Trots att segrarna i Prix d’Amérique och Prix de France uteblev i år, gick de svensktränade hästarna i Frankrike ännu bättre än i fjol.

Det franska vintermeetinget är nu definitivt avslutat för denna gången. Och när det ska sammanfattas kan det återigen göra det med succésiffror för de svenska. Statistik som Svensk Travsport presenterar visar att de svensktränade hästarna sprang in mer än 14,4 miljoner kronor under vintermeetinget.

Bergh gör succé i Frankrike. Också. Foto: ALN

Summan är en ökning från i fjol med cirka 700 000 kronor. Det till trots att de blågula i fjol, till skillnad från i år, hemförde de båda mest penningstinna loppen i Paris: Prix d’Amérique och Prix de France.

Det är Robert Berghs stall som är det framgångsrikaste svenskstallet i Frankrike. Den hårdsatsande Bergsåkerstränarens hästar noterades för nästan 1,7 miljoner kronor intravat under vintern. Bakom följer Lutfi Kolgjini med cirka 1,5 miljoner.

Den största svensktränade segern under vintermeetinget tillföll Tomas Malmqvist-tränade Tumble Dust som kördes till seger i Critérium Continental av Björn Goop. Den triumfen var värd precis under en miljon kronor.

Chelsea Boko sprang in mest. Foto: ALN

Den vinstrikaste svenskhästen i Frankrike i vinter blev emellertid Timo Nurmos Chelsea Boko som vann två lopp och totalt sprang in 1,3 miljoner kronor.

Noterbart är att på huvudarenan Vincennes avverkades 725 lopp utspridda på 88 tävlingsdagar under perioden 29 oktober 2014 till 28 februari 2015. Endast 145 av loppen var öppna för icke franska travhästar.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Hallsta Lotus femma i årsdebuten

Hallsta Lotus femma i årsdebuten

Hallsta Lotus gjorde första starten på fem månader. 15-åringen fick nöja sig med femteplatsen i årsdebuten.

Kallblodshjälten Hallsta Lotus hade inte setts till sedan i höstas när han vid Bollnästravets lunchtävlingar på måndagen gjorde sin första start för året, tillika inledde sin sista tävlingssäsong i karriären.

Daniel Selin-tränade Närby Kalabalik. Foto: ALN

Men den knappt favoritspelade 15-åringen behövde nog ett lopp innanför rocken för att komma i form. Med Ulf Ohlsson i sulkyn fick Jan-Olov Persson-stjärnan nöja sig med femteplatsen av de åtta startande.

Hallsta Lotus, som stod med 20 meters tillägg, landade i vad som blev tredje par utvändigt och försökte följa i ryggen på Närby Kalabalik när denne satte in anfallet 700 meter kvar. Men Närby Kalabalik, körd av Peter Eriksson, var allt för vass denna dag, stegade bara ifrån och vann loppet överlägset på 1.24,9 över 2140 meter.

Hallsta fick i loppets slutskede släppa förbi ytterligare några hästar och gick i mål som femma på 1.25,2 över 2160. Vinnaren erhöll 25 000 kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lannem Silje jagar revansch direkt
Nästa nyhet
Lannem Silje jagar revansch direkt

Lannem Silje jagar revansch direkt

I lördags bröts Lannem Siljes långa segersvit. Nu är hon sugen på omedelbar revansch. På lördag väntar en ny start på Leangens travbana.

Monstertalangen Lannem Silje hade 30 raka segrar inför lördagens start mot den äldre eliten i Jacob Meyers Pokal på Bjerke. Men loppet blev alltför tufft och ”Super-Silje” fick sträcka vapen då hon kom i mål som trea.

Silje och Skrugstad. Foto: ALN

Men det femåriga stoet räds inte att utkräva omedelbar revansch. Redan nu på lördag väntar nästa start. Då är det Troll Jahns Äreslopp på Leangen som står på schemat. Det är 70 000 norska kronor i förstapris och Lannem Silje börjar med 40 meters tillägg på starthästarna. Med i loppet (på samma volt) finns bland andra Elmer som pressade hårt i lördags, samt Moe Svarten som då slutade tvåa.

– Silje gick sig stum på den tunga och lösa banan på Bjerke. Hon fick inte fäste och då blev hon sliten. Konditionen var det ingen fara med, men krafterna försvann och då går det inte, säger Lannem Siljes tränare Ola Skrugstad till tgn.no.

Här är startlistan:

2140 volt

1 Höiby Krissa – Per Arvesen
2 STCC Faksa – Tom Erik Solberg
2160 meter
3 Töffe Toft – Eirik Höitomt
4 Trippa Undan – Tomas B Nilsson
5 Solör Stegg – Lars Anvar Kolle
6 Hågå Elden – Kai Johansen
7 Sagi Allvin – Hans Christian Holm
8 Björlifaks – Olav Mikkelborg
9 Nordlirappen – Jomar Blekkan
10 Alsaker Faks –Edvard Kristiansen
2180 meter
11 Lannem Silje – Tor Wollebaek
12 Tekno Jerken – Geir Vegard Gundersen
13 Moe Svarten – Jan Martin Bjerring
14 Elmer – Silje Kristin Eilertsen
15 Ara Faks – Thor Borg

Läs även: Segerraden bruten för Lannem Silje

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Montéolycka slutade efter omständigheterna väl
Nästa nyhet
Montéolycka slutade efter omständigheterna väl

Montéolycka slutade efter omständigheterna väl

En läskig olycka inträffade i det montélopp som inledde Solvallas söndagstävlingar. Ryttarinnan Emilia Leo klarade sig ur händelsen med ett brutet nyckelben.

En otrevlig händelse skedde strax efter start av söndagens första lopp på Solvalla. I ett montélopp blev ekipaget Tappaintehoppet och Emilia Leo störda vilket resulterade i att både häst och ryttare hamnade i backen. Emilia blev liggande på banan och fick föras till Karolinska sjukhuset i ambulans.

22-åriga Emilia Leo klarade sig dock efter omständigheterna relativt bra från olyckan.

– Jag har ont lite här och där, men det är inte så himla farligt ändå. Jag hade smärtor i nacken, axeln, ryggen och i en fot, och efter röntgen konstaterade läkarna att jag hade brutit nyckelbenet och stukat foten, så det kunde ju ha varit värre. Jag blev sjukskriven i tre veckor, och meningen är att jag ska anstränga mig så lite som möjligt, säger hon till solvalla.se.

Hästen Tappaintehoppet skenade runt några varv på banan innan han kunde fångas in och ska ha klarat sig bra från olyckan men fanns givetvis inte med då loppet reds om något senare.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad

Måndag: V64-tips till Färjestad

V64 Färjestad 2 mars 

Omgången: V64 på Färjestad och favoritspelarna hoppas som vanligt på att Björn Goop ska leverera. Han är som alltid (för) hårt spelad, även om det är risk att han sätter dit en eller några som han brukar göra. Jag provar att spela lite fräckare med två andra spikar. Valfri balans gäller.   

Bästa spiken: 3 Onyx Bi (V64-5) har gjort två fina lopp med skor i nya regin, nu blir det barfota och spetsläge. Bra chans!

 Spik 2: 1 French Destiny (V64-1) har bra chans att vinna om han lyckas hålla ledningen och jag spelar på det!

V6-förslaget är på 2.000 kronor (enbart för alla rätt).

1 French Destiny (6-2)

15-1-5-2-12-10-3-4 (7-6)

6-2-7-8-4 (9-3)

9-7-2-13-6-4-8-15-11-3 (12-14)

3 Onyx Bi (5-12)

3-2-11-5-9 (6-7)

1x8x5x10x1x5 = 2000 kr

DD-förslag på 1000 kronor: 

3-2,3 x 500 

V64-1:

Ranking: A: 1 B: 6-2-9-7 C: 4-5-8  

Spetsanalys: French Destiny och Global Nirvana gör upp om ledningen. Det känns inte givet vem som sitter i spets, för norsken kan öppna bättre än många verkar tro och var bra med i höstas då han var i Sverige mot snabbare häst (Next to None Sib) och Nirvana är inte supersnabb då det ska axas. Lite fördel French Destiny.

Loppanalys: 2 Global Nirvana är favorit och hon är Gooparnas bästa chans under kvällen, men de har ärligt inga toppchanser och blir väl hårt betrodda (som vanligt)… Hon gör det nyttigt Nirvana och det är en bra uppgift för henne måste jag köpa. Hon räckte inte på V75 senast, men höll okej före det efter tuff öppning som satt i benen. Skulle Björn tråckla sig till ledningen är det risk för favoritseger, men även om hon brukar ta sig dit är hon inte så supersnabb så jag spelar på en roligare lösning.

1 French Destiny är draget, han svarade för en bra comeback då han enligt tränaren var lugnt jobbad och det var bra gjort att spurta till över upploppet, även om vinnaren var för bra. Han öppnar bättre än man kan tro och jag har känsla för att han kan hålla ut favoriten sida-sida och Ohlsson vet vad som gäller. Från ledningen borde han vinna detta då han mötte mycket hårdare hästar då han var i Sverige förra året. ”Bara” andrahandare och då spikar jag!

V64-2:

Ranking: A: 15-1-5 B: 2-12-10-3-4-7-6-13 C: 14-8-9-11

Spetsanalys: Vollanfaks borde hålla ut de andra två på start, nu med Ohlsson i vagnen som är en bra ”kalliskusk”.

Loppanalys: Kallblod som inte sprungit på sig så mycket pengar ännu, och inte så mycket rutin heller. Jag chanstippar 15 Sundsvik som visat bra fart och det var en fin placering han galopperade bort 600 kvar senast. Nu möter han inte de kapabla norska hästarna som var med då och med bara lite klaff tror jag på seger. Det lär bli många galopper så läget behöver inte göra så mycket.

Tidigt bud är 1 Vollanfaks som varit tränarkörd varje gång och nu hoppas Ulf Ohlsson upp vilket är ett hyggligt plus. Hästen har visat bra fart mellan galopperna, men näst senast var det inte av egen förskolan han galopperade då det blev tvärstopp framför i sista sväng. Segern togs efter tidig ledning med stor marginal och lämnas galoppskorna i stallet kan det bära hela vägen.

Favorit verkar 5 Marine Pila N.O. bli som vunnit 3/6 starter men är skör och startar sällan. Segern togs i Norge från ledningen och hon har fart som duger. Björn Goop upp drar spel, men ökar såklart även chansen. Dessa tre höjer sig lite tycker jag, men jag tar med ytterligare några då det är osäkra hästar och rensar bra bakom.

V64-3:

Ranking: A: 6-2-7 B: 8-4 C: 9-3-1

Spetsanalys: Från springspår missar knappast Lasken Palema ledningen för startvasse Micke J Andersson. Hästen öppnade snabbt med springspår vid segern överst i raden.

Loppanalys: Det är risk för favoritseger då jag tror att 6 Lasken Palema har bra spetschans. Han öppnade snabbt för pappa Åke överst i raden och kördes till ledningen. Han har bra spetsstatistik med två av två där framme och Micke är bra på att köra i ledningen. Han har gjort fullgoda lopp på sistone, trea på V75 näst senast och senast kan vi glömma då han hamnade i kön.

Jag plockar med de fem som kan vinna loppet och spelar med både hängslen och livrem… 8 Lunatic Face vann senast, men såg inte rolig ut och det var inget som övertygade direkt. Det var ett skräplopp och han måste rycka upp sig nu, men han hade varit ifrån före det och kan massor så jag vill inte däcks honom helt.

2 Starcane Harvester är lite spännande då han gått klart bra i två senaste loppen, senast på open stretch och rapp avslutning. Skulle han få ett rygglopp kan han blåsa till dem, det gäller att han inte blir utan rygg för tidigt bara.

7 Diggers Elias är det nytt på, med ny gård och nya rutiner och det är intressant, han har kapacitet för att slå dessa om han fungerar som han kan. 4 Lookh Magic är rysaren som alltid går till mål, och är gynnad om det blir krävande bana som vid segern.

V64-4:

Ranking: A: 9-7-2 B: 13-6-4-8-15-11-3 C: 12-14-10-5-1 

Spetsanalys: Ingen av de fem på start har visat startsnabbhet och det är svårt att säga någon direkt spetsfavorit, men mest betrodd är Björn Goops styrning Schanar Bulwark och kanske kan han styra den mot spets?

Loppanalys: Favorit är norske 2 Schanar Bulwark som inte vunnit så mycket lopp, 1/16 för att vara exakt. Det är en trög och seg häst som inte riktigt fått fart på benen hemma i Norge. Senast blev han kvar i kön, men två startens före har varit helt okej utan att det direkt glöder om hästen… Nu är det mer intressant med första starten i Sverige och därmed körspö som denna typ av djur brukar ha respekt för. Björn för första gången dessutom och kanske kan han få liv i hästen? Det kan vara så att han struntar i det ändå hästen, men borde kunna köras till spets och klart den har chans i dåligt lopp.

Nu blir det mycket hets på den på misstanke och jag spelar matte och går emot. Tipset till 9 Västerbo Maple som var riktigt rejäl vid segern då hon slog en så pass bra häst som Evy Cape i vida spår. Har varit struken för mindre grej som inte ska påverka formen, lite karledsproblem, och ny kusk är inget negativt. Lite krävande banan gynnar en stark häst, och vid segern var det otroligt dåligt underlag.

7 Lemonitor är den roliga att chansa upp, visade lovande takter i våras då den vann sina båda segrar, och var bra då han blåste till dem. Fungerade inte som bäst sedan och hängde mest med invändigt senast. Nu har han fått längre vila sedan september och på grund är det ett kul streck.

13 Nova Yamoz gick med i ryggar halvvarvet kvar senast och det bet bra då hon fick anfallsorder via 13,5 sista 700.

V64-5:

Ranking: A: 3 B: 5-12-1-9-6-2 C: 8-4-11 

Spetsanalys: Onyx Bi är snabb i fötterna och har tagit ledningen i voltstart ett par gånger. I Sverige har han inte laddats bakom bilen, men han har öppnat bra i Norge och verkar mer stabil numera. Bra spetschans.

Loppanalys: Här spikar jag 3 Onyx Bi som jag tycker ska ha bra spetschans. Det är en kvick häst som visar allt bättre form i nya regin och rapporterna går verkligen i dur. Senast hamnade han en bit ner i klungan, men sköt till fint mellan hästar sista biten. Tränaren menade före det att det är en barfotahäst, och då det varit skor två loppen i nya regin och så bra insatser borde det finnas mer att plocka av. Nu får man tävla barfota, och vi räknar med den balansen, och dessutom visar körande Ulf Ohlsson form i vagnen då han vann flera lopp under lunchen. Bra spets och vinstchans och jag spikar!

12 Sudbury är bra, men inte så bra som spelarna spelar honom till. Han gick bra senast då han fick spurta till, men fick stryk av min spik trots det. Nu har han varit struken för halsproblem och har spår 12. Överspelad.

Som tvåa lägger jag 5 Glenlivet som gick bra efter startgalopp senast, och före det säger vi inget om att han inte räckte på V75 där Hero Sjöhammar vann och han åter tappade från start på galopp. Nu har han varit struken för sårskada och fått en paus, men har chans direkt.

Loppets jätteskräll kan 1 Eugene Diamond vara som var positiv vid segrarna i Norge och gick bra i skymundan senast. Bland mindre snabba finns chans till ”hålet”.

V64-6:

Ranking: A: 3-2 B: 11-5-9 C: 6-7-10-4-12-8-1

Spetsanalys: Lookout Kemp har körts till ledningen 4/5 starter med framspår och bland dessa tröga hästar är det bra spetschans om kusken så önskar.

Loppanalys: Bäst här, ja det är 11 De Toy Zena som visat hög kapacitet i Finland och vunnit väldigt enkelt de båda senaste gångerna. Det var dödens näst senast och pressat undan, och senast vtill ledningen och stack undan. Nu finns hon hos Björn Goop och gör första starten för honom, men det verkar vara lite problem med hästen. Hon skulle ha startat på Solvalla i början av februari men ströks för hälta. Rapporterna går i moll och kanske är det lite av måstestart då man måste börja nånstans? Fartmässigt är hon bäst men som favorit går jag emot med tveksamma rapporter.

Tipset till 3 Kabal som är stark så det räcker och senast tycker jag att han gjorde det bra då han spurtade till på open stretch. Han vann trots mindre lyckad start före det och kusken lär sig hästen allt mer. Bra läge och brode kunna mata ner alla om favoriten inte är bättre än rapporterna.

Jag spelar även med spetsfavoriten 2 Lookout Kemp som ser ut att kunna gå en bit till i klasserna, och senast visade hon bra fart till slut efter att ha blivit av med ledningen. Hon har öppnat snabbt, inte minst sedan man öppnat upp lite så hon hör mer. Det kan bli halvbilligt i ledningen.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dexter Dunn avslutade Kusk-VM med seger

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson