Mack Grace Sm har varit dominant i hemlandet Italien de senaste åren men nu är det färdigtävlat. Söndagens start blev den sista för stjärnan.

Den nioårige Mack Grace Sm (e. C.C’s Chuckie T.) har varit Italiens bästa travare på många år, men efter att hästen föll som storfavorit i söndagens Gran Premio Locatelli i Turin har kretsen kring hästen nu beslutat att tävlingskarriären är över. Nu väntar i stället en karriär inom aveln för den välmeriterade hingsten. Det uppger italienska sajten vendopuledri.it.

Mack Grace Sm vann Lotterian tre gånger. Foto: ALN

Mack Grace Sm, tränad av Lucio Coletti och allt som oftast med Roberto Andreghetti bakom sig, har dominerat totalt i de italienska storloppen de senaste åren. Bland annat har han vunnit hemlandets främsta lopp Gran Premio della Lotteria de tre senaste åren (2011 slutade han för övrigt trea).

Bland hästens övriga triumfer kan även nämnas fyra raka i Gran Premio Citta’ di Montecatini, fyra viktorior i Gran Premio Palio dei Comuni samt segrar i Campionato Europeo och Gala Internazionale del Trotto. Han har också deltagit i både Elitloppet och Prix d’Amérique.

Mack Grace Sm gjorde under sin långa karriär 107 starter av vilka han gick segrande ur vid 55 tillfällen. Totalt travade han in motsvarande cirka 15,5 miljoner kronor.

Läs även: Mack Grace Sm fick ge sig i Locatelli

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Univers de Pan gick på pumpen

Univers de Pan gick på pumpen

Univers de Pan gjorde sin andra start efter det långa uppehållet men fick nöja sig med andrapriset i belgiska Grand Prix d’Hiver. Segern gick i stället till kämpen Paladin Bleu.

Franske kanonen Univers de Pan, i fjol segrare av bland annat Finlandia-Ajo och Oslo Grand Prix, laddas mot en spännande säsong efter det att skador spolierat vintertävlandet. Hästen gjorde comeback och första starten sedan juni, när han vann i Mons tidigare i februari.

Paladin Bleu inför Sweden Cup i fjol. Foto: ALN

Men när det var dags för andra framträdandet efter återkomsten, så gick storfavoriten oväntat på pumpen. Skådeplatsen var banan i belgiska Kuurne och det var loppet Grand Prix d’Hiver som var tisdagskvällens uppgift.

Tränaren Philippe Daugeard satt som vanligt upp bakom sin stjärna som avancerades fram starkt över sista bortre långsidan och fram till dödens på ledande fjolårsvinnaren Paladin Bleu. Men när 15 för 10-spelade Univers de Pan skulle slå klorna i ledaren in på upploppet tröt i stället krafterna. Tolvårige Paladin Bleu, körd av Dominik Locqueneux och tränad av Loïc Thieulent kunde vinna säkert och bärga förstapriset på 15 000 euro.

– Jag blev lite förvånad av insatsen, men samtidigt har hästen inte återfått formen fullt ännu och kommer att gå framåt ytterligare med det här loppet, säger Daugeard till Paris-Turf.

För vinnande Paladin Bleu var det här hästens 14:e seger i hela 153:e starten. Segern togs på 1.15,7 över 2350 meter. Univers de Pan höll ifrån till andrapriset, en tiondel långsammare, före Onyx d’Em.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Bergsåker: "Han är huvudet högre"
Nästa nyhet
V4 Bergsåker: ”Han är huvudet högre”

V4 Bergsåker: ”Han är huvudet högre”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han har varit riktigt bra i de starter han gjort hos oss och allt ska vara fortsatt bra. Jag har aldrig känt på hästen tidigare men det verkar inte vara någon komplicerad häst att sitta bakom. Det känns som att han är huvudet högre än de han möter idag så uppgiften ser bra. Inga ändringar är planerade, säger Kevin Svedlund om Eder Bob (V4-4).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Bergsåker. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

4 Stjerne Mai – Hon felade bort segern i sitt senaste framträdande och var bra då men har inte startat på ett tag. Hon blev lite sliten efter ett par täta starter men är förhoppningsvis mycket smidigare nu. Visst har hon jobbat på som vanligt men jag misstänker att det kommer fattas lite. Den där rätta formen kanske inte sitter där och sen är det även ett frågetecken vart vi hamnar från innerspåret. Att vinna blir nog svårt men hon kommer inte att göra bort sig. Inga ändringar, säger Mats Jonsson.

5 Conny Kullers – Han sköter sig bra i de lugna jobb han får och formen är fin. Han räknas i ett öppet lopp bara han sköter sig. Han kan vara lite galopplysten men det är bra fart i honom. Inga ändringar, säger Bo Landgren.

12 Talls Odin – Han tränar bra och allt bättre men spänner sig i lopp och vi försöker köra snllt och bygga upp psyket på honom. Han kan räcka bra ändå då det är bra fart i honom. Det blir skor runt om, säger Anders Wallin.

Lopp 2, V4-2

1 Candy R.S. – Hon överraskande oss positivt senast då hon varit ifrån länge och Ulf var jättenöjd. Hon har tränats lugn därefter men verkar ha tagit loppet bra och bör ha gått framåt. Hon kan öppna bra och det lät på Ulf som han ville prova för spets. Skor runt om med helstängt huvudlag igen, säger Ann-Chatrine Svensson.

3 Överlägsna Liss – Hon möter nog för snabba hästar idag och hon får smyga med för en tjäna en mindre slant. Inga ändringar är planerade, säger Sandra Nordlöf.

5 Elle Ruda – Hon har gjort tre godkända lopp på raken men bjuder kanske inte på det där lilla extra. Hon kan öppna rätt bra från spår fem och kan säkert vara fyra-femma igen. Skor runt om, säger Pär Ländin.

6 Dagg – Hon funkande inte alls senast och det var längesedan hon visade något av värde. Hon kan betydligt bättre än så men jag vill nog mest se henne fungera fullt ut. Jag ligger lågt och hoppas hon gör en förbättrad insats, säger kusken Martin P Djuse.

Lopp 3, V4-3

4 Damu Cherry – Hon gör alltid sitt i loppen och brukar avsluta fint om hon får chansen. Näst senast tålde hon inte att trava i dödens men höll ändå godkänd tycker jag. Utgångsläget är bra men hon är inget vidare bakom bilen men vi får försöka leta ner och sen haka på i ryggar hela vägen. Med lite tur kan hon vara ett platsbud. Skor runt om, säger Martin P Djuse.

6 So Gå Hero – Han har varit klart positiv i de starter han gjort hos oss och det verkar fortsatt bra med hästen. Han bör prestera fint på nytt. Inga ändringar är planerade, säger Henrik Svensson.

7 Highfive Laday – Han springer på bra men utan att vara någon riktigt krigare. Vi provar med helstängt huvudlag på honom idag. I övriga inga ändringar och allt verkar väl med hästen, säger Henrik Svensson.

9 Rockabilly – Han var otroligt het näst senast och sjuk senast. Han har därmed vilat och det kan vara positivt då chansen finns att han lugnar ner sig. Man vet inte hur han är från dag till dag och vi får se då vi kommer in på banan. Det gäller att köra snällt och han är svårbedömd. Skor runt om, säger Anders Wallin.

Lopp 4, V4-4

3 Domine Quo Vadis – Han har varit sjuk som så många andra i mitt stall men nu tränar han riktigt bra och jag förväntar mig en bra insats. Gör Berghs häst bort sig på något sätt så kan nog min vara md i striden. Skor runt om, säger Anders Wallin.

5 Ima Regina – Hon gjorde ett bra lopp senast och jag tycker vi fick de svar jag ville ha. Hon tog ledningen och var förvisso slagen 500 kvar men hon travade både bättre och rakare än tidigare. Det saknades helt enkelt fart i henne men det ska bara bättre med förra utblåsaren avklarad. Hon kan öppna snabbt och borde kunna få upp farten med tanke på att hon inte har någon utvändigt om sig. Jag tror väl att Uffe är intresserad av att köra i ledningen med ettan så vi får se vart vi hamnar. Hon känns som ett tidigt streck tycker jag. Inga ändringar, säger Lars Wikström.

7 Alfas Gold – Han har inte startat på länge men har jobbat på godkänt. Som snabbast har han gått 23/3000 men jag är mest intresserad av att ge honom ett lopp i kroppen. Jag tror inte att han kommer ha den rätta formen för att hävda sig direkt. Skor runt om, säger Patrick Wickman.

8 Eder Bob – Han har varit riktigt bra i de starter han gjort hos oss och allt ska vara fortsatt bra. Jag har aldrig känt på hästen tidigare men det verkar inte vara någon komplicerad häst att sitta bakom. Det känns som att han är huvudet högre än de han möter idag så uppgiften ser bra. Inga ändringar är planerade, säger Kevin Svedlund.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ny seger på Vincennes för Call Me Keeper
Nästa nyhet
Ny seger på Vincennes för Call Me Keeper

Ny seger på Vincennes för Call Me Keeper

Framgångarna bara fortsätter i Paris för Björn Goop, Daniel Redén – och Call Me Keeper. Femåringen hade smärre lekstuga på Vincennes under tisdagen.

Under Prix d’Amérique-helgen gjorde Daniel Redéns vinstmaskin Call Me Keeper debut på Vincennes. Det resulterade i säker seger tillsammans med Björn Goop. På tisdagen var ekipaget tillbaka, spelades till stora favoriter i femåringsloppet Prix de Fontainebleu – och gjorde ingen besviken.

Det går bra i Paris för Call Me Keeper och Redén. Foto: ALN

Efter att loppet uppehållits av flera omstarter tog Goop en säker start när det väl kom i väg. Call Me Keeper fick trava in sig långt ut i banan, kom snart ned i tredjespår och avancerades fram mot ledningen då ett var återstod över kolstybben. Väl i tät var det ingen som skulle kunna rå på Pine Chip-sonen.

Svensken anförde fältet i ett jämnt tempo, de första 1200 meterna öppnades på 13,8 och 500 meter senare visade klockorna på en tiondel långsammare. Det provades förvisso avancemang via tredjespår över sista bortre långsidan, men in genom sista sväng ebbade attackerna ut samtidigt som ledaren tänjde på stegen.

Över upploppet var det blott vinnarhålets Romero som kunde haka på något så när, men Call Me Keeper gick ifrån ytterligare sista biten på väldigt lätta fötter och kunde vinna till synes med krafter sparade. Belöningen för andra raka på Vincennes var 27 000 euro och segertiden fastställdes till 1.13,4 över 2700 meter.

Romero grejade silvret före andrahandsfavoriten Alsonn de Guez. En riktigt positiv avslutning till fjärdeplatsen (13,8) stod Helena Burmans Rosso Pommodro med Pierre Vercruysse. Hästen gick mestadels som femma på innerspår men spurtade starkt över upploppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Klart för kallblodskalas på Vincennes
Nästa nyhet
Klart för kallblodskalas på Vincennes

Klart för kallblodskalas på Vincennes

Det blir gott om nordiska inslag på Vincennes denna torsdag. Inte minst då det första kallblodsloppet, Prix des Trotteurs ”Sang-Froid”, ska avgöras.

Vincennes tävlar på flitigt fortsatt och torsdags-eftermiddagen bjuder på en riktigt intressant tävlingsdag, särskilt med svenska ögon sett. Under dagen avgörs nämligen det första av de två årliga kallblodsloppen i Paris, det andra körs på söndag – med samma hästar men från nya spår.

Torsdagens uppgift för kallisarna är Prix des Trotteurs ”Sang-Froid” och har förutom prestigen ett förstapris på 9000 euro. Fyra deltagare vardera från Sverige, Norge och Finland gör upp. Startlistan kan beskådas nedan.

Chelsea Boko har en intressant uppgift. Foto: ALN

Tidigare under dagen körs även fina Grupp 3-loppet Prix du Plateau de Gravalle med flera svenska inslag. Går ut här gör både Chelsea Boko och Elles W. Phedo som även var preliminäranmälda till söndagens Prix de Paris men alltså väljer detta lopp före. Andra blågula bekantingar i loppet är Beckman, Global Manhattan och Vincennes.

Spännande blir också Prix du Cantal som kryllar av svenskhästar. Här finns Elit Håleryd, Metior Easy, Prince di Poggio, Paparazzi, Kalle, Örbäckens Cruella, Perfect Power och Mousse (!) i kamp om förstapriset på 42 750 euro. Loppet körs över 2850 meter med voltstart.

Prix des Trotteurs ”Sang-Froid”, 2100 auto

1 Järvsö Björn – Jan-Olov Persson
2 Cali Maks – Franck Nivard
3 Passiton – Teemu Okkolin
4 Rapin Aatos – Seppo Markkula
5 Sagi Allvin – Matthieu Abrivard
6 Ängskalla – John Östman
7 Vertigo Prins – Gunnar Austevoll
8 Eldvin – Jörgen Westholm
9 H.G. Imar – Kai Johansen
10 Tosi-Jänkä – Juha-Matti Paavola
11 Hiskin Muisto – Eric Raffin
12 Mjölner Komet – Jan Roar Mjölneröd

Prix du Plateau de Gravalle, 2100 auto

1 Sud – Sébastien Hardy
2 Tornado Bello – Pierre Levesque
3 Viking de Val – Eric Lambertz
4 Tornade du Digeon – Jean-Michel Bazire
5 Beckman – Franck Nivard
6 Global Manhattan – Eric Raffin
7 Ru de l’Airou – Franck Ouvrie
8 Sometimes – Christophe Martens
9 Soléa Rivellière – Philippe Daugeard
10 Vincennes – Anthony Barrier
11 Septour – Julien Dubois
12 Ryswick d’Avril – Patrice Lebouteiller
13 Elles W. Phedo – Dominik Locqueneux
14 Chelsea Boko – Björn Goop

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Halmstad: "Han är väldigt startsnabb"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson