Nu är det helt klart vilka fyra hästar som representerar Sverige i de två årliga kallblodslopp som avgörs på Vincennes i februari.

Under två tävlingsdagar på kort i februari körs på den franska nationalarenan Vincennes två lopp för de kallblodiga travarna. Eventen har avgjorts sedan 2002 och blivit ett populärt annorlunda inslag under det franska vintermeetinget.

I fjol plockade norske Doktor Jaros hem båda racen så till i år är de svenska representanterna extra taggade. Nu är det definitivt vilka de fyra som ska tävla för Sverige är (tränare inom parentes):

Cali Maks (Jan-Olov Persson)
Eldvin
(Jörgen Westholm)
Järvsö Björn
(Jan-Olov Persson)
Ängskalla
(Jerker Bjurman)

De två förstnämnda kvalificerade sig för Frankrike genom uttagningslopp, medan de två övriga var högst seedade bland de som anmäld sitt intresse.

Det är den 19 februari som Prix des Trotteurs Sang-Froid körs och den 22 februari (samma dag som Prix de Paris) som Prix des Pays Nordiques avgörs. Båda loppen har ett förstapris på 9000 euro.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Åke Svanstedt: ”Vi är bättre förberedda i år”

Åke Svanstedt: ”Vi är bättre förberedda i år”

68 segrar och över 19 miljoner kronor inkört blev resultatet för Åke Svanstedts första år som tränare i USA. Trots det är han inte helt nöjd.

2014 var Åke Svanstedts första som tränare i Nordamerika och den svenske championtränaren lät höra tala om sig redan premiäråret. Framför allt var det genom Sebastian K:s världsrekord och bravader som ”kung Åke” skapade rubriker, men han plockade även en stor framgång genom seger i världens främsta tvååringslopp Peter Haughton Memorial med Centurion Atm.

Sebastian K. är den stora stjärnan. Än så länge. Foto: ALN

På 326 starter tog stallet 68 segrar (en segerprocent på nästan 21%) och körde in 2,3 miljoner dollar vilket översatt i svenska kronor blir lite mer än 19 miljoner. Men trots det resultatet tycks Svanstedt inte fullt nöjd med debutåret.

– Det känns väldigt bra och vi jobbar hårt för ett bättre resultat än i fjol. En del anser att första året för mig i USA var godkänt. Men jag var inte nöjd eftersom många hästar blev sjuka och inte fick visa vad de kunde. Det störde mig en hel del. Men nu ser vi fram emot 2015 och vi är alla bättre förberedda, säger han på sin hemsida.

Totalt finns nu 85 hästar i träning hos Åke i USA, 37 av dem är treåringar. Totalsiffran är en fördubbling jämfört med samma tid i fjol.

– Samtliga fick en semester när de kom ner till Florida. De flesta av våra 40 tvååringar i fjol kvalade in och fick ett rekord. Men jag är inte nöjd med intjänat. Nu har jag 37 treåringar och det ser lovande ut inför 2015. Sedan januari är de igång för fullt med träningen och de går intervaller två gånger i veckan på sandbanan. Jag vill bygga upp hästarna rejält innan det blir träningsjobb på rundbanan. Några treåringar kommer att gå upp lite tidigare till New Jersey eftersom Sire Stakes börjar i april.

Mr Picolit är tillbaka hos Åke. Foto: ALN

För de två största stjärnorna, Sebastian K. och Centurion Atm, har det varit lugnt i vinter men snart börjar den uppträningen inför kommande säsong på allvar.

– Centurion är tillbaka i fin form. Tyvärr blev han sjuk under hösten och fick inte visa vad han kunde. Nu är han rund och fin och tränar bra. Han har många lopp att välja mellan men det största är givetvis Hambletonian i början av augusti. Sebastian har fått välförtjänt vila och börjar tränas för fullt igen i februari. Vi har samma träningsschema som i fjol men årsdebuten blir nog lite senare, säger Åke.

Bland nykomlingarna i stallet i år finns även Mr Picolit, med 3,6 miljoner kronor på kontot och som ju tävlat med framgång för Svanstedt i Sverige.

– Han gick ju väldigt bra för mig 2013 då han bland annat vann Copenhagen Cup. Det ska bli spännande att se om han kan komma i form för att tävla mot de bästa i Nordamerika.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nu väntar vila för Tumble Dust
Nästa nyhet
Nu väntar vila för Tumble Dust

Nu väntar vila för Tumble Dust

En lång och tuff säsong är till ända för Tumble Dust. Nu väntar vila för femåringen efter galoppen i Prix d’Amérique.

Tomas Malmqvist och gänget kring Tumble Dust spände bågen och satsade efter segern i Critérium Continental på start i Prix d’Amérique. Men strängen brast tidigt då den danskfödde femåringen felade bort sig i ett tidigt skede.

Tomas Malmqvist. Foto: ALN

– Han började i passgång och då var det över direkt. Hästen kändes annars väldigt fin och Jos Verbeeck trodde till och med på vinstchans. Men han klarade inte volten, han blev lite för lätt och kanske skulle vi startat med skor trots allt, säger Tomas Malmqvist till danska Ekstra Bladet TV kort efter loppet.

Trots misslyckandet i Prix d’Amérique blev det på det hela taget en lysande säsong för Tumble Dust. Crazed-sonen har på sina 13 starter tagit 6 segrar och sprungit in nästan 2,9 miljoner kronor. Men nu är den långa säsongen över.

– Vi har tävlat sedan april och nu ska han ta igen sig ett par månader så kommer vi tillbaka till maj månad någon gång, säger Malmqvist.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter PdA: Fyra dagars avstängning för Goop
Nästa nyhet
Efter PdA: Fyra dagars avstängning för Goop

Efter PdA: Fyra dagars avstängning för Goop

Prix d’Amérique-helgen blev en succé för Björn Goop, men han tilldelades även ett par dagar i buren efter sin styrning med Timoko.

Den gångna helgen i Paris blev en stor framgång för Björn Goop. Helgen kulminerade då han körde in Timoko till en tredjeplats i Prix d’Amérique. Bronset blev emellertid inte helt gratis; domarna gillade inte helt körningen efter drygt 600 meter där man bedömde det som att Goop kört snävt mot Uhlan du Val i kampen om ryggen på Up And Quick.

Den svenske sulkyriddaren tilldelades fyra dagars avstängning, det mellan 5-8 februari. Det kommer dock inte påverka hans eventuella uppsittning i Prix de France (som körs den 8 februari). Enligt det franska reglementet kan man tilldelas dispens för Grupp 1-lopp om avstängningen underskrider åtta dagar. Björn Goop vann i fjol Prix de France med Noras Bean.

Läs även: Seger för nye travkungen Up And Quick

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Eskilstuna
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Eskilstuna

Tisdag: V64-tips till Eskilstuna

V64 Eskilstuna 27 januari

Omgången: Ingen uppseendeväckande spelomgång där jag dessutom spikar en favorit i avslutningen… Det är några öppna lopp så visst kan det hända saker, och min DD-komb känns intressant att testa. 

Bästa spiken: 1 Plead Guilty (V64-6) är en V75-häst och då jag tror att han sitter i ledningen tidigt ska han inte förlora detta.

DD-spiken: 7 Twigs Voici (DD-1) gick fullt bra igen senast och står fint inne i loppet. Kontio upp i vagnen och jag hoppas att han laddar till ledningen. Kul DD-spik mot en jättefavorit!

V6-förslaget är på 1.944 kronor (enbart för alla rätt):

7-3-11-8-1-12 (9-4)

3-9-7 (5-1)

2-1-5-4-10-9-8-6-7 (12-3)

1-7-2-10 (5-4)

7-2-3 (4-6)

1 Plead Guilty (13-5)

6x3x9x4x3x1 = 1944 kr

DD-förslag på 1000 kronor:

7-1 x 1000 

V64-1:

Ranking: A: 7-3-11 B: 8-1-12-9-4-2-10 C: 5-6

Spetsanalys: Adamo har tagit ledningen de två gånger han haft springspår, och då ingen annan är direkt snabb i volt tror jag att Ville kör till ledningen.

Loppanalys: 7 Adamo känns lite spännande då jag tror att han körs till ledningen, och det är där han gör sina bästa lopp. Båda sina segrar är från spets, den senaste i november var det tufft tempo och han gick ändå undan om än på trötta ben. Han var ute på V75 näst senast men kördes överoptimistiskt och stumnade i spåren utan rygg, och han var helt okej efter att ha hamnat i kalla ryggar senast.

3 Eastwind Cooper kördes fram i dödens senast av Björn, men hästen var väldigt trög och tråkig och tidigt stum. Han hade varit ifrån innan den starten, och kanske behövde han den genomköraren – även om ”AP” brukar ha bättre förberett. Han bara släppte grejerna kort efter start från spår 1 och galopperade, men var snabb från springspår på 20 senast. Om han är i form duger han i detta gäng, men lite svårbedömd efter senaste loppet som favorit.

11 Mr Turbo Triss kan massor då han har sina bra dagar. Näst senast bara bollade han med dem i ett lunchlopp och var helt överlägsen efter att ha blåst till spets 600 kvar. Han har varit struken för transporthinder och inte startat sedan 13/12 så formen kan vara diffus. Om han är i form har han bra chans mot dessa.

Pedersens duo 1 Rezor och 8 Banker’s Garcon är nyttiga och även de har chans. Ska de vinna lopp så är det ett som detta.

 V64-2:

Ranking: A: 3-9-7 B: 5-1-6 C: 2-4-8

Spetsanalys: Två favoriterna gör upp om att köra i ledningen då Kornett T.J. smyger. Jag tror att Cashmeout Sisu håller ut Tatiti men det är spring och Örjan på den…

Loppanalys: Bara nio hästar anmälda och betrodd blir 7 Tahiti som gör tävlingsdebut. Walmann brukar ha den vältränade och Örjan direkt i vagnen, samt springspår i dåligt lopp gör att hon kan inleda med seger. Dock blev jag inte direkt imponerad i kvalet i december. Hon var slapp i kroppen och väldigt tramsig och det var som hon gick vad hon kunde en bit bakom Sparkling Kronos. Hon har fått träna på 1,5 månader och det kan hända mycket med dessa unghästar och hon var ju bara två år i kvalet. Tino körde sista jobbet och låter som han gillar hästen och klart hon räknas.

Jag tippar 3 Cashmeout Sisu som fått lite rutin med tre lopp i benen och har gjort det bra varje gång faktiskt. Senast kom hon igenom till ledarryggen från bakspår och försökte utmana den samma sista 300 men fick ge sig. Dock var dessa klart före resten, det var en fin Lalle-häst som vann. Före det höll hon bra i dödens utan att få slag i ledaren heller då. Det kanske kan bli ledningen nu med spår 3 och hon var rätt bra med i debuten då hon var med som tvåa i dimman.

9 Mhona’s Sister spetsade och släppte till Mr Perfect senast, och såg fin ut under vägen då Djuse såg ut att vilja hitta loss. Sista 200 stack ledaren och utvändige Idol Tooma undan i snabb speed, och då kunde Mhona’s inte haka på, men höll ifrån sig en bakomvarande och som helhet gillade jag ändå hästen. Mr Perfect var ju grymt fin i söndags och något enklare hästar nu. Dessutom gör 20 meters tillägg inte så mycket med bara nio i loppet. Segern togs från ledningen då hon lunkade undan. Chans!

V64-3:

Ranking: A: 2-1-5-4 B: 10-9-8-6-7 C: 12-3

Spetsanalys: Maestro Kemp gynnas av innerspår då han slipper vända snävt och ökade bra till spets senast. Utmanas av Cat’s Klondike som varit bra ut alla fyra med volt.

Loppanalys: Öppet lopp där 10 Elton Boko är en av favoriterna, och han var bra vid segern då han kördes till spets efter 600 meter och efter att ha fått maska till 21 första varvet gick han undan lätt via 15-fart. Godkänd två lopp efter det med, men senast efter paus galopperade han och var för het med helstängt, och nu har han varit borta igen. Han hade problem med brodden och även om han ska kännas stabilare nu så är han bara en av flera med bakspår och diffus form.

Vem ska man tippa då? Ja det är inte givet och jag garderar på. 2 Cat’s Klondike chanstippas på formintryck, inte på sort… Han var väldigt laddad i loppet senast och efter att ha dragits bakåt i svängen i kall rygg sköt han till bra över upploppet. Ohlsson upp och hästen kommer sitta med i täten direkt. Han värmde bra bakom bilen näst senast och är lite på gång.

1 Maestro Kemp avgjorde enkelt senast då han klev ut från invändigt läge och då han blev utmanad sträckte han fint på sig. Det är bra kliv i honom om han får travet att flyta och kanske kan han hålla upp ledningen?

5 Nemo Skift trodde jag på senast då han visade bra takter från spets vid segern och det är bra lunk i honom. Han var rent usel i ledningen senast då han var slagen redan 600 kvar och tappade massor. Var det banan då månne?

4 T.P.Axl satt fast bakom en så bra häst som Lookout Kemp senast och hade krafter kvar. Dalborg upp är ett jätteplus och hästen har helt klart segerchans.

V64-4:

Ranking: A: 1-7-2-10 B: 5-4-3-9-13 C: 11-6-8

Spetsanalys: My Star Bråten kan öppna bra, senast var hon rask men galopperade under press efter 200 meter. Jag tror att hon kan hålla ut kvicka Global Princess om hon travar och körs i spets. Annars tror jag att Djuse testar sig i ledningen, om han kommer förbi.

Loppanalys: Klent lopp där 7 Ajja Dara blir klar favorit. Hon mötte bättre hästar senast där Eternal Sunshine spurtade till seger. Då släppte Lennartsson ledningen och fick chansen, men stånkade mest med som fyra och kanske borde kunnat lite mer? Segern togs efter övertalning men det var efter vila, och med två lopp i kroppen är formen allt bättre. Skulle Pelle kunna forcera till ledningen efter en bit (var bra med i linjestart senast) så vinner hon nog, men det kan bli svar. Jag vill se lite bättre glöd för att gå på henne som favorit. Med sina sex segrar i karriären är hon klart bäst.

1 My Star Bråten galopperade i spetskampen senast efter 200 meter. Jorma upp nu och jag tror att hon kan hålla ut dem, Kontio är vass från start bakom bilen och hästen kvick i benen. Segern hon har togs från ledningen och kanske kan Jorma få extra snurr på henne. Chanstips, även om jag är orolig för formen då det var ett tag sedan hon fick ett riktigt lopp i kroppen.

2 Global Princess höll emot länge från ledningen senast och var snabb första biten. Det är chans att ta sig förbi, inte minst som invändiga har galopperat en del. Från ledningen är det chans – och hennes enda segern togs från just ledningen ovh hon är uppåt med loppet.

10 Fast Agnes är kortspeedig men hon måste verkligen gå på extrem väntan. Då kan hon gå fort en bit och klaffar det kan hon vinna. Risk hamna en bit bak härifrån, duger med klaff.

V64-5:

Ranking: A: 7-2-3 B: 4-6-5-8 C: 1-10-9

Spetsanalys: Här är de snabba. R.K.Princess och Global Ninja kommer lägga iväg bra men kanske kan Jorma forcera Twigs Voici till ledningen mot svängen. Hon har varit mycket snabb mot bra märrar och det är en kul teori!

Loppanalys: 2 Quiteanotherstory har verkligen tänt till i de senaste loppen, dels med norskt huvudlag med vitmålade insidor men hon har även hittat en tokform. Näst senast vann hon från dödens i överlägsen stil via 13 sista varvet. Senast klev Örjan ut utvändigt ledande Kemas Winnie med dryga halvvarvet kvar, hästen såg lite seg ut då men då norrsken och inte minst tussarna drogs tog hon fatt och avgjorde enkelt. Hon kommer knappast till ledningen, inte av egen kraft i alla fall och som megafavorit vill jag syna – inte minst som jag går på favoriten i DD-2.

Jag går på 7 Twigs Voici som är en kapabel märr som var strålande under våren då hon slog bra hästar flera gånger. Hon gick bra i skymundan i överpacat lopp näst senast, och senast var det ”skrik” på henne och hon gick fullt bra i vida spår sista 400 metrarna, men ledande Pedro Bi hann undan. Det var väl inte så att det slog gnistor om henne, men hon slog alla andra. Hon har gått 12-tider två gånger i rad, kan öppna snabbt och notera att hon har hela 300.000 mer på sitt konto än vad favoriten har! Jag tror att Jorma Kontio, som är ett stort plus i vagnen, har chans att forcera till ledningen om han är påställd. Hon har vunnit två av fyra senaste gångerna hon gått i spets, och hållit bra även i två övriga i stenhårda gäng. Kul idé!

3 R.K.Princess gick bra bakom Livacious Lindy senast via fjärdespår sista sväng. Hon kan kanske åka till ledningen och släppa. Helst ska hon gå på rulle över 2140 meter. Tino låter uppåt vad gäller formen i alla fall.

4 Nice and Easy tror jag inte kan ta ledningen, men hon höll bra från spets senast. 5 Global Ninja är kraftigt missgynnad om det krävs skor. Hon är väldigt startsnabb och kan ta ledningen, och släppa till Jorma.

V64-6:

Ranking: A: 1 B: 13-5-4-7-8-15-9-6 C: 11-10-3-12-2-14

Spetsanalys: Plead Guilty klev iväg riktigt bra efter ett par steg med spår 5 i volt i somras. Han galopperade visserligen från spår 4 efter det, men innerspår bör passa fint, och de närmast är inte speciellt snabba. Även om Opus Justice åker förbi från springspår så tar sig Magnus loss och kör till spets i andravågen.

Loppanalys: 1 Plead Guilty är en kapabel herre för klassen och här har Berne hittat en perfekt uppgift. Vid segern för tre starter sedan övertog han ledningen efter 600 meter och hade full kontroll sedan, han hade vunnit lätt även om den som utmanade hållit sig på benen. Han gjorde ett mycket starkt lopp i dödens näst senast då han bara fick ge sig för smygkörde och lovande Angelo Zaz. Senast var han ute i V75, fick en stygg slutsväng i vida spår där täten ryckte undan och han fullföljde bra över upploppet även om han blev trött. Han öppnade snabbt i voltstart i somras, och han är ännu mer stabil som häst numera och jag tror att Magnus löser det här. Även om han inte maxar och chansar allt för att hålla spets, lär han vara så snabb så han hittar loss och alla lär släppa. Toppchans och jag spikar!

13 Power to Be tippade jag senast som mindre betrodd, och han var totalt överlägsen i spåren sista varvet. Det är en riktig häst detta, och han lekte med Bono Boko starten före då han blev tufft diskad måletta. Kommer favoriten bort, ja då är det chans att han åker runt alla.

 5 Staro Hey Joe gör debut i ny regi och är lite intressant på det. Den ska träna bra och bör trampa iväg felfritt. Han var riktigt fin vid segern, men bara okej senast. Streckas vid gardering.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lannem Silje i årsdebut - jagar 29:e raka

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson