Solvallapubliken fick se en majestätisk insats av Stefan Persson-tränade Zonguldak när han suddade ut Maharajahs tidigare svenska rekord.

En extra V75-omgång avgjordes under söndags-eftermiddagen på huvudstadsovalen och dagens högst doterade löpning var Solvalla Hästägarförenings Vårvintervandringspris med 150 000 kronor till vinnaren.

En nöjd segerduo. Foto: ALN

Loppet skulle se en riktigt grym vinnare i form av den av Stefan Persson tränade Love You-sexåringen Zonguldak som i loppet kördes av Björn Goop. Valacken fick ingen enkel inledning då han hamnade i dödens och efter första 500 på 11,7 kunde han pressa sig till täten efter 700 meter.

Varvet fortsatte efter 12,8 och då en kilometer återstod klev loppets storfavorit Lover Face ut från tredje invändigt till dödens. Men det var tydligen inget som bekom Zonguldak. Hästen syntes outtröttlig denna dag och fortsatte i rejält tempo. Genom sista sväng utökades i stället ledningen och Lover Face fick ducka bakom och kliva ned i rygg.

Zonguldak var helt ohotad över upploppet och vann i suverän stil. Klockorna stannade vid 1.12,6 över 2140 meter i voltstart. Tiden betydde nytt svenskt rekord. Det rekord som Maharajah satte i The Owners Trophy (förvisso med 20 meter längre distans) i oktober 2013 putsades med en tiondel.

Bakom fick Lover Face nöja sig med andrapriset medan Venkatesh stod för en mästerlig upphämtning efter galopp som trea.

…i Avelsföreningens Jubileumslöpning tog Daniel Redéns Bostonz Credit en ny övertygande seger med Erik Adielsson vid tömmarna. 1.13,8 över 2160 meter var segertiden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Måndag: V4-tips till Bollnäs

Måndag: V4-tips till Bollnäs

Omgången
Bollnäs kickar igång travveckan och gör det med en V4:a innehållande fyra voltstartslopp och valfri balans. Kallbloden inleder och här får vi se två ärrade femtonåringar, Hallsta Lotus och Stamping, ta upp jakten från tillägg.  Min spik återfinns i andra avdelningen där jag tror distansgynnade 11 Sundbo Tibast kliver runt sina konkurrenter på slutrundan.

Spiken
11 Sundbo Tibast (V4-2)

Låset
7 Hallsta Lotus & 8 Stamping (V4-1)

Skrällen
8 Bear Yankee (V4-4)

V4-systemet (x10)
V4-1: 7,8 (res 1-5)
V4-2: 11 Sundbo Tibast (res 3-9)
V4-3: 1,3,4,5,12,14,15 (res 10-9)
V4-4: 1,6,8,12 (res 5-9)

2x1x7x4 = 56 rader

1120 kronor

Dubbelförslaget
11 – 4,12 x 500

1000 kronor

 

V4-1

RANKING A: 8-7. B: 1-5-6-2. C: 3-4.

Spetsanalys:
6 Lärkan missar knappast ledningen från springspår tillsammans med Jan-Olov Persson och Jan-Ove Olsen aviserar i förhandintervjun att man kanske testar att köra där.

Loppanalys:
Kallblodslopp med voltstart och rätt bra klass men bara åtta startande. Femtonårige 7 Hallsta Lotus behöver ingen närmare presentation. Ikonen går nu in på sin sista tävlingssäsong och kommer säkert inte göra bort sig under året men hans segerstatistik sjunker drastiskt för varje bokslut. Trots att han inte startat sedan i november förra året kan han såklart vinna detta på sin klass men helt given är han inte. 8 Stamping, står även han på tillägg, och har gått bra en längre tid. Valacken räckte inte riktigt till från dubbla tillägg på V75 men gick bra i spåren och visade stigande form. Tippas och jag väljer att låsa loppet på denna duo!

1 Rino Dox var inte alls till sin fördel senast vilket hade sina orsaker. En foderförgiftning förstörde dagen på Gävle men enligt tränare Hansson ska elvaåringen var i normalt slag nu. Står 20 meter bättre till en ”gamlingarna” där bak och men har tveksam form och lär inte komma till ledningen. Dessutom kommer mina A-hästar ramla bra på det direkt och jag står över.

5 Närby Kalabalik stred bra mot Mel Odin senast men vinner kanske aningen för sällan.

V4-2

RANKING A: 11. B: 3-9-2-4-5-1. C: 12-10-6.

Spetsanalys:
1 Pandora Frontline är inte så tokig men kan nog inte svara 3 Saltimbocca.

Loppanalys:
Lång distans med en stor favorit i 11 Sundbo Tibast vilket känns befogat. Femåringen har två riktigt fina insatser i färskt minne trots att segern uteblivit. På Bollnäs näst senast jagade han Razor Kronos förgäves i spåren men visade 13/800 i spåren. Nu sist mötte han bland annat Crane och Bretagne Hornline, hamnade femte ytter, men stod återigen för en stark slutrepa. Valacken testar distansen för första gången men det extra halvvarvet måste ses som en fördel för denne starke herre. Han är dock inte helt enkel och risken finns dessutom att han kan få långt hem igen men han känns ändå klart som solklar förstahäst. Tycker det finns frågetecken på de värsta motbuden och dessutom ett par färre att runda efter strykningarna. Jag tror Jan-Olov Åberg kan få sätta dit den nu och spikar på allt!

Bakom favoriten känns det vidöppet men 3 Saltimbocca chansar jag upp en del i rankingen. Stoet har nu lagt en del slantar på galoppkontot och hade varit med i segerdiskussionerna utan felsteget i sista sväng. Det var hennes första start efter vila och hon kommer säkert vara bättre nu. Farlig felfri, och ännu större segerchans om Jenni H Åsberg skulle råka hitta till front, men hästen går inte att lita på.

9 Källe Truck startade hela 28 gånger förra året och skrapade ihop fem segrar. Sexåringen kördes nästan av olika kuskar varje gång men gjorde nästan jämt ett gediget dagsverke när han höll sig på benen. Känns mest som en platskandidat och men kommer Sundbo Tibast bort ur loppen är han ändå tänkbar.

V4-3

RANKING A: 12-5-4. B: 1-15-14-3-10-9-8. C: 6-13-9-7-2.

Spetsanalys:
Bara fyra ekipage på startvolten och ingen av dem känns som några vidare heta spetskandidater. Går därför på 1 Fiorentina som har bästa läget och som åtminstone vissa rappa ben i autostart.

Loppanalys:
Femton hästar och väldigt många med chans. 5 Wild Thing har två raka segrar i raden men har inte tävlat på ett tag och har ett läge som kan ställa till det.  Valacken var dock så pass bra vid dessa triumfer att han ändå måste ses med god vinstchans om det löser sig. Inte superhet som favorit i mina ögon dock och stås över på dubbeln då favvekombon inte lockar alls.

12 Västerbo Peak har gjort ett par klart godkända lopp på Solvalla i år och avslutade bra vid båda tillfällena i januari. Satt sedan fast med sparat på Eskilstuna och sist gick det lite för fort. Fuxen kommer mer och mer för varje start och bör vara redo att segerstrida med lite klaff från bakspår på tillägg.

4 Primus Altero fick äntligen segra senast efter en rad fina insatser samt en snöplig diskning i tävlingsdebuten. Jorma Konto gav full marschorder halvvarvet från mål senast och kunde sedan vinna åkande i billigt gång. Intrycket var ändå bra och han ska räknas.

1 Fiorentina räckte inte till på Solvalla senast och orkade inte från dödens i starten innan det. Olimede-dottern lär få en bra löpning från innerspåret och kanske till och med ledningen.

15 Alfas Gold var klart godkänd i årsdebuten och kan nog vara bättre än trea denna gången om det löser sig på bästa sätt från bakspår på tillägg.

14 Dinozzo Yamoz står för stabila insatser varje gång och har snart tjänat ihop till en fullträff.

3 Digital Engine är en inte helt oduglig häst som ska med lappen.

Sju streck totalt.

V4-4

RANKING A: 1-8. B: 6-12-5-9-13-4-11. C: 7-3-14.

Spetsanalys:
1 Master Ho är rask i autostart men relativt oprövad i volt. Borde ändå kunna få fin ansats från innerspår och då får övriga svårt att ta en längd.

Loppanalys:
1 Master Ho återkommer efter kortare vila och har fina förutsättningar för en bra insats direkt. Sjuåringen kan öppna snabbt och har gjort sina bästa insatser i den främre träffen. Lyckas Peter Eriksson svara upp innerspåret är mycket vunnet och då är man ekipaget att slå.

8 Bear Yankee tycker jag är lite tappad i förhandstipsen och på strecken. Femåringen avslutade bra senast och satt fast med krafter kvar gången innan det i ett lopp som vanns av Sebastian Sund. Kan vara den som sitter i rygg på ledande Master Ho och med luckan i tid är han långt ifrån borta. Pöllänen aviserar dessutom eventuellt skoryck!

6 Robis Silver hade förmodligen varit två med lucka bakom Västerbo Carrera senast och får sexåringen det serverat går ingen säker över upploppet.

Tar även med 12 Hot Deposit som är van tuffare motstånd än detta. Åttaåringen är kanske inte lika bra som han var förr men bör ändå kunna tugga ner många sista halvvarvet.

 Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Bollnäs: "Han ser ut att må jättebra"
Nästa nyhet
V4 Bollnäs: ”Han ser ut att må jättebra”

V4 Bollnäs: ”Han ser ut att må jättebra”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han har haft en mycket fin vinter och ser ut att må jättebra. Han är bra tränad hela vintern men har inte fått några jobb i snabbare farter. Några lugna banjobb som snabbast. Vi siktar på barfota runt om och han bli kul att se här. Jag räknar med en bra insats, säger Jan Ove Olsen i stallet om Hallsta Lotus (V4-1).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Bollnästravet. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

1 Rino Dox – Han var nedsatt av en foderförgiftning senast men känns återigen i bra slag. Den pausen kom ganska olägligt eftersom han var i fin form då och nu lär han väl inte vara lika bra. Det är inte ofta man får se honom från spår ett på startvolten men han rätt så rask iväg. Det här känns mer som ett test vart han står och dessutom kommer ju både Stamping och Hallsta Lotus att hamna bra på det. Inga ändringar, säger Carl-Anders Hansson.

6 Lärkan – Han ser fin ut i jobben och här kan han leda länge då han kan bita ifrån sig bra i ledningen. Vi kör honom med skor runt om, säger Jan Ove Olsen.

7 Hallsta Lotus – Han har haft en mycket fin vinter och ser ut att må jättebra. Han är bra tränad hela vintern men har inte fått några jobb i snabbare farter. Några lugna banjobb som snabbast. Vi siktar på barfota runt om och han bli kul att se här. Jag räknar med en bra insats, säger Jan Ove Olsen i stallet.

8 Stamping – Han kändes jättefin i värmningen senast men han fick för dåligt fäste i loppet efter allt lösgrus de kärt på. Han håller nog formen. Nu får vi se hur banan blir då det kommer nederbörd. Han klarar smetig bana bra men behöver bra fästen. Känslan så här på förhand är att banan ska passa bra men det är svårt att veta. Vi ryggar Lotus så länge det går. Rino Dox står bra till och blir farlig. Min häst har dåliga hovar och det är skor runt om som vanligt, säger Fredrik Sikberg.

Lopp 2, V4-2

3 Saltimbocca – Hon har alldeles för lite pengar på sig sett till sitt kunnande men har visat väldigt osäkra tendenser på sistone. Senast förstår jag faktiskt inte alls varför hon galopperade men vi gör lite småändringar och försöker hitta lösningen. Det finns som sagt fart i henne men till hon visat att hon kan stå på benen måste jag ligga lågt. Vi siktar på barfota bak, säger Jenni H Åsberg.

11 Sundbo Tibast – Han har varit ute i tuffare gäng än detta på slutet och varit bra. Han har tidigare varit osäker av sig och lätt strulat till det för sig men det har blivit mycket bättre i takt med mer rutin och neddövning. Han är inte så startsnabb men läget är bra. Han har tränats lugnt efter senaste starten då han hade en stark slutrunda och allt verkar normalt. Inga ändringar är planerade och visst är han ett givet segerbud här, säger Janne Åberg.

Lopp 3, V4-3

1 Fiorentina – Hon gör det bra mest varje gång och senast löpte hon en fin tid utan att räcka till. Jag tycker att hon känns väldigt fin för dagen och jag skulle helst vilja se henne i ledningen men vet inte riktigt hur startsnabba de andra är. Vi testade barfota på Solvalla men nu blir det skor runt om oavsett hur banan ser ut, säger Jenni H Åsberg.

4 Primus Altero – Han verkar bra i ordning. Vi joggade honom igår och han var pigg och glad då. Nu möter vi lite tuffare hästar men med rätt ryggresa så kan han sluta långt framme. Han var lite för lätt senast och nu tynger vi ner honom något för att slippa galopprisken. Han hade en hel del sparat senast, säger Helena Ehn.

5 Wild Thing – Hästen duger mycket bra i kapacitet men läget är lurigt och han kan vara lite knepig då det är voltstart. Dessutom gjorde han sig illa nyligen och vi fick stryka honom. Allt har läkt ut och han kändes bra i torsdags på banan var han knölig igen. Han verkar gilla att känna efter. Vi värmer så får vi se idag. Inga ändringar, säger Janne Schön.

10 Kiss Me – Hon blev störd senast och det var en bra placering som rök. Hon känns fin i träningen och jag räknar med en bra insats. Hon kan vara lite svår från start men borde trampa iväg. Skor runt om, säger Peter Grundmann.

12 Västerbo Peak – Han var kanske inte lika bra senast som han varit tidigare men det gick å andra sidan ganska fort och helt missnöjd kan jag inte vara. Jag tycker att han börjar närma samma form som han visade i somras och jobbar dessutom förbättrat. Nu behöver vi en hel del flyt sett till utgångsläget men han kommer säkert att göra en fin insats. Skor runt om, säger Fredrik Wallin.

15 Alfas Gold – Han var väl kanske lite seg i comebacken men det var heller inte så oväntat och jag tycker på det hela taget att han stod för en bra insats. Han borde ha lyft sig ett par snäpp till denna start men från det här läget är vi utsatta. Skor runt om, säger Patrick Wickman.

Lopp 4, V4-4

1 Master Ho – Han fick följa med Toronto Love till Solvalla igår och har nu faktiskt övernattat borta för första gången. Han är lite nervig av sig och det kan hämma honom men han har i alla fall ätit och druckit bra. Läget är bra. Han är nog allra bäst med ryggresa men det är svårt att se vem man vill ha rygg på. Vi får se hur taktiken blir. Han är åtgärdad efter senaste starten och bör nog vara bättre i form nu. Han har tränat bra. Skor runt om, säger Daniel Wikberg.

5 Blue Star Celerity – Hon fick ett alldeles för tufft lopp senast trots att jag sagt till kusken det motsatta och hon orkade helt enkelt inte. Nu ska hon smygas för att byggas upp igen och hon behöver självförtroende mest av allt. Formen är annars inte så tokig och hon kommer säkert inte att göra bort sig. Barfota runt om är tanken, säger Fredrik Wallin.

6 Robis Silver – Det är en jättefin häst. Han har haft det lite svårt rent mentalt och jag har kört snällt. Nu har han varit fin och senast hade han nog varit tvåa bakom Västerbo Carrera med fritt och jag hoppas han bättrat sig mentalt. Vann på bra sätt näst senast. Vi fortsätter med skor runt om och helstängt huvudlag. Han får nog svårt att spetsa, säger Janne Schön.

8 Bear Yankee – Han avslutade godkänt på Solvalla senast och har nu gjort de rätt bra insatser på raken. Det här är en häst som ska smygas så därför fick vi fint smygläge med en startsnabb etta framför oss. Med tur på vägen tror jag faktiskt att han kan vara långt framme. Jag funderar på att rycka skorna idag vilket är första gången i min regi, säger Rauno Pöllänen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Chelsea Boko och "Piraten" på pallen
Nästa nyhet
Chelsea Boko och ”Piraten” på pallen

Chelsea Boko och ”Piraten” på pallen

Svenskarna bjöd på starka insatser i lördagens Prix de l’Union Européenne, men mot Akim du Cap Verts mäktiga spurt hade de ingen chans.

Med 72 000 euro i förstapris var det ett högkalibrigt sällskap som samlats till start i Grupp 2-loppet Prix de l’Union Européenne på Vincennes under lördagen. De båda svensktränade hästarna, Chelsea Boko och On Track Piraten, fick plats på prispallen – men segern gick till fina femåringen Akim du Cap Vert.

De båda blågula var direkt med från start. Chelsea Boko, körd av Jorma Kontio, spetsade men släppte snart till On Track Piraten som för Erik Adielsson blivit favoritspelad. Den enligt totalisatorn värsta motståndaren hette Vabellino och denne kom fort fram för att överta med varvet kvar, men ”Piraten” klev direkt ut och övertog igen. Halva distansens 1500 meter avverkades efter moderata 16,2.

"Piraten" ledde länge. Foto: ALN

In i sista kurvan blev det dock full körning. Från andra par utvändigt var det Prix d’Amérique-tvåan Voltigeur de Myrt som styrde på i tredjespår. Perfekt med i rygg gled Franck Anne med sin Akim du Cap Vert.

In över upploppet hade On Track Piraten fortsatt greppet men från tredje invändigt hade Jorma nu letat sig loss med Chelsea Boko och i fjärdespår kom Akim du Cap Vert farande med full fart. Den femårige First de Retz-sonens slutspurt var riktigt mäktigt och de båda svenskarna var maktlösa att spjärna emot.

Akim du Cap Vert kopplade ett säkert segergrepp en bit före mål, Franck Anne kunde till och med kosta på sig en segergest när han konstaterade att hans fina travare skurit målbanden på 1.14,1 över 3000 meter.

Chelsea Boko sköt till väldigt bra sista biten och såg ut att ha krafter kvar i mål som tvåa. On Track Piraten höll klart bra till tredjeplatsen.

Voltigeur de Myrt inkom som fyra i den tajta striden bakom vinnaren, medan Vabellino fick nöja sig med att vara femma från vinnarhålet. Beckman slutade nia och Global Manhattan oplacerad.

Bold Eagle - nästa superstar. Foto: ALN

*** 11 raka för Bold Eagle

Och i det efterföljande Prix de Selection förlängde nya superstjärnan Bold Eagle sin segerrad till elva. Den fyraåriga stridsmaskinen hemförde förstapriset 108 000 euro när han för Franck Nivard vann loppet på 1.11,4 över 2175 meter.

Loppet blev för övrigt en ren och skär triumf för tränaren Sébastien Guarato vars tre hästar också intog de tre främsta placeringarna. Tvåa blev Billie de Montfort och trea Bocage d’Ortige.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Segerraden bruten för Lannem Silje
Nästa nyhet
Segerraden bruten för Lannem Silje

Segerraden bruten för Lannem Silje

Nu är segerraden bruten för Lannem Silje. Superstoet fick enveten press i Jacob Meyers Pokal och fick nöja sig med tredjeplatsen bakom vinnaren Timian Scott.

Segerraden stannade vid 30 för megatalagen Lannem Silje. Det femåriga kallblodsstoet fick ovant sträcka vapen när hon mötte den äldre eliten i lördagens upplaga av klassiska Jacob Meyers Pokal på Bjerke.

Lannem Silje, som vanligt körd av Tor Wollebaek, fick en bra start och kunde glida till ledningen ur den första svängen. Men att hon skulle få sitta i fred i ledningen var inget som Silje Kristin Eilertsen ville bakom hästen Elmer. Ekipaget kom snart fram mot dödens och såg till att pressa upp tempot betänkligt. Ledarinnan öppnade första 500 efter 27,6 men tvingades nu till 23,8 på kilometern.

Lannem Silje fick sträcka vapen. Foto: ALN

Över sista bortre långsidan fortsatte pressen och med 500 meter kvar övertog Elmer täten. Ledaren såg fortsatt gott gående ut när han plötsligt gick över i galopp mitt i slutkurvan. Lannem Silje fick nu åter ledningen men ”Super-Silje” såg nu ansträngd ut.

Köhästarna, som länge legat långt, långt bak, hade nu kommit i kapp och in på upploppet var det Timian Scott som gick bäst. Lannem Silje hade inget annat val än att ge slaget vika medan Timian Scott gick ifrån till vad som blev en enkel seger. I sulkyn satt Adrian Solberg Akselsen som firade frejdigt efter den överraskande segern med 35-oddsaren.

Avslutade snyggt gjorde även Moe Svarten som sista biten även han tog sig förbi Lannem Silje som alltså här i sin 32:a start i karriären noterade sitt livs andra förlust då hon inkom som trea.

Vinnartiden skrevs till 1.25,0 över 2140 meter och förstapriset var 200 000 norska kronor.

Du kan se loppet här. Klicka på lopp 6.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Kash's Cantab i segertagen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson