Prix d’Amérique blev inte vad man hoppats på från amerikanskt håll. Men kretsen kring Maven laddar nu om – mot det mer passande Prix de France.

Som det första hemamerikanska ekipaget sedan 1996 var de många som höll tummarna för Maven och Yannick Gingras. Men det lyckades inte för det amerikanska stoet. Efter en tappstart var hästen på rejäl frammarsch genom sista sväng, men då grusades förhoppningarna om en framskjuten placering i galopp.

Yannick Gingras fick en dåligt start i PdA. Foto: ALN

– Vi kom inte iväg så bra som vi hoppats, efter det kändes hon jättefin, kom tillbaka starkt och var gott gående när det gick lite för fort och hon tappade aktionen och galopperade. Oturligt, för hon hade nog varit fyra, femma eller sexa annars, säger Yannick Gingras till Harness Racing Update.

De ursprungliga planerna står emellertid fast. Nästa uppgift blir Prix de France den 8 februari. Ett lopp som torde passa Maven bättre då det körs med bilstart över ”korta” 2100 meter.

– Det är en och en kvarts mile och det faller henne mer i smaken. Hon kan använda sin snabbhet en bit och ha en bättre chans, tror jag, säger tränaren Jimmy Takter.

Förra året gästade ju Maven Solvalla och Elitloppet i Jonas Czernysons regi. Till Harness Racing Update säger Takter att en repris på det inte är uteslutet även i år, men att det är för tidigt att bestämma något sådant i så lång förväg.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Onsdag: V4-tips till Bergsåker

Onsdag: V4-tips till Bergsåker

Omgången:  Dagens rank till Bergsåker följer – tyvärr – till mycket stor del strecklistan, vilket såklart ger ett klart begränsat spelvärde.  
I första avdelningen tror jag någon av de fem mest streckade vinner även om jag tror lite mer på en duo. I kallblodsloppet (V4-2) startar tre nyblivna femåringar (nr 6,9,11) och någon i den trion räknar jag med vinner men jag tar ställning och spikar. I V4-3 startar V75-bekantingen och yrvädret Quick on the Draw, bra chans felfri men svår räkna på. Bakom tror jag mest på andra- och tredje-handaren…
Sista då? Jo – hamnar på de tre mest spelade.

V4-spiken:
Nr 6 Karlängs Lill har en mycket passande uppgift i V4-2. Femåringen borde kunna köras till ledning tidigt och sedan ska det vara en hygglig chans även om hästen lika gärna kan göra jobbet bakifrån. Klara motbudet är som jag ser det Solbacka Pilen som vunnit 7 lopp på 15 starter och gjort det mesta rätt. 

V4-förslag 1 ( Multi x 20 ):
3,13 (res 1-7)
6 Karlängs Lill (res 9-11)
1,3,7 (res 10-4)
3,4,7 (res 8-1)
18 rader/36 kr x 20 = 720 kr

V4-förslag 2  ( Multi x 10 ):
1,6,7 (res 8-12)
6 Karlängs Lill (res 9-11)
1,3,7 (res 10-4)
3 Julio Gold (res 7-4)
9 rader/18 kr x 10 = 180 kr

V4-förslag 3  ( Multi x 6 ) :
3,13 (res 1-7)
6 Karlängs Lill (res 9-11)
4,6,9,12 (res 5-8)
3 Julio Gold (res 7-4)
8 rader/ 16 kr x 6 = 96 kr

LD-förslag:
6 – 1,3  x  300 kr
6 – 4,6,9  x  100 kr
9 – 1  x  100 kr
Totalt 1000 kr


Loppanalys V4-1:

Ranking: A: 3-13 B: 1-7-6-8-12-4 C: 5-14-10-9-2

Spetsanalys:  Mycket svårbedömt men Janne Norberg är ju en mästare köra från start och jag gissar därmed på Magpie till spets även om det inte är någon startsnabb häst.

Loppanalys: 3 Ima Regina har en mycket passande uppgift men Super Arnie-stoet är inte att lita på och formen är dessutom svårbedömd. Är Wikström-hästen bara i någorlunda slag och tar sig runt felfritt borde det vara en hygglig chans.
13 Jeppas Olivia är startsnabb och läget kanske inte är så hopplöst som det verkar på papperet med tillägg på sprint. Dessutom hästen har form och kommer från ett riktigt formstall, 18 starter så här långt i år har gett 6 segrar, tvåa andrapris och tre tredjeplatser. Och i lördags hade ju stallets Liberty Face närmast uppvisning på V75. Träffar Per Linderoth starten dyker hästen säkert upp på målfotot trots tillägget.
1 Kirin de Zeun verkar mycket svår i voltstart, hästen har ens provat ta trav de två senaste och de sex sista gångerna i volt har stoet varit borta tidigt. Kirin de Zeun har inte heller visat någon överkapacitet men ändå – Robert Bergh från bricka 1 i dåligt lunchlopp ger såklart respekt alla dagar i veckan.
7 Headspinner är inte så tokig och skulle Kristina Wallin komma iväg bra från springen så dyker hästen nog upp i segerstriden.
6 Magpie kan mycket väl vara spetshästen med vasse startkusken Janne Norberg och i så fall kanske det håller länge över korta häcken även om inte Magpie visat något på slutet.


Loppanalys V4-2:

Ranking: A: 6 B: 9-11-1-10-4-7-3 C: 5-8-2

Spetsanalys:  Svårbedömt men Eldturi, Spang Celin samt G.G.Johanna har ju alla tre duktiga startkuskar som dessutom är offensiva. Efter en bit tror jag ändå det är en hygglig chans att Ulf Eriksson forcerar Karlängs Lill till spets.  

Loppanalys:  Tre relativt nyblivna femåringar med i loppet och jag tror vi hittar vinnaren i trion.
6 Karlängs Lill kommer med form och har en mycket passande uppgift. Hästen blev mycket stum senast sista biten men var ursäktad av ett ganska tufft upplägg och dessutom tror jag distansen då var  i längsta laget. Medeldistans tror jag kommer passa bättre och jag tror att Ulf Eriksson kan köra till sig spetsen tidigt även jag tror att Karlängs Lill går lika bra bakifrån. En hygglig vinstchans.
9 Solbacka Pilen är den givna utmanaren till tipsettan. Hästen har vunnit sju lopp på 15 försök och nyblivne proffstränaren Robert Skoglund är säkert mycket sugen på att visa framfötterna. Dyker säkert upp där framme.  
11 Talls Odin kom ut i ny regi senast, och vann direkt. Hästen kan mycket väl gått framåt med det loppet i kroppen och därmed kan det också mycket väl bli andra raka.


Loppanalys V4-3:

Ranking: A: 7-1-3 B: 10-4-6-9-12 C: 5-8-11-2

Spetsanalys:  Jag tror att Demo kanske är startsnabbast men lite tveksamt om kusken kommer vilja/kunna visa det idag. Monteray öppnar bra men troligast efter en bit är att någon ur duon Royal Apanage eller felfri favorit i Quick on the Draw kör till sig taktpinnen.  

Loppanalys:  Yrvädret och V75-bekanta 7 Quick on the Draw har en bra chans om hon skulle sköta sig, vilket dock är långt ifrån givet. Hon är mycket svår från början. Om felfri troligt Bergh forcerar till spets tidigt och vinner loppet.
1 Demo är startsnabb och får troligen ett fint lopp här med lite spetschans som bonushopp. Formen sitter där och med klaff kan det mycket vara vinnaren. Förra vintern vann hästen ett klass II-försök i december, var bra som trea i V75 på just Bergsåker i januari för att galoppera bort sig i klass II-finalen.
3 Royal Apanage gav upp fullständigt över upploppet i comebacken senast. Mycket svårbedömd nu och Royal Apanage lider dessutom av överträningssymtom. Dock – grundkapacitet för seger finns där och hästen trivs ypperligt om ev spets över korta häcken.
Jag tycker nämnda tre höjer sig något, men samtidigt inga att lita 100% på. B-hästarna är mycket svåra ranka inbördes.


Loppanalys V4-4:

Ranking: A: 3-7-4 B: 8-1-15-13-11 C: 9-6-14-5-2-12-10

Spetsanalys: Prins Citus och Alfrida Palema är snabb iväg men jag tror att Highfive Laday är snabbare och därmed min klara spetsfavorit.

Loppanalys: Ett ”skabbalopp” avslutar V4-omgången.
 3 Julio Gold återkommer efter en dryg månads frånvaro men då loppet är riktigt dåligt och hästen kommer från ett riktigt formstall ser jag inte det som något negativt alls. Snarare tvärtom.
Det är ingen märkvärdig häst och det har bara blivit en seger på 21 försök, känslan är dock att motståndarna är sämre. Tips.
7 Highfive Laday var positiv i försök och final på Bergsåker 27 december. Speciellt i finalen tycker jag femåringen gick positivt efter trafikproblem. Spetsfavorit här men intrycket i just ledning senast var trist över upploppet då han bara gav upp.
4 Damu Cherry har gjort det ganska bra i två starter i ny regi Martin P Djuse och hästen dyker säkert upp i striden här också.
8 Alfrida Palema har ett spår lite väl långt ut bakom bilen men så pass startsnabb att det finns spetschans ändå. Inte borta om spets eller rygg ledaren.
1 Quantum Bond har ett skrälläge om det skulle lösa sig i ett mycket dåligt gäng.
15 Qvintus Exclusive är nog i sitt livs form men det säger ändå inte så mycket då det inte är någon märkvärdig häst.

Tipsredaktör: Per-Arne Corell

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Bergsåker: "Utgår från hon tar ledningen"
Nästa nyhet
V4 Bergsåker: ”Utgår från hon tar ledningen”

V4 Bergsåker: ”Utgår från hon tar ledningen”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Det verkar bra med henne efter senast och jag är nöjd med förutsättningarna med både kusk och läge. Jag utgår från att hon tar ledningen och sedan får hon gärna provas där, men det bestämmer kusken. Det blir skor igen men nu tar vi fram det helstängda huvudlaget som hon haft tidigare och varit tvåa med, hon blir med fokuserad då. Linderoth har en bra häst men övriga har jag dålig koll på. Det är första gången över distansen nu men det tror jag inte är något negativt, hon känns allround, säger Micke Andersson om Magpie (V4-1).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Bergsåker. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

1 Kirin de Zeun – Det är en hygglig häst utan att vara någon demon på något sätt. Hon verkar omöjlig med voltstart men vi provar igen. Vi vill försöka vinna över hästen. Vi provar med springrem denna gång så får vi se. Allt verkar väl och det är åter skor runt om, säger Jimmy Jonsson i stallet.

3 Ima Regina – Hon ahde stått över inför senaste loppet och galopperade tyvärr då. Uffe körde runt med henne och sa att hästen kändes fin på alla sätt. Det här är en häst med fina fartresurser men som galopperat bort en hel del pengar. Sköter hon sig kan hon nog ändå dyka upp där framme. Skor runt om, säger Lars Wikström.

6 Magpie – Det verkar bra med henne efter senast och jag är nöjd med förutsättningarna med både kusk och läge. Jag utgår från att hon tar ledningen och sedan får hon gärna provas där, men det bestämmer kusken. Det blir skor igen men nu tar vi fram det helstängda huvudlaget som hon haft tidigare och varit tvåa med, hon blir med fokuserad då. Linderoth har en bra häst men övriga har jag dålig koll på. Det är första gången över distansen nu men det tror jag inte är något negativt, hon känns allround, säger Micke Andersson.

12 May Ler – Hon gjorde fina insatser där innan jul om man fråntar sista loppet. Nu återkommer hon och jag tror att formen ska vara bra men kanske inte på topp. Hästen är bra men har haft en förmåga att bromsa sista 50 meterna vilket gjort att segern inte kommit ännu. Hon kommer säkerligen att göra ett bra loppet direkt men 20 meter på kort distans är svårt. Vi ändrar inget, säger Rickard Smidt.

Lopp 2, V4-2

1 Eldturi – Hon har bra form och har varit stark och rejäl på slutet. Bara en seger i raden är missvisande då hästen haft otur och hon är inte ovillig. Hon är skaplig iväg och jag hoppas hon kan vara med där framme. Kortare brodd nu tror jag är en fördel, säger Mats Gällerstedt.

5 Evita M.B. – Hon har bra fart i kroppen men är tyvärr galoppbenägen och från det här spåret så får vi ta en lugn avgång. Det är ett ganska öppet lopp men hon måste sköta sig. Skor runt om, säger Rikard N Skoglund.

9 Solbacka Pilen – Han har varit bra och allt verkar fortsatt fint med honom. Han har mött liknande hästar tidigare och inget skrämmer här. Han bör ha toppchans och jag ändrar inte på något, säger Robert Skoglund.

10 Hibo Faksen – Han såg ut som en vinnare senast när greppet kopplades men något snopet blev vi stället utkontrade. Hästen har annars gått bra en längre tid och det ser lämpligt ut. Han står fint inne på tilläggsvolten och bör vara en av dem med chans. Inga ändringar, säger Ulf Pettersson.

11 Talls Odin – Han debuterade för mig senast och vann direkt trots att han var lugnt jobbad. Det är en fin travare och en kapabel häst men nerverna har spökat på honom tidigare och han var lite mer spänd och stressad när det blev tävling. Jag är rädd om hans psyke och kommer köra snällt med honom. Hästen lär gå framåt konditionsmässigt och jag är jättenöjd om han är bland de tre. Inga ändringar, säger Anders Wallin.

Lopp 3, V4-3

3 Royal Apanage – Han var tillbaka efter tävlingspaus senast och behövde verkligen det loppet. Han borde vara bättre med det loppet i kroppen men kanske behöver han ytterligare en start för att verkligen komma på tårna. Annars är förutsättningarna bästa tänkbara och helt borta är han väl inte. Skor runt om, säger Lars Wikström.

4 Monterey – Jag tror han får tufft att räcka fullt ut och vi hoppas på en hyggligt bra placering. Det lär bli skotvång skulle jag tro och mina har i alla fall skor runt om, säger Henrik Svensson.

5 Ines Palema – Hon gör det bra mest varje gång. Näst senast blev det startgalopp och senast hade hon haft en korsförlamning tätt inpå och var nog inte som bäst i kroppen. Det är en fin häst med bra läge men möter några bra. Hon tränar bra nu och det blir skor runt om, säger Rikard N Skoglund.

7 Quick on the Draw – Det verkar bara bra med henne, hon var jättefin i ett jobb i lördags. Hon ska vara helt överlägsen i ett sådant här lopp om hon bara sköter sig. Jag bedömer galopprisken till 30% så hon är en tråkig favorit på grund av det, men felfri kan jag inte drömma om att hon ska förlora det här loppet. Inga ändringar, säger Markus Pihlström.

9 Happygangster L.G. – Han var bra senast och kan vara bland de tre. Vi tar nog rygg på Demo som kanske spetsar för att sedan släppa Bergh. Formen verkar fin men Berghs vinner om den fungerar. Vi kör honom nog likadant men det kan bli barfota fram. Halvstängt huvudlag igen, säger Hans-Erik Norberg.

12 Tellmeabout Larry – Det blir svårt att vinna på egen hand med de här förutsättningarna. Vi får hopaps på turen från bakspår över kort distans. Jag var besviken på honom senast då jag trodde han skulle vinna när han kom till ledningen men banan var nog mer krävande än det såg ut och kanske huvudlaget inte var optimalt heller när han gick i ledningen. Med bakspår nu kör vi med helstängt igen, säger Krister Molin.

Lopp 4, V4-4

4 Damu Cherry – Hon har gjort två bra lopp på slutet och det verkar bra med hästen efter senaste starten. Läge och motstånd ser mer passande ut den här gången och hon borde ha god chans att vara bland de tre och kan även segerstrida, jag är lite optimist. Hästen är inte så startsnabb och går bäst med rygglopp då hon kan bli lite vass. Hon känns travsäker och vi gör inga ändringar, hon går med öppet huvudlag, säger Martin P Djuse.

7 Highfive Laday – Han är lite speciell av sig och jag tycker inte han krigade fullt ut senast. Kanske ändrar jag från helstängt till huvudlag nu. Jag får se. Det blir skor runt om och det känns inte som någon het chans, säger Henrik Svensson.

8 Alfrida Palema – Hon verkar piggare och uppåt i form med lite lopp i kroppen. Det känns så hemmavid. Läget är ju inget vidare men vi får prova från start för att hitta position. Att vinna blir svårt och grejar hon en femteplats är jag nöjd. Inga ändringar från senast, säger Kjell Svanstedt.

11 Lilla Tribut – Hon kan en hel del och läget såg inte så blodigt ut. Det är ändå svårt från detta läge. Jag har inte optimal balans på henne för att hon ska kunna fungera. Nu har hon börjat ta i bättre men har då blivit mer rullig i loppen istället. Henkes och Pers hästar är bra men min har bra fart om hon tar i. Skor runt om, säger Rikard N Skoglund.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Quarcio du Chene tillbaka - i kvallopp
Nästa nyhet
Quarcio du Chene tillbaka – i kvallopp

Quarcio du Chene tillbaka – i kvallopp

Kanske blir det comeback för den nu elvaåriga Quarcio du Chene. Den tiofaldiga miljonären är i vilket fall anmäld till ett kvallopp på söndag.

Efter att ha slutat oplacerad i Oslo Grand Prix 2013, avslutades tävlingskarriären för stjärntravaren Quarcio du Chene. Hingsten har därefter ägnat sig åt avelsarbete. Men på söndag dyker han upp i startlistorna igen – i ett kvallopp på Färjestad.

Quarcio och Björn efter en seger. Foto: ALN

– Han ska vara avelshingst i år, det är ingen ändring på det, men det är inte otänkbart att han får göra någon start, förklarar tränaren Björn Goop för Kanal 75 och fortsätter:

– Han gick tillbaka till oss från stuteriet sent i höstas efter att ha tappats på sperma. Han tycker om att träna och vi ville hålla igång honom. Han dressyrtränar och går vanliga jobb och eftersom han är så jäkla fin får han kvala nu. Men han är inte klar för att tävla utan ska bara kvala och sedan får vi se.

Den nu elvaåriga Quarcio du Chene har under sin karriär travat in 10,2 miljoner kronor och vunnit 22 av sina 68 lopp. Bland hästens största framgångar kan nämnas segern i Copenhagen Cup 2010, seger i Müllers Memorial 2012, silverplats i Oslo Grand Prix samma år samt tredjeplats i Trotting Masters-finalen. Han har också vunnit ett antal större lopp i Frankrike och tävlat i både Elitloppet och Prix d’Amérique.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kallbloden som tävlar för Sverige - i Paris
Nästa nyhet
Kallbloden som tävlar för Sverige – i Paris

Kallbloden som tävlar för Sverige – i Paris

Nu är det helt klart vilka fyra hästar som representerar Sverige i de två årliga kallblodslopp som avgörs på Vincennes i februari.

Under två tävlingsdagar på kort i februari körs på den franska nationalarenan Vincennes två lopp för de kallblodiga travarna. Eventen har avgjorts sedan 2002 och blivit ett populärt annorlunda inslag under det franska vintermeetinget.

I fjol plockade norske Doktor Jaros hem båda racen så till i år är de svenska representanterna extra taggade. Nu är det definitivt vilka de fyra som ska tävla för Sverige är (tränare inom parentes):

Cali Maks (Jan-Olov Persson)
Eldvin
(Jörgen Westholm)
Järvsö Björn
(Jan-Olov Persson)
Ängskalla
(Jerker Bjurman)

De två förstnämnda kvalificerade sig för Frankrike genom uttagningslopp, medan de två övriga var högst seedade bland de som anmäld sitt intresse.

Det är den 19 februari som Prix des Trotteurs Sang-Froid körs och den 22 februari (samma dag som Prix de Paris) som Prix des Pays Nordiques avgörs. Båda loppen har ett förstapris på 9000 euro.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Åke Svanstedt: "Vi är bättre förberedda i år"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson