Rusty Dust räknades som sin kulls främsta talang som treåring innan skador satte stopp. Men på onsdag dyker hästen som inte startat sedan 2011 upp i ett kvallopp.

Som två- och treåring var den av Tomas Malmqvist tränade Rusty Dust sin kulls bästa travare bland de danskfödda. Great Challenger-sonen vann både det danska Uppfödningslöpning och Kriteriet, samt flera andra fina årgångslopp i födelselandet.

Rusty Dust har inte startat sedan 2011. Foto: ALN

Men efter treåringssäsongen drabbades hingsten av en gaffelbandsskada som blev efterhängsen. I november 2013 återkom hästen i ett kvallopp vilket utföll väl, men efteråt fick han nya känningar i sitt gaffelband. Så sent som i vintras annonserades det att tävlingskarriären skulle vara helt över.

Fast så kanske det ändå inte blir; Rusty Dust är nämligen anmäld till ett nytt kvallopp. På onsdag hemma på Jägersro. Det är Kasper K Andersen som sitter upp i sulkyn.

Den i dag sjuårige Rusty Dust har inte startat sedan oktober 2011 då han vann i Billund. Hästen har under sin karriär gjort 19 lopp och av dem vunnit 10. På vinstkontot finns drygt 1,5 miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Tredjespår för Timoko i Critérium de Vitesse

Tredjespår för Timoko i Critérium de Vitesse

Det är laddat för årets första stora sprinterfest. Björn Goop bakom Timoko är en av huvudpersonerna när Grand Critérium de Vitesse körs på söndag.

Frankrikes ”Elitloppet” brukar det ibland omnämnas. Startlistan är i vilket fall klar till söndagens storlopp Grand Critérium de Vitesse som körs på banan i Cagnes-sur-Mer på den franska Rivieran. Det med ett förstapris på mastiga 90 000 euro.

Några svenska hästar finns inte med i den definitiva startlistan som innehåller tretton hästar. Men väl två tvåbenta svenska aktörer dyker upp på den franska sydkusten. Björn Goop är som vanligt kusk bakom Timoko som troligen blir loppets favorit efter att ha lottats till ett fint tredjespår bakom bilen. Timoko vann det här loppet för två år sedan, då körd av Jos Verbeeck.

Johnny och Jimmy ställer upp med Maven. Foto: ALN

Även Johnny Takter gästspelar i loppet. Det som kusk bakom Jimmy Takter-tränade Maven som inte haft lyckan med sig under vintermeetinget på Vincennes men som alltså är kvar i landet och nu utmanar över favoritdistansen. Någon tur med lotten hade emellertid inte stoet som får inleda från spåret längst ut bakom vingen.

Titelförsvarare är Univers de Pan som efter ett längre uppehåll sedan i somras, hunnit med två starter mot enklare motstånd i Belgien. Det här blir hästens första stora kraftmätning för säsongen. Tränaren Philippe Daugeard har tidigare meddelat att siktet är inställt på bland annat Elitloppet längre fram i vår.

En annan intressant kandidat i söndagens storlopp är det slitstarka stoet Roxane Griff som i år bland annat vunnit Prix de Cornulier. Hon körs denna gång av Matthieu Abrivard och börjar från innerspår.

Så här ser startlistan ut:

1609 auto

1 Roxane Griff – Matthieu Abrivard
2 Vanika du Ruel – Franck Anne
3 Timoko – Björn Goop
4 Pascia’ Lest – Gabriele Gelormini
5 Une Fille d’Amour – David Thomain
6 Univers de Pan – Philippe Daugeard
7 Linda di Casei – Alessandro Gocciadoro
8 Maven – Johnny Takter
9 Roller Quick – Jean Uroz
10 Alesia d’Atout – Antoine Lhérété
11 Oscaco di Ruggi – Wim Paal
12 Sometime – Christophe Martens
13 Owen Cr – Pietro Gubellini

Senaste vinnarna:

2014: Univers de Pan – Philippe Daugeard
2013: Timoko – Jos Verbeeck
2012: Santa Rosa France – William Bigeon
2011: Quaker Jet – Jean Etienne Dubois
2010: Meaulnes du Corta – Pierre Levesque

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Robert Berghs flytt till Åby försenas
Nästa nyhet
Robert Berghs flytt till Åby försenas

Robert Berghs flytt till Åby försenas

Robert Berghs planerade flytt från Bergsåker till Åby skjuts på tiden några månader. Nybyggnationerna har dragit ut på tiden.

I höstas blev det officiellt att Robert Bergh under 2015 kommer flytta hela sin rörelse från Töva och Bergsåker till en gård utanför Kinna och därmed bli Åbytränare.

Årets Tränare Robert Bergh. Foto: ALN

Den ursprungliga planen var att det skulle vara klart för inflyttning i det nya stallet i slutet av april, men så kommer nu inte att ske. Flytten till Åby skjuts på tiden några månader.

– Vi har haft problem att knyta ihop bygget där nere, byggnationen av storstallen drar ut på tiden. Det har varit lite förhandlingar och allt ska vara klart i slutet av juni eller början av juli, säger Robert Bergh till Sundsvalls Tidning.

Att den försenade flytten skulle utgöra någon större fara på taket, är dock inget som Bergh tror.

– Det är ingen ko på isen. Jag hade ändå inte tänkt ta flytten precis runt maj då det ska vara högtryck i stallet, då vill man inte bara riva upp och flytta. Även om stallen och allting hade varit färdigt i slutet av april hade vi väntat ett tag, så det här ställer inte till det något. Vi kör på för fullt här hemma tills allt är klart, säger han.

Robert Bergh blev landets vinstrikaste travtränare under 2014 då hans stall körde in drygt 30 miljoner kronor. För närvarande ryms 102 hästar innanför stalldörrarna.

Läs även: Robert Bergh flyttar – blir tränare på Åby

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nurmos: "Ibland måste man gå vidare i livet"
Nästa nyhet
Nurmos: ”Ibland måste man gå vidare i livet”

Nurmos: ”Ibland måste man gå vidare i livet”

På tisdagen offentliggjorde Timo Nurmos att han kommer flytta hela sin rörelse från Fituna till Jordanstorp. Men det är inte någon schism som ligger bakom beslutet.

Via ett sms till sina hästägare kungjorde Solvallas championtränare Timo Nurmos under tisdagen att man, med sikte på den 1 maj i år, kommer flytta hela tränarrörelsen från nuvarande Fituna till Jordanstorps säteri.

Timo Nurmos har huserat på Fituna gård i 14 år och under den tiden bland annat tagit fyra triumfer i Derbyt och sex segrar i Kriteriet. Men i en intervju med Kanal 75 dementerar han att det skulle vara tal om någon som helst schism som orsak till flytten.

Nurmos tillsammans med Jorma Kontio. Foto: ALN

– Det är ingenting sådant. Jag har varit på Fituna i 14 år och aldrig haft några problem med ägarna. Hade det varit problem hade jag flyttat tidigare, säger han och fortsätter:

– För mig är det en legendarisk gård. Jag har varit där nästan lika länge som jag har varit i Sverige och det är lite vemodigt att flytta, men ibland måste man gå vidare i livet.

Timo Nurmos har i dagsläget 125 hästar i träning. Hans stall har på årets drygt två första månader kört in cirka 2,5 miljoner kronor. Om några månader är det alltså Jordanstorps säteri som blir ny hemvist för stortränaren.

– Förra ägaren på Jordanstorp erbjöd mig att komma dit redan för tio år sedan. Jag har alltid gillat den gården och haft den i bakhuvudet – ungefär som när man ser bilder från till exempel Maldiverna och tänker att någon gång ska jag åka dit. Det är en mycket fin gård och nya ägaren har satsat där, säger han till Kanal 75 och fortsätter:

– Och rörelsen kommer se likadan ut. Det är finns några boxar mindre på Jordanstorp än på Fituna men det är ingen stor skillnad.

Läs även: Timo Nurmos flyttar till ny gård

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Eskilstuna
Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Eskilstuna

Torsdag: V64-tips till Eskilstuna

V64 Eskilstuna 5 mars

Omgången: Det är ovanligt starka favoriter och rätt ojämna lopp på Sundbyholmstravet. Det brukar sällan vara rätt med flerbong på V64, men i kväll testar jag detta, dessutom såklart enbart för sex rätt. Det är vårvärme i luften och då räknar jag med att det är valfri balans som gäller. 

Bästa spiken: 7 Dennis de Castella (V64-5) är stark och rejäl och nu slipper han de två han mötte senast som hade varit spelade till 15 för tio här. Han vinner detta även från dödens!

V6-förslaget är på 2.016 kronor (enbart för alla rätt).

7-2-3 (1-9)

2-3 (7-12)

11-9-7-2-1-3 (6-8 )

7/ 3-12-9 (4-6)

7 Dennis de Castella (5-4)

5/ 13-7-12-10-3-1-2-8 (6-11)

 3x2x6x1x1x9 x 2 = 648 kr

3x2x6x4x1x1 x 2 = 288 kr

Fleris 1: 3x2x6x1x1x3 x 5 = 540 kr

Fleris 2: 3x2x1x1x1x3 x 30 = 540

 

DD-förslag på 1000 kronor:

7-5 x 1000

V64-1:

Ranking: A: 7-2-3 B: 1-9 C: 6-5-4-8  

Spetsanalys: Aloe Vera tar ledningen och det verkar på Oskar som att han vill köra där. Annars blir det Fantoccini som övertar – men han tar inte en längd av egen kraft.

Loppanalys: 3 Fantoccini är favorit och skulle han komma till ledningen är det den troliga vinnaren. Han åkte faktiskt dit vid senaste segern från ledningen för Adielsson men målettan Chip Dealer blev diskad. Ändå var det en positiv insats och de båda segrarna före var på speed och från spets på stumma ben över full väg. Han var inte alls bra senast, men det var 2640 meter med skor och bakifrån och då ledsnar han i tid. Nu ser det optimalt ut men dunkel form på de bästa och ska bli barfota och troligen jänkarvagn (vanlig sulky senast). Kommer Hockey till spets bör han rinna undan – men det kan vara upptaget där eller kosta att komma dit.

2 Aloe Vera var riktigt snabb senast i Stoeliten och det finns ingen chans att favoriten tar sig förbi av egen kraft. Oskar menar att han högst sannolikt kör i ledningen nu, och jag tycker det är rätt. Efter en lite tuffare öppning lär det inte hända något och det är ofta ledaren vinner dessa kortlopp med trötta hästar. Hon galopperade i spetskörningen senast och blev rejält trött till slut, men det ska vara bra med henne och hon kan spetsa hem det.

Bra är 7 Sandra Volo som konstigt nog bara vann ett lopp förra året, men spurtade rykande fort flera gånger mot topphästar. Hon klockades till 08 sista 500 som tvåa bakom Dileva Käll i höstas som exempel. Nu är det årsdebut och hon är inte vässad, men går med jänkarvagnen direkt och på fart är det chans att blåsa alla. Örjan i vagnen dessutom.

1 Nato Dream är jag rätt less på, han ville inget under 2014 då jag trodde att han skulle blomma ut till stjärna och han måste visa bättring. Smyger med och försöker hitta formen i årsdebuten?

V64-2:

Ranking: A: 2-3 B: 7-12-4-5-9-1-11 C: 6-8-10

Spetsanalys: T.P.Axl har varit snabb tre gånger med liknande läge, bland annat senast då han fick svar av snabbe Prince New Dawn och nu är det mycket bra spetschans! Blue Blood Lover kommer vara snabb, men inte snabbare.

Loppanalys: 2 Glamorous är en tysk som gör första starten i Sverige, och den kommer med bra meriter och alltid varit stenhårt spelad i Tyskland. Jag har kollat upp fem senaste loppen, och det är en mycket fin modell för denna låga klass. Man kan inte tro att hon har 43.000 på sig, utan det borde sitta ett par 100.000 till på kontot. Givetvis står hon billigt inne med sina tre segrar och nio starter i denna låga klass. Hon har tagits lugnt från start alla lopp jag sett henne, även med bra spår (4,5) men sedan enkelt klivit runt dem sista halvvarvet vid segrarna. Dock kanske hon borde ha vunnit enklare med de fina lopp hon fått om jag ska vara kritisk. Vid andraplatsen spurtade hon bäst av alla över upploppet men hann inte ifatt en i täten. Nu finns hon i regi Håkan Karlsson som är duktig tränare, hon är slipad i banjobb/provlopp och får Björn i vagnen direkt. Troligen är hon helt enkelt för bra för de andra, men hon är även väldigt står favorit och då jag inte sett henne öppna något lär hon få göra jobbet själv och jag dubblar med spetsfavoriten.

3 T.P.Axl känns intressant om man inte spikar favoriten, det har varit allt bättre intryck på den och spurtade rejält för Dalborg näst senast även om han kanske borde hållit undan. Senast var ännu bättre intryck och han öppnade snabbt, men kom inte förbi Prince New Dawn men Tony satt bakom med bra tag i linorna ända in i mål och då var det ändå 12,5-fart till slut. Som han öppnade då måste det vara bra spetschans och på 1600 meter kan det bli svårt för en lite rostig favorit att hinna på honom. Betydligt mindre spelad och kul att dubbla med!

V64-3:

Ranking: A: 11-9-7 B: 2-1-3 C: 6-8-5-4-10

Spetsanalys: Amazing Goal bromsar i ryggar så Tony vill köra i ledningen så länge det går.

Loppanalys: 11 Pantarei Ans har gjort tre lopp för Walmann och blir allt bättre. Han var inte helt kurant i V75 Champions näst senast, men visade bra takter senast. Då gick han först utan rygg i spåren sista halvvarvet, och svarade snyggt då örjan drog norrsken på upploppet och vann enkelt. Läget är bra med springspår på 20 och ihåligt gäng. Bra favoritchans måste jag säga, men ändå garderar jag och hoppas på lite strul. Han har blivit 1,3,1 tre senaste på långdistans.

9 Reina la Caballo har V75-kapacitet även han och gick bra till slut i årsdebuten senast efter snällt upplägg. Det var nedåt 10-bläcket sista halvvarvet och en perfekt ögonöppnare efter vila. LÅS brukar inte vässa hästarna efter vila och räkna med ännu bättre form nu och distansen är inget minus. Han har fyra pallplatser på sex senaste på långt.

7 Engla Håleryd har också ett lopp i kroppen och får Björn i vagnen vilket är ett plus. Nu har de tre nollor i tre senaste tillsammans men hon gick stark upphämtning senast han körde. I comebacken gick hon rejält sista 500 och var positiv.

2 Mr Jäger vore svår att nå ifatt om han kom till ledningen, men nu verkar Tony helt inne på att köra 1 Amazing Goal i front och då blir det värre. Jäger har härdats på V75 och räknas, och Amazing Goal höll starkt efter väl tufft upplägg i dödens senast. Vad kan 3 Västerbo Carreau i ny regi? Loppets stora rysare då kapacitet finns sedan Bergh-tiden men det var längesen.

V64-4:

Ranking: A: 7 B: 3-12-9 C: 4-6-10-5-1-11-8 

Spetsanalys: Maple Hills Zico har tagit ledningen 5/7 senaste bakom bilen och är spetsfavorit igen. Dock har det även varit släpp alla dessa, och ”Hockey” kan mycket väl få överta med Jartinec.

Loppanalys: 7 Jartinec värmde väldigt bra senast och löpte sedan upp till detta i loppet då han gick en rejäl repa i spåren och kopplade säkert grepp – om än på stumma ben. Det var förlåtet med den svepningen och han var riktigt bra. Som jag läser loppet kommer Håkan ha bra chans att få överta ledningen av 3 Maple Hills Zico som alltid har släppt (5/5) och blir det så måste det vara toppchans. Han är snabbast med spår en bit ut och i somras kördes han till ledningen med just spår 7 i 10-öppning då han pressade sig förbi efter 500 meter. Spikas på multilapparna.

Garderingar finns det tre stycken, 3 Maple Hills Zico får loppet bakom om jag har analyserat rätt, och han spurtade mycket bra på Solvalla senast där han hade mil fram i slutsvängen. Spela tvillingen med favoriten rekommenderas.

12 Eklas Superior höll bra från ledningen på V75 28/12, och gick fullgott i spåren till slut senast. Björn upp och enklare hästar än han blivit van vid.

9 Wojtyla Gene har alltid en rejäl avslutning och skulle de hålla för högt tempo första 500 kommer spurten bita bra. Vid segern var han klart starkast och han är fjärde med chans.

V64-5:

Ranking: A: 7 B: 5-4-10-1-2-3-8 C: 11-9-6-12 

Spetsanalys: 2640 meter och inga direkt snabba men Relation kan lägga iväg och borde kunna köra till ledningen.

Loppanalys: Här spikar jag 7 Dennis de Castella som jag tror helt enkelt mosar dem över den långa distansen. Han var riktigt bra vid de båda segrarna då han bara tuggade ner ledaren i tidigt skede och stegade undan till enkla segrar. Det var bättre hästar senast då han mötte två mycket bra för klassen i Blue Star Champion och Mellby Cheeky och dessa var bättre och snabbare. Den förste av dem var hemskt bra och bara svarade, men där bakom höll Dennis farten helt okej. Nu är det ”vanliga” hästar och dessutom passande 2640 meter och Toby lär inte lämna något åt slumpen. Jag tror att han får göra det i dödens, men det bekommer inte hästen som har fin chans och spikas.

5 Ivanhoe Spirit gjorde det bra senast då han blev utsvarvad i spåren och höll som femma. Han var tapper även näst senast då Håkan gasade till ledningen varvet kvar och tog en rå och drog undan, men stumnade och åkte dit mot Legoholm Zon. Han är inte direkt startsnabb och bättre på 1600 tycker jag, därför står jag över. Lättas i balansen.

4 Relation ser bättre ut än vad hon tävlar, men borde komma till ledningen och leder länge. Dock inte kul att få favoriten över sig… Tony vill köra i ledningen.

V64-6:

Ranking: A: 5-13-7 B: 12-10-3-1-2-8 C: 6-11-4-9

Spetsanalys: Även här är spets lurigt, men jag tror att Örjan kan forcera Angelina Vacation till ledningen – som Jorma gjorde med henne för tre starter sedan. Snabb är Synny Sensation och hon borde tryckas av nu.

Loppanalys: Kvällens svåraste lopp om nu inte 5 Angelina Vacation körs till ledningen och vinner. Hon höll bra med det upplägget för tre starter sedan även om hon fick ge sig mot toppspurtande Alice the Trotter. Hon var kanske lite seg i spåren senast och kan bättre. Från ledningen, som hon kan nå bland dessa, är hon hästen att slå och Örjan i vagnen som har toppform för dagen.

Favoriten 13 Eunice Boko var det låga rapporter på senast efter vila, men hon gjorde ett oväntat bra lopp i spåren. Formen är uppåt och det är en gundkapabel märr detta som kan slå till. Läget är dock jobbigt på nytt.

7 Sunny Sensation har form för att räcka, och kanske är det dags att trycka av från start? Hon gick bra över upploppet som trea näst senast bakom två bra hästar. Senast kördes hon invändigt och pressades inte bakom hästar till slut.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Boden: "Tror på ganska god segerchans"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson