytt till Åby försenas

Robert Berghs flytt till Åby försenas

Robert Berghs planerade flytt från Bergsåker till Åby skjuts på tiden några månader. Nybyggnationerna har dragit ut på tiden.

I höstas blev det officiellt att Robert Bergh under 2015 kommer flytta hela sin rörelse från Töva och Bergsåker till en gård utanför Kinna och därmed bli Åbytränare.

Årets Tränare Robert Bergh. Foto: ALN

Den ursprungliga planen var att det skulle vara klart för inflyttning i det nya stallet i slutet av april, men så kommer nu inte att ske. Flytten till Åby skjuts på tiden några månader.

– Vi har haft problem att knyta ihop bygget där nere, byggnationen av storstallen drar ut på tiden. Det har varit lite förhandlingar och allt ska vara klart i slutet av juni eller början av juli, säger Robert Bergh till Sundsvalls Tidning.

Att den försenade flytten skulle utgöra någon större fara på taket, är dock inget som Bergh tror.

– Det är ingen ko på isen. Jag hade ändå inte tänkt ta flytten precis runt maj då det ska vara högtryck i stallet, då vill man inte bara riva upp och flytta. Även om stallen och allting hade varit färdigt i slutet av april hade vi väntat ett tag, så det här ställer inte till det något. Vi kör på för fullt här hemma tills allt är klart, säger han.

Robert Bergh blev landets vinstrikaste travtränare under 2014 då hans stall körde in drygt 30 miljoner kronor. För närvarande ryms 102 hästar innanför stalldörrarna.

Läs även: Robert Bergh flyttar – blir tränare på Åby

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nurmos: "Ibland måste man gå vidare i livet"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson