Ett nytt avtal mellan ATG och övriga Norden är klart. Det kommer gälla till och med 2016.

– Det nya avtalet kommer ge åtskilligt fler miljoner i intäkter till ATG och våra ägare svensk trav- och galoppsport, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth i ett pressmeddelande.

I höstas offentliggjordes ATG:s affärsplan för framtiden. I den ingick helt nya avtal med bolagets utländska samarbetspartners. Avtalet betydde avsevärt högre avgifter (över 100%) för att få fortsätta bedriva spel på svenska travlopp.

Avtalen förkastades till en början av de övriga nordiska spelbolagen. Men efter att förhandlingarna fortsatt och det i dag gällande avtalet förlängts, träffade de berörda parterna ett nytt avtal under fredagen. Danske Spill, Fintoto och Norsk Rikstoto har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ska gälla till och med den 31 december 2016.

ATG:s vd Hasse Skarplöth. Foto: ALN

– Det nya avtalet kommer att ge åtskilligt fler miljoner kronor i intäkter till ATG och våra ägare än det föregående avtalet. Hur den exakta fördelningen av överskottet mellan ATG och respektive land i affärsmodellen ser ut kommenterar jag inte, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth.

Norsk Rikstotos vd Harald Dörum kommenterar i pressmeddelandet:

– Jag är glad, i första hand för trav- och galoppsportens vägnar, att vi har ett nytt samarbetsavtal. Nu börjar det gemensamma arbetet med att optimera intäkterna med fokus på kostnadseffektivitet, spelansvar och självfallet skapa en spännande och engagerande paketering av vårt erbjudande till våra kunder.

Utöver de tre nordiska länderna befinner sig ATG fortsatt i förhandlingar med ytterligare tio internationella partners. Deras nuvarande avtal löper ut den 31 januari.

Läs även: ATG:s nordiska samarbete på väg spricka

Läs även: ATG:s nordiska samarbete på väg mot en lösning

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Moving On och Indigious i duell på Vincennes

Moving On och Indigious i duell på Vincennes

Helgen efter Prix d’Amérique men för den sakens skull uteblir inte toppsporten på Vincennes. Söndagen kryllar av riktigt fina race med flera högintressanta svenskar.

Prix d’Amérique var förra helgen, Prix de France följer nästa. Men även den här söndagen bjussar på fin sport i Paris. Riktigt spännande sett ur svenska ögon blir Prix de Rouen, ett Grupp 3-lopp för fem- och sexåringar som har ett förstapris på 45 000 euro.

Indigious går ut på Vincennes igen. Foto: ALN

Här möts Moving On, som stormtrivs i Frankrike och här jagar fjärde raka segern, och Stig H-tränade Indigious. Båda hästarna vann under den gångna PdA-söndagen.

Prix de la Marne, också det ett Grupp 3-lopp men för den äldre eliten, lockar med 49 500 euro till vinnaren. Loppet bjuder på hög kvalitet med flera fransmän snäppet under den översta eliten och här provar Kolgjinis Juggle Face (med Pierre Vercruysse) samt Beckman som fortsätter leta efter fjolårsformen.

Söndagens clou är det stora montéloppet Prix de l’Ille-de-France vars vinnare lämnar banan 90 000 euro rikare. Drottningen Roxane Griff vilar som bekant ogärna på lagrarna och gör här tredje starten på tre veckor i tuffast tänkbara konkurrens. Hon vann Prix de Cornulier och slutade sexa i Prix d’Amérique.

Blågult finns även med här under sadel. Vendi har haft goda tider i Frankrike och siktar här riktigt högt. Hon får sällskap av utflyttade Global Manhattan.

Svenskintresse finner vi även i Prix de Champtocé där Robert Bergh själv kör sin By Air och Lutfi Kolgjini överlåter tömmarna bakom Olympic Kronos åt monsieur Verbeeck. Med är även Rite Key och Head Line.

Prix de Rouen, 2700 volt

1 Rombo di Cannone – Giampaolo Minucci
2 Duke of Greenwood – Robin Bakker
3 Arca de Jacquets – Julien Duobis
4 Vicomte Boufarcaux – Jos Verbeeck
5 Voyage de Rêve – Jean-Philippe Dubois
6 Vive Majyc – Matthieu Abrivard
7 Moving On – Jean-Michel Bazire
8 Anna Mix – Franck Nivard
9 Indigious – Eric Raffin

Prix de la Marne, 2700 volt

1 Sierra Leone – Jean-William Hallais
2 Viking de Val – Eric Lambertz
3 Tornade de Digeon – Jean-Michel Bazire
4 Vagabondu Mag – Mathieu Mottier
5 Beckman – Franck Nivard
6 Rire Mutin – Edouard Coubard-Meunier
7 Juggle Face – Pierre Vercruysse
8 Soléa Rivellière – Philippe Daugeard
9 Soleil du Fossé – Jos Verbeeck
10 Une Fille d’Amour – David Thomain
11 Akim du Cap Vert – Franck Anne
12 Rapide du Digeon – Damien Bonne
13 Visione Intense – Julien Dubois

Prix de l’Ille-de-France, 2175 volt

1 Victoire Smiling – Damien Bonne
2 Vendi – Julien Raffestin
3 Utopie Impérial – Nathalie Henry
4 Viva Forest – David Thomain
5 Rescousse de Barb – Pierre-Yves Verva
6 Sédusiant Fouteau – Alexandre Abrivard
7 Udayma – Gaëtan Prat
8 Sakura Jiel – Guillaume Martin
9 Global Manhattan – Franck Nivard
10 Valse Castelets – Jean-Loïc-Claude Dersoir
11 Talicia Bella – Anthony Barrier
12 Roxane Griff – Eric Raffin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inget nationellt barfotaförbud i vinter
Nästa nyhet
Inget nationellt barfotaförbud i vinter

Inget nationellt barfotaförbud i vinter

Det blir inget nationellt barfotaförbud i vinter. I stället kommer de nuvarande rutinerna att fortsätta till och med den 15 mars.

Det var efter Åbys V75-tävlingar dagarna före jul som tre hästar, vilka tävlat barfota, upptäcktes blöda ymnigt från sina hovar, som Svensk Travsport skärpte kraven på huruvida det ska tillåtas barfotakörning under den aktuella tävlingsdagen.

Samtidigt väcktes återigen frågan om ett nationellt barfotaförbud under vintern. Svensk Travsport har nu beslutat att så inte blir fallet. Den nuvarande rutinen, där en bedömning görs inför varje tävlingsdag, kommer fortsätta till och med den 15 mars.

Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström svarar i ett pressmeddelande på frågan om varför tränarna själva inte ska få avgöra vilka hästar som kan tävla barfota och inte:

– Tränarna kan i de allra flesta fall avgöra hur varje individuell häst kommer att klara vinterns grövre banunderlag. Men när det under en tävlingsdag i december upptäcktes hela tre hästar som blödde under hovarna efter barfotakörning, fick det både oss, banveterinärerna och många andra att starkt reagera. Det var en uppenbar anledning att öka säkerhetsmarginalen ett par snäpp. Därför införde vi rutinen med en bankontrollgrupp. Råder det minsta tveksamhet kring banunderlaget, kommer gruppen att ta det ”säkra” beslutet, det vill säga utlysa allmänt barfotaförbud.

Och om varför ett nationellt barfotaförbud inte införs:

– Att kunna springa barfota är bra för de flesta hästar, då en fri hov är en bättre stötdämpare än en skodd hov. Detta förutsätter förstås att hästen har hovar som klarar slitaget, samt att banunderlaget är tillräckligt bra. Sveriges geografi och väder skiljer sig så mycket att det är svårt att införa nationella datumregler. Därför finns istället bankontrollgruppen som bedömer varje enskild tävlingsdag och bana, säger Göran Åkerström.

Räknas som skor gör, enligt Svensk Travsports reglemente: ” Alla hovbeslag med söm eller med någon annan del av metall räknas som skor, oavsett beslagens storlek”.

Läs mer här om vilka regler som gäller om barfotakörning på vintern.

Läs även: Bevakningen av barfotakörning skärps

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V65 Östersund: "Känns i alla fall jättefin"
Nästa nyhet
V65 Östersund: ”Känns i alla fall jättefin”

V65 Östersund: ”Känns i alla fall jättefin”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Hon tog karriärens första seger senast och gjorde det från ledningen. Det var väl ändå lite förvånande måste jag erkänna eftersom hon inte hade startat på väldigt länge innan det. Hon har tagit det loppet på ett bra sätt och springspår kan innebära ledningen igen om Elin prickar. Sen får man se hur taktiken blir och hur långt det kan räcka. Hästen känns i alla fall jättefin. Inga ändringar, säger Jenny Bergström om Just Like An Angel (V65-2).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna med V65 i Östersund. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V65-1

2 Cao Dai – Han har äntligen fått ett vettigt utgångläge och formen är det inga fel på. Bollnässtarten kan vi glömma helt då jag valde att ta bort brodden vilket inte fungerade. Nu ställs han dessutom mot överkomligt motstånd och en plats bland de tre främsta är inte omöjlig. Inga ändringar, säger Rikard Smidt.

3 Fortaleza Ås – Hon har varit struken efter senaste starten och jag får ligga lågt med henne. Det blir ett snällt upplägg och jag hoppas hitta ner till sargen och få med mig en slant. inga ändringar, säger Linda S Hedström.

6 Leo On Line – Han var ofräsch i höstas men känns nu fräsch och fin. Däremot kan han nog vara lite rostig. Han är i alla fall svårbedömd då han är lat i träningen. Vi kan väl hoppas på en tredje-fjärde plats. Skor runt om, säger Daniel Wikberg.

9 Fredrik Laday – Han kändes bra senat men kämpade nog inte fullt ut. Han möter lämpligt motstånd och är min bästa chans men det får inte bli för dryga spår. Jag räknar med skor runt om på mina idag, säger Henrik Svensson.

Lopp 2, V65-2

4 Edwin Hammering – Honom har jag mer förväntningar på då han varit jätteduktig på slutet. Han blev sparkad efter senaste startern och har tappat lite i jobb och det är ingen toppform. Spår fyra tror jag han klarar då han verkar stabil. Hästen har bra grundkapacitet men kan bli lite lat i ledningen så jag kör gärna till slut. Bland de tre hoppas jag kunna vara utan att ha studerat motståndet ännu. Helstängt igen och skor runt om med brodd är inget konstigt för hans del, säger Linda S Hedström.

6 Just Like An Angel – Hon tog karriärens första seger senast och gjorde det från ledningen. Det var väl ändå lite förvånande måste jag erkänna eftersom hon inte hade startat på väldigt länge innan det. Hon har tagit det loppet på ett bra sätt och springspår kan innebära ledningen igen om Elin prickar. Sen får man se hur taktiken blir och hur långt det kan räcka. Hästen känns i alla fall jättefin. Inga ändringar, säger Jenny Bergström.

8 Glen Leven – Han är inte så oäven men är svår att få runt felfri. Han kan inte öppna så snabbt och han måste tas försiktig även om han håller på att mogna allt eftersom. Då man kan köra hela vägen på honom så blir han bra men han är inte där riktigt ännu, säger Henrik Svensson.

9 Super Sessan – Hon avgjorde på bra sätt senast men fick också en fin resa. Det var synd på spåret nu då hon är snabb ut. Hoppas Kent kan ta sig förbi ettan och öppna upp loppet. Jag vill ha en invändig resa med henne då hon blir lugnare så och dessutom är en högerdragare. Hon kan räcka men kommer att köras snällt. Skor runt om, säger Rikard N Skoglund.

10 Candy R.S. – Hon har varit i min regi sedan augusti och vi har kunnat träna på. Hon är bekväm av sig men verkar fin. Hon har fått ett banjobb med Ohlsson efter 1.19 full väg och han var nöjd och tyckte vi skulle kvala. Han har valt henne här och måste vara nöjd men vi är nöjda med pengar så här direkt. Hon hade tussar i öronen i kvalet men ska gå ren nu samt eventuellt med halvstängt huvudlag. Skor runt om lär det bli, säger Ann-Charlott Svensson.

12 Borga Gringo – Han är tillfixad efter förra starten och är behandlad men har tränat på rejält på slutet. Iskallt läge och jag siktar på ett snällt upplägg då jag har en mer passande uppgift för endast fyraåringar med bilstart. Öppet huvudlag som senast, säger Tomas B Nilsson.

Lopp 3, V65-3

4 Orantes – Han har haft uppehåll och känns seg för dagen, det lär behövas lopp i kroppen. Hästen gick annars bra för Bosse i Norge men han blandar och ger och vinner inte så ofta. Vi får jaga pengar och det blir inga ändringar, säger Lars-Åke Svärdfeldt.

5 Zeb Lie Star – Han känns fantastiskt fin i jobben och har ett bra läge. Han är inte lika snabb från start med skorna på men han har ändå bra chans som jag ser det. Han har utvecklats mycket efter vinterträningen, säger Daniel Wikberg.

9 Walk Away – Han har ingen knallform för dagen och dessutom bäst barfota. Rygg ledaren vore det optimala och hur som helst vill ja ha honom i ryggar för att få en hygglig slant, säger Henrik Svensson.

10 Höwings Star – Han gjorde ett bra lopp senast inom V75. Motståndet är lättare nu och jag är nöjd med hästen, allt verkar fortsatt väl i träningen. Spåret är bra för honom och han ska räknas tidigt. Inga ändringar, säger Robert Dunder.

12 Amino Håleryd – Han gör det väl bra mest varje gång men senast blev det dödens så det glömmer vi. Från ett bättre utgångsläge hade jag nog vågat tro på segerchans men nu blir det tuffare och vi behöver flyt på vägen. Samma balans som senast, säger Lars Wikström.

Lopp 4, V65-4

1 Elles W. Linnea – Hon gick skapligt i norskt V75-lopp senast efter invändig resa. Spåret är bra då hon ska ha en invändig resa. Med lite röta kan hon vara bland de tre. Inga ändringar, säger Tomas B Nilsson.

5 Elegance Brodde – Han är snabb iväg och det är bra förutsättningar. Han har varit ute i tuffa gäng men nu är det vettigare. Full väg fungerar bra och allt är bra i jobben. Helst kör vi honom barfota runt om, säger Jimmy Jonsson i stallet.

8 Quick Change – Utgångsläget är tufft för henne och formen är också lite svårbedömd. Hon tränar fullt normalt men vi får ligga lite lågt om chanserna, säger Henrik Svensson.

9 Global Millionaire – Han var jättebra senast och bakspår tror jag bara är en fördel då spåret blev bra. Hästen har god form men kanske Berghs häst är för bra. En platschans känns det som. Hästen har dåliga hovar och går likadant som senast, säger Anneli Öberg.

12 Playoff – Hon har bra form men kom bort helt och hållet. Först var det massa strul från start så att vi hamnade långt bak men sedan gick hon riktigt bra i spåren på slutrundan. Nu fick vi dock iskallt läge men med lite klaff kan det ändå bli en vettig slant. Samma balans som senast, säger Peter Eriksson.

Lopp 5, V65-5

2 Danish Carre – Hon var lite blekare än vi trodde senast. Hon har bara en speed och fick runda konkurrent på bortre långsidan. Hon tog sedan upp och trodde det var klart. Nu laddar vi från start och sedan får vi se taktiken. Jag vill ner på innerspår och vi är inte borta då hon är vass på speed. Skor runt om, säger Rikard N Skoglund.

6 Viking Suyal – Han skulle köras snällt i comebacken senast och vann direkt med lite flyt och höll då farten klart godkänt. Det var ett skräplopp senast och nu möter han bättre hästar. Han ska gå framåt med förra loppet men kan lika gärna vinna som bli femma. Jag tror han är medium från start och hästen känns travsäker. Inga ändringar, han går med lätta järnskor och öppet huvudlag med rycktussar, säger Olle Carlsson.

10 Rent A Tent – Han har gjort två bra lopp för mig och mött bra hästar. Jag har goda förhoppningar även på honom då det är en fin häst. Täta starter är väl enda lilla frågetecknet, men uppgiften passade bra så vi provar. Vi kör som senast, inga ändringar, säger Robert Dunder.

11 Baron Hornline – Han visar hygglig fart men är också rätt så osäker av sig. Bakspåret kan passa honom bra och felfri så kan han duga bra, säger Henrik Svensson.

Lopp 6, V65-6

3 Can Bo – Han hade haft infektion och varit borta och jag var nöjd med honom i comebacken senast. Han har tränats hemmavid därefter och bör kunna springa lika fort över den här distansen som över kort distans senast. Däremot blir det nog tuff att räcka fullt ut. Han är ingen raket från start men trivs nog bäst i spets och jag provar att komma dit. Han är som bäst barfota men det får vi spara på, säger Lennart Holmberg.

4 Millionmolly – Hon har kämpat på bra i loppen och är ganska väl förberedd efter uppehåll. Trea-fyra vore bra, jag tror inte hon räcker till seger. Samma balans och utrustning som tidigare, säger Lars-Åke Svärdfeldt.

6 Tandsmärta – Hon har inte tävlat på ett par månader men känns fin i jobben och har gått ett provlopp där tiden landade i trakterna av 1.34. Vi får se lite vart hon står formmässigt men givetvis kommer hon inte vara på topp redan nu. Hon är dock bra när hon väl håller sig på benen. Vi kör med aluminiumskor runt om, säger Sture Eriksson.

10 Töff – Han har varit fin i två starter nu och han var kanske ännu bättre i ett bygdetravslopp mellan dessa två starter. han travade då 29,3 full väg på isbana. Jag har ingen förklaring direkt till nuvarande toppform. Han känns bra efter senast och även om loppet blev lite hårdare än anat så är jag optimist. Jag brukar hantera springspår i Sverige rätt bra och hästen är hygglig ut. Jag vill inte hamna utvändigt ledaren men laddar för spets. Han trivs där. Skor runt om med brodd igen. Körspö är i alla fall inget minus, säger Frank Westberg.

12 Fylking – Han känns så jäkla fin och laddad hemma så jag provar att starta honom tidigare än tänkt då den här uppgiften passade så bra. Han känns som en bomb här hemma och hade endast 68 i puls efter ett 40-jobb på banan med långvagn och det var även mycket snö på banan. Det blir första gången med brodd i lopp men det fungerade bra i jobbet. Hästen är kapabel men jag har inga höga krav på honom och han ska först och främst tävla igång. Men det är en fin häst som inte fick rätt utdelning ifjol, säger Kin Backman.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tell Me No Lies trivdes på Vincennes
Nästa nyhet
Tell Me No Lies trivdes på Vincennes

Tell Me No Lies trivdes på Vincennes

Håkan Skoglund-tränade Tell Me No Lies var verkligen ingen bluff då han gjorde debut på Vincennes. Det blev en vattentät seger under torsdagseftermiddagen.

I ett lopp för sexåriga hingstar och valacker gjorde Håkan Skoglunds Tell Me No Lies, i Frankrike i regi Fabrice Souloy, sin debut på fransk mark. Och det blev succé direkt. Körd av Franck Nivard kunde tiooddsaren vinna utan problem.

Franck Nivard körde. Foto: ALN

Nivard fick iväg svensken i ryggar via tredjespår tidigt och kom successivt framåt i spåren. Efter 1200 meter (som gick på 14,9) blev valacken utan rygg, vandrade fram mot dödens och fick avlösning med kilometern kvar.

Tell Me No Lies kunde avvakta attacken till ur sista sväng, men då det blev det full fart. Den svenska travaren avväpnade över upploppet enkelt ledande Viking du Pilet och gick ifrån till säker seger på riktigt fint vis. Klockorna i mål stannade på 1.15,0 över 2700 meter och belöningen för mödan blev 22 500 euro.

Lite tidigare under torsdagen kördes Grupp 3-racet för femåringarna Prix de Verdun där norske Lionel (Nivard och Souloy) återigen spurtade strålande och slutade trea. Segern gick till favoriten Ave Avis körd och tränad av Jean-Michel Bazire som noterades för 1.14,0 över 2700 meter. 47 250 euro var priset till vinnaren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
OGP-vinnaren Univers de Pan gör comeback - i Belgien

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson