Ännu en spännande amerikan ser ut att dyka upp i de nordiska storloppen i år. Från Åke Svanstedt flyttas Your So Vain till Finland.

Den nu femåriga Donato Hanover-hingsten Your So Vain gick riktigt bra i Åke Svanstedts regi under fjolåret i Nordamerika. Hästen tävlade mot den högsta äldre eliten och tog en storseger då han vann Hambletonian Maturity.

Men nu plockar huvudägaren, finska storhästägaren Reima Kuisla, hem hästen till Finland. Det uppger travronden.se. Meningen är att femåringen, efter genomförd veterinärgenomgång, ska laddas mot de europeiska storloppen där Elitloppet även finns i tankarna.

Your So Vain har hittills i sin karriär travat in drygt 5,5 miljoner svenska kronor och har vunnit i 7 av sina 23 starter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Missa inte: Dokumentär om Helen A Johansson

Missa inte: Dokumentär om Helen A Johansson

I år är det 20 år sedan Helen A Johanssons triumf med Ina Scot i Prix d’Amérique. Nu visas dokumentären.

Prix d’Amérique 1995 blev en riktigt klassisk upplaga av världens tuffaste travlopp. Särskilt för oss svenskar. Som första kvinna att delta i loppet vann Helen A Johansson tillsammans med legendariska Ina Scot efter en oförglömlig styrning.

Nu har det alltså gått 20 år. Och i samband med det har en dokumentär gjorts om Helen A. Till helgen visas den i TV4.

– Dokumentären berättar om loppet Prix d’Amérique 1995 och historien bakom Helens seger. Vi följer Helen och vad hon hade med sig när hon som tonåring kom in i travet och vägen fram till tidernas triumf, berättar Lissi Gustafsson på Kanal 75 som gjort filmen, i ett pressmeddelande.

Dokumentären ”Tidernas Triumf” visas i TV4 på lördag klockan 17.30 och går i repris i TV12 på söndag klockan 11.50.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Mantorp: "Det får inte kosta för mycket"
Nästa nyhet
V4 Mantorp: ”Det får inte kosta för mycket”

V4 Mantorp: ”Det får inte kosta för mycket”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Hon har kommit ur det senaste loppet på bra sätt och allt verkar bra. Hon bör ha bra spetschans men vi har ett lopp på Axevalla vi siktar på så det får inte kosta för mycket att köra i spets. Detta får Jennifer bestämma. Hon tävlar med skor runt om och massa brodd, säger Per K Eriksson om Livacious Lindy (V4-3).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Mantorp. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

3 Fernando Sånna – Det lutar åt att vi kör hästarna med skor och brodd och det missgynnar mina två som är bäst barfota. Den här är kanske mest missgynnad. Han känns annars fin och det kan bli spets och han har chans. Åter öppet huvudlag, säger Göran B Andersson.

5 Lasken Palema – Han gjorde det bra i spåren men krokade väl ihop tre gånger på vägen och tappade fart varje gång. Det här gänget ska han kunna rå på och om inte oförutsett händer tror jag att han ska vara med och göra upp om det. Han kan öppna bra och ledningen vore ju det bästa. Inga ändringar, säger Anders Svanstedt.

7 Estrella Dorada – Hon är bäst barfota men var fin med skor och brodd senast och hade då sparat i mål. Hon kan gå en rejäl långsida och har nog bäst chans av mina två. Helst kör vi henne barfota runt om och det blir åter öppet huvudlag, säger Göran B Andersson.

Lopp 2, V4-2

2 Emilia – Hon gick fullt okej senast och fick dessutom punktering tidigt. Formen är god och utgångsläget kan jag inte klaga på. Det här är en häst som alltid gör sitt och hon har faktiskt hittills aldrig varit oplacerad i karriären. Loppet såg väl inte särskilt tufft ut och en plats bland de tre främsta är inte omöjlig. Inga ändringar, säger Per Fromell.

5 Diamond of’Em – Banunderlaget lurade mig senast och hon hade för dåligt med fäste i skorna. Nu har hon tränat på med brodd i skorna och är mer van dessa och jag kommer att ha bättre broddat idag. Hon känns bra för klassen och jag tror hon ska dyka upp långt framme utan att jag har järnkoll på vad vi möter, säger Jakob Croon.

10 Askens Etna – Hon gick fullt godkänt mot tuffa hästar senast och jag var fullt nöjd med henne insats. Nu är det mer hennes motstånd och vi kommer köra med jänkarbike för första gången. Hästen ska dock köras på chans och det mest troliga är väl ändå att hon är fyra-femma. Skor runt om och öppet huvudlag, säger Bo Hellkvist.

11 Eaudevie Akema – Hon går bäst för Marie så hon för köra men läget är inget vidare. Mina hästar har ingen toppform efter en sjukdomsperiod i stallet så det behövs flyt. Det blir nog skor runt om med brodd idag och det grejar hon även om det inte är något plus, säger Claes Svensson.

12 Legoholm Zon – Hon är i bra form och även om läget blev tufft här så måste hon räknas tidigt. Med rätt ryggresa så ska hon kunna växla ner de flesta till slut. Åter skor runt om, säger Roger Walmann.

Lopp 3, V4-3

1 Mercury Broline – Han är bra i ordning och i det här gänget bör han räcka långt. Det måste dock klaffa från innerspåret men han är streckvärd. Han tävlar med skor runt om, säger Roger Walmann.

3 One Wish – Hon har varit struken för feber men fått ett banjobb och jag var nöjd då. Det lär saknas och det blir mest troligt skor runt om idag och det är inget plus. Hon verka på gång men känns inte så het idag, säger Claes Svensson.

4 Super Photogenic – Han var väldigt bra vid segern senast och skötte sig framför allt. Det råder inga tvivel om att hästen har kapacitet och förutsättningarna ser passande ut. Håller han sig bara på benen borde segerchansen vara god. Vi kör med samma utrustning som senast, säger Bo Hellkvist.

5 Livacious Lindy – Hon har kommit ur det senaste loppet på bra sätt och allt verkar bra. Hon bör ha bra spetschans men vi har ett lopp på Axevalla vi siktar på så det får inte kosta för mycket att köra i spets. Detta får Jennifer bestämma. Hon tävlar med skor runt om och massa brodd, säger Per K Eriksson.

9 Ballero – Han återkommer efter ett längre tävlingsuppehåll och har inte jobbats något tuffare. Han får liksom tävla sig i form och jag begär ingenting av honom såhär direkt. Det här är en ba häst i grunden men han har inte redo för några stordåd ännu. Skor runt om, säger Ralf Karlstedt.

Lopp 4, V4-4

5 Bäckatorps Hektor – Jag missade lite från start senast och kom inte ner. Han var sedan inte bra i loppet. Han känns normal i jobben och kan ha platschans. Det lutar åt barfotaförbud idag och det blir nog lätta tåskor fam. Om jag får så blir det barfota fram. Han är ofta med och hackar i främre träffen och han kan duga, säger Mikael W Johansson.

6 Ratatoui – Hon har formen på topp och nu kan det vara dags att köra lite mer offensivt. Jag tycker hon agerar väldigt uppåt för dagen men är lite beroende av att det blir tempo på loppet hela vägen. Vi kör med samma balans som senast, säger Ralf Karlstedt.

8 Ritte Drew – Mina hästar har stått i mögelstall och varit sjuka men nu i ny miljö verkar det mycket bättre och den här var positiv senast. Han är dock seg och behöver hjälp med tempot. Han ska gå på rulle. Tanken är att köra barfota runt om igen som senast och han måste räknas med chans, säger Tomas Johansson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Marcus Savin blir ny tränare på Åby
Nästa nyhet
Marcus Savin blir ny tränare på Åby

Marcus Savin blir ny tränare på Åby

Proffstränaren Marcus Savin har skiftat hemmabana flitigt den senaste tiden. Nu är det dags igen: flytten går till Åbytravet.

35-årige tränaren Marcus Savin flyttade vid årsskiftet 2014 från Halmstadtravet till Umåker. Men från den 1 juli ändrades hemmabanan till Solänget. Nu är det emellertid dags för en ny flytt – Savin återvänder till västkusten för att etablera sig som Åbytränare från och med slutet av februari.

– Det jag tar med mig under det här året i norr är den optimism och den gnista det finns bland alla som håller på med sporten. Trots långa avstånd och färre tävlingsdagar sliter man hårt för att lyckas, säger han till travronden.se.

Savin har för närvarande nio hästar på sin träningslista. Fem av dem är tänkta att följa med till den nya rörelsen. Träningsstallet tog under fjolåret 11 segrar på 85 starter och körde in 747 750 kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Här är kuskarna som vann mest 2014
Nästa nyhet
Här är kuskarna som vann mest 2014

Här är kuskarna som vann mest 2014

Björn Goop blev svensk kuskchampion för elfte året i rad med 369 segrar. Med det blev han den tredje segerrikaste landschampionen under 2014.

Det är tyska trabtipp.de som gjort en sammanställning av vilka kuskar som vann mest lopp under förra året i arton länder. Inte oväntat vanns mest lopp i världen under 2014 av en amerikan, det var Ronnie Wrenn Jr som kirrade championatet i USA då han hann med hela 847 segerdefileringar.

I Kanada vann Trevor Henry 472 lopp medan Björn Goop med sina 369 fullträffar placerar sig på bronsplats på listan som ser ut så här:

USA: Ronnie Wrenn Jr, 847 segrar
Kanada: Trevor Henry, 472
Sverige: Björn Goop, 369
Italien: Enrico Bellei, 308
Australien: Chris Alford, 298
Finland: Mika Forss, 292
Frankrike: Jean-Michel Bazire, 237
Norge: Eirik Höitomt, 217
Nya Zeeland: Dexter Dunn, 209
Tyskland: Michael Nimczyk, 192
Danmark: Birger Jörgensen, 144
Nederländerna: Rick Ebbinge, 111
Österrike: Gerhard Mayr, 104
Spanien: Guillermo Andreu Adrover, 82
Belgien: Marc Huygens, 73
Ungern: Csaba Lakatos, 44
Schweiz: Jean-Bernard Matthey, 31
Tjeckien: Mykola Wolf, 27

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför PdA: Så är läget i svensklägren

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson